Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Dużo na forum czytałem o badaniach geologicznych poniewaz w kwietniu beda wylewane fundamenty kiedy najlepszy okres zeby zrobic badania ? Postanowiłem wykonac bo mam działke w lekkim dołku i czesto woda z ulicy spływała na moja działke lecz po nawiezienu duzej ilosci ziemi (oczywscie nie tam gdzie będa fundamenty ) mam nadzieje ze teraz nie będzie takiej sytuacji, kiedy moge wykonac takie badania ?

• Odpowiedzi 46
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Dużo na forum czytałem o badaniach geologicznych poniewaz w kwietniu beda wylewane fundamenty kiedy najlepszy okres zeby zrobic badania ? Postanowiłem wykonac bo mam działke w lekkim dołku i czesto woda z ulicy spływała na moja działke lecz po nawiezienu duzej ilosci ziemi (oczywscie nie tam gdzie będa fundamenty ) mam nadzieje ze teraz nie będzie takiej sytuacji, kiedy moge wykonac takie badania ?

Jak najszybciej.

kto Ci projekt adoptował?

:-)

nie wiem o co chodzi z piecem

ale układ geologiczny raczej na długości metra nie ulega poważniejszym zmianom

dziękuje Panie fenix2 za złuszną uwagę, rzeczywiście, powinno być "adaptował"

skoro jestesmy przy piecu, oczywiście chodzi o PIĘĆ metrów. Jaka jest więc tolerancja, metr, pięć, dzesięć? Zgodnie ze sztuką badań geotechnicznych. Dodam, u nas piwnicy nie będzie.

Ile lat takie badanie zachowuje swą ważność?

Projekt domu został zakupiony przez internet http://www.studioatrium.pl model gl51 badania jak mowiecie wykonam dużo jest to koszt czytalem ze nawet 1,500zł ale trudno lepiej sprawdzic i zobaczyc co mamy

W marcu weż gościa ( lub dwoch ) co ci na miejscu przyszłego domu wykopie dołek 1x1 m na głebolośc 1-1,3 m .

Sam sprawdzisz czy grunt jest jednorodny i jak wygląda sprawa poziomu wód gruntowych.

Projekt domu został zakupiony przez internet http://www.studioatrium.pl model gl51 badania jak mowiecie wykonam dużo jest to koszt czytalem ze nawet 1,500zł ale trudno lepiej sprawdzic i zobaczyc co mamy

Bez problemu za połowę tej kwoty takie badania zrobisz.

A co do "tolerancji", o która pyta wa_wo - myślę, że odpowiedzi typu "do 2,25m jest dopuszczalna" nikt Ci nie udzieli, ale do tego całkowicie wystarczy tzw. zdrowy rozsądek. Moi geotechnicy zażyczyli sobie, żeby im "mniej więcej" pokazać, gdzie będą narożniki domu. "Mniej więcej" polegające na wskazaniu nogą po wcześniejszym odmierzeniu krokami "ode płota" całkowicie ich satysfakcjonowało, my jednak dla pewności domierzyliśmy to miarką, mierząc oczywiście "ode płota" :)

J.

Przy sumarycznych kosztach domu, koszt wykonania badań jest śmieszny a korzyści z wykonania tychże badań ogromne. Ja robiłem rok temu w styczniu 3 otwory na głębokość ponad 6m. Zapłaciłem 1000 zł.

Z tego powstaje jakis dokument pisemny pokazujacy uwarstwienie (plus pieczatki), jak wyglada efekt takiej pracy/wiercen?

Badania gruntu powinny byc wykonane jeszcze przed zrobieniem adaptacji budynku czy całego projektu budowlanego. Może się zdarzyć tak, że w planowanym miejscu posadowienia domu grunty są słabsze lub wogóle trzeba je wymienić - głębsze zaleganie nasypów, występowanie gruntów organicznych czy bardzo luźnych piasków. Projektant będzie wiedział co z tym zrobić i jak zaprojektować fundamenty.

Koszty dokumentacji geotechnicznej nie są duże w porównaniu z kosztami budowy domu czy nawet całego projektu.

Przy jednorodnym układzie gruntów 5 m nie robi różnicy - to jeśli chodzi o odległości. Jak jest już zagospodarowanie terenu to zazwyczaj otwory robi się po narożnikach budynku lub jeżeli są tylko 3 otw. - 2 w narożnikach i jeden po środku ściany przeciwległej. Pozwala to na dość dokładne odzwierciedlenie budowy geologicznej.

Ja wykonuję badania na Pomorzu Środkowym i okolicach. Cena pod domek jednorodzinny waha się od 500 do 1000 zł w zależności od zakresu prac i kosztów dojazdu.

[ moderowano - reklama ]

• 2 months później...