q-bis 11.01.2010 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2010 Widzę, że ten wątek o płytach żyje więc pozwalam sobie powtórzyć swój post z innego zamarłego... Małżonka używając płyty indukcyjnej, położyła na nim garnek emaliowany, na którym wcześniej gotowaliśmy już nie raz i wszystko było ok.Tym razem jednak garnek "przyspawał" , "zespolił" się z płytą na pow ok 3cm2.Coś strzeliło zaraz na początku - prawdopodobnie odspoiła się w tym momencie emalia. Po podniesieniu garnka - na płycie "nagar" , "przypalenie" o pow wspomnianej wyżej na garnku brak emalii jw.Garnek był przyniesiony z garażu - zimny, duży, mógł mieć kilka ziarenek piasku pod spodem.Obecnie płyta grzeje normalnie ale ma wypaloną tę pow. ze spalenia - na gł ok 1mm w kształcie małego księżyca, rogala, wygląda to nie za bardzo...Jak myślicie czy są szanse na reklamacje czy to wina użytkownika?PSGarnek był z bigosem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SemperSolus 11.01.2010 15:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2010 Q-bis - możesz próbować reklamacji ale obawiam się, że mogą być kłopoty z uznaniem Twoich roszczeń za zasadne. Choć w gruncie rzeczy nie zrobiłeś nic niezgodnego z instrukcją. Osobiście przypuszczam, że doszło do "odklejenia" się emalii z garnka ze względu na kondensację pary wodnej. Wada fabryczna pokrycia emaliowanego - prawdopodobnie w tym miejscu znalazły się jakieś drobiny wody lub pęcherzyk powietrza podczas pokrywania emalią, w wyniku różnicy temperatur doszło do kondensacji pary wodnej w tej przestrzeni i odklejenia się części emalii. Przypuszczam, że ta drobina emalii po prostu wtopiła się w płytę od temperatury i ciśnienia panującego pomiędzy garnkiem, a płytą. Potraktuj to raczej jako gdybanie niż jako pewnik... Obawiam się, że w tej sytuacji serwis płyty wyśle Cię do producenta garnków. W czystej teorii możesz próbować reklamować. Trudno mi powiedzieć jakie masz szanse. Opisz swoje przygody w mailu do Federacji Konsumentów może podpowiedzą Ci jak poprowadzić sprawę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kiklop1 12.01.2010 06:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2010 SemperSolus wszystko dokładnie wytłumaczył. Tylko wysokie ciśnienie doprowadziło do tak wysokiej temperatury, że aż płyta się wytopiła.J to świadczy jak różne przypadki bywają. Na jednym z forum bodajże forum.gazeta czytałem o przypadku załączenia kuchni przez kota.Normalnie chadzał sobie po płycie i przypadkiem załączył. A że naczynia stały na kuchni, wszystko poszło w ruch. Oni akurat mieli szczęście, że to zauważyli.Brak załączenia blokady,czy brak zabezpieczenia przed przegrzaniem mogło doprowadzić do nieszczęścia.Proszę zauważyć że w tym przypadku uszkodzenie naczynia, czy kuchni byłoby najmniejszym złem.Na tym samym forum kobieta opisuje jak zostawiła na włączonej kuchni patelnię. Po 15min przypomniała sobie.Leci pędem że strachu do domu. Nic się nie stało, zadziałało zabezpieczenie.Jak opisuje było oczywiście czuć lekki metaliczny zapach patelni, ale kuchni i patelni nic się nie stało. Tak że musimy wiedzieć że nowoczesne kuchnie są wygodne i bezpieczne,ale tylko wtenczas kiedy znamy ich możliwości i umiemy z nich korzystać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
link2jack 28.01.2017 06:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2017 Czym moze byc spowodowane "taktowanie" plyty indukcyjnej? https://goo.gl/photos/7sbZxS9LKKSgRjrp9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michcio0711 31.01.2017 15:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2017 To jest standardowe zachowanie płyt indukcyjnych przy ustawieniu mocy pola na niewielką wartość - płyta w ten sposób ogranicza ilość ciepła dostarczaną do naczynia. Można to trochę zniwelować stosując garnki z grubym dnem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.