Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

hybryda WM i DGP

Recommended Posts

• Odpowiedzi 245
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Czekam z ciekawością.

Też chcę wiedzieć, czy się salon nie zagotuje. :lol:

Ten napęd DGP musi wytrzymywać spore temperatury.

To co jest do wzięcia nie jest najwyższego lotu...

Chyba trzeba "tymi ręcami"...

Adam M.

drugi sposób mieszania powietrza to zrobienie kominka z płaszczem wodnymi i bufora, on wtedy odbierze dużą część ciepła z kominka a temperatura powietrza która będzie "omywała" wkład kominka wewnątrz będzie ok 60-80*C a nie 150*C.

To żem właśnie pisał kilka postów wcześniej, a ściślej na str.1 8)

• 3 weeks później...
http://img85.imageshack.us/img85/6087/hybrydan.jpg

Tak nie może być? Skoro cieplejsze powietrze pod sufitem nie stanowi problemu to chyba najprostszy sposób?

Łatwiej chyba niż rury w rury :o Nie wysusza, ciepło rozprowadza, można zwiększyć lub zmniejszyć ilość powietrza pobieranego i wyrzucanego na zewnątrz. Ewentualny kondensat sobie spływa tam gdzie i tak by sobie płynął, gorące powietrze z kominka miesza się i ochładza chłodnym powietrzem wyciąganym z kuchni, łazienki itp, o to chodziło?

Może czegoś nie wziąłem pod uwagę ale zawsze wydawało mi się że cieplejsze powietrze z anemostatów pod sufitem to największa przeszkoda w połączeniu reku z DGP. Mam nadzieję że jakiegoś babola nie strzeliłem bo fachowcem nie jestem ale chciałbym mieć taki zwanzig jak połączenie kominka i reku.

Tez jestem zainteresowany mocno tym tematem, i wlasnie chcialem zrobic taki schemat. Nie robie DGP ale energia z komina by mi sie przydala. Wiem, ze nie jest to schemat idealny, ale bede mial male rury (fi 80) wiec nie mam szans na system rura-w-rurze. Wlot z kominka za rekuperatorem to spore problemy techniczne (wentyaltory, przepustnice zwrotne itp). Zostaje mi wiec tylko zmieszanie powietrza przed reku w kierunku wylotu. spadnie sprawnosc reku, ale zysk jakis tam i tak bedzie (gratrisowe cieplo).

Fantom

Taka instalacja będzie działać pod warunkiem że wywalisz by-pass oznaczony na rysunku nr 3 i związane z nim wentyle. Powietrze nawiewane z zewnątrz będzie podgrzewane w rekuperatorze do wyższej temperatury niż byłoby bez pobierania powietrza znad kominka. Do jakiej trudno powiedzieć. Niewątpliwie powietrze znad kominka trzeba schłodzić przez wymieszanie go z powietrzem z innych pomieszczeń. Minusem będzie fakt że cieplejsze powietrze będzie w innych pomieszczeniach wyrzucane pod sufitem. Nie będzie dostarczane do łazienki, kuchni i wszędzie tam gdzie są tylko anemostaty wywiewne. Plusem fakt że tak naprawdę to dalej będzie tylko WM z rekuperatorem. jedynym dodatkowym elementem będzie rura od kominka. Moim zdaniem trzeba zaplanować przepływ powietrza w poblizu kominka tak by do tej rury trafiało tylko powietrze nagrzane. Ja mam zamiar taki system zrobić. Pwenie będą jakieś straty ale ciepło w końcu nie ginie, na zewnątrz nie trafi bo rekuperator. Zostanie w domu, rozprowadzi się na pewno lepiej niż bez pomocy WM. Koszt praktycznie zerowy.

nie zauwazylem nawet tego bypasa na rysunku :)

Ale nei planowalem go miec wiec wychodzi, ze wszystko ok. Ciagle mnei tylko frapuje, jaka temp bedzie w obudowie kominka. Biorac pod uwage, ze plaszcz ma powiedzmy 60 st, rura dymna z 200 st, to wynikowe powietrze moze miec ze 100 st.

Pytanie tez, czy ciagle nie pobierajac tam cieplego powietrza, nie bede za bardzo wychladzal kominka, przez co beda jakies problemy z jego sterowaniem itp. Ile razy wiecej pobiore tam silowo powietrza przez reku niz samo by sie "pobralo" kratkami ?

Fantom

Taka instalacja będzie działać pod warunkiem że wywalisz by-pass oznaczony na rysunku nr 3 i związane z nim wentyle. Powietrze nawiewane z zewnątrz będzie podgrzewane w rekuperatorze do wyższej temperatury niż byłoby bez pobierania powietrza znad kominka. Do jakiej trudno powiedzieć. Niewątpliwie powietrze znad kominka trzeba schłodzić przez wymieszanie go z powietrzem z innych pomieszczeń. Minusem będzie fakt że cieplejsze powietrze będzie w innych pomieszczeniach wyrzucane pod sufitem. Nie będzie dostarczane do łazienki, kuchni i wszędzie tam gdzie są tylko anemostaty wywiewne. Plusem fakt że tak naprawdę to dalej będzie tylko WM z rekuperatorem. jedynym dodatkowym elementem będzie rura od kominka. Moim zdaniem trzeba zaplanować przepływ powietrza w poblizu kominka tak by do tej rury trafiało tylko powietrze nagrzane. Ja mam zamiar taki system zrobić. Pwenie będą jakieś straty ale ciepło w końcu nie ginie, na zewnątrz nie trafi bo rekuperator. Zostanie w domu, rozprowadzi się na pewno lepiej niż bez pomocy WM. Koszt praktycznie zerowy.

---

Witam !

Właśnie o takim czymś myślałem, mam bezstopniową regulacje reku więc jakiś kompromis wypracuje, planuje może wpiąć zasilanie gorącym powietrzem w jedną z żył wywiewnych żeby "dogrzać" wymiennik w reku.

Druga możliwość zapodanie powietrza w kanał dolotu świeżego powietrza przed reku,klapa sterująca z czujnikiem temp. - ale znowu kłania się problem równowagi ciśnień...i pies pogrzebany.

To tak na głos myślę.

Pozdr.

Pytanie tez, czy ciagle nie pobierajac tam cieplego powietrza, nie bede za bardzo wychladzal kominka, przez co beda jakies problemy z jego sterowaniem itp. Ile razy wiecej pobiore tam silowo powietrza przez reku niz samo by sie "pobralo" kratkami ?

Fantom

Już ci chyba pisałem.

Załóż na ten kanał przepustnicę i po problemie.

Będziesz mógł regulować zarówno temperaturę jaka trafia do rekuperatora, jak i w obudowie kominka.

Jakimi kratkami?

W innym wątku napisałeś:

Wlasnie nie chce dawac tej kratki na gorze z ktorej leci cieple powietrze z kominka.

Fantom

Strasznie się miotasz w tych swoich koncepcjach :D :wink:

Fantom

Już ci chyba pisałem.

Załóż na ten kanał przepustnicę i po problemie.

Będziesz mógł regulować zarówno temperaturę jaka trafia do rekuperatora, jak i w obudowie kominka.

Jakimi kratkami?

W innym wątku napisałeś:

Wlasnie nie chce dawac tej kratki na gorze z ktorej leci cieple powietrze z kominka.

Fantom

Strasznie się miotasz w tych swoich koncepcjach :D :wink:

Co do przepustnicy to bedzie problem, bo kanal bedzie w obudowie kominka - praktycznie zerowy dostep.

Co do kratek, chodzi mi o zalozenie kratki przy podlodze (nie na gorze obudowy jak wszedzie). Bedzie wtedy zasysane powietrze znad podlogi, oplywac bedzie komora obudowe kominka, czopuch i rure. I podgrzane bedzie wedrowac dalej do reku.

Fantom

drugi sposób mieszania powietrza to zrobienie kominka z płaszczem wodnymi i bufora, on wtedy odbierze dużą część ciepła z kominka a temperatura powietrza która będzie "omywała" wkład kominka wewnątrz będzie ok 60-80*C a nie 150*C.

To żem właśnie pisał kilka postów wcześniej, a ściślej na str.1 8)

Witam,

tak mam właśnie zrobione - WM dmucha w obudowę kominka i dalej na pokoje. Temperatura powietrza przeważnie jest na poziomie 50- 55*C. A różnica pomiędzy salonem a innymi pokojami nie przekracza 1*C.

Trochę się jednak trzeba namęczyć przy zrobieniu szczelnej obudowy kominka - ale da się zrobić.

pozdrawiam

....i po jaką $%^& komplikować, podnosić koszty? Dobre grawitacyjne rozprowadzi ciepło po domku a instalacja reku bardziej wymiesza.

jak się ma domek z poddaszem użytkowy, to jak najbardziej, ale u mnie jest 165mkw w parterze do ogrzania

:lol: mam odcinki rur do 10m (grawitacyjnie)i w parterze ...ponad 200m2 :wink:

Prawda, każdy dom inny, ale trzeba pomyśleć w odpowiednim czasie.

Jak komin postawiony jest w dobrym miejscu to już jest pół sukcesu :wink:

Do tego dobre i rozbudowane palenisko i ...