Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Oswietlenie domu

Recommended Posts

• 2 months później...
  • Odpowiedzi 74
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 1 month później...
Słyszałem już o tym, że LED może być szkodliwy dla zdrowia, jednak wydaje mi się to wątpliwe. Nie znam osobiście nikogo, komu by to szkodziło. a i większość ekspertów jest innego zdania.

Ja słyszałam,że nietoperze wkręcają się we włosy a czerona nitka chroni dzieci przed "złym okiem" :D

• 5 months później...

Witam.

Jestem zainteresowany wykonaniem podświetlenia podbitki i może od razu zadam pytanie, a mianowicie: czy żarówka led o mocy 2W i 200lm wystarczy.

Założenia;

1. promienie świetlne muszą dotrzeć do ziemi;

2. odległość między lampkami będzie wynosić 1,5 do 2m, wysokość nad ziemią około 3,5m

Jestem kompletnym laikiem stąd moje pytanie.

Dzięki

Piotr

• 1 year później...
  • 1 year później...
A jak wygląda sprawa z oświetleniem budynku na zewnątrz. Miałem mieć tradycyjne ledy w podbitce, ale widziałem kilka domów oświetlonych od dołu, z podłoża. Bardzo ciekawie to sie prezentuje, tylko nieco zniecheca lampa w ziemi jako potencjalna przeszkoda, niewygodne usytuowanie. Sa jakieś gotowe, sprawdzone systemy tego typu oświetlenia?

• 1 month później...

Oświetlenie zewn. domu - czy dla domów z dachem prostym LEDy w podbitce też się nadają czy raczej pasują do dachów 4-spadowych? -bo tak mi się wydaje.

Dlatego zastanawiamy się nad kinkietami narożnymi - wychodzi to drożej i nie widzę za wiele takich rozwiązań, stąd prośba o wymianę doświadczeń i rady.

My zrezygnowaliśmy z podświetlania samego budynku. Nie podoba mi się oświetlanie domu jak by to jakiś kościół był czy inny atrakcyjny zabytek. Przeszkadza mi zanieczyszczenie świetlne. Znam dom który z odległości ponad kilometra można zobaczyć w nocy i wygląda przez to jak startujące UFO. Z moich spostrzeżeń to mocno oświetlony budynek powoduje że gorzej widzimy to co jest dookoła niego. Niby sporo wat a człowiek i tak przewraca się o krawężnik. My chcemy zamontować niskie lampy świecące TYLKO w dół.

Nie bardzo widzę sens eksponowania domu w nocy. Może ktoś mnie nakieruje?

Pozwolę sobie zamieścić link do wikipedi o zanieczyszczeniu świetlnym https://pl.wikipedia.org/wiki/Zanieczyszczenie_%C5%9Bwietlne

marcelix -dzięki za odp. Nam nie chodzi o mocne światło widoczne z daleka, a raczej słabe LEDY (1-3W) w narożach budynku, mające cel dekoracyjno-pomocniczy wieczorem przy krzątaniu się wokół domu. Ledy w okapach ścian szczytowych dachów płaskich to wg mnie porażka, dlatego szukam rozwiązania alternatywnego. Pozdrawiam

Wszystko zależy od otoczenia wokół posesji. Mamy akcenty świetlne o małej mocy na elewacji i na ogrodzeniu co 9-10m. Jako że wokół las i pola widać nas z wyżej położonej drogi już z bardzo daleka :). Gdyby dom stał przy nawet lekko zabudowanej i oświetlonej latarniami ulicy efekt byłby całkiem inny. Dzisiaj praktycznie każdy większy budynek biurowy, a kościoły już obowiązkowo są podświetlone. Tutaj bym szukał śmiecenia, a nie na niskiej zabudowie.

Dzięki! Jeszcze raz: na pewno nie chodzi o wielkie iluminacje, ale tylko o słabiutkie, efektywne podświetlenie LEDami domu wieczorem, które ma za zadanie:

1. Pomóc domownikom przy wieczornym krzątaniu się kolo domu

2. Pomóc ew. gościom w dotarciu wieczorem do naszego domu na uboczu

3. Nadać wieczorem domowi jakiś klimat -charakter ciepły, przyjemny, dekoracyjny, itd. :)

Edytowane przez Ivonex