tymek255 06.12.2021 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2021 Ucięło mi cześć wiadomości.....Pogodówke podłączali mi pracownicy firmy partnerskiej Viessmanna....krzywą grzewczą ustawili na :nachylenie 1.2 a poziom na 0........Tryb eco sie załaczyl i tak mi pracuje od dwoch chyba dni....Co w takim orzypadku mogę zrobić????Mieszkam w domu tzw.szeregowcu z jednej jak i drugiej strony mam sąsiadów a budynek jest ocieplony styropianem z przodu jak i z tylu.....W chwili obecnej w domu jest 22.7 stopnia i jest zdecydowanie za ciepło.....Prosze o radę jak ustawic tą krzywą by piec pracował oszczedniej .....oraz co zrobić z tym trybem eco na piecu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 07.12.2021 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2021 powinien byc wykonany projekt i wtedy albo podana jest krzywa i przesunięcie albo się ja wylicza n apodstawie zalożonych parametrów. W przypadku braku projektu ustawianie to testowanie metoda prób i błędów.przy temp zew między +10 a +5*C przesówamy równolegle - jest za ciepło to przesuwamy krzywa w dół, jest za zimno - do góryprzy mrozach powyżej -10*C zmienamy pochylenie. zbyt ciepło ustawiamy mniejszawartość , zbyt zimno - większa wartośćzmiany robimy niewielkie i raz na 3-4 dni by budynak miał szanse odpowiedzieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamiljon 08.12.2021 15:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2021 Witam A mieliście taka sytuacje ze jak się na zew ochłodziło to piec zaczął słabiej grzać ?? Mam vitodens 100w i teraz przy większych mrozach grzeje mi tylko do 50stopni a pokrętło ustawione na maksa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 09.12.2021 07:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2021 (edytowane) Witam A mieliście taka sytuacje ze jak się na zew ochłodziło to piec zaczął słabiej grzać ?? Mam vitodens 100w i teraz przy większych mrozach grzeje mi tylko do 50stopni a pokrętło ustawione na maksa. Objaw zbyt małej mocy kotła. Albo źle dobrany kocioł albo ktos wprowadził ograniczenie mocy maksymalnej. Edytowane 9 Grudnia 2021 przez Konsultant Viessmann Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamiljon 09.12.2021 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2021 Witam tylko nikt nie wprowadzał żadnych ograniczeń jeszcze tydzień temu piec grzał dobrze do 65stopni na grzejniki Piec tez jest ok działa już kilka lat i zawsze było ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamiljon 09.12.2021 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2021 A jak sprawdzić albo zwiększyć ta moc maksymalna ?? Objaw zbyt małej mocy kotła. Albo źle dobrany kocioł albo ktos wprowadził ograniczenie mocy maksymalnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 09.12.2021 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2021 Polecam wezwać serwis, by przy okazji dokładnie zweryfikowal urządzenie. Wszystkie czynności opisane sa winstrukcji urządzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Irys1983 11.12.2021 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2021 Też mam ten problem z trybem Eco, vitodens 100w B1HF + Vitotrol 200E + POGODOWKA, nie pojęcia czemu na wyświetlaczu i w aplikacji VICare świecie swieci że kocioł przeszedł na tryb Letni Eco, chociaż ogrzewanie działa, nie mogę tylko włączyć harmonogramów grzania. PROSZE O POMOC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konrado78 12.12.2021 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2021 Witam. Mam pytanie odnośnie ustawień kotła. Czy jest możliwość ustawienia temperatury tylko na postawie temperatury z czujnika wewnątrz? Przestawianie i regulacja krzywej grzewczej i sprawdzanie temp ma zewnątrz jest dla mnie