piotrbe 12.01.2010 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2010 witajcie! prosze o pomoc bo wydaje mi sie ze moj kocioł pożera trochę za dużo gazu. Mam dom parterowy - 164m2 + garaż 33m2Cały dom ocieplony 10cm podłoga + 18cm styropianu ściany+ 25cm wełny w stropie. Jest rekuperator. Temperatura w domu ustawiona na 21,5 stopnia, w garażu na 12stopni.Testuje obnizenie temp. nocnej do 20,5 st. Kocioł kondensacyjny vaillant ecotec 186 z zasobnikiem 150 litrów + pogodówka. krzywa grzewcza 1.3czas blokady pompy 20min.wybieg pompy 5min Większość to grzejniki + skromna podłogówka w wc i łazience + wiatrołap (nie na osobnym obiegu tylko na uniboxie). Od pierwszych dni grudnia do teraz mam srednie zuzycie gazu na poziomie okolo 16m3.... [gaz ziemny] wydaje mi się ze to troche duzo.....?!tym bardziej ze przy większych mrozach staram sie napalic porzadnie w kominku...co o tym myslicie?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MAREKKASIA 12.01.2010 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2010 Na początek obniż krzywą grzewczą.Czy sterowanie jest stricte pogodowe czy z uwzględnieniem temp. wewnętrznej Który sezon?PozdrM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrbe 12.01.2010 14:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2010 Na początek obniż krzywą grzewczą. Czy sterowanie jest stricte pogodowe czy z uwzględnieniem temp. wewnętrznej Który sezon? Pozdr M Pierwszy sezon. Jest to pogodówka, ale aby uwzgledniala temp. w pomieszczeniu ustawiłem opcję "korekta"- czyli jesli w pomieszczeniu jest np cieplej niz zadano to nieco zmniejsza sie temp. zasilania. jest jeszcze opcja termostat, ale wowczas po przekroczeniu zadanej temp. pomieszczenia kocioł w ogóle się wyłącza, co powoduje wahania temperatury... A krzywą to mocno obniżyć? Dałem teraz 1.2 i podaje mi 55stopni na zasilaniu grzejników. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaltam 12.01.2010 15:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2010 Kondensat ma najwyższą sprawność gdy temperatura kotła wynosi 50 - 55 st. C i na taką temperaturę zasilania winieneś mieć dobrane grzejniki w każdym pomieszczeniu (do powierzchni oczywiście). W pierwszym roku zawsze zużycie będzie większe ale Twoje nie jest tragiczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 12.01.2010 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2010 Poza tym gazownia nielegalnie (wbrew umowie) obniza ciśnienie gazu. Nijak jej sprawdzić, bo mają monopol na urządzenia pomiarowe. W Kórniku sprawa się rypła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 12.01.2010 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2010 A krzywą to mocno obniżyć? Dałem teraz 1.2 i podaje mi 55stopni na zasilaniu grzejników. Ja mam krzywa 0,6 ten sam kociołek. Jaki masz sterownik? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrbe 12.01.2010 21:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2010 Jaki masz sterownik? vaillant calormatic vrc 430 krzywa 0.6? nie za mało jak na grzejniki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 12.01.2010 22:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2010 krzywa 0.6? nie za mało jak na grzejniki? nie wiem czy mało, mi starcza, grzeje 3 sezon, temp w domu nie spadna poniżej 22. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts