Pyxis 25.12.2012 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2012 Ja już pompę mam (P-W). Zachęcony przez opinie kolegów, którzy mówili jak to tanio można założyć gruntówkę rozważam zaproponowanie jej bratu, który też ma zamiar zakładać PC P-W. Jednak wygląda na to, ze trudno jest zmieścić się w cenie powietrznej nawet przy samodzielnym wykonaniu DZ No to policz tylko to, czego nie robisz przy PW. Liczysz np instalacje elektryczna dla gruntowki, a przy powietrznej tez ja musisz robic. Liczysz grupe bezpieczenstwa dla CWU a przy powietrznej jej nie zakladasz? Zasobnik CWU- tez musi byc jakis przy jednej i drugiej. Policz to rzetelnie, to wychodzi naprawde nieduza kasa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vega1 25.12.2012 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2012 Ja już pompę mam (P-W). Zachęcony przez opinie kolegów, którzy mówili jak to tanio można założyć gruntówkę rozważam zaproponowanie jej bratu, który też ma zamiar zakładać PC P-W. Jednak wygląda na to, ze trudno jest zmieścić się w cenie powietrznej nawet przy samodzielnym wykonaniu DZ to pokaż mi taką nie chińską, tanią powietrzną pompę ciepła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aDw 25.12.2012 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2012 Systemem gospodarczym za 26 tys masz gruntową z dz poziomym pod klucz + podłogówka. Oczywiście licze pompy 6-8 kw nowe , ecopol bądź ecopower Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chcialbympompe 25.12.2012 14:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2012 to pokaż mi taką nie chińską, tanią powietrzną pompę ciepła No i zaczęło się... Zamiast pomóc w temacie gruntówki zaczyna się nagonka na powietrzne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chcialbympompe 25.12.2012 14:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2012 Systemem gospodarczym za 26 tys masz gruntową z dz poziomym pod klucz + podłogówka. Oczywiście licze pompy 6-8 kw nowe , ecopol bądź ecopower W cenie 26kzł razem z podłogówką? Chyba raczej bez? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chcialbympompe 25.12.2012 14:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2012 Liczysz np instalacje elektryczna dla gruntowki, a przy powietrznej tez ja musisz robic. Liczysz grupe bezpieczenstwa dla CWU a przy powietrznej jej nie zakladasz? Zasobnik CWU- tez musi byc jakis przy jednej i drugiej. Policz to rzetelnie, to wychodzi naprawde nieduza kasa. No widzisz. Wiem ile zapłaciłem za kompletną instalację mojej PC o mocy 11kW znanemu tutaj na forum miki121. I nie interesowało mnie kompletnie nic! Jedna firma wykonała instalację elektryczną, chłodniczą i podłączenia hydrauliczne. Dlatego rzetelnie chcę poznać wszystkie koszty związane z "połsamodzielnym" instalowaniem gruntówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 25.12.2012 18:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2012 przy taniej gołej pc same obiegówki i glikol dają już 2,5 -3 k....Zasobnik 2,5 tys Ale to liczysz... glikol można zastąpić tańszym etanolem, obiegówki w wersji budżetowej są po około 120zł. Dla dz 6kW potrzeba załóżmy 400m PE32 to 300l roztworu, czyli 30% daje 60l spirytusu po 4.4 za litr czyli niecałe 300zł, + 2 obiegówki to w sumie 500zł na nie 3000zł. Glikol 40% jest po 3.2 zł/litr do -20, czyli 600zł za całe dz. Po co Ci miedź ? Można użyć tańszego pp, a po stronie dz wystarczy od rozdzielacza pociągnąć PE40. Zasobnik dwupłaszczowy Kospel 140l to 650zł. Zdecyduj się, czy liczysz wersję exclusive, czy budżetową ? Powodzenia w dalszych szacunkach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 25.12.2012 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2012 Po pierwsze za miast glikol spokojnie możesz zastosować solankę Do jakich minusowych temperatur to może działać? Jakie proporcje soli? Jak radzi sobie pompa z solanką? Słona woda chyba nie jest zbyt dobrym rozwiązaniem dla pompy? Sól nie będzie się krystalizować w pompie, DZ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aDw 25.12.2012 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2012 rwxw pocieszyłeś mnie Właśnie zastanawia mnie rozmiar zasobnika , nie widuje sie żeby ktoś taki kupował do pc , 200-300 l to standart. A przy kompaktowych montowane są 160-170 l bo wieksze się nie mieszczą , i chyba nikt nie narzeka na brac cw. Rodzina 2+1 głównie prysznice 2 x w tyg kąpiel. Myślisz , ze da rade taka 150-tka ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 25.12.2012 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2012 Do jakich minusowych temperatur to może działać? Jakie proporcje soli? Jak radzi sobie pompa z solanką? Słona woda chyba nie jest zbyt dobrym rozwiązaniem dla pompy? Sól nie będzie się krystalizować w pompie, DZ? Solankę zamawia się tak samo gotową mięszaninę gotową do temp. jakiej potrzebujemy. Więc nie ma większych problemów... Tak samo jako z pompami obiegowymi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aDw 25.12.2012 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2012 (edytowane) Czytam teraz , że etanol może powodować zacieranie się pomp obiegowych. Pozostanę jednak przy glikolu A obiegówki miałeś na myśli Omnigena ? miał ktoś może z nimi do czynienia ? Edytowane 25 Grudnia 2012 przez aDw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 25.12.2012 19:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2012 Myślisz , ze da rade taka 150-tka ? Ja niestety cwu ogrzewam gazem, więc do końca nie wiem, jak wydajna będzie pc, ale wydaje mi się, że 140l wody o temperaturze 50* dla takiej rodziny powinno wystarczyć, jednak za dużo na pewno nie będzie. Popytaj jeszcze tych, którzy ogrzewają cwu za pomocą pc o to jakie mają zasobniki z jaką powierzchnią wymiany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 25.12.2012 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2012 Czytam teraz , że etanol może powodować zacieranie się pomp obiegowych. Pozostanę jednak przy glikolu A obiegówki miałeś na myśli Omnigena ? miał ktoś może z nimi do czynienia ? Pamiętaj że zasobnik kospela 140l ma bardzo małą powierzchnię wymiennika Co do pomp Omnigena to trochę ich już poszło do wymiany.. Fakt tania z śrubunkami i uszczelkami w komplecie 110zł za sztukę Przy takiej cenie wymianę można robić co sezon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 25.12.2012 19:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2012 że etanol może powodować zacieranie się pomp obiegowych...A obiegówki miałeś na myśli Omnigena ? U mnie etanol działa, spytaj producenta obiegówki, czy dopuszcza 30% roztwór etanolu. Przy okazji etanol daje mniejsze opory przepływu. Patrzyłem na najtańsze obiegówki. Swoją drogą mam 2 lata omnigenę przy solarach, wcześniej pracowała rok przy co. Działa bez zarzutu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ArturWi 25.12.2012 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2012 (edytowane) Dlatego rzetelnie chcę poznać wszystkie koszty związane z "połsamodzielnym" instalowaniem gruntówki. Wg mnie całościowy koszt gruntowej wychodzi przez zsumowanie czterech rzeczy: 1.Cena pompy gruntowej 2.Cena instalacji,montażu,kotłowni i uruchomienia 3.Cena instalacji systemu cwu z zasobnikiem 4.Cena DZ Jeśli zależy nam na kompleksowej usłudze to : 5.Podłogówka za m2 Wg mnie jedynie pkt.4 można wykonać własnoręcznie,reszta to koszty "obce" aczkolwiek pkt.5 na siłę można połowicznie wykonać samemu Prosiłbym teraz o ustosunkowanie się rzetelne do w/w punktów osób mających gruntówki i podstawienie kosztów pod punkty. Oczywiście zakładamy,że nie każdy użytkownik gruntówki jest hydraulikiem mającym pojęcie i sprzęt do samodzielnego majsterkowania w kotłowni Edytowane 25 Grudnia 2012 przez ArturWi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 25.12.2012 19:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2012 Pamiętaj że zasobnik kospela 140l ma bardzo małą powierzchnię wymiennika Fakt 1.05m2 to bez rewelacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 25.12.2012 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2012 Najlepiej poszukać jakiś tani z dwoma wężownicami i spiąć je razem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vega1 25.12.2012 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2012 No i zaczęło się... Zamiast pomóc w temacie gruntówki zaczyna się nagonka na powietrzne nic się nie zaczęło. Pokaż mi - nie chińską - tanią powietrzną pompę ciepła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 25.12.2012 19:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2012 (edytowane) Jeśli zależy nam na kompleksowej usłudze to : Arturo, odzajączkuj się od kompleksowej usługi i od handlowych porównań z pc pw, temat brzmi: Instalacja pompy ciepła "tymi ręcami" robiona. Edytowane 25 Grudnia 2012 przez rwxw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 25.12.2012 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2012 No jakbyś sam zrobił dolne źródło i zrobił instalacje wewnętrzną - kotłownie to wtedy ściągnąć kogoś kto to uruchomi i podbije gwarancję i po krzyku. Tutaj pompa - 7000zł. http://allegro.pl/pompa-ciepla-7kw-gruntowa-geotermia-fvat-cop-4-i2866078997.html Zasobnik - 2300zł. http://allegro.pl/zasobnik-kospel-300-l-sb-solar-dwie-wezownice-i2879572106.html Razem 10000zł a 10000 zł zostaje ci na dolne źródło i uruchomienie i kotłownie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts