Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Klub użytkowników kotła Vitodens

revalidon

Recommended Posts

Witam. Proszę o fachową opinię Pana Konsultanta, co jest z instalacją u mnie nie tak. Przepraszam, być może za głupie pytania ale jestem laikiem w tej kwestii. Mieszkam pierwszy rok w nowym domu. Ogrzewanie na parterze podłogówka plus kilka grzejników, na piętrze same grzejniki, podłogówka w łazience. Piec Vitodens 100 W.

I nie wiem czy wszystko jest ok. Czujnika zewnętrznego nie mam. Na kotle ustawiona temp 46 C. Niestety wygląda to jakby dom był niedogrzany. Pulsacyjna praca podłogówki na dole, raz ciepła podłoga raz chłodna. Sterowniki pokojowe mam podłączone tylko do grzejników, podłogówka jest podłączona na "stałe' do pieca, zabezpieczona elektrozaworem aby się nie przegrzać. Jest tam jeszcze przy niej zawór mieszający ze skalą 1-6. Jaką ustawić temperaturę na kotle żeby było wydajnie i ciepło ? Elektrozawory odłączają dopływ wody do podłogówki przy 45 C dlatego chyba nie ma sensu ustawiać wyższej na kotle ? Czy dobrze myślę ? Z kolei 45 na grzejniki to mało ?

Kolejny problem to gdy włączą się jednocześnie grzejniki to do podłogówki płynie woda zimna i na odwrót jak działa podłogówka to grzejniki są ledwie letnie.

Bardzo proszę o poradę co jest nie tak :(

Edytowane przez noorbi

• Odpowiedzi 1,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

aby zmienić pochylenie należy zastosować zewnętrzny sterownik Vitotrol OT1 plus zestaw rozszerzaący

Witam,

co znaczy "zestaw rozszerzający"?

Czy w tym przypadku można rozumieć, że jest to zestaw "Vitoconnect OT2 + Vitotrol 100 OT1" ???

Czy jest możliwość uzyskania, ustawienia, osobnej temperatury pokojowej dla godzin dziennych oraz godzin nocnych??? - miałem taka możliwość w poprzednim kotle

Witam,

co znaczy "zestaw rozszerzający"?

Czy w tym przypadku można rozumieć, że jest to zestaw "Vitoconnect OT2 + Vitotrol 100 OT1" ???

Czy jest możliwość uzyskania, ustawienia, osobnej temperatury pokojowej dla godzin dziennych oraz godzin nocnych??? - miałem taka możliwość w poprzednim kotle

zestaw rozszerzający jest to zestaw pozwalający wymonakonać bardziej "skomplikowaną" instalację co, za jego pomoca można wykonać:

- jeden obieg bezpośredni z dodatkową pompą obiegową a co za tym idzie i sprzęgłem hydraulicznym i z możliwością wyboru dowolnej krzywej grzewczej (dowolny kąt i pochylenie,

- jeden obieg mieszaczowy z dodatkową pompą obiegową a co za tym idzie i sprzęgłem hydraulicznym i z możliwością wyboru dowolnej krzywej grzewczej (dowolny kąt i pochylenie),

- jeden obieg bezpośredni i jeden obieg mieszaczowy każdy z dodatkową pompą obiegową a co za tym idzie i sprzęgłem hydraulicznym i z możliwością wyboru dowolnej krzywej grzewczej dla każdego z obiegów (dowolny kąt i pochylenie),

witam Szanowne Grono oraz Specjalistów

Potrzebuję kilku porad.

Kupiłem Bliźniaka na piecu węglowym, co w układzie otwartym.

Instalator zamontował kocioł Vitodens 100 z zasobnikiem cwu. Instalacja co w domu póki co stara ( większość to grzejniki płytowe, dwa grzejniki żeberkowe żeliwne ) Brak termostatów ( tylko na jednym jest ale blisko programatora dlatego otwarty na max )

Piec znajduje się w piwnicy, a dom to parter, piętro i poddasze nieużytkowe. Ściany podwójne z jakimś wypełnieniem podobno, nieocieplone. Podłoga na strychu wyłożona wełną, ale z obserwacji dachu zimą widzę że ciepło mimo to ucieka przed dach na pewno )

problemy:

zużycie gazu ok 10 m3/dobę przy temperaturze na piecu 45 C. temp na zew od +5 do -5 C.

do pompy na powrocie zainstalowany sterownik bezprzewodowy IMMERGAS RADIO TYBOX 137, w dzień ustawiona temp 22 C a w nocy 23,5 C. I zdarzyło się że piec na tych ustawieniach nie dał rady dogrzać pomieszczenia, w którym znajduje się sterownik ( max 23 C ).

czy układ otwarty jest tutaj dobry? Nie generuje nie potrzebnych strat? Dodam, że chcę przerabiać co na grzejniki ale podłączone na rurach pex i układ zamknięty.

Instalator z uwagi na ryzyko szybkiego uszkodzenia kotła zamontował wymiennik płytowy

Jeśli widzę, że tworzy się kondensat ( skropliny ) to chyba wykorzystuję tą energię i piec jest dobrze ustawiony ? im więcej skroplin tym lepiej?

Drażni mnie, że pomieszczenie złapie temp ( pompka się wyłącza, ikona palnika znika ), ale za jakiś czas temp spada ( co się uruchamia ) i tak często, co chyba ma duży wpływ na żywotność pieca. Czy czujnik temp zew rozwiązał by ten problem? Czy wpłynie to na niższe zużycie gazu? ( niech piec chodzi cały czas ). Choć na pewno duży wpływ ma tutaj sprawa że budynek nie jest ocieplony...

Jeśli chodzi o grzejniki jest ich sporo ( przewymiarowane) co raczej jest na plus.

Ostatnio jak nie mogłem uzyskać 23,5C zwiększyłem temp na piecu na 55 C i zużycie wzrosło do 12 m3/dobę...

Co mogę zrobić aby obniżyć zużycie gazu ( czy nie ma sensu bez ocieplenia ścian i poprawy izolacji stropu na strychu)?

jak przerobić instalację aby była odpowiednia dla tego kotła?

co zrobić, żeby piec posłużył długo? dołożyć czujnik temp zew, wywalić programator, dołożyć oryginalny programator, założyć głowice termostatyczne, wywalić grzejniki żeliwne,

Myślę czy nie ustawić na piecu np 37 C, programator ustawić na 23 C i dojść w ten sposób do sytuacji gdzie piec będzie chodził ciągle ( nie uda mu się uzyskać 23 C w pomieszczeniu) ale dzięki temu nie będzie taktowania pieca i może spadnie jeszcze zużycie gazu ( skoro wzrosło przy zwiększeniu temp na piecu na 55 C )

Zastanawia mnie tez fakt, programator nie wysyła sygnału do pompki/pieca że jest zimno a mimo to załącza się palnik. To chyba po to aby uzyskać temperaturę ustawioną na kotle i mieć ją w "gotowości " ale po co? Najbardziej wkurzało mnie to przed okresem grzewczym, kiedy co i cwu było już włączone ale temperatura w mieszkaniu w dzień nie spadała poniżej 22 C a piec mimo to taktował i pobierał niepotrzebnie gaz, by tak naprawdę zacząć dopiero pracować w nocy. Czy czujnik temp zew rozwiąże ten problem i będzie miało to znaczący wpływ na zużycie gazu i kotła?

Natrafiłem się też na wpisy, że wymiennik płytowy bardzo ogranicza kondensację , czy to prawda?

Trochę tego napisałem ale chciałem napisać bolączki, będę szczęśliwy jeśli ktoś coś doradzi choć w połowie spraw i zapewne błędów.

Jestem nowym użytkownikiem kotła Viessmann Vitodens 200W z kolorowym Sterownikiem,nie mam jeszcze sterownika pokojowego Vitotrol.

Mam pytanie czy w celu uzupełnienia tej instalacji o sterownik pokojowy Vitotrol 200 RF oprócz sterownika potrzebna będzie jeszcze dodatkowo Baza radiowa ?,czy ten sterownik mojego kotła ma już wbudowany moduł radiowy?

Mam taki oto oryginalny czujnik temperatury zewnętrznej "zasilany energią słoneczną". Instalatorzy Viesmanna zapewniali, że to bardzo dobry czujnik i na pewno nie będzie z nim problemów (ja byłem bardziej skłonny podłączyć czujnik po kablu, ale ostatecznie fachowcy mnie namówili na bezprzewodowy)

https://centrosan.pl/sklep/bezprzewodowy-czujnik-temperatury-zewnetrznej-nr-kat-7455213/

Niestety ostatnio cały czas na kotle pojawia się błąd, że nie działą czujnik temperatury zewnętrznej. Odłegłość kotła od czujnika to jakieś 3 metry, po drodze okno. Dawniej po jakimś czasie, znowu zaczynało wszystko działać, ale teraz już od dwóch dni mam błąd i nic!

witam Szanowne Grono oraz Specjalistów

Potrzebuję kilku porad.

