Bart30 16.12.2009 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2009 Czy ktoś z forumowiczów ma taką? Prosiłbym o pomoc w doborze odpowiedniego drzewa na taki teren. Większość działki mam podniesioną, dom posiada opaskę więc się o wilgoć nie martwię natomiast na tyle działki, przy granicy często stoii woda. Włąsciwie przez większą część roku, no może poza latem. Czy olcha byłaby dobrym rozwiązaniem? Widziałęm w Holandii coś w rodzaju żywopłotów wysokich na jakieś 3-4 m. Po za tym, jak już takie drzewka sadzić, w iakich odległościach od siebie. Nie mam jeszcze do końca dzaiłki ogrodzonej, więc lepiej stworzyć "płot żywy" w granicy działki, czy może sadzić je tak, aby płot powstał póżniej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 16.12.2009 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2009 olcha rośnie bardzo dobrze na terenie podmokłym i rośnie bardzo szybko. Sadzić gęsto, potem mozna przeciąć, a i tak się rozrośnie. Po 10 latach będzie już las, że ho ho! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 16.12.2009 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2009 j.w.sadź gęsto /później przytniesz/gatunki - wierzba i jesion wg mnie bardziej pochłona wode.choć olcha jest równiez "wodolubna" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
freetask 16.12.2009 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2009 a może cypryśnik błotny? Tylko jeśli masz bardzo mokro to może z ziemi powyłazić i możesz mieć problem z koszeniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 17.12.2009 05:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2009 Wierzba gęsto sadzona. Można ciąć jak żywopłot, i tak odrasta i to szybko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bart30 17.12.2009 07:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2009 Dzięki O cypryśniku też słyszałem, czytałem;) Wsumie gatunki te pobierają wodę z gruntu w okresie wegetacji. Czy oznacza to, że zimą problem pozostanie? A może system korzeni spowoduje, że wilgoć się nie utrzyma? I pytanie za 100 punktów...jechać do lasu po sadzonki (nielegalne), czy kupować? Okolice Koszalina. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 17.12.2009 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2009 ...Czy oznacza to, że zimą problem pozostanie? ... pozostaje ... jechać do lasu po sadzonki (nielegalne), czy kupować? to zależy na jaki gatunek sie decydujesz bo watpie czy sadzonki cyprysika nakopiesz w lesie a wierzbe rozmnaza sie całkiem prosto /nie muszisz kopac w lesie/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 17.12.2009 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2009 Wierzba gęsto sadzona. Można ciąć jak żywopłot, i tak odrasta i to szybko. I jeszcze można sobie świetne źródło biomasy do palenia w kominku zorganizować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Guzu 17.12.2009 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2009 I pytanie za 100 punktów...jechać do lasu po sadzonki (nielegalne), czy kupować? Jedź do najbliższego leśniczego i spytaj się o szkółkę. Kupisz tanio i każdą ilość.Ja tak zrobiłem w zeszłym roku, prosto ze szkółki od leśniczego, daglezje i modrzewie o wysokość ok60cm. Za ok 60 szt zaplaciłem 100zl czyli taniocha:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bart30 17.12.2009 17:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2009 Olcha??Guzu, jakoś nie wydaje mnie się, żeby takowa szkółka była Modrzew,daglezja itp zgoda, ale wierzba?? Olcha?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 17.12.2009 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2009 Jest piękna olcha w odmianie Imperialis.A poza tym:cypryśnik, metasekwojażywotnik zachodni i olbrzymi na mniej mokrychchoina kanadyjskaswierk sitkajskiklon jesionolistny, czerwony, srebrzystybrzoza omszona (błotna)grujecznik japońskidereń biały, świdwa, rozłogowytrzmielina europejskajesion wyniosłyambrowiec balsamicznybłotnia (klęża) leśnatopola czarna,czeremchy, skrzydłoorzechdab błotnywiekszośc wierzbLilak węgierski (Josiki)kalina koralowaTawuła wierzbolistna i nibywierzbolistna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AManys 18.12.2009 07:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2009 Możesz jechać do lasu, ale spotkaj się tam z leśniczym. 2 lata temu chciałem kupić 100 sadzonek sosny czarnej. W ogrodniczym zaproponowali po 4 zł za sztukę. Leśniczy sprzedał mi po 50 gr (kwota z cennika nadleśnictwa). Osiem razy taniej - "wydaje" mi się - że się chyba opłaciło - zwłaszcza, że bez emocji związanej "legalnym" zaborem cudzej własności z lasu. Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 18.12.2009 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2009 no to Panowie, co w drugą stronę, sucho jak pieprz, ale nie piach co by rosło szybko? jakie drzewka warto sadzić, bo mi się stary drzewostan na ranczo wykrusza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Guzu 18.12.2009 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2009 Olcha??Guzu, jakoś nie wydaje mnie się, żeby takowa szkółka była Modrzew,daglezja itp zgoda, ale wierzba?? Olcha?? Oczywiście, że są takowe szkółki, a myślisz, ze skąd oni biorą materiał do zalesień bo na pewno nie chodzą po lesie z łopatą i wykopują samosiejki wierzby i olchy. Może niekoniecznie w Twojej okolicy jest taka szkółka, a jak nie ma, to polecam Ci daglezje tez znakomicie rosną na mokrym. Mam je posadzone wzdłuż rowu i rosną jak szalone, a w przyszłości nie będzie problemu ze spadającymi liśćmi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 18.12.2009 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2009 no to Panowie, co w drugą stronę, sucho jak pieprz, ale nie piach ... sosna, jałowiec, akacja, orzech Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 18.12.2009 16:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2009 brzoza, klon jesionolistny, świerk kłujący, jodła jednobarwna i nie akacja tylko robinia akacjowa lub grochodrzew Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 18.12.2009 16:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2009 Hmmm http://images36.fotosik.pl/126/eeaca52cb96e23e6med.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bart30 18.12.2009 17:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2009 O rany Elfir, nie spodziewałem się tylu gatunków Super, biorę się do graficznego googla i pooglądam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 18.12.2009 17:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2009 no to Panowie, co w drugą stronę, sucho jak pieprz, ale nie piach ... sosna, jałowiec, akacja, orzech no nie ... że orzech no chyba, że inny niż myślę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 18.12.2009 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2009 O rany Elfir, nie spodziewałem się tylu gatunków Super, biorę się do graficznego googla i pooglądam! Jeszcze: klon polny bożodrzew jesion mannowy i pensylwański glediczja (iglicznia) morwa biała topola Simona, osika, biała grusza wierzbolistna, polna, drobnoowockowa dąb czerwony sumak octowiec jarząby o srebrzystych liściach (np. szwedzki) a to tylko drzewa, bo krzewów jest jeszcze więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts