Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

komentarze- nasza winorośl

Recommended Posts

• Odpowiedzi 94
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Dziewczyny dziękuję za miłe słowa :oops:

ebula glazurnik na płytki nie narzekał, mówił, że ciężej się je kładzie ale tragicznie nie są. Fugi mają około 2mm

każdy kto przyjdzie myśli, że to panele lub drewno, przyjechał jeden instalator i pytał się gościa od płytek dlaczego panele na klej kładzie :):rolleyes:, nie mógł uwierzyć, że to płytki :)

naberia wkład do nordpeis N-20, ja kupiłam w firmie, która mi montowała i obudowywała kominek

Kamcia zapraszam, kiedy macie tylko ochotę to przyjeżdżajcie (tylko wcześniej daj znać bym była :) ),

• 2 weeks później...
  • 4 weeks później...
  • 4 weeks później...
  • 4 weeks później...

Zachęcałaś mnie bym coś napisała :)

Masz dość klasyczny układ domu, w tym wykusz. Dobrałaś beżowe płytki na hol, ciepłe drewno, białe ściany. I w tym wszystkim masz szarą i to w chłodnym odcieniu bryłę kominka. Przez co kominek dominuje i nawet przytłacza wnętrze. Bo jest najciemniejszym akcentem. Gdyby jeszcze kanapa była ciemnoszara (w ciepłym odcieniu szarości). Ale nie jest. Kurczę, szkoda, że płytki nie są szare :(

Ja wiem, że teraz taka moda na szarości. Ale do szarości pasuje najbardziej biała stolarka, białe listwy. Może gdyby to był bardzo jasny szary? Ale nie. Najbardziej rzucają się w oczy drewniane listwy na obudowie kominka.

Nie wiem jaki chcesz osiągnąć styl w domu. Masz otwarte wnętrze z bardzo oszczędną, minimalistyczną kuchnią w nieskazitelnej bieli. Do tego te beże i ciemne drewno w korytarzu i częściowo w salonie.

To tego nowoczesna kanapa też w czystej bieli (z resztą śliczna). Prosty kominek. I klasyczne listwy przypodłogowe i beż. I te dwa ostatnie elementy mi po prostu nie pasują :(

Myślę, że bryłę kominka można by przemalować na biało i wykończyć tę wystająca część cegłą licówką w ciepłym, bardzo jasnym, beżowym odcieniu (taka cegła jest właśnie prezentowana we wątku o cegłach we wnętrzach). Wówczas bryła wtapia się w otoczenie a ciepła cegła łączy się optycznie z beżowymi płytkami poniżej. Rozumiem, że chcesz wprowadzić kolor do wnętrza. Ale lepiej to zrobić za pomocą wyrazistego obrazu i dobranych pod niego poduszek, obrusu, kloszy lamp.

Osobiście nie przepadam za ogromną ilością półek z płyt k-g, bo wówczas ludzie często ustawiają na nich figurki, wazoniki ze sklepu w stylu "wszystko za 4 zł", a to nigdy nie jest eleganckie. Ja bym w dużej wnęce między klatką schodową a salonem zlikwidowała półeczki, wstawiła szybę z naklejoną folią z nadrukiem w bladej sepii (ta sepia łączyłaby się kolorystycznie z podłogą i cegłą). Zdjęcie może przedstawiać artystyczny portret rodziny. O od tyłu podświetlić. Albo wbudować diody LED w oprawę szyby, to wówczas jest wrażenie, że szyba świeci od wewnątrz.

Na rzucie domu salon wygląda na duży, zwłaszcza, że jeszcze go powiększyliście o likwidację podcienia. Może kanapę udałoby się wystawić bardziej na środek. Jest piękna i ładnie wyglądałaby wyeksponowana. Obok niej wówczas postawić małe stoliczki w narożnikach, w kolorze drewna podłogi lub białe. Na stoliczkach można ustawić szkło w malinowym kolorze (jeśli taki ma być dominantą kolorystyczną). Wówczas na ścianie za kanapą jest miejsce na wąską komodę i nad nią obraz.

Natomiast ściana z TV może być ciemniejsza. Wówczas TV bardziej się wtapia. Można użyć albo szarości, ale wpadającej w beż, albo tapety w malinowym kolorze (lub innym który został wybrany).

Dołem, na całej szerokości, podwieszane szafki lakierowane na biało, jak w kuchni.

dziękuje za wpis , ale nie spodziewałam się, że tutaj zrobisz wpis i weszłam tu przez przypadek, zresztą bardzo dobrze że weszłam :)

muszę teraz to wszystko co napisałaś pomału przetłumaczyć z polskiego na nasze i sobie wyobrazić :)

ściany są pomalowane na kolor jaśminowy nie są typowo białe na zdjęciach może tak widać,

widzę, że ten kominek nikomu się nie podoba :), ale właśnie po to proszę o rady a można było coś zmienić :), z tym kamieniem na kominku to muszę w jakimś programie pokombinować i zobaczyć jak to będzie wyglądać, bo nie mogę go sobie wyobrazić.

wnętrze domu chciałabym właśnie nowoczesne i minimalistyczne, coś w stylu kuchni

między salonem a korytarzem w projekcie jest ściana, ale chcieliśmy uzyskać przestrzeń i dlatego z niej zrezygnowaliśmy, ale musiał pozostać słup, zrobiliśmy więc półki, ale na nich nie zamierzamy nic stawiać, pomysł ze zdjęciem w sepii podoba mi się, muszę tylko przekonać mojego M,

kolor malinowy nie musi być, M wybrał taki na kominek, ale to nie oznacza, że taki musi pozostać

a kanapę masz na myśli by przesunąć bardziej do przodu w stronę kominka?

Wpisuję sie do komentarzy. Teoretycznie w dzienniku budowy nie powinno się pisac, by nie utrudniac odszukania informacji, jaką zamieścił inwestor, ani w galerii, by łatwo można było myszkowac po zdjęciach.

myślałam o tym, by kanapa była bliżej kominka, ale nie wiem jak tam z komunikacją i wolną przestrzenią. Teraz kanapa stoi bokiem do TV a przodem do kominka - kwestia, jakie macie priorytety :)

Te wnęki po obu stronach kominka można zasłonić szybami z mrożonego szkła i zrobić tam schowek na szkła, kieliszki.

http://img217.imageshack.us/img217/4933/p0105111553.jpg

tylko koloru ścian nie zmienię w paincie