Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Energooszczędnie? - proszę o pomoc

Recommended Posts

• Odpowiedzi 217
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Tak samo rozmawiałam z moim konstruktorem, aż mu nie wyjaśniłam technologii. Wówczas on stwierdził, że jest to niezgodne z polską normą i on tej lekkiej nie zaprojektuje. I musiałam poprosić o pomoc innego konstruktora.
Polska Norma (PN-81/B-03020 p. 2.2.2a ) mówi tylko, że takie rozwiązanie (zagłębienie podstawy fundamentu w stosunku do powierzchni przyległego terenu mniejsze niż 0,5m) trzeba uzasadnić. Najłatwiej jednak powiedzieć, że jest to niezgodne z PN :(.

Ksiazka z Polskimi normami nie jest publikowana w necie, trzeba ją kupić, dlatego nie miałam mozliwości weryfikacji zapisów na które architekt sie powoływała
To napisz na co się powoływała. Normę oczywiście mam, ale PKN ma monopol na jej rozpowszechnianie :(.

Jestem!

Henryk - kominek mogłabym wyrzucić, nawet by mi to pasowało, bo więcej miejsca w salonie (przed kominkiem nic się nie postawi i ściana zajęta) ale... Te okresy przejściowe - włączać od razu podłogówkę? Wszyscy wiemy jak duża będzie jej bezwładność.A jeśli będę potrzebowała grzać tylko przez dwa dni? Rozumiesz o co mi chodzi? Piękna polska złota jesień ze słońcem i nagle na dwa dni spada temperatura :( Jeśli nie kominek z DGP to co w zamian? Mogę kozę - ale to też komin, więc rozszczelnienie. I znów pytanie co w zamian?

Podłogówki w płycie jakoś się boję. A jeśli będzie jakaś awaria to co? Będę płyte rozkuwać? Dodatkowa wylewka to jaki koszt? Jakieś 2k? Jeśli tyle to przezyję :(

No i dlaczego wyrzucić bufor? Akumulować ciepło tylko w podłodze i liczyć na to, że temperatura w ciągu dnia nie spadnie dużo? Przy buforze mogłabym sobie w ciągu dnia w podłogówkę tę gorącą wodę wpuścić.

Z wykresu nic nie mogę zrozumieć :(

Piczman - co do dachu to ja napisałam jak początkowo myślałam. teraz im więcej czytam tym więcej chciałabym docieplać. Boje się tylko przesadzić. Gdzieś przecież jest ta granica powyżej której staje się to wszystko nieopłacalne.

Elfir - masz rację - rozmawiałam z dwójką konstruktorów z Lublina. Żadne z nich takiej płyty, tzn. do domu energooszczędnego jak ja chcę nie projektowało. Zawsze były to płyty na niestabilne grunty lub z wysokim poziomem wód. Płytę chcieli projektować 40cm i z góry uznali, że jest to nieopłacalne. Faktycznie - 20cm, a 40cm to jest kasa - dwa razy tyle zbrojenia i dwa razy tyle betonu i faktycznie staje się to nieekonomiczne. Mi o niezgodności z normą nic nie mówili - facet powiedział, że ją zaprojektuje tak jak ja będę chciała czyli lekką, ale cały czas o tej nieekonomiczności gadał. A w ogóle że chce ogrzewanie na prąd to już z założenia jestem nienormalna, bo najdroższe przecież :evil:

Szczerze - to szlag mnie już trafia! Może faktycznie nie zawracać sobie d..y tym wszystkim tylko postawić tradycyjny dom z "normalną" izolacją i grzać gazem? A przy okazji - o ironio! to jedyne medium, które mam na działce...

mpoplaw - sporo kombinuję to znaczy za bardzo? :( Dla mnie to wszystko jest czarna magia, gubię się w tym, ja nie wiem czy to wszystko jest mi potrzebne, wiem, że na pewno chcę mieć podłogówkę i raczej prąd (jakoś tak gazu się boję),chciałabym żeby było dobrze ale zupełnie się na tym nie znam. Za dziennik Njerzy natychmiast się biorę :)

Jak będziesz sterować podłogówką pogodowo tak jak Ja i Njerzy to jest tam temp. kończąca okres grzewczy !

Jak się ochłodzi to ogrzewanie się załączy i nie będziesz nawet o tym wiedziała.

Jeśli nie wystarczy Ci 19 C tylko 22-23 C to niestety nawet powyżej +10 C za oknem będziesz musiała ogrzewać !

Spokojnie, będzie dobrze.

Kominek może być z płaszczem wodnym i nie dość że grzałby salon to jeszcze nadmiar energii której nie potrzebujesz magazynował by w buforze !

To wszystko ma sens więc się nie denerwuj tak :wink:

Dzień Kobiet dzisiaj 8)

Szczerze - to szlag mnie już trafia! Może faktycznie nie zawracać sobie d..y tym wszystkim tylko postawić tradycyjny dom z "normalną" izolacją i grzać gazem? A przy okazji - o ironio! to jedyne medium, które mam na działce...

A po co Ty chcesz grzać prądem skoro masz gaz? Jaka w tym logika? W takiej sytuacji to ja bym zrobił zwykłe ogrzewanie z kaloryferami.

Prąd to wysokie koszty ogrzewania. Kominekt to wysokie koszty obsługi (czas, brud, skład drewna). Gaz nie ma ani tego ani tego.

A po co Ty chcesz grzać prądem skoro masz gaz? Jaka w tym logika? W takiej sytuacji to ja bym zrobił zwykłe ogrzewanie z kaloryferami.

Prąd to wysokie koszty ogrzewania. Kominekt to wysokie koszty obsługi (czas, brud, skład drewna). Gaz nie ma ani tego ani tego.

Opowiadasz, przy domu energooszczędnym nie ma znaczenia czym grzejesz.

A koszty wodnego ogrzewania vs elektryka są niewspółmierne.

Przy ogrzewaniu domu energooszczędnego gazem kwoty stałe są wysokie, za prąd tak czy siak płacisz.

Zaciekawiła mnie ta podłogówka w stropie. Widziałem zdjęcia jakiejś hiper nowoczesnej budowy i tam między zbrojenie układali rurki alupexa .

No i co się dzieje jak się nagrzeje ? Rozpycha ściany na boki ?

Poza tym chyba trzeba zwiększyć grubość nadbetonu....sam nie wiem. Jakoś nie wierzę, że to takie proste. ... :roll:

Byłoby to jednak całkiem konkretną oszczędnością. Henok masz gdzieś w necie więcej informacji o tym ?

Piczman - Twój dziennik to ja juz dawno przeczytałam :) Teraz czytam NJerzego, ale że jestem dopiero przy tynkowaniu parteru to do CO jeszcze nie doszłam :) Usmiejesz się pewnie, ale ja nie mam pojęcia jak się tym wszystkim steruje!!! Ja tylko chcę żeby grzało w nocy, a w dzień już nie bo wiadomo - prąd w dzień drogi. O kominku z PW myślałam, ale on mi tylko salon ogrzeje a innych pomieszczeń już nie, dlatego jednak z DGP, choc tez nie uważam że to najlepsze rozwiązanie. Nie wiem jakie jest najlepsze :( Przy 19oC to ja raczej nie wytrzymam - zimno strasznie - toz to jakaś syberia! W wątku j-j chyba przeczytałam Wasze dyskusje nt. temperatury optymalnej i zdaje się, że tam była mowa o oko. 21oC, a Ty mnie chcesz 19 katować? :(

I na koniec jeszcze - ja się strasznie denerwuję - bo moja głowa nie jest w stanie tego wszystkiego ogarnąć :(

Takie wypowiedzi to ja zewsząd właśnie słyszę :(

Ty się nie denerwuj tylko spokojnie analizuj wypowiedzi, notuj i decyduj po namyśle.

Każda decyzja powoduje pójście krok dalej bez szperania wciąż w tych samych tematach.

Jak ma być wygodnie to nie kominek czy to z DGP czy to z PW. Podobnież z automatyką. Jak ma być prądem i b.tanio to kierunek pasywny.

itp

Mice - zdaje sobie sprawę, że podłogówka wodna droższa od kabli (jeśli to miałeś na mysli), ale nie chcę sobie drogi zamykać. Jakby sie okazało, że na prąd przestanie mnie być stać (daj Boże nie!!!) to podpinam pod wodną cokolwiek, jakikolwiek piec. Tak się zabezpieczyć chcę... A ten kominek to faktycznie taki zły? Czy to tylko o rozszczelnienia chodzi, czy o cos jeszcze? Wam to łatwo mówić żeby się nie denerwować, bo Wy facetami jesteście :)

Takie wypowiedzi to ja zewsząd właśnie słyszę :(

No tak - bo Ty chcesz dom prawie pasywny ale z centralnym/wodnym ogrzewaniem i na dodatek chcesz zasilać to ogrzewanie nie tańszym gazem który masz tylko droższym prądem.

Przy ogrzewaniu domu energooszczędnego gazem kwoty stałe są wysokie, za prąd tak czy siak płacisz.

no tak ale zależy jak ten dom jest energooszczędny i jaki jest duży.

Przy założeniu, że dom o powierzchni ogrzewanej 100m2 będzie pasywny (15kWh/m2 rocznie na ogrzewanie) oraz, że gaz będzie wykorzystywany także do podgrzewania ciepłej wody dla 4 osób roczny koszt gazu wyniesie ok. 1300zł. W takim samym domu przy wykorzystaniu prądu w II taryfie koszt ten wyniesie ok. 1450 zł. Jak do tego doliczymy serwis kotła gazowego, to gaz już wychodzi drożej.

Ile będzie kosztowała instalacja ogrzewania i przygotowania ciepłej wody przy kotle gazowym (projekt, przyłącze, wewnętrzna instalacja gazowa, kocioł, podgrzewacz ciepłej wody, wyposażenie kotłowni, komin lub przewód powietrzno-spalinowy) ?

