Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy od 1-05-2004 już bez paszportu???

Gość

Recommended Posts

Witajcie,

być może po przeczytaniu tematu niejeden z Was pomyśli, że odpowiedź jest oczywista: oczywiście , że bez paszportu przynajmniej w Unii.

Ponieważ na granicy Polacy zawsze są traktowani w sposób szczególny nie jestem pewna czy i tym razem nie będzie jakiejś niespodzianki.

Upłynął termin ważności mojego paszportu i zastanawiam się czy wyrabiać sobie nowy. Podpowiedzcie.

Pozdrawiam :D

Kontrole graniczne w portach morskich i lotniczych pozostaną - bo tamtędy mogą również przybywać ludzie z krajów zewnętrznych. Będą jednak oddzielne bramki dla Unijczyków - w których kontrola ograniczy się do sprawdzenia paszportu.

Granice lądowe natomiast będą mogły być otwarte, ale dopiero po zaakceptowaniu przez Unijczyków bezpieczeństwa i szczelności naszej wschodniej granicy. Niestety o ile wiem te wymagania nie ją jawnie wymienione - więc łaskawie pozwolą nam na otwarcie granicy - jeśli będziemy grzeczni (jako Państwo)...

Podobno z Czech, Słowacji, Niemiec można będzie przywozić piwa... do bólu. Ile tylko w bagażniku się zmieści! A ja mam combi!!!!!!!!!!!!!!!:-)))))

I o to Slaw "biega" :lol: Wreszcie trochę normalności. A jak naprawdę będzie, zobaczymy.

Pozdrawiam

Tomek

Dziekuję za wpisy. Już po dwóch pierwszych pobiegłam załatwiać formalności. Macie rację trzeba wyrobić i już. Smutek mnie tylko ogarnął kiedy pani w okienku powiedziała, że odbiór za cztery tygodnie :cry: No cóż po piwko :p w ferie jechała będzie delegacja. Trochę szkoda bo i fajne górki sasiedzi mają.

Pozdrawiam

• 2 months później...
Paszport nie bedzie potrzebny. Wystarczy dowod (ale chyba tylko nowy). Niemcy juz od kilku lat przyjezdzaja do nas na dowody. I to nie tylko ci ze stref przygranicznych (sam jezdze z takimi co mieszkaja pod Holandia).Gdy bedziemy w Schengen2, wtedy dopiero nie bedzie kontroli na granicach.

Ostatnio (dosłownie kilka dni temu) któraś telewizja podała, że będą honorowane również stare dowody osobiste. Cały problem wziął się stąd, że jak podpisywano porozumienie o honorowaniu dokumentów tożsamości to strona polska podała jako wzór tylko nowy dowód osobisty. I tylko ten wzór został dołączony do księgi wzorów unijnych dokumentów tożsamości. Teraz widocznie udało się naprawić ten błąd.

A unia duma, żeby znieść ograniczenia w przewozie napojów przez granice. :) Chyba kupię sobie ciężarówkę :wink: