Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pozwolenie na budowę a szambo i POŚ

Recommended Posts

Nie przekopali się. Rozwiązali to inaczej.

U mnie geolog wiercił, sprawdzali też inni i wiem, że glinę mam na min. 11 metrach.

właśnie ja drążę temat. powiem więcej, chcę, żebyś mnie przekonała. ale niestety piszesz, że rozwiązali to inaczej, ale nie piszesz jak. szkoda. bardzo mnie interesuje patent co zrobili z gliną że woda w nią wsiąka.

z drugiej strony sama sobie przeczysz bo jakbyś miała studnie chłonną, to nie miałabyś czym podlewać. jak masz czym podlewać, to guzik a nie studnia chłonna (no chyba ze zbiornik retencyjny z przelewem do studni)

podlewanie działki sąsiada to partyzantka. takich argumentów nie ma co używać, bo ja zezwolenia na to mieć nie będę. Tobie sąsiad za rok też może powiedzieć, żebyś podlewania zaprzestała, co wtedy ?

co robisz z wodą w grudniu i styczniu ? też podlewasz ?

jaką masz oczyszczalinie ? jeśli woda nadaje się do podlewania to znaczy ze pełny proces oczyszczania zachodzi w oczyszczalni. mozesz napisac której używasz ?

• Odpowiedzi 53
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

desmear, działki masz ponad 3 tys. metrów. Wykop ładny staw (bezodpływowy) i tam zrzucaj wodę z oczyszczalni. U siebie tak mam zrobione i mimo wysokich wód gruntowych wszystko działa już trzeci rok. W stawie ryby, żaby, kaczki, nic nie śmierdzi.

Policz - średnio dziennie przeciętna rodzina zużywa ok. pół metra wody. Cztery miesiące zimowe to jakieś 60 metrów wody do zgromadzenia - to nie będzie staw, to będzie małe oczko wodne :)

podlewanie działki sąsiada to partyzantka. takich argumentów nie ma co używać, bo ja zezwolenia na to mieć nie będę. Tobie sąsiad za rok też może powiedzieć, żebyś podlewania zaprzestała, co wtedy ?

Nie podlewam działki sąsiada tylko jego budowę na sasiedniej działce :lol:

I to na jego prośbę.

Resztę postaram sie wytłumaczyć na PW.

Ja tak nieśmiało wtrącę, że nie każda glina = glinie ;) Jest glina jest Glina - wszystko zależy od składu. Najprościej zrobić sobie test perkolacyjny, a jeśli ten test nie da jasnej odpowiedzi, to wtedy zaangażować fachowca.

U mnie test wykazywał niską chłonność gleby, ale mimo to zaryzykowałem i zainwestowałem w POŚ. Opłaciło się. Instalator wykonał mi częściową wymianę gruntu w najbliższym sąsiedztwie poletka rozsączającego, co jego zdaniem dało poletko o poj. ok. 300l. Niby niewiele, ale się sprawdza, jak do tej pory.

Tylko raz był problem w te święta, gdy mieliśmy kilkudniowy najazd rodzinki. W sumie było 9 osób, przy czym 6-ciu dorosłych i 3 dzieci. Pod koniec świąt zbiorniki trochę się przepełniły i zaczęło bulgotać pomiędzy osadnikiem a bio-blokiem. Przestało po 2ch dniach po świętach, gdy stan osobowy wrócił do normy. Zastanawiam się, czy nie zwiększyć trochę poletka (póki ogród jeszcze nie zrobiony), ale to w zasadzie szczegół.

Natomiast największy nacisk należy przy POŚu kłaść na właściwą kulturę bakteryjną, oraz prawidłowe wykonanie wentylacji - bez tych dwóch spraw gwarantowany smrodek, niestety. Nie ma co ukrywać - my się o tym przekonaliśmy, gdy okazało się, że mamy w kilku miejscach nieszczelną kanalizę (niedokręcona rewizja, zły syfon pod brodzikiem, brak uszczelki przy odprowadzeniu wody z pralki). Po uszczelnieniu cała wentylacja układu POŚ zaczęła pracować zgodnie z planem i teraz nie ma żadnego problemu z nią :)

Jednakże nieuchronnie zbliża się czas okresowego czyszczenia filtra z osadnika... :roll: Szkoda tylko, że tak zimno na dworzu :roll: Choć z drugiej strony w mrozy mniej śmierdzi :lol:

Ja w pozwoleniu na budowe mam szambo..Jednak fakt iz granicze z malutkim strumykiem pomyślałem o POŚ. Nie wiem co mnie czeka.. Na razie wiem tylko iż złozyłem do gminy (własciciel działki gdzie jest strumyk) prośbę o wyrażenie zgody na zrzut wody z POS biologicznej .. Z tego co wiem rodzina czteroosobowa nie produkuje tyle scieków zeby potrzebny był operat.. Wiem ze jak taką zgodę uzyskam to musze wybrac projekt POŚ i adaptowac go do działki.. Z taką adaptacją i dwoma wnioskami muszę zwrócic sie do starostwa które wydało mi pozwolenie.. Tyle wiem...

Czy mogę spodziewac sie jakis problemów i na co zwrócic uwagę przy wyborze POŚ zeby uniknąc ewentualnych problemów biurokratycznych ???

No i jak ktos poleci jakiąs fajną, sprawdzoną biooczyszczalnie zrzutową dla rodzinki 4 osobowej to bede wdzięczny

Witam!

Mam informację, że w piątek została wysłana do mnie zmiana moich warunków wod-kan, w której dopisane jest, że mogę mieć POŚ.

Pani w gminie powiedziała, że to nic że mam w pozwoleniu na budowę szambo i mogę zrobić POŚ na zgłoszenie, ale sprawdzę to jeszcze w nadzorze budowlanym.

Z tego co wiem, to do każdej oczyszczalni, niezależnie od ilości produkowanych ścieków, jeżeli zrzut jest do potoku, to potrzebny jest operat. Niestety.

tomekM

To źle wiesz - do pewnej (sory, ale nie pamiętam jakiej :oops: ) ilości produktu finalnego nie ma obowiązku tworzenia operatu. Chociaż, to może też zależeć od regionu i ustaleń w lokalnym WZMiUW...

W Polsce każdy urząd sam się rządzi :x

Zajść do gminy i spytać o Warunki zabudowy lub co jest w Zagospodarowaniu przestrzennym . Jeżeli gmina nie będzie miała nic przeciwko i nie ma kanalizacji w drodze to pierwszy krok zrobiony . Potem do starostwa i wypełnić ZAWIADOMIENIE .

30 dni odczekać i można kopać.

A najlepiej to uwzględnić to w projekcie budowy .

Chyba to wszystko

Jeszcze dołączyć do zawiadomienia rysunek i jakiś opis - to znajdziesz w internecie

Zajść do gminy i spytać o Warunki zabudowy lub co jest w Zagospodarowaniu przestrzennym . Jeżeli gmina nie będzie miała nic przeciwko i nie ma kanalizacji w drodze to pierwszy krok zrobiony . Potem do starostwa i wypełnić ZAWIADOMIENIE .

30 dni odczekać i można kopać.

A najlepiej to uwzględnić to w projekcie budowy .

Chyba to wszystko

Jeszcze dołączyć do zawiadomienia rysunek i jakiś opis - to znajdziesz w internecie

Dzięki.

A czy muszę wykonywać jakiś projekt lub adaptację ?

Czy projektant adaptujący projekt domu musi wrysować POŚ ?

Czy obowiązkowe jest badanie gruntu ?

Czy jeżeli się zgodzi gmina to wszystko OK.

Gmina ma Plan zagospodarowania.

Kanalizacji na razie niema.

Decyzję podejmuje inwestor, a starostwo może co najwyżej wyrazić swój sprzeciw ;) Często bezzasadny i można go bez problemu w trybie odwoławczym uchylić.

Na zgłoszenie budowy POŚ nie ma decyzji administracyjnej. Jeśli w ciągu 30 dni nie przyjdzie żadne pismo ze starostwa w sprawie, to jak pisałeś 2 posty wcześniej, można kopać.

Co do badania gruntu, to dobrze jest wiedzieć, na czym się chce tego POŚ-a stawiać, bo od rodzaju gruntu może zależeć, jaką oczyszczalnię będzie można skutecznie wdrożyć (bo zrobić można każdą, tylko nie każda poprawnie zadziała, a na tym inwestorowi powinno najbardziej zależeć).

Z tego co wiem, to do każdej oczyszczalni, niezależnie od ilości produkowanych ścieków, jeżeli zrzut jest do potoku, to potrzebny jest operat. Niestety.

tomekM

dostałem zgodę bez konieczności robienia operatu.. jedyne co mi napisano a mam nadzieje że nie bedą tego jakoś egzkwowac to koniecznośc raz w roku jakiś dziwnych badań zawiesiny czy czegos tam i utrzymania rowu z wodą na długościa 100 metrów przed zrzutem i 200 metrów za zrzutem...

teraz musze znaleźć jakąs biooczyśzczalnie (nie mam wiedzy w tym temacie).. jak juz wybiorę to projektant musi adaptować to do projektu (nanieśc ) i z czyms stakim o zmianę pozwolenia do starostwa...