Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kominek na tarasie - czy warto?

Gość

Recommended Posts

Pytanie do Padiego

Dlaczego Twoi rodzice wola zwykly grill od tego fajnego kominka?

Co z nim nie tak?

Przyczyna bardzo smieszna. Wykonczyli taras na tip top a palenisko jest dosc duze. po wypaleniu sie ogna przez noc wszystko na tarasie jest w takim lotnym popiele. wszystko niby gra ciag kominowy dobry palenisko odpowiednio duze. Po imprazach nie zawsze chce sie sprzatac wiec na drugi dzien wszystko co sie ostalo jest w oplakanym stanie.

Czesc, ten gosc, ktory rozpoczal temat to ja - bobo30. Komputer mi sie psuje i czasami nie moge sie polaczyc. Ledwo udalo mi sie zadac pytanie. Teraz sie udalo.

Padi, jako, ze zglosiles sie pierwszy zostaniesz dokladnie przepytany, biedaku...

Wyobrazam sobie ten taras po ... :) , chociaz twoim rodzicom pewnie nie do smiechu. Czy sadzisz, ze to kwestia opalu? To po weglu do grilla taki balagan? Moze taki kominek nalezaloby umiescic w jakims zaslonietym miejscu? Z drugiej strony, jesli wieje przez komin to nic to nie da.

A moze zamkniety pojemnik na popiol by pomogl? Czy w tamtym kominku cos takiego jest?

Moze taki kominek nalezaloby umiescic w jakims zaslonietym miejscu? Z drugiej strony, jesli wieje przez komin to nic to nie da.

A moze zamkniety pojemnik na popiol by pomogl? Czy w tamtym kominku cos takiego jest?

Generalnie to daloby sie to zalatwic tyle, ze moim starym sie po prostu nie chce. Kominek ten stoi na srodku tarasu ,,tylem przytulony,, do elewacji. Palenisko to po prostu odpowiednio gleboka wneka bez pjemnika na popiol czy tez nawet na zar. Mysle, ze stad te problemy.

Moim zdaniem przy projekcie oprocz technicznych aspektow uwzglednij tez kierunek wiatru ( nie zawsze zasloniecie paleniska pomaga) Wietrzyk to niezly cwaniak wszedzie sie wcisnie. Nie znam wielkosci Twego tarasu ale moim zdaniem umiesc kominek w widocznym ale dyskretnie oddalonym miejscu od centralnego punktu tarasu ( czasem potrafi dymic np kielbaski i inne cuda, szczegolnie na imprezkach niejedna rzecz sie tam moze znalezc) I pogadaj z jakims fachowcem ( ja sie na tym kompletnie nie znam) na temat tego paleniska.

Mimo tego uwazam, ze odpowiednio wykonany, szczegolnie taki z kominem na zewnatrz elewacji wyglada super i dodaje domowi uroku.

Mialem robic taki kominek ale zrezygnowalem, dom na duzym wzniesieniu

Taras zrobie tak troche z dala od ogrodu ze wzgledu na przepiekny widok az po horyzonta a w ogrodzie bedzie fajna altana i tam bede ,,grilowal,,

POzdr. i powodzenia

Niedawno był podobny wątek i na nim się już chwaliłem :oops: . Mam dopiero stan surowy, ale kominko-grill na tarasie już przetestowałem. Funkcjonuje wyśmienicie a i przyznam nieskromnie wygląda niczego sobie :lol: . Jeżeli ktoś chce to mogę przesłać fotki z procesu jego budowania na prva. Proszę tylko o adres i o zrobienie trochę miejsca na serwerze bo jest tego kilka mega.

Ja raczej skłaniam się do wypowiedzi PADI także sądzę, że taki kominek posiada przewagę raczej walorów estetycznych nad użytkowymi.

Jestem w tej szczęśliwej sytuacji, że na swojej działce mam starą, 100-letnią stodółkę z kamiennymi podporami dachu którą po likwidacji elementów drewnianych ścian i zmiany pokrycia dachu z dachówki cementowej na ceramiczną będę chciał przerobić na "altanę grillową".

• 13 years później...

Do kominka średnica 200mm.

Ze względu na nieograniczony dostęp powietrza z ciągiem raczej nie powinno być problemów.

Ze względów na ograniczoną funkcjonalność takiego wynalazku no może ewentualnych przyjemności z siedzenia na tarasie, obcowania z przyrodą wraz z trzaskającym drwem i palącym się ogniem owy kominek można połączyć z budową wędzarni.