Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Instalacja pompy ciepła "tymi ręcami" robiona

rwxw

Recommended Posts

Ja już pompę mam (P-W). Zachęcony przez opinie kolegów, którzy mówili jak to tanio można założyć gruntówkę rozważam zaproponowanie jej bratu, który też ma zamiar zakładać PC P-W. Jednak wygląda na to, ze trudno jest zmieścić się w cenie powietrznej nawet przy samodzielnym wykonaniu DZ :(

No to policz tylko to, czego nie robisz przy PW. Liczysz np instalacje elektryczna dla gruntowki, a przy powietrznej tez ja musisz robic. Liczysz grupe bezpieczenstwa dla CWU a przy powietrznej jej nie zakladasz? Zasobnik CWU- tez musi byc jakis przy jednej i drugiej.

Policz to rzetelnie, to wychodzi naprawde nieduza kasa.

• Odpowiedzi 4,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ja już pompę mam (P-W). Zachęcony przez opinie kolegów, którzy mówili jak to tanio można założyć gruntówkę rozważam zaproponowanie jej bratu, który też ma zamiar zakładać PC P-W. Jednak wygląda na to, ze trudno jest zmieścić się w cenie powietrznej nawet przy samodzielnym wykonaniu DZ :(

to pokaż mi taką nie chińską, tanią powietrzną pompę ciepła

Liczysz np instalacje elektryczna dla gruntowki, a przy powietrznej tez ja musisz robic. Liczysz grupe bezpieczenstwa dla CWU a przy powietrznej jej nie zakladasz? Zasobnik CWU- tez musi byc jakis przy jednej i drugiej.

Policz to rzetelnie, to wychodzi naprawde nieduza kasa.

No widzisz. Wiem ile zapłaciłem za kompletną instalację mojej PC o mocy 11kW znanemu tutaj na forum miki121. I nie interesowało mnie kompletnie nic! Jedna firma wykonała instalację elektryczną, chłodniczą i podłączenia hydrauliczne. Dlatego rzetelnie chcę poznać wszystkie koszty związane z "połsamodzielnym" instalowaniem gruntówki.

przy taniej gołej pc same obiegówki i glikol dają już 2,5 -3 k....Zasobnik 2,5 tys

Ale to liczysz... glikol można zastąpić tańszym etanolem, obiegówki w wersji budżetowej są po około 120zł. Dla dz 6kW potrzeba załóżmy 400m PE32 to 300l roztworu, czyli 30% daje 60l spirytusu po 4.4 za litr czyli niecałe 300zł, + 2 obiegówki to w sumie 500zł na nie 3000zł. Glikol 40% jest po 3.2 zł/litr do -20, czyli 600zł za całe dz. Po co Ci miedź ? Można użyć tańszego pp, a po stronie dz wystarczy od rozdzielacza pociągnąć PE40. Zasobnik dwupłaszczowy Kospel 140l to 650zł. Zdecyduj się, czy liczysz wersję exclusive, czy budżetową ? Powodzenia w dalszych szacunkach ;-)

rwxw pocieszyłeś mnie :D Właśnie zastanawia mnie rozmiar zasobnika , nie widuje sie żeby ktoś taki kupował do pc , 200-300 l to standart. A przy kompaktowych montowane są 160-170 l bo wieksze się nie mieszczą , i chyba nikt nie narzeka na brac cw. Rodzina 2+1 głównie prysznice 2 x w tyg kąpiel. Myślisz , ze da rade taka 150-tka ?

Do jakich minusowych temperatur to może działać?

Jakie proporcje soli? Jak radzi sobie pompa z solanką? Słona woda chyba nie jest zbyt dobrym rozwiązaniem dla pompy?

Sól nie będzie się krystalizować w pompie, DZ?

Solankę zamawia się tak samo gotową mięszaninę gotową do temp. jakiej potrzebujemy.

Więc nie ma większych problemów...

Tak samo jako z pompami obiegowymi :)

Myślisz , ze da rade taka 150-tka ?

Ja niestety cwu ogrzewam gazem, więc do końca nie wiem, jak wydajna będzie pc, ale wydaje mi się, że 140l wody o temperaturze 50* dla takiej rodziny powinno wystarczyć, jednak za dużo na pewno nie będzie. Popytaj jeszcze tych, którzy ogrzewają cwu za pomocą pc o to jakie mają zasobniki z jaką powierzchnią wymiany.

Czytam teraz , że etanol może powodować zacieranie się pomp obiegowych. Pozostanę jednak przy glikolu ;) A obiegówki miałeś na myśli Omnigena ? miał ktoś może z nimi do czynienia ?

Pamiętaj że zasobnik kospela 140l ma bardzo małą powierzchnię wymiennika :(

Co do pomp Omnigena to trochę ich już poszło do wymiany..

Fakt tania z śrubunkami i uszczelkami w komplecie 110zł za sztukę ;)

Przy takiej cenie wymianę można robić co sezon :)

że etanol może powodować zacieranie się pomp obiegowych...A obiegówki miałeś na myśli Omnigena ?

U mnie etanol działa, spytaj producenta obiegówki, czy dopuszcza 30% roztwór etanolu. Przy okazji etanol daje mniejsze opory przepływu.

Patrzyłem na najtańsze obiegówki. Swoją drogą mam 2 lata omnigenę przy solarach, wcześniej pracowała rok przy co. Działa bez zarzutu.

Dlatego rzetelnie chcę poznać wszystkie koszty związane z "połsamodzielnym" instalowaniem gruntówki.

Wg mnie całościowy koszt gruntowej wychodzi przez zsumowanie czterech rzeczy:

1.Cena pompy gruntowej

2.Cena instalacji,montażu,kotłowni i uruchomienia

3.Cena instalacji systemu cwu z zasobnikiem

4.Cena DZ

Jeśli zależy nam na kompleksowej usłudze to :

5.Podłogówka za m2

Wg mnie jedynie pkt.4 można wykonać własnoręcznie,reszta to koszty "obce" aczkolwiek pkt.5 na siłę można połowicznie wykonać samemu ;)

Prosiłbym teraz o ustosunkowanie się rzetelne do w/w punktów osób mających gruntówki i podstawienie kosztów pod punkty.

Oczywiście zakładamy,że nie każdy użytkownik gruntówki jest hydraulikiem mającym pojęcie i sprzęt do samodzielnego majsterkowania w kotłowni ;)

Edytowane przez ArturWi

No jakbyś sam zrobił dolne źródło i zrobił instalacje wewnętrzną - kotłownie to wtedy ściągnąć kogoś kto to uruchomi i podbije gwarancję i po krzyku.

Tutaj pompa - 7000zł.

http://allegro.pl/pompa-ciepla-7kw-gruntowa-geotermia-fvat-cop-4-i2866078997.html

Zasobnik - 2300zł.

http://allegro.pl/zasobnik-kospel-300-l-sb-solar-dwie-wezownice-i2879572106.html

Razem 10000zł a 10000 zł zostaje ci na dolne źródło i uruchomienie i kotłownie :)