Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

"trawnik" na raty - czy to się uda?

Recommended Posts

Wyliczyłam, że zostało mi ok 500m2 chwastów z koleinami do doprowadzenia do porządku. Koleiny koniecznie musimy jak najszybciej zlikwidować,

natomiast normalnego trawnika, z racji dużej ilości zaplanowanej innej roboty, raczej w tym roku nie damy rady założyć. Zresztą nie zależy mi na pięknym trawniczku, wystarczy jak nie wyrosną chwasty do pasa jak wyjedziemy na urlop i nie bedziemy kosić, i jak w trawie będzie przeważac trawa a nie chwasty.

Wymyslilam, że:

Metoda 1.

- jak tylko sie ociepli i ziemia odmarznie, przekopiemy koleiny odwracając ziemię do góry nogami. Odczekam parę tyg i wysieję na to jakąś mało wymagającą mieszankę traw.

- może damy radę łącznie z koleinami przekopać najbardziej zachwaszczone fragmenty wokół kolein i pomiędzy (niestety to te, przez które się najczęsciej chodzi) i wysiać trawę.

- przez wiosnę i lato jak będziemy kosić, powolutku powyrywam co bardziej uciażliwe chwasciska i w powstałe dziury podosiewam nasiona traw.

Metoda 2:

- koleiny przekopiemy, bo musimy i wysiejemy trawę.

- podziele działkę na kawalki i przez wiosnę i lato przekopię te 'po bokach' i wysieję trawę,

- na jesien, jak juz się sezon działkowy skończy i przestaniemy deptać, przekopiemy i obsiejemy centralną część.

Czy to ma szansę się udać?

Czy wystarczy jak poodwracam skiby do góry nogami i odczekam jakiś czas czy niestety trzeba wszystko plewic cm po cm?

Jaką mieszkanke traw wybrac? Bedzie słonecznie, sucho i dużo deptania. I nie mogę dac gwarancji, że codziennie podlejemy.

Moze zamiast trawy mieszankę łąkową? Do koszenia kosą a nie tradycyjną kosiarką.

Ale taką typu 'łaka polska' czy, jakby to określić 'pastewną'? Może być w sumie i łąkowa tylko nie kosą, please, bo kosa kojarzy mi się z koszeniem zielska po pas (o obcinaniu częsci ciała nie mówiąc :-? ) No chyba, że elektryczną na kólkach z pojemnikiem :D

A myślisz, ze taka partyzantka z dosiewaniem trawy się uda?