Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

komentarze- nasza winorośl

Recommended Posts

• Odpowiedzi 94
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

blat drewniany - 1 głos ;)

z czarnym będzie elegancko i dostojnie ale jak dla mnie za zimno i studyjnie - sklepowo, a drewniany złagodzi tą zimność bieli i wprowadzi atmosferę domową - takie mam przemyślenia, a za biało nie będzie jak będzie kolorek na ścianach

i będzie bardziej praktycznie (na czarnem wszystko widać) :)

czyli mamy białą kuchnię drewniany blat a jaki odcień drewna najbardziej będzie pasować? jaśniejszy czy ciemniejszy? i co między szafki a blat? na jednej ścianie tej ze słupkiem może tapeta jakaś za szkłem, a na tej z kuchenką białe płytki, czy biały lacobel, czy jeszcze coś innego?

Kilka uwag:

1. wysoka zabudowa - rozdziel piekarnik i lodówkę wąskim słupkiem.

2. w przypadku stosowania kafelków na ścianie - powinny kończyć się na linii szafek. Możesz te kafle ustawić pionowo i dodać tuż od szafkami dekor. IMHO wzór jest za tradycyjny na nowoczesną kuchnię

3. okap - zamieniłabym na ukryty w szafce. Wówczas masz ładną, równą linię szafek po obu stronach kuchni, bez przerwy.

Wersja ze szkłem ma jedną zaletę - tapetę możesz sobie wymieniać jak ci się znudzi na nowy wzór. Odmieniasz w ten sposób cały charakter kuchni. Zieleń bambusa - spokojnie, czerwień truskawek - energetycznie, brąz ziaren kawy - nobliwie.

Co do wyboru koloru szafek trudno doradzać, bo nie wiem w jakim stylu będzie dom i na ile kuchnia jest widoczna z salonu. Jeśli kuchnię widać z salonu, kolor okleiny powinien nawiązywać do mebli w salonie. Jeśli w salonie nie planujecie białych mebli i chłodnej kolorystyki, biała kuchnia może wyglądać trochę zbyt szpitalnie.

odcień drewna .. bardzo ciemny, średni, naturalny dąb np wygląda świetnie taki olejowany, tylko bardzo jasny mi jakoś nie gra, choć zależy od całej tonacji mieszkania - stół i meble, podłogi

za kuchenką na pewno coś łatwo zmywalne i najlepiej w dominującym kolorze z tej tapety po drugiej stronie, lub w całkiem neutralnym - np farba ta sama co na ścianach wszędzie a bezpośrednio za płytą (pod okapem) zabezpieczyć może szkłem albo... ta sama tapeta :) jak na projektach, jak nie będzie bardzo agresywna, to raczej nie powinno być za dużo, w końcu to nie są jakieś bardzo długie ciągi

dziękuje bardzo za cenne rady, po nich praktycznie z mężem już podjęliśmy decyzję będzie biała lakierowana i fornirowana wenge czyli słupek i górne szafki białe dół wenge, a blat też biały.

Elfir całkowicie się z Toba zgadzam co do płytek one nie pasują, były tylko tak wstawione, przesuniemy także to cargo do środka by rozdzielić lodówkę z piekarnikiem

a jaki to może być okap schowany w szafce masz jakieś zdjęcie?

Salon ma byc właśnie w brązie, bieli, beżach, a dodatki tylko bedziemy zmieniać. Kuchnia jest cała otwarta na salon, i to chyba właśnie przesądzi o tej dwu kolorowej kuchni.

• 1 month później...

hej, oj poszliściedo przodu... super. Nas wstrzymały mrozy :(

Z tego co piszesz będziemy mieli podobną kolorystycznie kuchnię, też dwukolorowa (u nas dół - wanilia, góra,korpusy i blaty - orzech). Montaż mamy zamówiony na koniec kwietnia, ale obawiam się, że nie zdążymy z robotą i trzeba będzie przesunąć termin

Kominek też zapowiada się ciekawie...czekam na kolejne odsłony

pozdrawiam

wylewki już są zrobione były robione 2 tygodnie temu, jak było kilka dni ciepło, tak więc teraz to już nic im nie grozi (mam przynajmniej taką nadzieję) :)

poddasze jest ocieplone, w kominku się pali i w domu jest kilka stopni na plusie, ja dzisiaj chodziłam w samej bluzce, bo w płaszczu było mi za gorąco

najpierw w internecie pospisywałam ceny za ile dane płytki mogę kupić, potem poszłam do sklepu i poprosiłam o wycenę, w sklepie podawali mi cenę oczywiście była wyższa niż w necie, wtedy mówiłam, że mogę kupić taniej podawałam za ile i w 90% schodzili mi z ceny i kupiłam za tyle samo co bym kupiła przez internet. Na jednych płytkach mam może z 2 zł drożej niż na necie

• 3 weeks później...