xtr 03.05.2010 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2010 No właśnie, to jest problem. Na początku wątku taki układ był analizowany. Ale zawsze mozna nimi sterowac recznie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
7tonik 27.05.2010 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2010 Mi najbardziej odpowiada wariant wprowadzenie do rekuperatora (przy włączonym bypasie - pominięcie wymiennika) wymieszanego powietrza z zewnątrz i z komory kominka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 13.06.2010 07:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2010 No a ja po prostu robie tak : rekuperator bedzie chodzil swoja droga, a kominek tak : kratka wlotowa chlodzenia komory pod kominkiem, a wylotowa na pietrze (schody) Zrobi sie wiec z tego taka mala "hybryda" Wole to powietrze na gorze wypuszczac niz tak jak wiekszosc dogrzewac glownie salon. Wg mnie juz wystarczajaco duzo ciepla idzie przez szybe aby jeszcze poietrzem grzac. Potem w salonie usiedziec nie mozna a reszta domu chlodna Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piogron 19.06.2010 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2010 A myślał ktoś może na połączeniu kominka i reku za pomocą nagrzewnicy wodnej. I dodam,że nie chodzi mi tutaj o kominek z płaszczem wodnym, bo taki mnie nie interesuje. Myślałem o umieszczeniu na rurze wylotowej kominka takiego wymiennika cieplnego http://www.allegro.pl/item1085074495_wodny_wymiennik_ciepla_cieplny_katrina.html i połączenie go z nagrzewnicą kanałową umieszczoną za reku. Na allegro nie spotkałem takich nagrzewnic ale wielu sprzedawców rekuperatorów takie oferuje np.http://www.rekuperatory.pl/rekuperatory/cen_rekuperatory1.shtml lub http://www.ogrzewnictwo.pl/index.php?akt_cms=894&cms=328 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
konisko 18.09.2010 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2010 Witam ! Ja dziś wykonałem układ wg własnego pomysłu czy tez może i zbieżny z pomysłami na forum. Mam reku 350m3, do tego dodałem turbinę z filtrem i bypasem o wydajnosci 800m3. Wlaczenie zasilania znad kominka wpiąłem za wylotem z reku (do pomieszczeń podawanie powietrza). Wszystko działa ok, nie ma cofania powietrza w reku ani w turbinę (tego się trochę obawiałem ale jest ok). Turbina załącza się na około 30s co 4-5 minut, nastaw termostatu 40st.C. Dziś w domu po palenie około 4 godzin pracownicy kazali wietrzyć bo się nie dało wytrzymać , Podczas pracy następuje wzmożone podawanie ciepłego powietrza, potem reku przez gdy nie pracuje turbina rozprowadza po domu i jest ok. Mi taki rozwiązanie pasuje, myślę, że włączenie przed reku na wlocie też byłoby niezłe - ale raczej pasuje zastosować turbinę z bypasem dopuszczającym powietrze z zewnątrz do uzyskania odpowiedniej temp. ogrzanego powietrza. Pozdr. konrad Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jani_63 19.09.2010 04:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2010 Z Twojego opisu wnioskuję że układ wygląda mniej więcej tak. Kiedyś zamieściłem taki schemat zamieszczony w necie http://www.imagic.pl/files//15069/komin.JPG Efektu opalania głowy dzięki nastawom termostatu to raczej nie będzie. Ale nie obawiasz się dyskomfortu przez te kilkanaście sekund podczas pracy DGP dla kogoś kto znajdzie się w bezpośrednim zasięgu działania tej gorącej strugi powietrza z anemostatu? No i mam pytanie. Średnice rur do anemostatów masz dobrane dla wydatku wentylacji czy DGP? Bo z opisu wynika że różnica wydajności obu urządzeń jest przeszło dwukrotna, a przy zbyt małej średnicy mogą pojawiać się dodatkowe efekty dźwiękowe, które na etapie prac wykończeniowych ignorujesz, ale podczas już spokojnego mieszkania, czego życzę, mogą być upierdliwe przy kontemplowaniu smaku wina z muzyką w tle. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
7tonik 20.09.2010 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2010 Dokładnie,dla mnie to najsensowniejsze,najkorzystniejsze i najbardziej ekonomiczne rozwiązanie,DGP grawitacyjne. Trójnik przed reku,temperatura wlotowa powietrza do reku będzie nie gorąca a ciepła i wg mnie max.50st.C Jakieś wady ? No jednak są. Zakłóci się układ zrównoważony wentylacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jani_63 20.09.2010 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2010 Niby racja, ale po stronie nawiewnej będzie to powietrze zewnętrzne zmieszane z powietrzem z nad kominka, czyli częściowa recyrkulacja.Ilość powietrza usuwanego jest w tym momencie równa ilości powietrza nawiewane + recyrkulacji.Innymi słowy wywiewane jest więcej niż nawiewane z zewnątrz.Pisałem o tym wcześniej.W takim układzie trzeba by tak wysterować układ żeby wydatek wentylatora nawiewnego był powiększony o ilość powietrza z recyrkulacji (m3 nawiew + m3 recyrkulacji)Ilość m3 nawiewu powinna być dalej równa ilości m3 wywiewu.W Twoim układzie bezsensem jest podpinanie powietrza z DGP przed rekuperatorem (strata na mieszaniu się z zimnym powietrzem nawiewanym, sprawność rekuperacji znacznie ograniczona).Powietrze z DGP powinno być podpięte za wymiennikiem, mieszając się z powietrzem już wstępnie podgrzanym w rekuperatorze powietrzem wywiewanym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jani_63 20.09.2010 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2010 Straty by nie było,a wręcz przeciwnie,wywiewane powietrze+20st.C,nawiewane(wymieszane) +40-50st.C , Mógłbyś rozwinąć tą myśl. Według Ciebie rezygnacja z rekuperacji w okresie grzewczym przynosi korzyści? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 20.09.2010 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2010 (edytowane) Mógłbyś rozwinąć tą myśl. Według Ciebie rezygnacja z rekuperacji w okresie grzewczym przynosi korzyści? Skoro w okresie grzewczym na nawiewie(za reku) byłaby temperatura rzędu 40-50st.C to moim zdaniem jest to cieplejsze powietrze niż 17-18st.C przy normalnej rekuperacji,czyż nie ? Korzyść jest chyba oczywista Edytowane 20 Września 2010 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jani_63 20.09.2010 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2010 No tak. W komin +20oC (zapłacone) zamiast około 5oC, nawiew 40-50oC za pieniądze na opał. Pozwól, ale ja z takiej ekonomii (logiki) nie skorzystam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 20.09.2010 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2010 No tak. W komin +20oC (zapłacone) zamiast około 5oC, nawiew 40-50oC za pieniądze na opał. Pozwól, ale ja z takiej ekonomii (logiki) nie skorzystam. Nie samą ekonomią człowiek żyje,nie zamierzam rezygnować z kominka i "nastroju" tylko dlatego,że opał kosztuje i pójdzie w komin i tylko dlatego,że mam rekuperator. Ale co kto woli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jani_63 20.09.2010 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2010 Jedno drugiego nie wyklucza. Ale co kto woli Daleki jestem od tego żeby Cię na siłę przekonywać że można to zrobić lepiej i wydajniej. Skoro tak postanowiłeś to tak zrób. Najważniejsze jest żebyś to Ty był zadowolony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 21.09.2010 06:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2010 a ja optuje za kominkami z płaszczem powietrznym, do wm to najlepsze rozwiazanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
konisko 24.09.2010 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2010 Z Twojego opisu wnioskuję że układ wygląda mniej więcej tak. Ale nie obawiasz się dyskomfortu przez te kilkanaście sekund podczas pracy DGP dla kogoś kto znajdzie się w bezpośrednim zasięgu działania tej gorącej strugi powietrza z anemostatu? No i mam pytanie. Średnice rur do anemostatów masz dobrane dla wydatku wentylacji czy DGP? Bo z opisu wynika że różnica wydajności obu urządzeń jest przeszło dwukrotna, a przy zbyt małej średnicy mogą pojawiać się dodatkowe efekty dźwiękowe, które na etapie prac wykończeniowych ignorujesz, ale podczas już spokojnego mieszkania, czego życzę, mogą być upierdliwe przy kontemplowaniu smaku wina z muzyką w tle. Witam ! Schemat układu jest taki jak przedstawiłeś. Średnice rur dobrane raczej do wentylacji, z anemostatu nawiewnego nie będzie "dawało" po głowie bo próba była robione bez anemostatów a nawiewne będą rozprowadzać ogrzane powietrze praktycznie poziomo pod sufitem. Temp. powietrza nie powinna też opalać głowy z włosów bo układ nawiewny mam z mieszaniem powietrza i praktycznie podaje powietrze o temp. około 50 stopni max. Co do efektów dźwiękowych to nie zaobserwowałem narazie niepokojących zdarzeń ale to się okaże w praniu. Wydajność urządzenia zawsze mogę zmniejszyć stosując regulator - opcja do zastosowania jak będzie mi kołdrę z łóżka zwiewać . Chcemy zamieszkać w najbliższym czasie i dla mnie najważniejsze było aby mieć źródło ciepła w domu bo z gazem mi się kitfasi sprawa. Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 25.09.2010 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2010 Z Twojego opisu wnioskuję że układ wygląda mniej więcej tak. Efektu opalania głowy dzięki nastawom termostatu to raczej nie będzie. Ale nie obawiasz się dyskomfortu przez te kilkanaście sekund podczas pracy DGP dla kogoś kto znajdzie się w bezpośrednim zasięgu działania tej gorącej strugi powietrza z anemostatu? No i mam pytanie. Średnice rur do anemostatów masz dobrane dla wydatku wentylacji czy DGP? Bo z opisu wynika że różnica wydajności obu urządzeń jest przeszło dwukrotna, a przy zbyt małej średnicy mogą pojawiać się dodatkowe efekty dźwiękowe, które na etapie prac wykończeniowych ignorujesz, ale podczas już spokojnego mieszkania, czego życzę, mogą być upierdliwe przy kontemplowaniu smaku wina z muzyką w tle. Pozdrawiam Kilka miesiecy temu mialem wlasnie ochote na tego typu uklad. Potem z niego zrezygnowalem, bo zamaist kominka wodnego zamontowalem zwykly. Przy zwyklym sa duzo wyzsze temp w czopuchu i balem sie o rury (mam plastki - turboflexy). ale na dniach znowu do tego wrocilem, bo chce zastosowac Darco BANAN - czyli z bypasem. Temp na wylocie z kominka nie bedzie wiec bardzo duza. Po polaczeniu z powietrzem z reku temp bedzie jeszcze nizsza. Opalania glowy na 100 % wiec nie bedzie. Alboi bedzie 3 razy mniejsza niz w typowym rozwiazanu DGP - a takie ludzie maja i jakos zyja. Najbardziej boje sie oczywiscie o jeden tamt : czy ktorys z wiatrakow (reku i kominek) nie bedzie mial ochoty przepchnac drugiego, i powietrze poleci nie w ta strone co tzreba, albo mocno "zmuli" jeden z nawiewow. co do zamontowania przepustnicy zwrotnej za reku to chyba nie ma ona sensu ? Kiedy sie moze przydac ? Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 25.09.2010 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2010 (edytowane) Tak swoja droga moze ktos wie jak to jest rozwiazane w kominkach ILTO ? Nie zostalo tu jeszcze opisane rozwiazanie "odwrotne". A mianowicie wyjscie z rekupertaora wlatuje do obudowy kominka. Z obudowy powietrze leci do pomieszczen. Bardzo proste i zadnych problemow z regulacja itp. Pozostaje np temat szczelnosci obudowania kominka itp Fantom Edytowane 25 Września 2010 przez szczukot Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
konisko 26.09.2010 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2010 Najbardziej boje sie oczywiscie o jeden tamt : czy ktorys z wiatrakow (reku i kominek) nie bedzie mial ochoty przepchnac drugiego, i powietrze poleci nie w ta strone co tzreba, albo mocno "zmuli" jeden z nawiewow. Witam ! No właśnie temu faktowi przyglądałem się po zainstalowaniu bo też miałem takie obawy ale wszystko jest ok - turbina nie "wciska" powietrza do reku a reku nie tłoczy do turbiny i do komory kominka...bo inaczej termostat turbiny by nie działał a jak pisałem praca wygląda ok...30 sek. pracy co 4 minuty przy nastawie na termostacie 40st.C. Ja mam właśnie BANAN 3. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 26.09.2010 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2010 BANAN 3 ? Ja sie zastanawailem nad BANAN 1. On ma 400m3/h. Reku bede ial tez o tej wydajnosci. Ten BANAN chodzi Ci na 100 % obrotow ? Bo wlasnie wtedy moze byc tak, ze rekuperator bedzie zmulony - jest duzo slabszy - szczegolnie, ze pracuje najczesciej tylko na czesc mocy. Jak wpiales reku i z kominkia ? Zwyklym trojnikiem ? Czy jakis trojnik pod katem, lub jeszcze inaczej ?Jak sie tak ciagle BANAN wlacza i wylacza nie jest to denerwujace dla uszu ?Kominek masz normalny, nie z plaszczem ? Bo bardzo niska tem jest dookola niego jak ten BANAN tak malo pracuje. Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
konisko 26.09.2010 17:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2010 BANAN 3 ? Ja sie zastanawailem nad BANAN 1. On ma 400m3/h. Reku bede ial tez o tej wydajnosci. Ten BANAN chodzi Ci na 100 % obrotow ? Bo wlasnie wtedy moze byc tak, ze rekuperator bedzie zmulony - jest duzo slabszy - szczegolnie, ze pracuje najczesciej tylko na czesc mocy. Jak wpiales reku i z kominkia ? Zwyklym trojnikiem ? Czy jakis trojnik pod katem, lub jeszcze inaczej ? Jak sie tak ciagle BANAN wlacza i wylacza nie jest to denerwujace dla uszu ? Kominek masz normalny, nie z plaszczem ? Bo bardzo niska tem jest dookola niego jak ten BANAN tak malo pracuje. Witam ! Dałem BANAN3 bo tak mi doradził facet co to sprzedaje, zawsze można dać regulator ale uważam że nie ma problemu, że ma wiekszą wydajność, przynajmniej u nas, mam całą instalację na strychu i nic nie słychać. Reku, fakt nie tłoczy tak mocno ale przez te 30 sek. turbina wrzuca sporą dawkę ciepłego powietrza, pominąłem salon - daje tylko na pokoje bo na salon jest kratka i promieniowanie dają i tak nieźle rade. Reku mam 350m3 i pracuje na 30-40%. Reku wpiąłem jak pokazał na schemacie Jani_63, zastosowałem po drodze 2 trójniki 150, wszystko puscilem twardą rurą. Odgłosów brak bo jak pisałem mam całość na strychu - dom parter. Kominek zwykły powietrzny TQD z powietrzem z zewnątrz. Temp. nie uważam że jest niska w kapie kominka bo z kratek idze gorące powietrze, które mogę określić na conajmniej 80 st.C, rękę ciężko utrzymać. Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts