Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

hybryda WM i DGP

Recommended Posts

• 4 weeks później...
  • Odpowiedzi 245
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 3 weeks później...

No a ja po prostu robie tak : rekuperator bedzie chodzil swoja droga, a kominek tak : kratka wlotowa chlodzenia komory pod kominkiem, a wylotowa na pietrze (schody) Zrobi sie wiec z tego taka mala "hybryda" :)

Wole to powietrze na gorze wypuszczac niz tak jak wiekszosc dogrzewac glownie salon. Wg mnie juz wystarczajaco duzo ciepla idzie przez szybe aby jeszcze poietrzem grzac. Potem w salonie usiedziec nie mozna a reszta domu chlodna

Fantom

A myślał ktoś może na połączeniu kominka i reku za pomocą nagrzewnicy wodnej. I dodam,że nie chodzi mi tutaj o kominek z płaszczem wodnym, bo taki mnie nie interesuje. Myślałem o umieszczeniu na rurze wylotowej kominka takiego wymiennika cieplnego http://www.allegro.pl/item1085074495_wodny_wymiennik_ciepla_cieplny_katrina.html i połączenie go z nagrzewnicą kanałową umieszczoną za reku. Na allegro nie spotkałem takich nagrzewnic ale wielu sprzedawców rekuperatorów takie oferuje np.http://www.rekuperatory.pl/rekuperatory/cen_rekuperatory1.shtml lub http://www.ogrzewnictwo.pl/index.php?akt_cms=894&cms=328

• 2 months później...

Witam !

Ja dziś wykonałem układ wg własnego pomysłu czy tez może i zbieżny z pomysłami na forum.

Mam reku 350m3, do tego dodałem turbinę z filtrem i bypasem o wydajnosci 800m3.

Wlaczenie zasilania znad kominka wpiąłem za wylotem z reku (do pomieszczeń podawanie powietrza).

Wszystko działa ok, nie ma cofania powietrza w reku ani w turbinę (tego się trochę obawiałem ale jest ok).

Turbina załącza się na około 30s co 4-5 minut, nastaw termostatu 40st.C.

Dziś w domu po palenie około 4 godzin pracownicy kazali wietrzyć bo się nie dało wytrzymać ;),

Podczas pracy następuje wzmożone podawanie ciepłego powietrza, potem reku przez gdy nie pracuje turbina rozprowadza po domu i jest ok.

Mi taki rozwiązanie pasuje, myślę, że włączenie przed reku na wlocie też byłoby niezłe - ale raczej pasuje zastosować turbinę z bypasem dopuszczającym powietrze z zewnątrz do uzyskania odpowiedniej temp. ogrzanego powietrza.

Pozdr.

konrad

Z Twojego opisu wnioskuję że układ wygląda mniej więcej tak.

Kiedyś zamieściłem taki schemat zamieszczony w necie

http://www.imagic.pl/files//15069/komin.JPG

Efektu opalania głowy dzięki nastawom termostatu to raczej nie będzie.;)

Ale nie obawiasz się dyskomfortu przez te kilkanaście sekund podczas pracy DGP dla kogoś kto znajdzie się w bezpośrednim zasięgu działania tej gorącej strugi powietrza z anemostatu?

No i mam pytanie.

Średnice rur do anemostatów masz dobrane dla wydatku wentylacji czy DGP?

Bo z opisu wynika że różnica wydajności obu urządzeń jest przeszło dwukrotna, a przy zbyt małej średnicy mogą pojawiać się dodatkowe efekty dźwiękowe, które na etapie prac wykończeniowych ignorujesz, ale podczas już spokojnego mieszkania, czego życzę, mogą być upierdliwe przy kontemplowaniu smaku wina z muzyką w tle.:)

Pozdrawiam

Dokładnie,dla mnie to najsensowniejsze,najkorzystniejsze i najbardziej ekonomiczne rozwiązanie,DGP grawitacyjne.

Trójnik przed reku,temperatura wlotowa powietrza do reku będzie nie gorąca a ciepła i wg mnie max.50st.C

Jakieś wady ?

No jednak są. Zakłóci się układ zrównoważony wentylacji.

Niby racja, ale po stronie nawiewnej będzie to powietrze zewnętrzne zmieszane z powietrzem z nad kominka, czyli częściowa recyrkulacja.

Ilość powietrza usuwanego jest w tym momencie równa ilości powietrza nawiewane + recyrkulacji.

Innymi słowy wywiewane jest więcej niż nawiewane z zewnątrz.

Pisałem o tym wcześniej.

W takim układzie trzeba by tak wysterować układ żeby wydatek wentylatora nawiewnego był powiększony o ilość powietrza z recyrkulacji (m3 nawiew + m3 recyrkulacji)

Ilość m3 nawiewu powinna być dalej równa ilości m3 wywiewu.

W Twoim układzie bezsensem jest podpinanie powietrza z DGP przed rekuperatorem (strata na mieszaniu się z zimnym powietrzem nawiewanym, sprawność rekuperacji znacznie ograniczona).

Powietrze z DGP powinno być podpięte za wymiennikiem, mieszając się z powietrzem już wstępnie podgrzanym w rekuperatorze powietrzem wywiewanym.

Gość Arturo72
Mógłbyś rozwinąć tą myśl.

Według Ciebie rezygnacja z rekuperacji w okresie grzewczym przynosi korzyści?

Skoro w okresie grzewczym na nawiewie(za reku) byłaby temperatura rzędu 40-50st.C to moim zdaniem jest to cieplejsze powietrze niż 17-18st.C przy normalnej rekuperacji,czyż nie ? Korzyść jest chyba oczywista :)

Edytowane przez Arturo72

Gość Arturo72
No tak.

W komin +20oC (zapłacone) zamiast około 5oC, nawiew 40-50oC za pieniądze na opał.

Pozwól, ale ja z takiej ekonomii (logiki) nie skorzystam. :)

Nie samą ekonomią człowiek żyje,nie zamierzam rezygnować z kominka i "nastroju" tylko dlatego,że opał kosztuje i pójdzie w komin i tylko dlatego,że mam rekuperator.

Ale co kto woli :)

Ale nie obawiasz się dyskomfortu przez te kilkanaście sekund podczas pracy DGP dla kogoś kto znajdzie się w bezpośrednim zasięgu działania tej gorącej strugi powietrza z anemostatu?

No i mam pytanie.

Bo z opisu wynika że różnica wydajności obu urządzeń jest przeszło dwukrotna, a przy zbyt małej średnicy mogą pojawiać się dodatkowe efekty dźwiękowe, które na etapie prac wykończeniowych ignorujesz, ale podczas już spokojnego mieszkania, czego życzę, mogą być upierdliwe przy kontemplowaniu smaku wina z muzyką w tle.:)

Witam !

Schemat układu jest taki jak przedstawiłeś.

Średnice rur dobrane raczej do wentylacji, z anemostatu nawiewnego nie będzie "dawało" po głowie bo próba była robione bez anemostatów a nawiewne będą rozprowadzać ogrzane powietrze praktycznie poziomo pod sufitem.

Temp. powietrza nie powinna też opalać głowy z włosów bo układ nawiewny mam z mieszaniem powietrza i praktycznie podaje powietrze o temp. około 50 stopni max.

Co do efektów dźwiękowych to nie zaobserwowałem narazie niepokojących zdarzeń ale to się okaże w praniu.

Wydajność urządzenia zawsze mogę zmniejszyć stosując regulator - opcja do zastosowania jak będzie mi kołdrę z łóżka zwiewać :).

Chcemy zamieszkać w najbliższym czasie i dla mnie najważniejsze było aby mieć źródło ciepła w domu bo z gazem mi się kitfasi sprawa.

Pozdr.

Efektu opalania głowy dzięki nastawom termostatu to raczej nie będzie.;)

No i mam pytanie.

Pozdrawiam

Kilka miesiecy temu mialem wlasnie ochote na tego typu uklad. Potem z niego zrezygnowalem, bo zamaist kominka wodnego zamontowalem zwykly. Przy zwyklym sa duzo wyzsze temp w czopuchu i balem sie o rury (mam plastki - turboflexy). ale na dniach znowu do tego wrocilem, bo chce zastosowac Darco BANAN - czyli z bypasem. Temp na wylocie z kominka nie bedzie wiec bardzo duza. Po polaczeniu z powietrzem z reku temp bedzie jeszcze nizsza. Opalania glowy na 100 % wiec nie bedzie. Alboi bedzie 3 razy mniejsza niz w typowym rozwiazanu DGP - a takie ludzie maja i jakos zyja.

Najbardziej boje sie oczywiscie o jeden tamt : czy ktorys z wiatrakow (reku i kominek) nie bedzie mial ochoty przepchnac drugiego, i powietrze poleci nie w ta strone co tzreba, albo mocno "zmuli" jeden z nawiewow.

co do zamontowania przepustnicy zwrotnej za reku to chyba nie ma ona sensu ? Kiedy sie moze przydac ?

Fantom

Tak swoja droga moze ktos wie jak to jest rozwiazane w kominkach ILTO ?

Nie zostalo tu jeszcze opisane rozwiazanie "odwrotne". A mianowicie wyjscie z rekupertaora wlatuje do obudowy kominka. Z obudowy powietrze leci do pomieszczen. Bardzo proste i zadnych problemow z regulacja itp. Pozostaje np temat szczelnosci obudowania kominka itp

Fantom

Edytowane przez szczukot

Najbardziej boje sie oczywiscie o jeden tamt : czy ktorys z wiatrakow (reku i kominek) nie bedzie mial ochoty przepchnac drugiego, i powietrze poleci nie w ta strone co tzreba, albo mocno "zmuli" jeden z nawiewow.

Witam !

No właśnie temu faktowi przyglądałem się po zainstalowaniu bo też miałem takie obawy ale wszystko jest ok - turbina nie "wciska" powietrza do reku a reku nie tłoczy do turbiny i do komory kominka...bo inaczej termostat turbiny by nie działał a jak pisałem praca wygląda ok...30 sek. pracy co 4 minuty przy nastawie na termostacie 40st.C.

Ja mam właśnie BANAN 3.

BANAN 3 ? Ja sie zastanawailem nad BANAN 1. On ma 400m3/h. Reku bede ial tez o tej wydajnosci. Ten BANAN chodzi Ci na 100 % obrotow ? Bo wlasnie wtedy moze byc tak, ze rekuperator bedzie zmulony - jest duzo slabszy - szczegolnie, ze pracuje najczesciej tylko na czesc mocy.

Jak wpiales reku i z kominkia ? Zwyklym trojnikiem ? Czy jakis trojnik pod katem, lub jeszcze inaczej ?

Jak sie tak ciagle BANAN wlacza i wylacza nie jest to denerwujace dla uszu ?

Kominek masz normalny, nie z plaszczem ? Bo bardzo niska tem jest dookola niego jak ten BANAN tak malo pracuje.

Fantom

BANAN 3 ? Ja sie zastanawailem nad BANAN 1. On ma 400m3/h. Reku bede ial tez o tej wydajnosci. Ten BANAN chodzi Ci na 100 % obrotow ? Bo wlasnie wtedy moze byc tak, ze rekuperator bedzie zmulony - jest duzo slabszy - szczegolnie, ze pracuje najczesciej tylko na czesc mocy.

Jak wpiales reku i z kominkia ? Zwyklym trojnikiem ? Czy jakis trojnik pod katem, lub jeszcze inaczej ?

Jak sie tak ciagle BANAN wlacza i wylacza nie jest to denerwujace dla uszu ?

Kominek masz normalny, nie z plaszczem ? Bo bardzo niska tem jest dookola niego jak ten BANAN tak malo pracuje.

Witam !

Dałem BANAN3 bo tak mi doradził facet co to sprzedaje, zawsze można dać regulator ale uważam że nie ma problemu, że ma wiekszą wydajność, przynajmniej u nas, mam całą instalację na strychu i nic nie słychać.

Reku, fakt nie tłoczy tak mocno ale przez te 30 sek. turbina wrzuca sporą dawkę ciepłego powietrza, pominąłem salon - daje tylko na pokoje bo na salon jest kratka i promieniowanie dają i tak nieźle rade.

Reku mam 350m3 i pracuje na 30-40%.

Reku wpiąłem jak pokazał na schemacie Jani_63, zastosowałem po drodze 2 trójniki 150, wszystko puscilem twardą rurą.

Odgłosów brak bo jak pisałem mam całość na strychu - dom parter.

Kominek zwykły powietrzny TQD z powietrzem z zewnątrz.

Temp. nie uważam że jest niska w kapie kominka bo z kratek idze gorące powietrze, które mogę określić na conajmniej 80 st.C, rękę ciężko utrzymać.

Pozdr.