Rozwiązanie, które podałem : http://forum.muratordom.pl/post4074511.htm#4074511 zmieści się w 4tys. zł + koszt instalacji grzewczej np. podłogówki ok. 5-6tys. zł, czyli razem 10tys. zł.

Zamiast bufora można także zastosować kocioł elektryczny, np.

http://www.allegro.pl/item934991280_kociol_elektryczny_kospel_ekco_lz_12kw_400v_3n.html

Można w ten sposób całkowicie pozbyć się kotłowni. Do tego dodatkowo bojler elektryczny np. http://www.allegro.pl/item934073125_bojler_elektryczny_siemens_100_l_faktura_vat.html

No tak - bo Ty chcesz dom prawie pasywny ale z centralnym/wodnym ogrzewaniem i na dodatek chcesz zasilać to ogrzewanie nie tańszym gazem który masz tylko droższym prądem.

Am76 - ja sobie chciałam normalny domek wybudować tylko ciepły, dopiero z forum - od Was dowiedziałam się, ze taki dom to ma inną nazwę.

no tak ale zależy jak ten dom jest energooszczędny i jaki jest duży.

A to - to nie ze mnie cytat, więc się nie ustosunkowuję :)

Budynku nie buduje się po to aby wybudować Dom Energooszczędny. Z reguły budynek buduje się po to, aby stworzyć Dom Rodzinny, aby w nim wygodnie zamieszkać, przy możliwie najniższych kosztach eksploatacji.

Określ swoje marzenia i wyobrażenia w tym zakresie, skonfrontuj to z rzeczywistością np. finansową, a wyjdzie Ci to co najkorzystniejsze dla Twojej rodziny i dla Ciebie.

Zamiast rozważać, czy kominek z płaszczem wodnym, czy bez – pomyśl czy jest potrzeba kominka, a potem, ile razy będzie Wam chciało się w nim rozpalać.

Dokładnie tak samo określ inne swoje zapytania.

Nie zapominaj, ze pewne rozwiązania są stałe i kosztowne na etapie inwestycyjnym, a część z nich może przynieść realne oszczędności w eksploatacji domu.

Przy założeniu, że dom o powierzchni ogrzewanej 100m2 będzie pasywny (15kWh/m2 rocznie na ogrzewanie) oraz, że gaz będzie wykorzystywany także do podgrzewania ciepłej wody dla 4 osób roczny koszt gazu wyniesie ok. 1300zł. W takim samym domu przy wykorzystaniu prądu w II taryfie koszt ten wyniesie ok. 1450 zł. Jak do tego doliczymy serwis kotła gazowego, to gaz już wychodzi drożej.

Ile będzie kosztowała instalacja ogrzewania i przygotowania ciepłej wody przy kotle gazowym (projekt, przyłącze, wewnętrzna instalacja gazowa, kocioł, podgrzewacz ciepłej wody, wyposażenie kotłowni, komin lub przewód powietrzno-spalinowy) ?

Henryk - dzieki za ratowanie tyłka ;) z tym gazem to ja już nie mam siły tłumaczyć. Rozwiązania, które podałeś w cyt. wątku mi odpowiadają, ale wytłumaczcie mi proszę z tym kominkiem. Dlaczego to jest złe?

Budynku nie buduje się po to aby wybudować Dom Energooszczędny. Z reguły budynek buduje się po to, aby stworzyć Dom Rodzinny, aby w nim wygodnie zamieszkać, przy możliwie najniższych kosztach eksploatacji.

Określ swoje marzenia i wyobrażenia w tym zakresie, skonfrontuj to z rzeczywistością np. finansową, a wyjdzie Ci to co najkorzystniejsze dla Twojej rodziny i dla Ciebie.

Zamiast rozważać, czy kominek z płaszczem wodnym, czy bez – pomyśl czy jest potrzeba kominka, a potem, ile razy będzie Wam chciało się w nim rozpalać.

Dokładnie tak samo określ inne swoje zapytania.

Nie zapominaj, ze pewne rozwiązania są stałe i kosztowne na etapie inwestycyjnym, a część z nich może przynieść realne oszczędności w eksploatacji domu.

sSiwy12 - święta prawda! Założenie jest takie, że dom ma być moim ukochanym miejscem na ziemi! Teraz tak: na pewno nie będzie chciało mi się palić w piecu, a co za tym idzie nie muszę mieć kotłowni, więc zostaje gaz lub prąd. Gaz? Mam na działce i to byłaby prościzna - ogrzewanie na gaz, ale z drugiej strony trochę się tego gazu boję. Czytam sobie i czytam i dochodzę do wniosku, że można prądem tylko trzeba zrobić różne rzeczy żeby się opłacało, no a dalej to już idzie jedno za drugim, likwidacja mostków (stąd płyta), grube docieplenie i tak dalej.

Kominek sam w sobie potrzebny mi nie jest - pisałam już, że generalnie boję się tych okresów przejściowych i dlatego wyszedł pomysł kominka. Nie o ogień w domu mi chodzi.