Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Instalacja pompy ciepła "tymi ręcami" robiona

rwxw

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

A instalacja elektryczna? A przeróżne "pierdoły" typu naczynia przeponowe, filtry, złączki?

Instalacja elektryczna to przewod 5-zylowy. Naczynia przeponowe masz zabudowane w pompie cipla. Musisz kupic weze elastyczne. Reszta instalacji taka sama jak bys podlaczal kociol, wiec tutaj nie masz jakis dodatkowych kosztow z tytulu samej PCi.

Instalacja elektryczna to przewod 5-zylowy.

Żadnej rozdzielni? Zabezpieczeń? Widzę, że bardzo upraszczasz sprawę. Takie "drobiazgi" potrafią pochłonąć dodatkowe 10% inwestycji.

Naczynia przeponowe masz zabudowane w pompie cipla.

Do CWU też? A naczynie na glikol (gdzieś widziałem, że jest potrzebne)? Jak skalkulowałeś te 5tys. na DZ? Co w tej kwocie ująłeś?

Żadnej rozdzielni? Zabezpieczeń? Widzę, że bardzo upraszczasz sprawę. Takie "drobiazgi" potrafią pochłonąć dodatkowe 10% inwestycji.

Do CWU też? A naczynie na glikol (gdzieś widziałem, że jest potrzebne)? Jak skalkulowałeś te 5tys. na DZ? Co w tej kwocie ująłeś?

Rozdzielnie z bezpiecznikami robisz przy instalacji elektrycznej. Najczesciej w domu robi sie "prad" :-) Dodatkowy bezpiecznik to nie "koszt". Nie bawmy sie w aptekrzy. Jesli chce podlicznik i jakas skrzynke, to moze, ale nie MUSI.

Do CWU i tak musisz miec grupe bezpieczenstwa. Czym bys go nie podgrzewal. Tak samo jak bys krany w punktach biorczych wliczal. To byc musi. Jak masz naczynie wzbiorcze w pompie na DZ, to zadnego innego zbiornika nie stosujesz na glikol.

Kalkulacja byla "na szybko". Ujalem calosc roboty i materialow.

Skoro moja DZ z 800mb rury i studnia rozdzielcza kosztowalo mnie 7 tys, to zakladajac, ze szwagier nie jest zupelnie niezaradnym inwestorem, to sie w 5 tys zmiesci na pewno. Nawet jak nie bedzie mial farta.

Do CWU i tak musisz miec grupe bezpieczenstwa. Czym bys go nie podgrzewal.

Jak wiesz mam PC P-W. Instalowana w całości przej jedną firmę. I nie obchodziło mnie czy potrzeba jeszcze jakiś zaworek czy może jakieś kolanko. A ty najpierw twierdzisz jak to tanio można zrobić gruntówkę a jak zaczynamy się zagłębiać w szczegóły to pomijasz niewygodne detale...

To może konkretnie napisz:

PC - 13.000zł

Instalacja elektryczna - ??

Osprzęt hydrauliczny do PC (złączki, rurki) =

Zasobnik - 2200zł

Grupa bezpieczeństwa ??

DZ: rura+koparka+zgrzewane złączki+glikol+?? =

Hydraulik - 1500zł (?)

to zakladajac, ze szwagier nie jest zupelnie niezaradnym inwestorem, to sie w 5 tys zmiesci na pewno

Jaki znowu szwagier???

No to za to "nieobchodzenie" slono placisz.

Ja Ci napisalem ile wydalem na PCi i DZ. Weze, grupa bezpieczenstwa, zawory to jakies kilkaset zl. W sumie gowniana kasa w kosztach ogolnych instalaci.

Calosc DZ z koparka, glokolem, rurami , rozdzielaczami, studzienka z pokrywa i robocizna - wszystko - kwota 7 tys zl.

Podlaczenie PCi mialem zrobione w ramach robienia instalacji hydraulicznych w domu.

Jakie niewygodne szczegoly pomijam? Zrobienie kabelka do podlaczenia pompy do pradu? To policz tez pakuly i paste dla hydraulikow. :-)

Oczywiscie chodzi mi o rzeczonego brata.

praxis ma racje to wszystko da się zrobić .A jak pokombinujesz z VAtem to masz 8% a nie 23 %

To tylko kwestia kalkulacji własnej pracy i warunków ewentualnej gwarancji.

Bo instalator bierze na siebie pewne rzeczy z gwarancji( czasem).

Wszystko jest dla ludzi

Ja w moim domu montowałem grzejnik przez rok .W końcu żona zatrudniła hydraulika . Ale i tak się opłacało ,

Jest jeszcze jeden problem .Bak winnego jak coś nie zadziała.A to najważniejsza sprawa .

Edytowane przez hydraulik_

Od wlasnej "pracy" to mi nogi w d...e wlazily, bo stalem, gapilem sie i geralem "doradzajac" :-)

Gwarancje mam na pompe. Na instalacje hydrauliczna - hm... a co tam sie moze teraz "popsuc", co by mialo podlegac takowej gwarancji? Instalacja pod PCi jest chyba najprostszym wariantem z mozliwych. Nie ma tam zadnych hyraulicznych zawilosci.

Jest ryzyko, ze wezmiesz calkowicie niekompetentna ekipe, ale po lekturze forum widze, ze nawet "renomowane" firmy ktore tylko tym sie zajmuja, tez potrafia popaprac nieco. To robia tylko ludzie wlasnymi mniej lub bardziej sprawnymi rekami. Inwetor ma zapewnic nadzor i wiedzec co i jak :-)

Dokładnie Buderus 7 kw 15 tys , Ochsner 8 kw 7 tys , Viessmann 8 kw 14,9 tys wszystkie nowe powystawowe. Są też używki po 6-8 tyś działające oczywiście. Nawet jakby kupić sprężarke nową i dać kumającemu chłodnikowi pompe do "odmłodzenia" to i tak się opłaca