Kupiłem Bliźniaka na piecu węglowym, co w układzie otwartym.

Instalator zamontował kocioł Vitodens 100 z zasobnikiem cwu. Instalacja co w domu póki co stara ( większość to grzejniki płytowe, dwa grzejniki żeberkowe żeliwne ) Brak termostatów ( tylko na jednym jest ale blisko programatora dlatego otwarty na max )

Piec znajduje się w piwnicy, a dom to parter, piętro i poddasze nieużytkowe. Ściany podwójne z jakimś wypełnieniem podobno, nieocieplone. Podłoga na strychu wyłożona wełną, ale z obserwacji dachu zimą widzę że ciepło mimo to ucieka przed dach na pewno )

problemy:

zużycie gazu ok 10 m3/dobę przy temperaturze na piecu 45 C. temp na zew od +5 do -5 C.

do pompy na powrocie zainstalowany sterownik bezprzewodowy IMMERGAS RADIO TYBOX 137, w dzień ustawiona temp 22 C a w nocy 23,5 C. I zdarzyło się że piec na tych ustawieniach nie dał rady dogrzać pomieszczenia, w którym znajduje się sterownik ( max 23 C ).

czy układ otwarty jest tutaj dobry? Nie generuje nie potrzebnych strat? Dodam, że chcę przerabiać co na grzejniki ale podłączone na rurach pex i układ zamknięty.

Instalator z uwagi na ryzyko szybkiego uszkodzenia kotła zamontował wymiennik płytowy

Jeśli widzę, że tworzy się kondensat ( skropliny ) to chyba wykorzystuję tą energię i piec jest dobrze ustawiony ? im więcej skroplin tym lepiej?

Drażni mnie, że pomieszczenie złapie temp ( pompka się wyłącza, ikona palnika znika ), ale za jakiś czas temp spada ( co się uruchamia ) i tak często, co chyba ma duży wpływ na żywotność pieca. Czy czujnik temp zew rozwiązał by ten problem? Czy wpłynie to na niższe zużycie gazu? ( niech piec chodzi cały czas ). Choć na pewno duży wpływ ma tutaj sprawa że budynek nie jest ocieplony...

Jeśli chodzi o grzejniki jest ich sporo ( przewymiarowane) co raczej jest na plus.

Ostatnio jak nie mogłem uzyskać 23,5C zwiększyłem temp na piecu na 55 C i zużycie wzrosło do 12 m3/dobę...

Co mogę zrobić aby obniżyć zużycie gazu ( czy nie ma sensu bez ocieplenia ścian i poprawy izolacji stropu na strychu)?

jak przerobić instalację aby była odpowiednia dla tego kotła?

co zrobić, żeby piec posłużył długo? dołożyć czujnik temp zew, wywalić programator, dołożyć oryginalny programator, założyć głowice termostatyczne, wywalić grzejniki żeliwne,

Myślę czy nie ustawić na piecu np 37 C, programator ustawić na 23 C i dojść w ten sposób do sytuacji gdzie piec będzie chodził ciągle ( nie uda mu się uzyskać 23 C w pomieszczeniu) ale dzięki temu nie będzie taktowania pieca i może spadnie jeszcze zużycie gazu ( skoro wzrosło przy zwiększeniu temp na piecu na 55 C )

Zastanawia mnie tez fakt, programator nie wysyła sygnału do pompki/pieca że jest zimno a mimo to załącza się palnik. To chyba po to aby uzyskać temperaturę ustawioną na kotle i mieć ją w "gotowości " ale po co? Najbardziej wkurzało mnie to przed okresem grzewczym, kiedy co i cwu było już włączone ale temperatura w mieszkaniu w dzień nie spadała poniżej 22 C a piec mimo to taktował i pobierał niepotrzebnie gaz, by tak naprawdę zacząć dopiero pracować w nocy. Czy czujnik temp zew rozwiąże ten problem i będzie miało to znaczący wpływ na zużycie gazu i kotła?

Natrafiłem się też na wpisy, że wymiennik płytowy bardzo ogranicza kondensację , czy to prawda?

Trochę tego napisałem ale chciałem napisać bolączki, będę szczęśliwy jeśli ktoś coś doradzi choć w połowie spraw i zapewne błędów.

dużo pytań ale po kolei

czy zużycie gazu 10m3 na dobę to dużo czy mało to nie da się powiedzieć bo niema żadnych danych nt. budynku... zakładając, że mamy tu doczynienia z Vitodensem 100-W o mocy 19kW (czyli najmniejszym) oznacza, że jak by nawet pracował z mocą minimalną to zużyłby ponad 10m3....

Oczywiście im wyższa żądana temperatura pomieszczenia tym więcej energii cieplnej trzeba dostarczyć, zatem wzrost zużycia gazu jest jak najbardziej rzeczą naturalną.

Co do zainstalowanego wymiennika płytowego. Oczywiście w przypadku starej instalacji i dodatkowo typu otwartego oczywiście jest to bardzo dobre rozwiązanie chroniące kocioł ale niestety pogarszające nieznacznie ekonomikę jego pracy (niema wymienników idealnych, zawsze straty na nich występują).

Sterownik o którym piszesz odcina przepływ po stronie instalacji, niestety kocioł nie dostaje o tym bezpośrednio żadnej informacji. Jego zadaniem jest utrzymać żądaną temperaturę wody instalacyjnej zatem załącza się i wygrzewa wodę którą ma dostępną czyli do wymiennika płytowego. Przy tak zrobionej instalacji praca kotła jest poprawna (nie koniecznie ekonomiczna). Czujnik temperatury zewnętrznej tutaj nic nie pomoże. Kocioł nadal będzie starał się utrzymać temperaturę tyle, że w funkcji temperatury zewnętrznej.

• Like 1

Jestem nowym użytkownikiem kotła Viessmann Vitodens 200W z kolorowym Sterownikiem,nie mam jeszcze sterownika pokojowego Vitotrol.

Mam pytanie czy w celu uzupełnienia tej instalacji o sterownik pokojowy Vitotrol 200 RF oprócz sterownika potrzebna będzie jeszcze dodatkowo Baza radiowa ?,czy ten sterownik mojego kotła ma już wbudowany moduł radiowy?

aby do kotła Vitodens 200-W podłączyć sterownik bezprzewodowy Vitotrol 200-RF lub 300-RF należy dodatkowo do kotła podłączyć bazę radiową.

Mam taki oto oryginalny czujnik temperatury zewnętrznej "zasilany energią słoneczną". Instalatorzy Viesmanna zapewniali, że to bardzo dobry czujnik i na pewno nie będzie z nim problemów (ja byłem bardziej skłonny podłączyć czujnik po kablu, ale ostatecznie fachowcy mnie namówili na bezprzewodowy)

https://centrosan.pl/sklep/bezprzewodowy-czujnik-temperatury-zewnetrznej-nr-kat-7455213/

Niestety ostatnio cały czas na kotle pojawia się błąd, że nie działą czujnik temperatury zewnętrznej. Odłegłość kotła od czujnika to jakieś 3 metry, po drodze okno. Dawniej po jakimś czasie, znowu zaczynało wszystko działać, ale teraz już od dwóch dni mam błąd i nic!

Spotkał się ktoś z tym problemem?

dużo pytań ale po kolei

czy zużycie gazu 10m3 na dobę to dużo czy mało to nie da się powiedzieć bo niema żadnych danych nt. budynku... zakładając, że mamy tu doczynienia z Vitodensem 100-W o mocy 19kW (czyli najmniejszym) oznacza, że jak by nawet pracował z mocą minimalną to zużyłby ponad 10m3....

Oczywiście im wyższa żądana temperatura pomieszczenia tym więcej energii cieplnej trzeba dostarczyć, zatem wzrost zużycia gazu jest jak najbardziej rzeczą naturalną.

Co do zainstalowanego wymiennika płytowego. Oczywiście w przypadku starej instalacji i dodatkowo typu otwartego oczywiście jest to bardzo dobre rozwiązanie chroniące kocioł ale niestety pogarszające nieznacznie ekonomikę jego pracy (niema wymienników idealnych, zawsze straty na nich występują).

Sterownik o którym piszesz odcina przepływ po stronie instalacji, niestety kocioł nie dostaje o tym bezpośrednio żadnej informacji. Jego zadaniem jest utrzymać żądaną temperaturę wody instalacyjnej zatem załącza się i wygrzewa wodę którą ma dostępną czyli do wymiennika płytowego. Przy tak zrobionej instalacji praca kotła jest poprawna (nie koniecznie ekonomiczna). Czujnik temperatury zewnętrznej tutaj nic nie pomoże. Kocioł nadal będzie starał się utrzymać temperaturę tyle, że w funkcji temperatury zewnętrznej.

w jaki sposób poprawić ekonomikę? rozważam wymianę instalacji na pex wymianę grzejników, montaż termostatów grzejnikowych, wywalenie wymiennika płytowego, zamknięcie układu CO

budynek: ściany podwójne, około 115 m2 użytkowych, okna dwuszybowe, poddasze nie użytkowe, dach nie ocieplony, strop na poddaszu wyłożony wełną ok 10 cm ( na pewno za mało ), ściana nie ocieplona ma ok 19 C od środka kiedy ściana wspólna z sąsiadem ma już 20-21 C. sufit piwnicy nie izolowany, tak samo podłoga na parterze również nie ( w planie jest położenie wełny na parterze i izolacja sufitu w piwnicy ).

Jeszcze przy temp na zewn około 0 C, ustawiłem na kotle temp 35 C i programator ustawiłem na 23 C ( tak żeby kocioł nie dał rady tyle dogrzać ). i tak chodził całą dobę. Zużycie gazu spadło do 6 m3 - rewelacja, ale taktowanie pieca i tak pozostało.

Często słyszę o tym, że ludzie montują zbyt duże kotły, czy mój może być przesadzony ? Wystarczył by ok 12 kw? i zużycie było by mniejsze? ( z tego co widzę chodzi na minimalnej mocy, jedynie do cwu wykorzystuje pełną moc ). Dużo jest wersji Vitodens 100? Bo chyba mam mocniejszy niż 19 kw...

Przed demontażem całej instalacji warto jest porozmawiać z inżynierem z uprawnieniami projektowymi (nie instalatorem, bo ten zawsze będzie chciał wszystko wyciąć i wymienić, bo tak łatwiej i więcej zarobi). Jeżeli instalacja jest w dobrym stanie to czasem wystarczy ją przepłukać, zamknąć i odpowiednio wyregulować.

Jeżeli jednak instalacja musi byc cała wymieniona to ponownie pierwszy i najważniejszy krok to projekt (ale prawdziwy z obliczeniami cieplnymi i hydraulicznymi). Koszt projektu to, w zależności od skomplikowania, od 800 do 2000 zł. W większości ten koszt zwróci się już przy zakupie elementów instalacji (instalatorzy przeważenie dobierają zbyt duże elementy - czytaj drogie- by mieć pewność "że klientowi nie będzie zbyt zimno")

Kotły Vitodens 100-W występują z mocą max 19kW, 26kW i 35kW. Duża moc jest wymagana na potrzeby przygotowania c.w.u.

Do domu o powierzchni 115 m2 budowanemu dzisiaj (zgodnie z aktualnymi wymogami) na ogrzewanie wystarczy max 6kW, niestety taką mocą nie da się przygotować ciepłej wody użytkowej, stąd kotły muszę mieć moc maksymalną dużo większą.

Witam,

Z czego może wynikać problem synchronizacji kotła Vitodens 111-W ze sterownikiem ST620RF?

Po przeprowadzeniu całej procedury, zgodnie z instrukcją obsługi, która trwa 10 minut (!), diody na sterowniku podłączonym do kotła nadal mrugają (pomarańczowa z niebieską).

Sterownik jest ustawiony w pozycji AUTO.

Odbiornik (termostat pokojowy) w chwili synchronizacji znajduje się w tym samym pomieszczeniu, więc na pewno jest łączność.

Jakieś sugestie?

aaaabbb.jpg

Edytowane przez Buba1982

• 3 weeks później...
Witam. ,Chciałbym kupić do kotła vitodens 111w zasiacz awaryjny, bo często są u mnie skoki napięcia i przerwy w dostawie energii elektrycznej i kocioł się blokuje lub nie grzeje a że mam ogrzewanie tylko grzejnikami to szybko się wychładza. Wyczytałem że na wyjściu z zasilacza musi być tzw. pełny sinus, nie wiem tylko czy zasilacz koniecznie musi być ze stała fazą czy nie. Chodzi o to by po przełączeniu się na pracę z akumulatora była faza z lewej strony w gniazdku czy niekoniecznie - bez różnicy dla kotła (palnika, elektroniki). Jeśli ktoś ma taki zasilacz i działa to proszę o poradę. Sprawa dość pilna.

https://techtron.pl/p2597,zasilacz-awaryjny-do-pieca-gazowego-pomp-co-ze-stala-faza.html

witam

czy posiadając kocioł vitodens 100w bez dodatkowego oprzyrządowania ale ze sterownikiem bezprzewodowym IMMERGAS RADIO TYBOX 137, mogę zejść na zużyciu gazu kupując czujnik temp zew ? wtedy ustawię sobie krzywą i nie będzie kocioł trzymał np w kotle wody 40 C skoro w dzień jest ponad 10C...

w tej chwili biegam i ręcznie zmieniam temp na kotle ale jest to trochę uciążliwe...

powyższy sterownik Tybox jest podłączony do pompy na powrocie, ale nie wysyła on sygnału do kotła a jedynie do pompy więc kocioł i tak sobie co chwilę taktuje i się uruchamia, żeby wyrównać zadaną temperaturę... czy tutaj dobrze rozumiem, że musiał bym dokupić sterownik do kotła ? Aby ten wysyłał sygnał z pomieszczenia do kotła? Czy są to duże uszczędności?

Jakie dokładnie powinny być to dodatkowe urządzenia ? czyli czujnik temp i programator

pozdrawiam

tak jak pisałem w tym samym pytaniu zadanym w wiadomości prywatnej

Nie znam wyrobów firmy Immergas. Do kotłów Vitodens 100-W można podłączać sterowniki bez napięciowe zewrzyj/rozewrzyj pracujące na szynie 230V.

Mogą też być sterowniki pracujące na szynie OpenTherm.

Do kotła Vitodens 100-W nie podłącza się sterowników do pompy kotłowej(może to prowadzić do spalenia kotła), do podłączenia sterowników są dedykowane styki w automatyce.

jeżeli na instalacji oprócz pompy w kotle jest zamontowana druga pompa to te pompy trzeba odsprzęglić najprościej poprzez sprzęgło. Do takiego układu Pakiet zestawu uzupełniającego do sterowania jednym obiegiem z bezpośrednim i jednym obiegiem mieszaczowym. W tym przypadku wykorzystane będzie tylko wyjście na obieg bezpośredni. Moduł ten pozwala ustawić dowolną krzywą grzewczą (dowolny kąt i dowolne przesuniecie) oraz umożliwia współpracę kotła ze sprzęgłem.

Zamontowanie dwóch lub więcej pomp szeregowo bez ich odsprzęglenia doprowadzi do zniszczenia przynajmniej jednej z nich.

witam

czy posiadając kocioł vitodens 100w bez dodatkowego oprzyrządowania ale ze sterownikiem bezprzewodowym IMMERGAS RADIO TYBOX 137, mogę zejść na zużyciu gazu kupując czujnik temp zew ? wtedy ustawię sobie krzywą i nie będzie kocioł trzymał np w kotle wody 40 C skoro w dzień jest ponad 10C...

w tej chwili biegam i ręcznie zmieniam temp na kotle ale jest to trochę uciążliwe...

powyższy sterownik Tybox jest podłączony do pompy na powrocie, ale nie wysyła on sygnału do kotła a jedynie do pompy więc kocioł i tak sobie co chwilę taktuje i się uruchamia, żeby wyrównać zadaną temperaturę... czy tutaj dobrze rozumiem, że musiał bym dokupić sterownik do kotła ? Aby ten wysyłał sygnał z pomieszczenia do kotła? Czy są to duże uszczędności?

Jakie dokładnie powinny być to dodatkowe urządzenia ? czyli czujnik temp i programator

pozdrawiam

jest różnica w zużyciu gazu i to bardzo duża, przynajmniej u mnie.

Na początku miałem ustawiony kocioł w tryb pracy "eksploatacja stała", grzał cały czas 24h na ustawioną temperaturę w rurach CO

Od lutego mam zmieniony tryb pracy na pogodowy ( na wyświetlaczu nazwa zmieniła się na "obieg grzewczy") Do tego doszły dodatkowe opcje , właśnie takie jak ustawienie krzywej czy możliwość ustawienia harmonogramów dla CO i CWU.

Za styczeń (tutaj miałem eksploatacja stała) dostałem rachunek 700zł

Za luty (harmonogramy i krzywa grzewcza) dostałem rachunek 250zł

na załączonym zdjęciu widać od kiedy został wyłączony tryb z eksploatacji stałej na pogodówkę z harmonogramami, dzienne zużycie gazu spadło

zuzycie.JPG

przy eksploatacji stałej w domu było bardzo ciepło, podłoga nie stygła , teraz mam 20-21 stopni zanim się wszystko rozhula

To jest mój pierwszy sezon, dopiero zgłębiam temat.