Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Instalacja pompy ciepła "tymi ręcami" robiona

rwxw

Recommended Posts

Zagłębiam się :confused: w tajniki OZC i pozwolę skonsultować wyniki w celu obliczenia DZ z "ławą starszych".

OZC to wazny parametr, ale ni przypisuj mu jakiejs magicznej wlasciwosci. To tylko sa cyferki i z rzeczywistoscia moga miec znaczny rozdzwiek. Wiele zalezy od solidnosci ekip pracujacych nad dociepleniem obiektu.

Jesli bedziesz robil poziome DZ i nie jestes posiadaczem 5-6 arowej dzialki, to po porownaniu do ludzi piszacych na tym forum i podajacych co maja i co tym grzeja spokojnie "wywnioskujesz" jakie DZ bedzie u Ciebie dobre. Podasz parametry domu, to Ci pomozemy z wielkoscia DZ na podstawie wlasnych doswiadczen. Do wszelkich obliczen i tak dolozysz 25% na wielkosci DZ bo tak duuuuzo bezpieczniej i wcale nie jakos bardzo drogo :-)

Co do mocy samej PCi to instalatorzy licza to (teoretycznie) z OZC dobierajac "na styk". Mozna i tak, ale lepiej majac gruntowa nastawiac sie na tania taryfe i przewymiarowac nieco pompe. Znowu bezpieczenstwo wieksze i perspektywa grzania glownie tanim pradem, co daje wymierne korzysci finansowe.

• Odpowiedzi 4,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

OZC to wazny parametr, ale ni przypisuj mu jakiejs magicznej wlasciwosci. To tylko sa cyferki i z rzeczywistoscia moga miec znaczny rozdzwiek. Wiele zalezy od solidnosci ekip pracujacych nad dociepleniem obiektu.

Jesli bedziesz robil poziome DZ i nie jestes posiadaczem 5-6 arowej dzialki, to po porownaniu do ludzi piszacych na tym forum i podajacych co maja i co tym grzeja spokojnie "wywnioskujesz" jakie DZ bedzie u Ciebie dobre. Podasz parametry domu, to Ci pomozemy z wielkoscia DZ na podstawie wlasnych doswiadczen. Do wszelkich obliczen i tak dolozysz 25% na wielkosci DZ bo tak duuuuzo bezpieczniej i wcale nie jakos bardzo drogo :-)

Co do mocy samej PCi to instalatorzy licza to (teoretycznie) z OZC dobierajac "na styk". Mozna i tak, ale lepiej majac gruntowa nastawiac sie na tania taryfe i przewymiarowac nieco pompe. Znowu bezpieczenstwo wieksze i perspektywa grzania glownie tanim pradem, co daje wymierne korzysci finansowe.

Toż to samą prwadę prawisz.

dziękuję za temat, .... przekonał mnie, iż luksus w postaci PC nie musi kosztować ogromną sumę pieniędzy o ile wykonywać się będzie samemu

Nie ma za co, cieszę się, że moje wypociny przydają się innym ;-) Czym więcej będzie pomp ciepła, obojętnie czy instalowanych samemu, czy przez firmy, tym mniej będzie śmierdzących kominów co obecnie jest zmorą wszystkich osiedli domów jednorodzinnych. Instalatorzy też niech się nie martwią, że wszyscy sami sobie zamontują pc, bo im większa świadomość w narodzie, tym większy rynek i tym samym więcej dla nich pracy.

Żeby osiągnąć rozsądną cenę wcale nie trzeba wszystkiego robić samemu. Na lokalnych portalach ogłoszeniowych można przecież znaleźć osoby chętne do podjęcia jakiejkolwiek pracy za rozsądne pieniądze na godzinę. Nie trzeba więc samemu kopać (od tego jest koparkowy), czy układać rur, czy równać działki. Lokalny hydraulik, który jeszcze nie widziuał na oczy pc, też może pomóc wszystko podłączyć, jeśli powiemy mu mniej więcej co ma zrobić i zadbamy o odpowiednie średnice rur.

Jesli bedziesz robil poziome DZ i nie jestes posiadaczem 5-6 arowej dzialki

Nawet jeśli masz małą działkę, to nie jesteś skazany na odwierty, bo można zrobić kolektor z pionowymi słupami-spiralami, co zajmie mniej miejsca niż zwykły poziomy. Przydałaby się jakaś relacja z instalacji takiego kolektora, więc zapraszam chętnych na forum ;-)

Twój temat był inspiracją dla mnie do zrobienia samemu DZ.Czuje moralny obowiązek podziękowania oraz pokazania kilka zdjatek z realizacji.

Mam 3 pętle po 150m.Dwie z nich to linowe a trzecia spiralna.Czas prac około 50 godzin(koszt 3 tyś)

[ATTACH=CONFIG]155501[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]155502[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]155503[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]155504[/ATTACH]

Witam kolegę. Wczoraj pisałeś, że układ już uruchomiony, to może uzupełnij dane. Przydadzą się innym majsterkowiczom maści wszelakiej.

Celowałeś w Meetinga gruntowego, zatem chyba kupiłeś MDS 20 D?

Jaka powierzchnia ogrzewana?

Rury DZ to PE32? (czym zalane?)

Wprowadzone prosto do budynku (bez studni)?

Jakie moce obiegówek DZ i GZ?

Jakie obecnie temperatury DZ i GZ?

Edytowane przez Zigobar

Nawet jeśli masz małą działkę, to nie jesteś skazany na odwierty, bo można zrobić kolektor z pionowymi słupami-spiralami, co zajmie mniej miejsca niż zwykły poziomy. Przydałaby się jakaś relacja z instalacji takiego kolektora, więc zapraszam chętnych na forum ;-)

powierzchnia którą myślę mógłbym wykorzystać to jakieś 1000m2 wiec jak mądrze rozplanuję kolektory to powinny się zmieścić.

wpierw policzę OZC żebym mógł konkretnie pytać.

ekipy pracujące sam nadzoruje ( w sensie dziennego doglądania ), offkors KB też pojawia się na budowie.

docieplenie będe najprawdopodobniej robił sam, a więc nie mam zamiaru tego skopać ( tylko trzeba troche dopełnić wiedzę )

Żeby osiągnąć rozsądną cenę wcale nie trzeba wszystkiego robić samemu. Na lokalnych portalach ogłoszeniowych można przecież znaleźć osoby chętne do podjęcia jakiejkolwiek pracy za rozsądne pieniądze na godzinę.

toż to cała frajda, zrobienie czegoś samemu a jak się skopie to przynajmniej wiadomo gdzie poprawić ;)

pozdrawiam i wracam do " przeklętego " OZC :confused:

powierzchnia którą myślę mógłbym wykorzystać to jakieś 1000m2 wiec jak mądrze rozplanuję kolektory to powinny się zmieścić.

wpierw policzę OZC żebym mógł konkretnie pytać.

No to jak dom bedzie mniejszy niz 400m2 i jakos ocieplony, to dasz rade to zmiescic :-)

Napisz jaki dom planujesz, jak docieplony, z jaka wentylacja i czy duzo okien, to Ci tutaj zaraz zrobimy OZC "z glowy" z dokladnoscia do 25% :-)

No to jak dom bedzie mniejszy niz 400m2 i jakos ocieplony, to dasz rade to zmiescic :-)

Napisz jaki dom planujesz, jak docieplony, z jaka wentylacja i czy duzo okien, to Ci tutaj zaraz zrobimy OZC "z glowy" z dokladnoscia do 25% :-)

a taki przeciętny (może ciut wiekszy niż średnia - ale chcę mieć duża rodzine ( na razie 4 sztuki na pokładzie:) wróć + 2 zwierzaki)

z dachem dwuspadowym i poddaszem użytkowym, 244m2 (użytkowej)w tym garaż 32m2m całkowita kubatura 983m3

mam fundamenty normalne (nie płytę) bez wylewki ( zasypane w całości żwirem po ławy) i tak sobie zimują i sobie osiadają....

ocieplenie na zewnątrz fundamentów to 10cm styroduru

na wiosnę planuję:

posadzka (w projekcie mam 10cm styro) ale dam chyba 20cm może 25cm (na szczęście nie zrobiłem wylewki przed zimą) pomęcze jeszcze KB

ściany 25cm ( jeszcze nie mogę sie zdecydować z czego), styro 20cm,

dach to się zobaczy (czytam troche i coś tam w głowie powstaje) ale minimum 30cm ocieplenia

rekuperator z odzyskiem, ogrzewanie w całości podłogowe + kominek z DGP

okna chcę dac 3szybowe (nawet kosztem drogich płytek czy podłóg w domu albo drogiej kuchni) przeszklenia około 30m2 plus 5m2 w dachu ( tylko 2 małe okna od północy)

dom ( litera " L" ) usytuowany północ - południe z garażem i gospodarczym od północy

do stanu surowego otwartego buduje jedna ekipa plus cieśla/dekarz, potem chcę resztę zrobic sam :) ( plan ambitny ale chęci są, pracy sie nie boję a i na rodzinę i przyjaciół moge liczyć) więc jak mi sie uda w 2 lata to będe szczęśliwy

działka to glina (nikomu nie życzę prac przy fundamentach w okresie opadów - moja ekipa byla dzielna, na szczęście ławy wylane po suchości)

póki co wracam do OZC..... hehehe

Zona o tym juz wie? ;)

Pewnie wyjdzie w okolicach 5kW.

BTW: Lawy, to ta czesc fundamentow, ktora lezy na chudziaku i na ktorej stawiasz/wylewasz sciany fundamentowe.

no jeśli tylko zdrowie dopisze to czemu nie :)

5kW powiadasz.... zobaczymy co wyjdzie z programu...

chudziak a potem ławy były wylewane po suchości otaczającej je gliny ( to znaczy deszcz nie padał:) )

a bloczki fundamentowe były murowane w tzw bagnie wokół ław wlaśnie ze względu na przepadające deszcze.... ale ekipa była nieugięta :)

rwxw

nie masz nic przeciwko :offtopic:

Tak sobie pomyślałem, że może namówię mojego brata, który właśnie buduje dom na samodzielne wykonanie DZ? Jaki duży musiałby być kolektor na 100m2 domek raczej dobrze ocieplony (ściany 20cm styro, okna 3-szybowe)? Czy wystarczy jedna pętla czy trzeba więcej? Jakiej mocy pompa?

Ja bym wrzucil na taki domek mimo wszystko 2 petle spiralnego PE32 po 180-200m kazda w dwa 35-40m rowy i od razu polaczyl je rozdzielaczem w kotlowni. Wydaje sie to bezpieczniejsze niz 200m PE40 w jednej petli. Musial by ta 40tke bardzo luzno zwijac i to w dobrym gruncie, albo jako liniowy wrecz ulozyc.

Pompa to pewnie 6kW spokojnie da rade, albo 8-9kW i tylko tani prad w uzyciu :-)