Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Klub użytkowników kotła Vitodens

revalidon

Recommended Posts

Witam ja jestem laikiem w tej sprawie a "instalator ";rozkłada ręce a na mojej głowie jest teraz dochodzić prawdy ...mam pytanie jesli jest to kwestia przepływu i mocy pompy to czy test na zasadzie ze zamknę 8 pętli z 11 to powinno coś wyjaśnić ? I jeszcze jedna myśl która przychodzi mi do głowy to kwestia tego dodatkowego grzejnika w łazience ,on jest w tej samej instalacji około 10 metrów od pieca i może woda przepływa przez ten krótki obieg i wraca do pieca dając sygnał wykonania zadania ?

• Odpowiedzi 1,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Przekrój rur standard 16

Witam, a nie prościej będzie zadzwonić jeszcze raz do naszego działu serwisowego i poprosi o pomoc i sprawdzenie instalacji?

Dlaczego instalator "umowa ręce" jak to ładnie napisałes?

Nie chce przyjechać i zweryfikować, jak wykonał instalację?

TUTAJ masz informacje serwisowe i bazę partnerów serwisowych.

Polecam spróbować.

Pozdrawiam!

Dzwoniłem pytałem i dokonca niemam jasnej odpowiedzi ale sugerują zbyt mała pompę do instalacji ...dzisiaj bądź jutro przyjedzie inny instalator i myślę że coś zaradzi... ale wcześniej zrobię sam test zamknę wszystkie instalacje i zostawię jedna zobaczę co wtedy ....czy to pozwoli mi wyjaśnić kwestie mocy pompy ?

był instalator znający się na pracy kotłów i wytłumaczył mi mechanizm pracy kotla tzw "myśl niemiecka" ☺ wszystko jest ok piec grzeje ustawiłem zobaczymy ...teraz proszę jeszcze o opinię regulator pokojowy czy czujnik zewnetrzny? instalator jest za pogodowka ...Patrzyłem w instrukcji na pogodowke w moim piecu i muszę z żalem stwierdzić że jest tylko 6 nastaw krzywej grzewczej i czy któraś będzie pasowała do podlogowki ?

był instalator znający się na pracy kotłów i wytłumaczył mi mechanizm pracy kotla tzw "myśl niemiecka" ☺ wszystko jest ok piec grzeje ustawiłem zobaczymy ...teraz proszę jeszcze o opinię regulator pokojowy czy czujnik zewnetrzny? instalator jest za pogodowka ...Patrzyłem w instrukcji na pogodowke w moim piecu i muszę z żalem stwierdzić że jest tylko 6 nastaw krzywej grzewczej i czy któraś będzie pasowała do podlogowki ?

Witam, cieszę się, że udalo się zaradzić i rozwiązać problem.

Co do pytania o rodzaj sterowania, cóż, wybór należy do Ciebie ale co do nastaw - gazowe kotły kondensacyjne sa przystosowane do pracy z instalacją podłogową i to nawet jest bardziej uzasadnione niż praca z instalacją grzejnikową.

Przy eksploatacji pogodowej temperatura wody w kotle (= temperatura na zasilaniu obiegu grzewczego bez mieszacza) jest regulowana w zależności od temperatury zewnętrznej. Temperatura na zasilaniu, która jest niezbędna do osiągnięcia określonej temperatury pomieszczenia, jest zależna od instalacji grzewczej i od izolacji cieplnej ogrzewanego budynku. Wraz z ustawieniem krzywych grzewczych temperatura wody w kotle i temperatura wody na zasilaniu zostają dopasowane do tych warunków. Czy 6 nastaw to za mało?

Po kilku dniach walki z piecem ☺po przeprowadzonych kilkunastu rozmowach potwierdzają się wasze sugestie hydraulika, ale pojawia się też wątek przewimiarowania pieca ( co oburzylo sprzedawcę pieca)...kwestia hydrauliki to oczywiście moc pompy , brakuj mocy w sumie zwiekszylem moc pompy na piecu z 70 do 90 % i o dziwo chodzi , ale dołożę dodatkowo aby nie zajechac pompy w piecu zbyt szybko ...co do przewimiarowania pieca to jeden z konsultantów serwisu 24 h viessmann ,stwierdził że piec może taktowac z racji tego iż zaczyna modułowac od 6,5 kw a moje zapotrzebowanie podlogowki jest rzędu 5 kWh około 1000 metrów rur 16 ... co do pogodowki to po raz któryś odradzili mi konsultancji, bo w tym regulatorze są zbyt skąpe nastawy i tylko jest ich sześć i nie można zmieniać. ..pozdrawiam p.s czy można w 111 zmienić histereze? I jeszcze jedno na chwilę obecną kupiłbym vitodens 200 .

witam, mam pytanie odnośnie ustawiania temperatury zadanej w domu np 20 stopni ktora ustawia sie na kotle? Majac tylko pogodówke i żadnych vitotroli i czujnikow w pomieszczeniach po co sie to robi jak kociol nie wie ile jest stopni w domu, jak dobrze rozumiem piec grzeje wedle zadanej krzywej i w zależnosci od domu i wszystkich czynnikow przy jakiejs tam temperaturze zasilania temperatura jest taka jaka jest , nie rozumiem tego ustawiania powiedzmy 18 stopni czy 23 jak piec i tak grzeje wedle krzywej.

Dzisiaj byłem u sprzedawcy u którego kupiłem piec powiedziałem że potrzebuję dokupić pompę do pieca z sprzęgłem. ..on był zdziwiony że chce sprzęgło zamiast samej pompy ,mówił że jak mam jedną instalacje podlogowke to nie potrzebuje sprzęgła- Pegaziatko i Spółka Ratujcie ...☺