Krzysztof.KL 27.12.2009 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2009 Witam Państwa mam następujący problem: w świetle przeprowadzonego przeglądu pięcioletniego budynku z protokołów, które otrzymałem od osób wykonujących przegląd wentylacji grawitacyjnej w kamienicy z lat 50-tych ubiegłego wieku wykazano, że W moim własnościowym lokalu mieszkalnym nie ma żadnych usterek technicznych, natomiast administrator, z TBS wystosował dzisiaj do mnie pismo a wcześniej telefonicznie monitował, że moja wentylacja jest podłączona do przewodu spalinowego sąsiada z wyższej kondygnacji budynku, rzekomo ja zagrażam jego zdrowiu i życiu, więc jestem naciskany by w świeżo wyremontowanej kuchni za niemałe pieniądze zmienić pion wentylacyjny na inny wolny, który uwolniłem po swojej węglowej kuchni, jaką zastałem w tym Lokalu. Sąsiad nie wyraża zgody na przełożenie swojej rury spalinowej do innego pionu, choć jego protokół kominiarski orzeka wyraźnie zagrożenie, jakie powoduje i nieprawidłowości w podłączeniu. Jak mam zachować się w tej sprawie czy administrator może wymuszać pod groźbą postępowania administracyjnego na mnie zmianę pionu wentylacyjnego, choć mój protokół mówi, że wszystko mam wporządku? Dla jasności powiem, że przegląd odbył się w kwietniu bieżącego roku. W świetle prawa budowlanego z mojej własnej dokumentacji wynika, że od 2004 roku kontrole wentylacji w moim lokalu nic nie wykazały. Czy w tej sprawie zwrócić się do Nadzoru Budowlanego o rozpatrzenie sprawy? Za odpowiedz z góry dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 29.12.2009 15:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2009 Liczy się to, co jest w protokole. Każ administracji scigać lokatora z niewłaściwym podłączeniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrAg 10.01.2010 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2010 piony wentylacyjne są częścią wspólną budynku i administrator ma prawo żądać od właściciela lokalu umożliwić ekipie reomonowej naprawę nieprawidłowego podłączenia. Nieraz jest tak, że przegląd kominowy wykaże, że jest w porządku w danym lokalu, ale juz wyżej jest coś nie tak. Często nie ma możliwości innej jak wykucie otworów nowych u lokatora, u którego pozornie jest wszystko wporządku. Zwykle nie są to ruinacje całej ściany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts