Jani_63 06.11.2010 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2010 Szczukot ma rację. Co to za hybryda która może pracować tylko naprzemiennie wykorzystując jako część wspólną ostatni fragment instalacji w postaci końcowego fragmentu kanałów z dodaną skrzynką rozprężną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dareckyy 07.11.2010 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2010 Faktycznie, macie rację. Poprosiłem o projekt i wycenę na dwa niezależne systemy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
konisko 08.11.2010 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2010 Witam !A znowu dołożę swoje 3 grosze, niestety gazu nie mam jeszcze !@%@#$%^#$%.Dobrze, że zima czeka z atakiem, grzejemy DGP cały dom, jak przepalam tylko na noc to mamy kolo 19 a jak palimy cały dzień to wjeżdżamy do 21-22 stopni.Myślę, ze jakby temp. na zewnątrz nie spadła poniżej -5 to przy paleniu na okrągło chyba by się udało +20 utrzymać, dom mam dobrze ocieplony, robiłem świadectwo i wyszło mi 44kWh - dom parterowy/Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
an-bud 08.11.2010 14:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2010 Witam ! A znowu dołożę swoje 3 grosze, niestety gazu nie mam jeszcze !@%@#$%^#$%. Dobrze, że zima czeka z atakiem, grzejemy DGP cały dom, jak przepalam tylko na noc to mamy kolo 19 a jak palimy cały dzień to wjeżdżamy do 21-22 stopni. Myślę, ze jakby temp. na zewnątrz nie spadła poniżej -5 to przy paleniu na okrągło chyba by się udało +20 utrzymać, dom mam dobrze ocieplony, robiłem świadectwo i wyszło mi 44kWh - dom parterowy/ Pozdr. Obecnie spalam dziennie kilka klepek + reklamówką trocin i mam około 22 stopni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
an-bud 08.11.2010 14:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2010 Faktycznie, macie rację. Poprosiłem o projekt i wycenę na dwa niezależne systemy. DGP daj do firmy kominkowej te systemy są z innej bajki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
konisko 09.11.2010 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2010 Obecnie spalam dziennie kilka klepek + reklamówką trocin i mam około 22 stopni. Witam ! Ale czym palisz, piecem czy kominkiem ?. Jaki wielki dom ?. Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
an-bud 09.11.2010 17:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2010 Witam ! Ale czym palisz, piecem czy kominkiem ?. Jaki wielki dom ?. Pozdr. Witam. Oczywista oczywistość że w kominku;), jedyne ogrzewanie odnowionej części parteru ( około 100m2 wys. pom 3,1m) rozprowadzenie ciepła grawitacyjnie, długość rur do 10mb. Instalacja wentylacji reku prawie zrobiona (ze strefowowaniem )....... ale tylko prawie..... jak to się mówi szewc bez butów chodzi:D Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
konisko 10.11.2010 07:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2010 Oczywista oczywistość że w kominku;), jedyne ogrzewanie odnowionej części parteru ( około 100m2 wys. pom 3,1m) rozprowadzenie ciepła grawitacyjnie, długość rur do 10mb. Instalacja wentylacji reku prawie zrobiona (ze strefowowaniem )....... ale tylko prawie..... jak to się mówi szewc bez butów chodzi:D Witam ! No jasne, żem nie wpadł na to, hehe. Ja też miałem robić grawitacje ale przy WM postanowiłem wejść w turbine i myślę że jest ok. Na początku było cięzko bo zaczęliśmy mieszkać niedawno i musiałem dom "rozgrzać" teraz w zasadzie zapalam tylko na noc żeby podtrzymać około 20. Teraz będe miał gości przez weeken i będziemy grzać na okrągło to zobacze jak będzie. U nas dom troche większy (160m2) i kominek mam niezbyt duży - 12kW się okazuje (TQD Flat). Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 10.11.2010 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2010 Tak swoja droga, moc kominka, zalezy chyba tylko od ilosci drewna ktore mozna w niego wlozyc ? Czy jest inaczej ? Bo jest przelicznik, ze 1 kg drewna to powiedzy 4-5 kW i tyle (w zaleznosci oczywiscie tez od jakosci drewna). Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
an-bud 10.11.2010 16:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2010 (edytowane) Tak swoja droga, moc kominka, zalezy chyba tylko od ilosci drewna ktore mozna w niego wlozyc ? Czy jest inaczej ? Bo jest przelicznik, ze 1 kg drewna to powiedzy 4-5 kW i tyle (w zaleznosci oczywiscie tez od jakosci drewna). Fantom :DDodaj z 20 do 30% na straty kominowe (w zależności od konstr. paleniska) jeszcze zmniejsz o sprawność paleniska. Buble mają sprawność około 60%, dobre powyżej 80% . Jeszcze można narobić dużo strat na przesyle ciepła - wentylator i rury na strychu Dołożę jeszcze straty przy braku połączenia powietrza zew. do spalania, zużywa ciepłe powietrze z domu ok 10m3 na 1 kg drewna + przy "kurtynach" znaczy brakujących uszczelkach dodatkowa wentylacja nawet w przerwach użytkowania kominka... itd. Edytowane 10 Listopada 2010 przez an-bud Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
an-bud 10.11.2010 16:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2010 Witam ! No jasne, żem nie wpadł na to, hehe. Ja też miałem robić grawitacje ale przy WM postanowiłem wejść w turbine i myślę że jest ok. Na początku było cięzko bo zaczęliśmy mieszkać niedawno i musiałem dom "rozgrzać" teraz w zasadzie zapalam tylko na noc żeby podtrzymać około 20. Teraz będe miał gości przez weeken i będziemy grzać na okrągło to zobacze jak będzie. U nas dom troche większy (160m2) i kominek mam niezbyt duży - 12kW się okazuje (TQD Flat). Pozdr. Jak przyjeżdza kilku znajomych to przestaję palić, Oni grzeją sobą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 10.11.2010 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2010 Dzisiaj popelnilem pierwsza czesc hybrydy. U mnie to bedzie w tej wersji ryzykownej pod katem przepychania sie wentylatorow. Czylo dwa wentylatory (turbina z kominka i wentylator z reku) pchaja powietrze do rur. Polaczone te dwa wiatraki na strychu trojnikiem. Trojnik typu Y - zawsze jakies wieksze opory ay powietrze nie zawracalo miedzy wiatrakami. Dzisiaj dokonalem dziela w obudowie kominka na dole. Kupilem bypass z firmy darco. Jedynym celem zakupu byl automatyczny bypass (i filtr) w nim zawarte. Wywalilem cala welne ze srodka - nie potrzebna mi w zupelnosci - nie potzrebuje tlumienia dziweku ani temperatury. Odkrecilem wlot do bypasa i zostal przespawany jako wylot.. Wlot zostal wiec wielka dziura. Wylot wpialem w komin "powietrzny" idacy nad dach. Bypass wystaje ze scianki w kuchni. Idea zrobienia tego co dzisiaj : w przypadku zbyt wysokiej temp w obudowie, otworzenie bypasa i wylot powietrza do kuchni. W przypadku pracy turbiny (na strychu) bede ciagnal powietrze z komory kominka. Jakby temp zbytnio wzrosla to otworzy sie jeszcze bypas - aby nie przegrzac turbiny.Dalsze prace : na strychu wkuwam w komin od dolu trojnik a nad nim przepustnice. Przepustnice bede uzywal latem. Zdaza mi sie zapalic w kominku, a niechcialbym grzac chaty - bede wywalal to powietrze poza dom. Z trojnika wejde do turbiny a z turbiny w trojnik za reku. Z dolu z komory kominka bedzie szlo jeszcze sterowanie turbina - im wyzsza temp tym wieksze obroty.Mysle, ze pierwsze test beda jeszcze w tym roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 12.11.2010 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2010 Tak jeszcze dodam :na rurze dymnej amontowalem radiator - zawsze wieksze odzyskanie ciepla zanim ucieknie kominem.Dzisiaj zrobilem pierwsze odpalenie kominka (jeszcze bez zabudowy od przodu). Bypass ladnie sie otworzyl jak temperatura w obudowie wzrosla. Mozna robic dalej. Przy okazji : gdzie mozna kupic kratki o wielkosc minimalnie 30x30 cm ?? Kij juz o kolory czy wyglad. Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 12.11.2010 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2010 Eee tam. Co to za ryzyko No chyba, ze pcheniesz tam z 100 stopni. Ale pamietaj o jednym : rekuperator przy takich warunkach zamieni sie tylko w WM - zero odzysku ciepla - a w sumie to chyba nawet sprawnosc bedzie ujemna. Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 12.11.2010 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2010 No pozytywnie myslisz o tej temp z DGP - mi sie wydaje, ze moze byc wiecejI zrob jakies zabezpieczenie - wylaczenie reku jak jest temp na wlocie za wysoka (np wyzsza poszla z dgp) Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
konisko 15.11.2010 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2010 Jak przyjeżdza kilku znajomych to przestaję palić, Oni grzeją sobą Było całkiem dobrze, na zewnątrz 10-12 a napalilem w pierwszy dzien troche lepiej i trzymalismy bez problemu 21-22 z paleniem tylko na noc. Tak, że pozytywnie. Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karlsen 15.02.2012 22:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2012 Koledzy hybrydowcy. Jakie spostrzeżenia po latach użytkowania WM+DGP? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 16.02.2012 07:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2012 No ja niestety jeszcze nie mam, i chyba w ta zime nie zdaze skonczyc. Co juz mam : rekuperator i bypasa zamontowanego w obudowie kominka. Cieple powietrze leci kominem na strych. Tam planuje dolozyc rure miedzy skrzynka pobierajaca powietrze z pomieszczen i ta rura idaca z kominka (przez ten bypas).chce uzyskac przez to wprowadzenie wiekszej temepratury do rekuperatora. Czemu nie zrealizowane ? Bo boje sie wrzucic tylko ta rure laczaca. Nie wiem ile stopni mi wtedy pojdzie do rekuperatora. Nie bede mial kontroli. MAm ogolnie dwa pomysly co tam zrobic po drodze :1) turbina - i w zalaeznosci od temperatury dolotu z kominka pchac mniej lub wiecej do rekuperatora. Wady : jak temperatura bedzie duza, turbina bedzie sie wylaczac, i w obudowie bedzie sie robila niezla grzejnia. Po drrugie nie jestem pewein, czy grawitacyjnie nie wystaczy juz i czy ta turbina ma sens.2) jezeli wystarczy grawitacyjny ciag tego powietrza z obudowy kominka, to powinna byc na tej rurze laczacej jakas sterowana przepustnica (na podstawie tej temperatury dolotowej). W ou przypadkach, mam ten problem, co bedzie jak tej temperatury bedzie za duzo. W drugim rozwiazaniu, moge ewentualnie rozwiazac to na dwa sposoby znowu1) na strychu, ta przepustnica bedzie puszczala w rekuperator lub na strych. W tym przypadku marnuje sporo energi bo bede strych ogrzewal.2) dodam wentylator na dole przy kominku (tam gdzie mam bypass) i jak tem bedzie za bardzo wzrastac to bede pompowal powietrze na kuchnie (i salon) z oudowy kominka. Co sadzicie ogolnie o tym ? Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 23.02.2012 16:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2012 Ponizej opisana przerobka.To w obudowie kominka to bypass, a to na zielono to cos co dopiero bedzie : przepustnica, wentylator lub tylko rura. http://images46.fotosik.pl/1344/733f66324dc796ef.jpg Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witu102 29.02.2012 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2012 a nie prościej zastosować przy anemostacie trójnika i powietrze mieszać tuż przed samym wywiewem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts