adwlodar 16.05.2013 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2013 Zachęcam do zapoznania się z artykułem: http://tech.wp.pl/kat,1009779,title,Zarowki-LED-niszcza-wzrok-Przerazajace-wyniki-badan,wid,15644220,wiadomosc.html?ticaid=110996&_ticrsn=3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Borsuk300 22.07.2013 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2013 Słyszałem już o tym, że LED może być szkodliwy dla zdrowia, jednak wydaje mi się to wątpliwe. Nie znam osobiście nikogo, komu by to szkodziło. a i większość ekspertów jest innego zdania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 06.09.2013 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2013 Słyszałem już o tym, że LED może być szkodliwy dla zdrowia, jednak wydaje mi się to wątpliwe. Nie znam osobiście nikogo, komu by to szkodziło. a i większość ekspertów jest innego zdania. Ja słyszałam,że nietoperze wkręcają się we włosy a czerona nitka chroni dzieci przed "złym okiem" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pioter_rog 06.02.2014 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2014 Witam.Jestem zainteresowany wykonaniem podświetlenia podbitki i może od razu zadam pytanie, a mianowicie: czy żarówka led o mocy 2W i 200lm wystarczy.Założenia;1. promienie świetlne muszą dotrzeć do ziemi;2. odległość między lampkami będzie wynosić 1,5 do 2m, wysokość nad ziemią około 3,5mJestem kompletnym laikiem stąd moje pytanie.Dzięki Piotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witu102 06.02.2014 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2014 Kup jedną i sprawdź, co do pytań tak promienie dotrą do ziemi, ale to nie o to chodzi do końca w idei oświetlenia...ja ma u siebie nad tarasem 7x4W LED GU10 i jest bardzo jasno (kazdy około 370lm) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciekpaprotka 19.08.2015 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2015 (edytowane) Edytowane 19 Sierpnia 2015 przez joliska Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
drogba_37 01.09.2016 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2016 A jak wygląda sprawa z oświetleniem budynku na zewnątrz. Miałem mieć tradycyjne ledy w podbitce, ale widziałem kilka domów oświetlonych od dołu, z podłoża. Bardzo ciekawie to sie prezentuje, tylko nieco zniecheca lampa w ziemi jako potencjalna przeszkoda, niewygodne usytuowanie. Sa jakieś gotowe, sprawdzone systemy tego typu oświetlenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wykrot 01.09.2016 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2016 Poszukaj hasła lampa najazdowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
drogba_37 01.09.2016 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2016 dzięki za trop.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elektron90 04.10.2016 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2016 Na YT możesz sobie poszukać nawet testu lamp najazdowych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ivonex 06.10.2016 17:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2016 Oświetlenie zewn. domu - czy dla domów z dachem prostym LEDy w podbitce też się nadają czy raczej pasują do dachów 4-spadowych? -bo tak mi się wydaje.Dlatego zastanawiamy się nad kinkietami narożnymi - wychodzi to drożej i nie widzę za wiele takich rozwiązań, stąd prośba o wymianę doświadczeń i rady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcelix 06.10.2016 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2016 My zrezygnowaliśmy z podświetlania samego budynku. Nie podoba mi się oświetlanie domu jak by to jakiś kościół był czy inny atrakcyjny zabytek. Przeszkadza mi zanieczyszczenie świetlne. Znam dom który z odległości ponad kilometra można zobaczyć w nocy i wygląda przez to jak startujące UFO. Z moich spostrzeżeń to mocno oświetlony budynek powoduje że gorzej widzimy to co jest dookoła niego. Niby sporo wat a człowiek i tak przewraca się o krawężnik. My chcemy zamontować niskie lampy świecące TYLKO w dół.Nie bardzo widzę sens eksponowania domu w nocy. Może ktoś mnie nakieruje? Pozwolę sobie zamieścić link do wikipedi o zanieczyszczeniu świetlnym https://pl.wikipedia.org/wiki/Zanieczyszczenie_%C5%9Bwietlne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ivonex 07.10.2016 05:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2016 marcelix -dzięki za odp. Nam nie chodzi o mocne światło widoczne z daleka, a raczej słabe LEDY (1-3W) w narożach budynku, mające cel dekoracyjno-pomocniczy wieczorem przy krzątaniu się wokół domu. Ledy w okapach ścian szczytowych dachów płaskich to wg mnie porażka, dlatego szukam rozwiązania alternatywnego. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 07.10.2016 05:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2016 Wszystko zależy od otoczenia wokół posesji. Mamy akcenty świetlne o małej mocy na elewacji i na ogrodzeniu co 9-10m. Jako że wokół las i pola widać nas z wyżej położonej drogi już z bardzo daleka . Gdyby dom stał przy nawet lekko zabudowanej i oświetlonej latarniami ulicy efekt byłby całkiem inny. Dzisiaj praktycznie każdy większy budynek biurowy, a kościoły już obowiązkowo są podświetlone. Tutaj bym szukał śmiecenia, a nie na niskiej zabudowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ivonex 08.10.2016 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2016 (edytowane) Dzięki! Jeszcze raz: na pewno nie chodzi o wielkie iluminacje, ale tylko o słabiutkie, efektywne podświetlenie LEDami domu wieczorem, które ma za zadanie: 1. Pomóc domownikom przy wieczornym krzątaniu się kolo domu 2. Pomóc ew. gościom w dotarciu wieczorem do naszego domu na uboczu 3. Nadać wieczorem domowi jakiś klimat -charakter ciepły, przyjemny, dekoracyjny, itd. Edytowane 15 Października 2016 przez Ivonex Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts