Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

rosliny pod zwałami sniegu

Recommended Posts

ano własnie, j.w

Mąż b. gorliwie odsnieza bruk wokół domku, młode krzaczki bukszpanu, roz, berberysów itd, generalnie wszystko posadzone jesienią - znikneło pod zwałami sniegu. Lezy na nich z pół metra , niektóre "górki" mają z metr, dosc ciezkiego sniegu.

Obawiam sie, ze moga sie połamac, czy mam rację?

( więc rekoma , zeby nie urazic łopatą, odsypuje śnieg i wydłubuje im chociaz koncówki gałązek, moze przesadzam...? )

Faktem jest, że swoje roślinki obsypywałem śniegiem (i obsypuję) dosyć ostrożnie. Równomiernie z każdej strony, od dołu ku górze. I nie zdarzyło się, żeby choćby jedna gałązka się ułamała. W ubiegłym roku posadziłem żywotnikowca japońskiego. Według znawców jest to roślina dosyć wrażliwa na niskie temperatury. Przed nastaniem solidnych mrozów okryłem go kartonem, a potem solidnie zasypałem śniegiem. Mimo, że przez kilka nocy było mniej niż -20 stopni, to krzaczek przetrwał bez najmniejszego uszczerbku. Inne roślinki (np. bukszpany)kopczykuję śniegiem bezpośrednio, bez żadnych dodatkowych okryć i wszystkie zimują w doskonałej formie. A nasz warmiński klimat do najdelikatniejszych nie należy :D

U mnie co nie zakrył wcześniej śnieg to od ponad tygodnia jest w lodzie. Może i fajnie to wygląda, bo wieczorem pod światło drzewa wyglądają jakby miały gałędzie ze szkła, ale kiedy nawet lekko zawieje to wszystko trzeszczy. Jak wiatr nie połamie albo ciężar śniegu, to może przetrwają do wiosny :-?