uciążliwe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tygrysio 13.12.2021 22:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2021 Też mam ten problem z trybem Eco, vitodens 100w B1HF + Vitotrol 200E + POGODOWKA, nie pojęcia czemu na wyświetlaczu i w aplikacji VICare świecie swieci że kocioł przeszedł na tryb Letni Eco, chociaż ogrzewanie działa, nie mogę tylko włączyć harmonogramów grzania. PROSZE O POMOC Podłączę się pod temat. Miewam podobna sytuacje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 14.12.2021 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2021 Witam. Mam pytanie odnośnie ustawień kotła. Czy jest możliwość ustawienia temperatury tylko na postawie temperatury z czujnika wewnątrz? Przestawianie i regulacja krzywej grzewczej i sprawdzanie temp ma zewnątrz jest dla mnie uciążliwe. Jest mozliwość, należy przestawić koicoł z trybu pogodowego na tryb stałotemepraturowy z termostatem. Nalezly się jednak liczyc z pogorszeniem komfortu pracy instalacji (stygniecie i rozgrzewanie się grzejników) oraz pogorszeniem ekonomiki instalacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inkam 01.01.2022 23:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2022 Pytanie o minimalną moc kotła Vitodens 222-F B2TF-32 1,9-32kW.Mam cały dom w podłogówce wpiętą bezpośrednio w kocioł + pogodówka (bez żadnych sterowników i siłowników). Układ działa na pompie kotłowej (jest jakieś 950l/h przepływu przez kocioł).Instalacja grzeje i jest komfortowo lecz zaobserwowałem, że kocioł nie moduluje do mocy minimalnej deklarowanej przez producenta czyli do 1,9kW (6%).Zaobserwowałem, ze kocioł odpala się z mocą palnika 16,5% (ok. 5kW) chodzi tak przez jakiś czas i wyłącza się bez modulowania mocą już niżej. Woda na obiegu jest wtedy podgrzewana przez kocioł do ok 32stC (ok +10K).W ustawieniach mam min. moc palnika ustawiona na 5%.Ta moc minimalna 1,9kW to taki pic na wodę/zagranie marketingowe czy są jeszcze jakieś dodatkowe zabezpieczenia, że kocioł nie chce zejść poniżej 16,5% mocy lub poniżej jakiejś temp. podgrzewy wody? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 02.01.2022 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2022 W innych wątkach opisany był ten problem z tymi kotłami - ma związek z instalacją kominową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inkam 02.01.2022 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2022 W innych wątkach opisany był ten problem z tymi kotłami - ma związek z instalacją kominową. A dałbyś jakiś link do tego tematu? To było na tym forum czy trzeba szukać gdzieś dalej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 02.01.2022 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2022 Na tym forum - wpis "viessmann", "taktowanie"Tam były informacje, że kocioł nie schodzi z mocą do nominalnej wartości. Ew. napisz PW do Konsultanta Viessmann Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 02.01.2022 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2022 Masz np tutaj:https://forum.muratordom.pl/showthread.php?223562-Viessmann-Vitodens-200W-problem-z-taktowaniem-(ci%C4%85g%C5%82e-w%C5%82%C4%85czanie-wy%C5%82%C4%85czanie)&p=7988238&viewfull=1#post7988238 Wcześniej i później pewnie też. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 10.01.2022 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2022 (edytowane) Na tym forum - wpis "viessmann", "taktowanie" Tam były informacje, że kocioł nie schodzi z mocą do nominalnej wartości. Ew. napisz PW do Konsultanta Viessmann bardzo proszę nie pisać głupot, jeśli nie ma Pan pojęcia o kotłach. Moc kotła dobierana jest na podstawie kilku parametrów, oczywiście na podstawie różnicy miedzy wymaganą temperaturą zasilania a rzeczywistą ale także choćiażby na podstawie odczytów czujnika masowego natężenia przepływu powietrza. Dodatkowo odczyty mocy pokazywane w panelu użytkownika to nie moc rzeczywista a trend z pewnego okresu czasu pracy. Edytowane 25 Stycznia 2022 przez Konsultant Viessmann Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autopacz 22.01.2022 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2022 Kotły robione na rynek amerykański i europejski to calkowicie odmienne konstrukcje. Vitodens 100-W to rodzina kotłów. Pod ta nazwą kryją się dziesiątki róznych urządzeń. Na filmie mamy wersję kotła na rynek amerykański Vitodens 100-W model B1HA125 CA/US - wersja z dotykowym wyświetlaczem. Na rynku europejskim były wersje B1HA19, B1HA26, B1HA35 - wszystkie te kotły posiadały pokrętła. Analogicznie jest teraz choćby z kotłem Vitodens 200-W w Polsce mamy wersję z kolorowym wyświetlaczem i mocą minimalną 1.9kW a w niemczech Vitodens 200-W ma wyswietlacz czarno/biały z 4 przyciskami i moca minimalną 3,6kW. Jeżeli to prawda, że w vitodens 100 nie można zmienić krzywej grzewczej to czuje się trochę oszukany przez przedstawiciela Viessmann, który polecił mi ten kocioł na podłogówkę. Teraz efekt mam taki, że w ciepłe dni w domu jest zimno, a jak temperatura spadnie poniżej 0 to występuje taktowanie kotła, bo grzeje wodę na prawie 60 stopni a w rozdzielaczu na pętli podłogowego jest ustawiona 37. Proszę o informację skąd mogę wziąć hasło, żeby wejść w menu CONFI i sprawdzić, czy w poziomie 15 będę miał możliwość spłaszczyć krzywą grzewczą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redox7 24.01.2022 17:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2022 Jeżeli to prawda, że w vitodens 100 nie można zmienić krzywej grzewczej to czuje się trochę oszukany przez przedstawiciela Viessmann, który polecił mi ten kocioł na podłogówkę. Teraz efekt mam taki, że w ciepłe dni w domu jest zimno, a jak temperatura spadnie poniżej 0 to występuje taktowanie kotła, bo grzeje wodę na prawie 60 stopni a w rozdzielaczu na pętli podłogowego jest ustawiona 37. Proszę o informację skąd mogę wziąć hasło, żeby wejść w menu CONFI i sprawdzić, czy w poziomie 15 będę miał możliwość spłaszczyć krzywą grzewczą? wszystko masz w instrukcji i hasło i to że krzywa jest tylko jedna o nachyleniu 1.4 czyli 75*C na zasilaniu przy -20*C na zewnątrz. Można ją przesunąć równolegle ale jak ustawisz, tak by przy -20*C na zasilaniu było 35*C to kocioł przejdzie w tryb lato przy ok 0*C.... Starsze kotły Vitodens 100 mogą bardzo dobrze pracować z ogrzewaniem podłogowym i z krzywą grzewczą 1.4 pod warunkiem zrobienia stałego podmieszania w sprzęgle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 24.01.2022 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2022 bardzo proszę nie pisać głupot, jeśli niema Pan pojęcia o kotłach. Moc kotła dobierana jest na podsawie kilku parametrów, oczywiście na podstawie różnicy miedzy wymaganą temperaturą zasilania a rzeczywistą ale takrze choćiażby na podstawie odczytów czujnika masowego natężenia przepływu powietrza. Dodtatkowo odczyty mocy pokazywane w panelu użytkownika to nie moc rzeczywista a trend z pewnego okresu czasu pracy. Po pierwsze - Drogi Konsultancie - chyba nie zaprzeczysz, że wasze kotły w wielu przypadkach nie osiągają parametrów wykazywanych w karcie technicznej (moc minimalna) Po drugie - w wątkach, które wskazałem sami wskazujecie, że to wina instalacji kominowej i wiatru. Użytkownikom to specjalnie nie pomaga i pozostają z kotłem modulującym od 20%, zamiast 11% Po trzecie - od Konsultanta firmy aspirującej do miana lidera (innowacji, sprzedaży) na rynku urządzeń grzewczych, spodziewałbym się większej staranności i znajomości reguł języka polskiego - w końcu za to ci płacą, Drogi Konsultancie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts