szczukot 26.09.2010 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2010 (edytowane) A te BANANY nie zalaczaja sie jak jest 40 stopni w obudowie kominka ?Gdzie zastosowales dwa troniki ? Jeden tak jak na schemacie, a drugi do podzialu specjalnie na salon bez kominka ?I zastanawia mnie jeszcze jedno : po co sa przepustnice zwrotne za turbina i za reku ? Ta pierwsza chyba nigdy sie nie przyda, bo BANAN zamyka swoja przepustnice jak nie pracuje ? Ta druga to teoretycznie tez nigdy, bo moze zadzialac tylko w sytuacji gdy reku nie chodz a turbina pracuje. W realu raczej takie cos nie wystapi ? Fantom Edytowane 27 Września 2010 przez szczukot Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
konisko 27.09.2010 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2010 A te BANANY nie zalaczaja sie jak jest 40 stopni w obudowie kominka ? Gdzie zastosowales dwa troniki ? Jeden tak jak na schemacie, a drugi do podzialu specjalnie na salon bez kominka ? I zastanawia mnie jeszcze jedno : po co sa przepustnice zwrotne za turbina i za reku ? Ta pierwsza chyba nigdy sie nie przyda, bo BANAN zamyka swoja przepustnice jak nie pracuje ? Ta druga to teoretycznie tez nigdy, bo moze zadzialac tylko w sytuacji gdy reku nie chodz a turbina pracuje. W realu raczej takie cos nie wystapi ? Fantom Witam ! Ja mam podobny układ bez przepustnic zwrotnych. Dałem 2 trójniki do podziału na 2 pętle: 1-pracownia+sypialnia, 2-pokoje dziecięcie I, II, III. Salon bez nadmuchu. Temp. ma turbinie możesz ustawić od 10-150 stopni, ja mam 40. Dziś zapaliłem znowu bo meble składałem i zaraz się miło zrobiło . Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 29.09.2010 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2010 Dodatkowe pytanko : czy BANAN lepiej umiescic na strychu czy kolo kominka ?Na strychu :- wada : strych nieogrzewany ocieplony - moze byc kilka stopni co bedzie powodowalo straty energii z kominka na ogrzewanie strychu- wada ? : dodatkowe powietrze bypass bedzie pobieral z nieogrzewanego strychu- zaleta - ciszej w domu i duzo wiecej miejsca na montaz Kolo kominka :- wady : bedzie nad kominkiem w osobnej komorze np, bedzie goraco (a temp maks zew pracy podawana jest do BANANA na 50 st)- wady : potencjalny halas- zalety : zadnych stat ciepla Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 29.09.2010 15:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2010 Nie zostalo tu jeszcze opisane rozwiazanie "odwrotne". A mianowicie wyjscie z rekupertaora wlatuje do obudowy kominka. Z obudowy powietrze leci do pomieszczen. Bardzo proste i zadnych problemow z regulacja itp. Pozostaje np temat szczelnosci obudowania kominka itp Fantom ja opisywałem taki układ tylko rozbudowany jeszcze o nagrzewnicę, do dzisiaj działa, kłopot tylko był ze zrobieniem sterownika ale i to zostało pokonane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jareq 29.09.2010 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2010 Nie zostalo tu jeszcze opisane rozwiazanie "odwrotne". A mianowicie wyjscie z rekupertaora wlatuje do obudowy kominka. Z obudowy powietrze leci do pomieszczen. Bardzo proste i zadnych problemow z regulacja itp. Pozostaje np temat szczelnosci obudowania kominka itp Fantom Witam, dokładnie tak mam zrobione i też opisywałem - działa drugi sezon pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 30.09.2010 05:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2010 Ano wlasnie. Czyli jak widac istnieje jeszcze kolejne rozwiazanie zrealizowane przez kilka osob. Moze jakies sugestie dla nastepcow ? Jakies problemy, wady zalety ? Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jareq 30.09.2010 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2010 (edytowane) Ano wlasnie. Czyli jak widac istnieje jeszcze kolejne rozwiazanie zrealizowane przez kilka osob. Moze jakies sugestie dla nastepcow ? Jakies problemy, wady zalety ? Fantom Witam, ze względu na przepływ powietrza z reku takie rozwiązanie można zastosować chyba tylko w kominkach z płaszczem wodnym ( tak mam i się sprawdza). Przy zwykłych kominkach problemem może być temp. powietrza w czopuchu kominka ( zbyt małe przepływy ) i dalej na wyjściu z anemostatów. Ze względu na szczelność obudowa kominka wymaga dużej staranności wykonania i niestandardowego kształtu ( nie zastosuje się gotowca ) Ogromnym plusem są czyściutkie anemostaty, sufit i ściany. pozdrawiam Edytowane 30 Września 2010 przez Jareq Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 30.09.2010 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2010 Grawitacyjnie w czopuchu jest na pewno wolniej niz daje rekuperator w taki czopuch nawet na 20 % mocy. Jak dla mnie nei ma problemu na zwyklym kominku. Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 30.09.2010 14:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2010 w moim opracowaniu jest to kominek robiony na zamówienie z płaszczem powietrznym a nie wodnym,(wyszedł taniej) ładnie grzeje cały dom, wydajność centrali do tego rozwiązania musiała zostać zwiększona trochę i sterownik od niej przerobiony bo doszły jeszcze dwa bajpasy i wydajność wentyli w trakcie palenia w kominku zablokowana do minimum 40% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal.bdg 12.10.2010 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2010 Witam adam_mkTwój pomysł jest mam nadzieję podobny do moich planów i potrzeb. Przeczytaj i pomyśl czy tak można i czy Mógłbyś to zrealizować. Nie zamierzam korzystać z drogich nośników energii (prąd) do ogrzewania a i domek nie będzie duży 120m2, w związku z tym nie zamierzam instalować WM z rekuperatorem. Dom którego budowa ruszy na wiosnę będzie jak większość nowych inwestycji dobrze ocieplony i szczelny. Pozostaje więc otwieranie okien zimą i napływ zimnego powietrza. Mam taki pomysł aby w okresie zimy korzystać z czerpni świeżego powietrza i wpiąć ją do instalacji DGP. W związku z powyższym czy uważasz że te kilkanaście "wspólnych" metrów spowoduje że powietrze z zewnątrz będzie miało już dodatnią, komfortową temperaturę.Oczywiście rozumiem że obieg tego powietrza będzie wymuszony więc będzie to rodzaj mechanicznej wentylacji nawiewnej. Na początku tej czerpni jeszcze przed wpięciem do DGP wstawiłbym przepustnice odcinającą dopływ powietrza z zewnątrz. Czy takie rozwiązanie uchroniłoby przed rozszczelnieniem i otwieraniem okien przy -20 na zewnątrz. Jeszcze jedno czy takie "starcie " skrajnych temperatur nie poprowadziłoby do skraplania się w przewodach, ale myślę że można by je poprowadzić ze spadkiem i zastosowac rewizję.-pozdrawiam Michał.bdg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
konisko 18.10.2010 06:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2010 Witam ! Mieszkam od paru dni, skazany jestem tylko na grzanie kominkiem bo gaz może będzie za kilka dni. Ogrzewam cały dom kominkiem TQD Flat (moc około 14kW), pali się na okrągło ale bez przesady. Połączone mam całość w WM - sposób połączenia wcześniej opisywałem. Wrażenia: - w salonie ciepło około 22-24 (promieniowanie i kratka górna) - pokoje dziecięce 19-20 (nawiew kanałami WM wspomagany DGP), - nasza sypialnia 17-18 (nawiem jak w/w ale mniejszy żeby dzieciom ciepło było), - łazienki, pralnia 15-16 (wyciągi WM) - kuchnia 18-19 (połączona z salonem ale ciągnie od piwnicy trochę - musze zaizolować zejście do piwnicy). - przedsionek 12-13 (częste otwieranie drzwi + wyciąg WM) - hol 18-20 (nawiew grawitacyjny z komory kominka) DGP (BANAN3) ustawione na termostacie 30 st.C, wentylacja idzie na około 150-200m3/h. Spalam około 6 klocków o średnicy 25-30cm i długości 33cm na dobę. Narazie ok, ale na gaz czekam . konrad Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 18.10.2010 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2010 No ja odpale to polaczenie gdzies za dwa tygodnie. Kominke juz stoi, rekuperator bedzie robiony w tym tygodniu, a w nastepny turbina itp. Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dareckyy 22.10.2010 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2010 (edytowane) Witam, otrzymałem ostatnio projekt i wycenę od firmy z Bielska-B na wykonanie hybrydy WM i DGP dla mojego domkuhttp://lh5.ggpht.com/_tb6TlszB2kQ/TMFRic_mWvI/AAAAAAAAB7M/nGWJwYn4t-0/s800/hybryda%20WM%20i%20DGP.jpg Jakie macie uwagi do samego projektu, jakie do wyceny ? Reku Mistral 300 Duo z automatyką 5850 złInstalacja kanałowa na sztywnych rurach ok. 74 mb 2590 złizolacja termiczna i akustyczna Ventilam alu ok. 74 mkw 1850 złkratki, anemostaty, czerpnie 1320 złprzepustnica wielopłaszczyznowa 200 złdmuchawa kominkowa 750 złmateriały instalacyjne i pomocnicze 1500 złmontaż 4000 złuruchomienie 700 złdopłata do reku z silnikami stałoprądowymi 1500 złrazem 20.260 + 7% VAT Cena jest dla mnie bardzo wysoka ... Zamiast reku Pro-Ventu widziałbym Brinka Renovent HR Medium - mam ofertę za 5.050 zł. Cena montażu i uruchomienia na pewno do negocjacji.Zastanawia mnie poprawność umieszczenia zarówno nawiewu i wywiewu niemal w każdym pomieszczeniu?Wprowadzenie DGP następuje za reku do kanału nawiewnego za pomocą przepustnicy wielopłaszczyznowej. Umiejscowienie reku jest zaplanowane w nieogrzewanym dobudowanym garażu. Jeszcze jedno, zasugerowano mi wybudowanie jednak dwóch kominów wentylacyjnych - jednego do podłączenia okapu, a drugiego do kominka? Myślałem, że przy WM będę mógł zrezygnować zupełnie z kominów wentylacyjnych, zostanie tylko komin spalinowy do kominka ... Edytowane 22 Października 2010 przez Dareckyy uzupełnienie tekstu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 22.10.2010 15:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2010 Co to jest ta przepustnica wieloplaszczyznowa ?Pytales ich, jak bedize to chodzilo pod katem dwoch wentylatorow nawzajem sie zaklocajacyhc (w reku i z kominka) ? Ja tez tak robie, ale jestem ciekaw czy "fachowcy" wogole o tym pomysleli, ze to jest problem. Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 22.10.2010 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2010 to jest do dupy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 22.10.2010 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2010 ?? Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 23.10.2010 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2010 rozwiązanie gdzie 2 wentyle pchają powietrze w trójnik, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 23.10.2010 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2010 No cos w tym jestem. Metoda ta byla tu troche opisywana. I to jest wlasnie najwieksza wada - jak to wysterowac. Ale juz jedna osoba to zrealizowala i funkcjonuje to bez problemu.Bede robil dokladnie tak samo, a wynik z dzialania mysle, ze bede mogl opisac gdzies za miesiac Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dareckyy 05.11.2010 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2010 Otrzymałem wstępny projekt z kolejnej firmy (tym razem z Częstochowy) na hybrydę DGP i WM:https://docs.google.com/fileview?id=1ExAocP2_G3vzRIudKpuo4RP-ujRQOiXQdZeZzx-05OCEonnCN-uyeIsEhceb&hl=plhttps://docs.google.com/fileview?id=1Gr3FGWqd7YSEBfN_1wfyG7mqTTzKqor3fxPRIeBHFXzkub29T_jywbOH5LkR&hl=pl Kanały DGP i WM łączą się przed anemostatem nawiewnym w trzech sypialniach za pośrednictwem skrzynek rozprężnych i przepustnic zwrotnych. Info od projektanta:"W instalacji ze wspólnym anemostatem dla WM i DGP niezbędna jest skrzynka rozprężna, do której podłączone są przewody od WM i DGP. W systemie tym oprócz przepustnic ręcznych dodatkowo potrzebne są przepustnice zwrotne. Przepustnice ręczne służą do wyregulowania instalacji, tak by do każdego z pomieszczeń docierała odpowiednia ilość powietrza. Przepustnice zwrotne natomiast służą do zablokowania przepływu powietrza z instalacji WM do DGP oraz z DGP do WM. W momencie gdy instalacji DGP jest włączona należy wyłączyć prace WM. W takim wypadku gdy WM nie pracuje, przepustnice zwrotne na w/w instalacji zamykają się a ciepłe powietrze z DGP dociera do pomieszczeń i nie przedostaje się do instalacji WM. Jako alternatywę otrzymałem wstępny projekt na niezależne systemy DGP i WM:https://docs.google.com/fileview?id=1a4Y7akI3jTYJsrhprsruMmcBR1gI2sm-jbzIWE7DVmFmPLVCD8DKlm9o6JzY&hl=plhttps://docs.google.com/fileview?id=1x32pKz4v4SnOJgq39MN3nwvy_nrhkNG-RwdehjPYLDyqU0i-_ZiQHoPRc4hi&hl=pl Różnice pomiędzy wersjami wg projektanta:"Ciężko jest jedno znacznie stwierdzi, która z instalacji jest lepsza. Obie sprawdza się w wentylacji oraz dystrybucji gorącego powietrza. Co różni obie instalacje. Mianowicie instalacja ze wspólnym anemostatem WM i DGP potrzebuje dodatkowe elementy taki jak: przepustnice zwrotne, skrzynki rozprężne. Instalacja z oddzielnymi anemostatami dla WM i DGP natomiast wymaga dodatkowych anemostatów oraz przekuć w suficie, a co za tym idzie dodatkowych kosztów za montaż." No i którą wersję wybrać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 05.11.2010 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2010 Ale to chyba nawet nie jest "hybryda". Jak dobrze rozumiem, mozesz wlaczac tylko DGP lub WM - nigdy razem Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts