Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy wielkie lustro to dobry pomysł?

asizo

Recommended Posts

Planuję wystrój holu i zastanawiam się, czy wielkie lustro, takie od podłogi do sufitu, to dobry pomysł. Chodzi mi o utrzymanie w czystości (mam 2 małych dzieci). Czy poźniej nie będę kląć na to lustro, bo zamiast ozdoby wnętrza będę miec wiecznie zapaćkaną taflę i tyle :roll:

Posiadacze takich luster, pomóżcie, proszę.

A moze ktoś wie, jakie lustro wybrac, zeby bylo jak najlatwiejsze w utrzymaniu w czystości? Czy cos takiego w ogole jest?

• Odpowiedzi 40
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Planuję wystrój holu i zastanawiam się, czy wielkie lustro, takie od podłogi do sufitu, to dobry pomysł. Chodzi mi o utrzymanie w czystości (mam 2 małych dzieci). Czy poźniej nie będę kląć na to lustro, bo zamiast ozdoby wnętrza będę miec wiecznie zapaćkaną taflę i tyle :roll:

Posiadacze takich luster, pomóżcie, proszę.

A moze ktoś wie, jakie lustro wybrac, zeby bylo jak najlatwiejsze w utrzymaniu w czystości? Czy cos takiego w ogole jest?

Wiesz co, mialam to samo w glowie, chcialam duze lustro i bralam pod uwage, ze moje dziecko zacznie swoimi palcami "obmacywac", bo jakos nie moze tego nie robic :wink:. W koncu schowalam dylematy "do kieszeni" i kupilam takie http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/50038213 . Co prawda nie do sufitu, ale jest duze. Przecieram po prostu gdy jest "zmlaskane" :wink:, albo nie patrze "na palce" :wink:. Jednak duze lusto jest i piekne, i optycznie powieksza, i praktyczne pod tym wzgledem, ze mozna siebie przed wyjsciem zobaczyc w calosci :). Gdybym miala drugi raz wybierac, to bez wahania kupilabym duze.

Pocieszam sie, ze dziecko szybko rosnie :wink:.

Właśnie kilka dni temu zamówiłam takie lustro. 45cm od podlogi do sufitu. Niżej ma być drewniana, prosta ławka i szklarz powiedział ,ze lepiej jak lustro zacznie się 2 cm nad tą ławką. Dodatkowo poprosiłam, aby lustro było bezpieczne ,naklejone na folię. W razie zbicia dziecko sie nie zrani.

mieliśmy wielkie lustrzane drzwi w szafie typu "Komandor".

Ilekroć odwiedzali nas znajomi z małymi dziećmi - szlag mnie trafiał. najpierw zanim przyszli - wiadomo pucowanie, żeby było ładnie i w ogóle, a po ich wyjściu załamka - to co dzieci potrafią zrobić z lustrem w ciągu 2 godzin to jakaś masakra - wysmarowane jedzeniem, piciem, glutami, wylizane, pogryzione, porysowane, obite zabawkami - nie sądziłam, że małe dzieci są zdolne do takich rzeczy. dlatego stwierdziłam, że żadnych luster w zasięgu dzieci mieć nie będę.

oczywiście zakładam, że nie wszystkie dzieci takie są, ale może lepiej poczekać z tym zakupem lustra aż dzieci podrosną i wtedy kupić sobie to wymarzone bez obawy i ciągłego pucowania?.

Witaj,

może takie?

http://images42.fotosik.pl/140/fc26701cb7fcf69am.jpg

Jeśli przymocujesz lustro do płyty, nie będzie problemu z pęknięciami, a jesli do tego dołożysz "kolor" - na zdjęciu mamy lustro grafitowe - nie widać tak palcowania, a pryszczy w nim i tak oglądać nie będę - :lol: do sprawdzenia ogólnego wyglądu - wystarczy. Polecam stolarza, ale takiego bardziej kumatego :wink: A cenowo nie powinno być drożej, bo za m2, liczą sobie około 70 zł.

I rozmiar sobie sama dobierzesz.

Pozdarwiam K

oczywiście zakładam, że nie wszystkie dzieci takie

wszystkie :lol: :lol: :lol:

niestety potwierdzam :D

lustro jako takie może nie mieć zbyt wielu śladów małych paluszków (i większych paluchów też)

ale mam w przedpokoju wielkie przesuwne lustrzane drzwi od szafy i to jest dramat - wypalcowane od góry do dołu, bo jak otwierać je bez dotknięcia lustra???

Ja mam taką cenę:

95zł/m2 lustro

klejenie od 40zł/m2 (jak jest we wnęce ,albo dwa lustra zachodzą na siebie to drożej)

50zl/m2 klejenie na folię

Gdzie ci wyceniali?

Możesz podać namiary?

tutaj:

http://www.szybka-szybka.pl/joomla/index.php

Lacobel wycenili na 120zł/m2 i 50zł za wycięcie otworu np. na kontakt.

Klejenie tak samo jak przy lustrze.

oczywiście zakładam, że nie wszystkie dzieci takie są,

W mojej wymarzonej sypialni będzie olbrzymie lustro (już ją sobie projektuję, na wypadek, gdybym wygrała w lotto :lol: ), ale dzieci, jeśli będę je miała - nie będą miały do niego dostępu. Zwłaszcza dziewczynki (od tych w żłobku, po uczęszczające do szkoły; te drugie są nawet gorsze) są koszmarem. Zaczyna się od przeglądania w nim po kilkadziesiąt razy dziennie, a potem dochodzą do tego palce i ślina.

Duże, a raczej wysokie, długie lustro to super pomysł, w każdym domu powinno być miejsce, gdzie będziesz mogła zobaczyć się od stóp do czubek głowy. A śladami sie nie przejmuj, gdy dzieci są w domu to wszędzie brudzą, wiec jak już sie sprząta upaćkaną podłogę to przetarcie lustra nie jest aż tak pracochłonne. Dzieci to dzieci, muszą dotknąć wszystkiego, ale przecież dają nam tyle szczęścia, że nawet te małe paluchy będą do przeżycia.