greg813 17.10.2016 06:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2016 Witam ja jestem laikiem w tej sprawie a "instalator ";rozkłada ręce a na mojej głowie jest teraz dochodzić prawdy ...mam pytanie jesli jest to kwestia przepływu i mocy pompy to czy test na zasadzie ze zamknę 8 pętli z 11 to powinno coś wyjaśnić ? I jeszcze jedna myśl która przychodzi mi do głowy to kwestia tego dodatkowego grzejnika w łazience ,on jest w tej samej instalacji około 10 metrów od pieca i może woda przepływa przez ten krótki obieg i wraca do pieca dając sygnał wykonania zadania ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
greg813 17.10.2016 06:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2016 Nie mam żadnej dodatkowej pompy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
greg813 17.10.2016 06:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2016 Przekrój rur standard 16 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 17.10.2016 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2016 Przekrój rur standard 16 Witam, a nie prościej będzie zadzwonić jeszcze raz do naszego działu serwisowego i poprosi o pomoc i sprawdzenie instalacji? Dlaczego instalator "umowa ręce" jak to ładnie napisałes? Nie chce przyjechać i zweryfikować, jak wykonał instalację? TUTAJ masz informacje serwisowe i bazę partnerów serwisowych. Polecam spróbować. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
greg813 17.10.2016 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2016 Zadzwonię i dopytam , co do instalatora szkoda pisać. .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 17.10.2016 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2016 Zadzwonię i dopytam , co do instalatora szkoda pisać. .. Ok, Proszę o informacje, czy udało się coś załatwić i czy problem został rozwiązany. Jeśli będą problemy, spróbujemy coś zaradzić Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
greg813 17.10.2016 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2016 Dzwoniłem pytałem i dokonca niemam jasnej odpowiedzi ale sugerują zbyt mała pompę do instalacji ...dzisiaj bądź jutro przyjedzie inny instalator i myślę że coś zaradzi... ale wcześniej zrobię sam test zamknę wszystkie instalacje i zostawię jedna zobaczę co wtedy ....czy to pozwoli mi wyjaśnić kwestie mocy pompy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
greg813 17.10.2016 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2016 był instalator znający się na pracy kotłów i wytłumaczył mi mechanizm pracy kotla tzw "myśl niemiecka" ☺ wszystko jest ok piec grzeje ustawiłem zobaczymy ...teraz proszę jeszcze o opinię regulator pokojowy czy czujnik zewnetrzny? instalator jest za pogodowka ...Patrzyłem w instrukcji na pogodowke w moim piecu i muszę z żalem stwierdzić że jest tylko 6 nastaw krzywej grzewczej i czy któraś będzie pasowała do podlogowki ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 18.10.2016 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2016 był instalator znający się na pracy kotłów i wytłumaczył mi mechanizm pracy kotla tzw "myśl niemiecka" ☺ wszystko jest ok piec grzeje ustawiłem zobaczymy ...teraz proszę jeszcze o opinię regulator pokojowy czy czujnik zewnetrzny? instalator jest za pogodowka ...Patrzyłem w instrukcji na pogodowke w moim piecu i muszę z żalem stwierdzić że jest tylko 6 nastaw krzywej grzewczej i czy któraś będzie pasowała do podlogowki ? Witam, cieszę się, że udalo się zaradzić i rozwiązać problem. Co do pytania o rodzaj sterowania, cóż, wybór należy do Ciebie ale co do nastaw - gazowe kotły kondensacyjne sa przystosowane do pracy z instalacją podłogową i to nawet jest bardziej uzasadnione niż praca z instalacją grzejnikową. Przy eksploatacji pogodowej temperatura wody w kotle (= temperatura na zasilaniu obiegu grzewczego bez mieszacza) jest regulowana w zależności od temperatury zewnętrznej. Temperatura na zasilaniu, która jest niezbędna do osiągnięcia określonej temperatury pomieszczenia, jest zależna od instalacji grzewczej i od izolacji cieplnej ogrzewanego budynku. Wraz z ustawieniem krzywych grzewczych temperatura wody w kotle i temperatura wody na zasilaniu zostają dopasowane do tych warunków. Czy 6 nastaw to za mało? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
greg813 18.10.2016 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2016 ....było dwóch instalatorów i oni twierdzą że jest ok ...ja naprawdę się na tym nie znam ..na chwilę obecną piec grzeje ...ale wracając do Twojej sugestie to co według Ciebie mam zrobić. .?Czy mam dołożyć zestaw mieszkający z pompa ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 19.10.2016 04:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2016 Ja bym dołożył pompę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
greg813 20.10.2016 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2016 Po kilku dniach walki z piecem ☺po przeprowadzonych kilkunastu rozmowach potwierdzają się wasze sugestie hydraulika, ale pojawia się też wątek przewimiarowania pieca ( co oburzylo sprzedawcę pieca)...kwestia hydrauliki to oczywiście moc pompy , brakuj mocy w sumie zwiekszylem moc pompy na piecu z 70 do 90 % i o dziwo chodzi , ale dołożę dodatkowo aby nie zajechac pompy w piecu zbyt szybko ...co do przewimiarowania pieca to jeden z konsultantów serwisu 24 h viessmann ,stwierdził że piec może taktowac z racji tego iż zaczyna modułowac od 6,5 kw a moje zapotrzebowanie podlogowki jest rzędu 5 kWh około 1000 metrów rur 16 ... co do pogodowki to po raz któryś odradzili mi konsultancji, bo w tym regulatorze są zbyt skąpe nastawy i tylko jest ich sześć i nie można zmieniać. ..pozdrawiam p.s czy można w 111 zmienić histereze? I jeszcze jedno na chwilę obecną kupiłbym vitodens 200 . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
greg813 20.10.2016 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2016 A wytłumacz,mi to kwestie pogodowki , bo w instrukcji są te krzywe grzewcze ale one nie spełniają wymagań podlogowki , chciałbym uzyskać krzywa 0,6-0,8 jestem wstanie to zrobić ..co do sprzęgła to ma się rozumieć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mistalova 21.10.2016 06:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2016 Bo "setka" to kiepski kocioł.200 to inna bajka, ale cena jest z kosmosu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacku6 21.10.2016 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2016 witam, mam pytanie odnośnie ustawiania temperatury zadanej w domu np 20 stopni ktora ustawia sie na kotle? Majac tylko pogodówke i żadnych vitotroli i czujnikow w pomieszczeniach po co sie to robi jak kociol nie wie ile jest stopni w domu, jak dobrze rozumiem piec grzeje wedle zadanej krzywej i w zależnosci od domu i wszystkich czynnikow przy jakiejs tam temperaturze zasilania temperatura jest taka jaka jest , nie rozumiem tego ustawiania powiedzmy 18 stopni czy 23 jak piec i tak grzeje wedle krzywej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 21.10.2016 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2016 Co roku się nad tym zastanawiam. Potem ktoś mi tłumaczy a po roku znów nie wiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek0m 21.10.2016 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2016 Mierzy sobie temp. wody na powrocie ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacku6 21.10.2016 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2016 Mierzy sobie temp. wody na powrocie ... No ok i jak to sie ma do temp. zadanej jaka ja ustawiam na kotle żebym miał w domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misiupl 21.10.2016 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2016 No ok i jak to sie ma do temp. zadanej jaka ja ustawiam na kotle żebym miał w domu Krzywa to straty budynku, temp ustawiona na piecu to korekta tej krzywej. Jak ustalisz jaka krzywa potrzebujesz dla swojego budynku to później korektą zmieniają temp wew Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
greg813 21.10.2016 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2016 Dzisiaj byłem u sprzedawcy u którego kupiłem piec powiedziałem że potrzebuję dokupić pompę do pieca z sprzęgłem. ..on był zdziwiony że chce sprzęgło zamiast samej pompy ,mówił że jak mam jedną instalacje podlogowke to nie potrzebuje sprzęgła- Pegaziatko i Spółka Ratujcie ...☺ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts