Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pozwolenie na budowę a szambo i POŚ

Recommended Posts

• 1 month później...
  • Odpowiedzi 53
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Podepnę się, bo jestem w podobnej sytuacji i pomimo przeczytania wielu wątków, nadal mam wątpliwości :oops: :roll:

W warunkach zabudowy mam szambo. W urzędzie dostałam informację, że mogę zmienić na poś, tylko muszę złożyć wniosek o zmianę w wz (ponoć formalność). Jestem na etapie projektu domu. Czy architekt ma wrysować dokładny projekt konkretnej oczyszczalni (a jeśli tak, to jak to jest - dostaję pozwolenie na budowę domu i oczyszczalni)?

Czy może to być ogólny schemat na planie zagospodarowania działki (tak bym wolała, bo nie wiem jeszcze co i jak) i później dopiero zgłaszam przed planowaną budową poś-a?

Pomoże ktoś, co należy zrobić, żeby mieć POŚ dobrą, tanią, ekonomiczną w eksploatacji i z innymi plusami??

Nie ma takiej (chyba). :-?

:D

Jeżeli skreślimy słowo "tania" to osobiście polecam Aquamatic. Po trzech latach eksploatacji żadnych problemów, bez sypania bakterii, bez zaglądania. Wybierana z dna była dopiero raz. Warunki terenowe są nieistotne, byle tylko było gdzie wodę zrzucić.

Podepnę się, bo jestem w podobnej sytuacji i pomimo przeczytania wielu wątków, nadal mam wątpliwości :oops: :roll:

W warunkach zabudowy mam szambo. W urzędzie dostałam informację, że mogę zmienić na poś, tylko muszę złożyć wniosek o zmianę w wz (ponoć formalność). Jestem na etapie projektu domu. Czy architekt ma wrysować dokładny projekt konkretnej oczyszczalni (a jeśli tak, to jak to jest - dostaję pozwolenie na budowę domu i oczyszczalni)?

Czy może to być ogólny schemat na planie zagospodarowania działki (tak bym wolała, bo nie wiem jeszcze co i jak) i później dopiero zgłaszam przed planowaną budową poś-a?

Jeszcze raz. Ja złożyłem wniosek o zmianę WZ i dostałem zgodę w ciągu 5 dni.

Ale Ja mam w PnB szambo, a POŚ zrobię na zgłoszenie.

Wiesz, jestem w podobnej sytuacji, drążyłem mocno temat, włącznie z naczelnikiem wydziału w starostwie i w nadzorze budowlanym. W starostwie dowiedziałem się, że: "owszem, zgodnie z przepisami może pan zrobić POŚ na zgłoszenie, ale może Pan miec problemy z odebraniem budynku. W projekcie i uzyskanym PnB ma pan szambo i nadzór bedzie tego wymagał" I tu moje pytanie, sprawdzą? Czy ktoś "życzliwy ze starostwa, nie podp... mnie w nadzorze budowlanym? Obydwie odpowiedzi na "nie", więc grzecznie udałem się do architekta po projekt zamienny na POŚ, czekam teraz jak zrobi, to zaniosę do starostwa. Rozważałem też inne rozwiązanie, najpierw oddam budynek "z szambem" :wink: a potem zgłoszę zamiar :wink: budowy POŚ. Jednak wybrałem rozwiązanie może mniej problematyczne ale pewniejsze. Wybór należy do Ciebie... :D

Wiesz, jestem w podobnej sytuacji, drążyłem mocno temat, włącznie z naczelnikiem wydziału w starostwie i w nadzorze budowlanym. W starostwie dowiedziałem się, że: "owszem, zgodnie z przepisami może pan zrobić POŚ na zgłoszenie, ale może Pan miec problemy z odebraniem budynku. W projekcie i uzyskanym PnB ma pan szambo i nadzór bedzie tego wymagał" I tu moje pytanie, sprawdzą? Czy ktoś "życzliwy ze starostwa, nie podp... mnie w nadzorze budowlanym? Obydwie odpowiedzi na "nie", więc grzecznie udałem się do architekta po projekt zamienny na POŚ, czekam teraz jak zrobi, to zaniosę do starostwa. Rozważałem też inne rozwiązanie, najpierw oddam budynek "z szambem" :wink: a potem zgłoszę zamiar :wink: budowy POŚ. Jednak wybrałem rozwiązanie może mniej problematyczne ale pewniejsze. Wybór należy do Ciebie... :D

Otóż to. Ja nie mam jeszcze pozwolenia na budowę, na razie tworzy się projekt, więc mogłabym już w projekcie umieścić poś - nie musiałabym później robić projektu zastępczego. Nie wiem tylko co jest wymagane na tym etapie - czy ogólny szkic na planie zagosp. działki wystarczy?

Otóż to. Ja nie mam jeszcze pozwolenia na budowę, na razie tworzy się projekt, więc mogłabym już w projekcie umieścić poś - nie musiałabym później robić projektu zastępczego. Nie wiem tylko co jest wymagane na tym etapie - czy ogólny szkic na planie zagosp. działki wystarczy?

Ztcw to trzeba jeszcze dołożyć informację nt. typu wybranej oczyszczalni (np. czy to drenażowa, czy inna) sposobu zagospodarowania oczyszczonej wody i jej parametrów, ilość oczyszczanych ścieków itd. Ja dla pewności dołączę DTR oczyszczalni, którą wybrałem, z zastrzeżeniem, że zamontuję taką, lub podobnej konstrukcji i klasy. Nie chcę się ograniczać do jednego modelu. Kwity złożę w przeciągu, myślę, dwóch tygodni, mogę dać znać co i jak.

Aby uzyskać zgodę starostwa na postawienie POŚ, to do zgłoszenia, lub wniosku o PNB trzeba dołączyć:

- mapę sytuacyjną zagospodarowania terenu z umiejscowioną oczyszczalnią (umiejscowienie musi spełniać kryteria określone w odpowiednich dokumentach prawnych),

- DTR-kę wybranej oczyszczalni (najlepiej konkretny już model, aby nie było przypadku, że w efekcie zdecydujesz się na rozwiązanie diametralnie różne).

Wsio!

Aha, no i ważne jest, aby w zagospodarowaniu terenu nie było informacji o kanalizie zbiorczej gminnej/miejskiej! Jeśli taka wzmianka jest, to nie będzie zgody na POŚ, chyba, że przedstawi się jaką analizę, w której będzie udokumentowany fakt nieopłacalności ekonomiczno-technicznej wykonania przyłącza do kanalizy zbiorczej).

Dzięki za odpowiedzi!

Ja się właśnie dowiedziałam, że trzeba złożyć wniosek o nowe warunki zabudowy :-?

Jak była rozmowa z panem, który nasze wz wydawał, to wystarczyło wniosek o rozszerzenie wz o oczyszczalnię. Ale jak mąż chciał dzisiaj ten wniosek złożyć, pani urzędniczka pokręciła nosem, że tak nie można, bo mogły się zmienić warunki i stan rzeczywisty i mogły powstać nowe podziały i ble ble ble i że trzeba wniosek o nowe wz.. Nie wiem o co jej chodzi - co mają nowe ewentualne podziały do oczyszczalni?!! :o Przecież oczyszczalnia nie wymaga pozwolenia ani decyzji o wz. Powiedziała, żeby nic tam nie wypełniać, tylko wpisać że chodzi o oczyszczalnię. To czym to się będzie różniło od krótkiego wniosku o uwzględnienie oczyszczalni?

Nadmienię, że kanalizacji nie ma i raczej dłuugo nie będzie, a w urzędzie ogólnie mówili że oczyszczalnia może być. Tylko po co tyle kombinacji?

Mam wrażenie że jednak lepiej takie sprawy załatwiać z panami, bo panie sa jakieś nadgorliwe :evil:

Ja nie mogę zrozumieć, że dla jednych się da, a dla innych tak nie się nie da.

Mąż uważa że wszystko ok, na pewno szybko wydadzą i już. Ja tam podejrzliwie podchodzę do urzędów. Nie bardzo mi się widzi składać o nowe wz. A jak im się przedłuży? Chyba trzeba uderzyć jeszcze raz do tamtego pana od wz, skoro dla niego rozszerzenie wz o oczyszczalnię to nie taki problem.

Sęk w tym, że niektórym (większości?) urzędnikom brak kompetencji, wiedzy i znajomości przepisów. No i z lenistwa.

Niestety, kłania się biurokracja też. Na wszystko musi być papier, podanie, załączniki, zdjęcia, znaczki skarbowe i Bóg wie co jeszcze :/

Warunki zabudowy ważne są tak długo, dopóki nie nastąpi zmiana w opracowaniu. Niestety, nie dowiesz się o tej zmianie, dopóki sama nie wystąpisz o taką informację. Chyba, że gmina opracuje PZP - ta informacja musi być wówczas podana do wiadomości publicznej odpowiednio wcześniej, aby osoby zaintereszone mogły wnieść swoje petycje i prośby (i znów papier, załączniki, zdjęcia, itd...).

Stąd zapewne uwaga pań obsługujących, że wypadało by wystąpić o nowe WZ. Czasami potrafi się to nieźle pozmieniać, choć z reguły te warunki robione są metodą "Copy'n'Paste" ;)

Ja nie mogę zrozumieć, że dla jednych się da, a dla innych tak nie się nie da.

Mąż uważa że wszystko ok, na pewno szybko wydadzą i już. Ja tam podejrzliwie podchodzę do urzędów. Nie bardzo mi się widzi składać o nowe wz. A jak im się przedłuży? Chyba trzeba uderzyć jeszcze raz do tamtego pana od wz, skoro dla niego rozszerzenie wz o oczyszczalnię to nie taki problem.

Poczekaj, poczekaj .... skłamałem :(

Ja zmieniałem tylko warunki przyłączenia do sieci wodociągowej i kanalizacyjnej a WZ nie ruszałem.

Przepraszam za pomyłkę

Mogłabym złożyć wniosek o nowe wz, ale dotyczące tylko oczyszczalni - żeby mi już nie gmerali w wz domu - projekt już się kończy i do szczęścia mi ich wymysły nie potrzebne. Tylko bez sensu takie coś, skoro oczyszczalnia takiej decyzji nie wymaga :roll:

Jak mi powiedzą, że nic nie będą rozpatrywać na nowo i dodadzą tego poś-a tylko i dostanę szybciutko odp, to pomyślę 8)

ps. wz wydane we wrześniu, także w miarę świeże, weszło w styczniu studium nowe, a do planu jeszcze daleko.