KrzysztofLis2 10.01.2010 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2010 mi chodzi o taki który będzie jak najwcześniej skuteczny (wiosna) i działał jak najdłużej (jesień), a jak zadziałają w zimę to będę się cieszył jak głupi i wtedy są największe zyski. Mam podobny dylemat i trochę zgłupiałem. Płaskie łapią promieniowanie rozproszone. Skupiające działają tylko na promieniowaniu bezpośrednim. Czyli zimą odpadają te skupiające. Płaskie topią śnieg. Próżniowe nie dają rady. Czyli co -- pozostają tylko próżniowe z płaskim absorberem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aadamuss24 10.01.2010 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2010 Jeśli głównie do grzania cwu przez cały rok to próżniowe. Jeśli bardziej do podgrzania jakiegoś basenu latem to płaskie. I to raczej nie najtańsze bo później się okazuje, że trzeba ich założyć dwa razy tyle aby coś z nich wyciągnąć. pozdr adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 10.01.2010 21:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2010 Ale prozniowe to rurowe ? Nie ma innych ?Bo chce takie wlasnie, co sa w zestawie z makrotermu. Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aadamuss24 10.01.2010 22:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2010 Czasami rurowe udają próżniowe pozdr adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolektor1 29.01.2010 22:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2010 Witam.Zalegający śnieg na kolektorach próżniowych to faktycznie problem.Ale jeden z moich klientów rozwiązał to tak:http://obrazki.elektroda.net/57_1264802430_thumb.jpgJak widać "polak potrafi", to pierwsza wersja będą następne bardziej wyrafinowane.To nad kolektorami to roleta na lato.pozdrawiamWitold Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts