Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Instalacja pompy ciepła "tymi ręcami" robiona

rwxw

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Po przeczytaniu opisu aukcji od razu widać, że sprzedawca jest fachowcem najwyższej klasy i niewątpliwie zapewni profesjonalny serwis:

Pompy ciepła typu powietrze-woda pobierają energię cieplną słońca zawartą w gruncie, wodach gruntowych zamieniają ją na cieplną energię użytkową.

Narysowałem kształt kolektorow który mogłby " zaistnieć" na mojej działce rysunek umieszczony względem stron świata.

kolektor_skarpa_wgz_N.jpg

szerokość wykopu to około 2-2,5m x 20m, w sumie trzy ( wychodzi że 3 x 200m rury PE 40 )

opisywałem parametry planowanego domu na stronie 15

i tak sobie myślę ze przydałoby się zakopać jeszcze jedną pętlę i chyba będzie to możliwe od strony południowej za tarasem

plus jest taki że wody opadowe ( choćby ze skarpy ) będą spływały na DZ,

co myślicie?

Dom mały nie jest, nie wiem jak ozc, ale z pewną rezerwą może wyjść z 8-10kW. PE40 to niskie opory tłoczenia i mniej dłuższych sekcji. Na to, że woda z tarasu będzie wsiąkać w glinę nie można za bardzo liczyć, ale też nie ma się co tym przejmować. Planując te 3x200m PE40 możesz spróbować rozciągnąć je również na taras. 600m rury w glinie powinno wystarczyć na 8-10kW. Możesz też sę zastanowić nad 4x150 PE32 i całą 4-tą sekcję zakopać przy tarasie. Na pewno wykorzystanie tarasu nie zaszkodzi ;-)

rwxw

Piszaąc o wodach opadowych miałem bardziej na myśli skarpe ( prawie 3 metry w pozomach) niż taras :)

Jeśli PE 40 zawinę w 2-2,1m szerokości rowu i długości ok 20m to spokojnie mi się zmieści.

OZC powoli sobie liczę ale jakby nie wyszło to myśle że nie ma co oszczędzać na tej dodatkowej pętli ( do całości to i tak kropla- a spokój i komfort inwestorskiej glowy:))

Optymalnie będzie 2m pomiedzy pętlami? A czy zasilanie DZ skoro i tak muszę dojść prawie na druga stronę działki to nie lepiej wszystkie w jednym rowie blisko granicy działki( tej co skarpa) poprowadzić? Zaplanowałem tak aby wszędzie było minimum 2m od fundamentow. Wszystkie pętle będą przechodzić przez fundament w kotłowni ( i zrobie tak jak napisaleś) zasilanie osobno i powrót również, dobrze zaizolowane do 2m od fundamentow.

Dobrze, że teraz sie zdecydowałem na to DZ i pompę bo ile kucia by było.... Strach myśleć...

Pyxis

A to nie jest tak, im więcej czynnika ( roztworu glikolu) się tam przewala to układ ma większa sprawność? Bo powierzchnia wymiany też się zwiekszy chyba... dobrze kombinuję?

Ilosc czynnika nie ma wplywu na sprawnosc. Masz go duzo wiecej niz w liniowym. Powierzchnia wymiany zwiekszy sie, fakt, ale robiac spiralny zamiast liniowego i tak ta powierzchnie masz ze 3-4x wieksza. Tutaj masz zapas taki, ze nie zuwazysz. Chyba ze masz zamiar w krotkich cyklach pompe 28kW zalaczac. ;-)

Opory przeplywu beda mniejsze, ale to przy 4 petlach jakies aptekarskie wartosci beda. Zrob rury dobiegowe PE40. Ja mam na PE32 i tutaj sa najwieksze opory. Teraz dal bym na dobieg grubsze. Natomiast IMHO do ziemi pchac 40tke to szkoda kasy, bo tam przeplyw rozlozy sie na 4 petle po rowno. Oczywiscie 40tka w niczym absolutnie nie zaszkodzi (poza kosztami). Planujesz szeroki wykop, wiec sie zmiesci, tylko przy studni rozdzielczej moze byc niezla gimnastyka.

Jeśli PE 40 zawinę w 2-2,1m szerokości rowu i długości ok 20m to spokojnie mi się zmieści.

200m PE40 możesz spokojnie rozciągnąć na wykop 30m lub przesunąć tak, żeby objąć też taras - wtedy wyjdzie Ci L-ka. Ten drugi prosty zewnętrzny wykop mógłbyś wtedy rozciągnąć do tego bliżej domu i utworzyć drugą sekcję w kształcie odwróconego h. Wtedy obie sekcje będą obejmować mniej więcej taki sam obszar a zostaniesz przy 3 sekcjach, a nie 4-rech. 2m pomiędzy brzegami pętli powinno być ok, brzeg pętli powinien być co najmniej 2m od domu - lepiej przesunąć kolektor bliżej granicy niż domu.

Tak jak pisze Pyxis ilość glikolu nie ma wpywu na sprawność. Powierzchnia wymiany przy PE40 się zwiększa, ale barierą jest przewodność cieplna gruntu a nie samej rury.

Chcesz robić studzienkę, czy wszystkie rury pójdą prosto do pompowni?

Rozmawiałem dzisiaj z Ecopowerem, sprawdzałem ceny materiałów, itp. Szacuję, że przy wkładzie własnej pracy można zamknąć instalację PC w jakiś 25kzł. Za mniej będzie trudno jeżeli ma być z dobrych materiałów. Za te pieniądze bez problemu zamontuje się "przez firmę" pompę P-W. Tak więc albo trochę wyższe rachunki i P-W bez udziały własnej pracy + pełna gwarancja albo lekko lepszy COP i ryzyko po stronie inwestora. Każdy musi ocenić sam czy warto.

Tak więc albo trochę wyższe rachunki i P-W bez udziały własnej pracy + pełna gwarancja albo lekko lepszy COP i ryzyko po stronie inwestora. Każdy musi ocenić sam czy warto.

Ja bym powiedzilal ze albo ch...y COP albo gruntowa.

Lekko lepszy COP to jest 4,2 zamiast 4,1 a nie 4,2 zamiast 3 :D

Edytowane przez Pyxis

Ja bym powiedzilal ze albo ch...y COP albo gruntowa.

Lekko lepszy COP to jest 4,2 zamiast 4,1 a nie 3 zamiast 4,2 :D

Przy niewielkim domu o przyzwoitym ociepleniu ta różnica COPu da pewnie 500zł oszczędności rocznie. Patrząc na to od tej strony już ten ch...y COP przestaje być taki ważny.

Przy niewielkim domu o przyzwoitym ociepleniu ta różnica COPu da pewnie 500zł oszczędności rocznie. Patrząc na to od tej strony już ten ch...y COP przestaje być taki ważny.

Wcale nie twierdze ze jest inaczej, ale lepiej nazywac rzeczy po imieniu.

No i koszta, to tylko jedno z wielu "ale" pod katem PW. Tez nie nalezy o tym zapominac.

Licytujcie się dalej... Może 1,5? No to niech będzie 700zł różnicy rocznie... Instalacją P-W 25tys, instalacją "gruntowa" wykonana przez firmę 40tys. Czyli ponad 20 lat "odrabiania" różnicy.

Mi firmy robily i dalem 26 tys z zasobnikiem CWU 300l. Pompa 12kW. Musial bym PW zalozyc ze 16kW minimum. Powiadasz, ze 25 tys za ta 16tke - niech bedzie. Ja widze roznice 1 tys zl ktora zamortyzuje sie w przypadku mojego domu pewnie po 2 niecalych sezonach. :-)