Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Podmokła działka

Recommended Posts

Czy ktoś z forumowiczów ma taką? Prosiłbym o pomoc w doborze odpowiedniego drzewa na taki teren. Większość działki mam podniesioną, dom posiada opaskę więc się o wilgoć nie martwię natomiast na tyle działki, przy granicy często stoii woda. Włąsciwie przez większą część roku, no może poza latem. Czy olcha byłaby dobrym rozwiązaniem? Widziałęm w Holandii coś w rodzaju żywopłotów wysokich na jakieś 3-4 m. Po za tym, jak już takie drzewka sadzić, w iakich odległościach od siebie. Nie mam jeszcze do końca dzaiłki ogrodzonej, więc lepiej stworzyć "płot żywy" w granicy działki, czy może sadzić je tak, aby płot powstał póżniej?

Dzięki :D O cypryśniku też słyszałem, czytałem;) Wsumie gatunki te pobierają wodę z gruntu w okresie wegetacji. Czy oznacza to, że zimą problem pozostanie? A może system korzeni spowoduje, że wilgoć się nie utrzyma? I pytanie za 100 punktów...jechać do lasu po sadzonki (nielegalne), czy kupować? Okolice Koszalina. Pozdro

...Czy oznacza to, że zimą problem pozostanie?

...

pozostaje

...

jechać do lasu po sadzonki (nielegalne), czy kupować?

to zależy na jaki gatunek sie decydujesz

bo watpie czy sadzonki cyprysika nakopiesz w lesie

a wierzbe rozmnaza sie całkiem prosto /nie muszisz kopac w lesie/

I pytanie za 100 punktów...jechać do lasu po sadzonki (nielegalne), czy kupować?

Jedź do najbliższego leśniczego i spytaj się o szkółkę. Kupisz tanio i każdą ilość.

Ja tak zrobiłem w zeszłym roku, prosto ze szkółki od leśniczego, daglezje i modrzewie o wysokość ok60cm. Za ok 60 szt zaplaciłem 100zl czyli taniocha:)

Jest piękna olcha w odmianie Imperialis.

A poza tym:

cypryśnik,

metasekwoja

żywotnik zachodni i olbrzymi na mniej mokrych

choina kanadyjska

swierk sitkajski

klon jesionolistny, czerwony, srebrzysty

brzoza omszona (błotna)

grujecznik japoński

dereń biały, świdwa, rozłogowy

trzmielina europejska

jesion wyniosły

ambrowiec balsamiczny

błotnia (klęża) leśna

topola czarna,

czeremchy,

skrzydłoorzech

dab błotny

wiekszośc wierzb

Lilak węgierski (Josiki)

kalina koralowa

Tawuła wierzbolistna i nibywierzbolistna

Możesz jechać do lasu, ale spotkaj się tam z leśniczym. 2 lata temu chciałem kupić 100 sadzonek sosny czarnej. W ogrodniczym zaproponowali po 4 zł za sztukę. Leśniczy sprzedał mi po 50 gr (kwota z cennika nadleśnictwa).

Osiem razy taniej - "wydaje" mi się - że się chyba opłaciło - zwłaszcza, że bez emocji związanej "legalnym" zaborem cudzej własności z lasu.

Pozdr.

Olcha??Guzu, jakoś nie wydaje mnie się, żeby takowa szkółka była Modrzew,daglezja itp zgoda, ale wierzba?? Olcha??

Oczywiście, że są takowe szkółki, a myślisz, ze skąd oni biorą materiał do zalesień bo na pewno nie chodzą po lesie z łopatą i wykopują samosiejki wierzby i olchy.

Może niekoniecznie w Twojej okolicy jest taka szkółka, a jak nie ma, to polecam Ci daglezje tez znakomicie rosną na mokrym. Mam je posadzone wzdłuż rowu i rosną jak szalone, a w przyszłości nie będzie problemu ze spadającymi liśćmi.

O rany Elfir, nie spodziewałem się tylu gatunków :D Super, biorę się do graficznego googla i pooglądam!

Jeszcze:

klon polny

bożodrzew

jesion mannowy i pensylwański

glediczja (iglicznia)

morwa biała

topola Simona, osika, biała

grusza wierzbolistna, polna, drobnoowockowa

dąb czerwony

sumak octowiec

jarząby o srebrzystych liściach (np. szwedzki)

a to tylko drzewa, bo krzewów jest jeszcze więcej.