robi77 11.01.2010 15:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2010 Moja posesja przylega z 2 stron do drogi.Z tej gdzie mam bramę oczywiście odśnieżam.Ale z 2 strony mam ciągłe ogrodzenie bez furtki, bramy ...czy również powinienem odśnieżać tam drogę ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 11.01.2010 15:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2010 tak - każdy chodnik graniczący z posesją. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robi77 11.01.2010 16:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2010 nie ma chodników na tej wiosce.Stara wiocha...jest tylko ulica z jednej strony i droga gruntowa z 2.Drogę muszę odśnieżać na wysokości swojej posesji ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 11.01.2010 17:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2010 Drogi to nigdzie nie musisz! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga-Białystok 12.01.2010 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2010 Zdecydowanie. Ja mam dom narożny w mieście. Przy jednej ulicy jest chodnik (i tam wszystkie bramy) - odśnieżam, przy drugiej ulica z kostki bez chodnika - nie odśnieżam. Sąsiedzi też nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robi77 12.01.2010 11:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2010 czyli prawo nakazuje nam odśnieżać tylko chodnik przylegający do posesji. Droga należy do obowiązków gminy, dzielnicy. ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 12.01.2010 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2010 Tak.A wedle tytułu wątku- ośnieżać to nigdzie nie ma potrzeby. Chyba już wystarczająco ośnieżyło... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga-Białystok 12.01.2010 13:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2010 Złośliwiec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 12.01.2010 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2010 Gazeta prawna: "Właściciel nieruchomości nie musi odśnieżać chodnika wówczas, gdy nie przylega on bezpośrednio do nieruchomości, lecz dzieli go od niej pas trawnika. Wtedy obowiązek usuwania z niego śniegu ciąży na gminie. Jeżeli na chodniku znajduje się przystanek komunikacyjny, płatny postój albo miejsca przeznaczone do parkowania pojazdów, to wówczas obowiązek uprzątnięcia ich ciąży na firmach, które je użytkują. Nie uprząta też śniegu z jezdni, ponieważ za to odpowiada zarząd drogi. Natomiast właściciel nieruchomości powinien odśnieżyć chodnik, na którym stoi kiosk. Obowiązek odśnieżania nie ciąży na właścicielu kiosku. Właściciel nieruchomości nie odśnieża jezdni, przylegających do chodnika przystanków tramwajowych, autobusowych i trolejbusowych oraz torowisk tramwajów. należy to do obowiązków przedsiębiorców, którzy użytkują tereny służące komunikacji publicznej." Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga-Białystok 13.01.2010 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2010 Jak szeroki ma być ten pas trawnika? u mnie jest jakieś 60cm i durna odśnieżam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 13.01.2010 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2010 jeśli ten trawnik już miejski, to rzeczywiście niepotrzebnie Szerokość nie ma znaczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts