malux20 27.12.2012 22:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2012 no i jednak sprzęt za 6-8 tyś dodatkowo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 27.12.2012 22:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2012 to taki bardzo podstawowy bo taki jak wchodzi na samochód duży od a do z łącznie ze stacją do odzysku freonu to około 80tyś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 27.12.2012 23:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2012 Nie każdy to potrafi,nie każdy wie do czego ma służyć ta pompa z hydroforu,nie każdy wie gdzie dać zawór a gdzie nie,gdzie kolanko,jakie średnice,gdzie naczynie przeponowe,jak podłączyć zasobnik do pompy i nie każdy dysponuje sprzętem ,ja np nie Kurcze taka wiedze mozna spokojnie zdobyc w 3-4 wieczory przy komputerze. Za hydraulika sie nie mam, a mialem dodatkowo do podpiecia u siebie do DZ instalacje klimakonwektora. Trzeba bylo wstawic zawor zwrotny (lepiej klapowy a nie sprezynowy ) przed PCi, drugi zwrotniak, dodatkowa obiegowke. Zrobilem sobie "malunek" i nastala jasnosc. Moglem z hydraulikami obgadywac dlaczego tak a nie inaczej. Wylozylem sie jednak na "elementarzu" - nie dopilnowalem zaworu zwrotnego na cyrkulacji CWU. Przyznaje sie. A sprzet (zeby bylo jasne, ja robilem tylko 'ta glowa" a nie "tymi rencami", bo) - kazdy hydraulik go ma i za jeden dzien roboty nie wezmie jakiejs strasznej kasy. To nie instalator PCi. Bedzie jeszcze dodatkowo usatysfakcjonowany zdobytym nowym zawodowym doswiadczeniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sciema 28.12.2012 00:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2012 Właśnie po to rozpocząłem ten wątek, żeby łatwiej było się dowiedzieć co, jak i do czego podłączyć. Z tego co widzę, przydał się paru osobom. i tak trzymać ! ja sie dużo dowiedziałem z tego wątku, i powoli wystarcza do wykonania tego samemu. Jeśli nawet miałbym to zlecić komuś (niekoniecznie instalatorowi PCi) też łatwiej by było wytłumaczyć i wymagać. Oczywiście, nie każdy ma zdolności manualne lub czas ( choć to pewnie w większości przypadków główny powód) do pracy samodzielnej... Ale jak to mówią: " kto pyta nie błądzi" i " dla chcącego nie ma nic trudnego" Ja będę miał dużo satysfakcji i frajdy z wykonania instalacji, a pretensje bedę mógł mieć do samego siebie jak coś spitolę... Dokladnie. Zawsze lepiej duzszy row o tej samej powierzchni, a tutaj dodatkowo dluzszy bedzie mial wieksza powierzchnie to pozostanę chyba przy tych 25 - 30m i zrobię 4 a jakby co to jeden będę mógł wykorzystać do REKU... BTW można taki by-pass zrobić na powrocie z DZ i puścić latem przez nagrzewnicę REKU ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sciema 28.12.2012 03:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2012 (edytowane) ktoś się orientuje ile metrów od kolektora mogę spokojnie przyłącze wody poprowadzić? czy kolektory poziome mogę sobie wkopać bez pozwolenia/zgłoszenia? bo pierwotnie w projekcie było " piec na paliwo nisko-emisyjne" Edytowane 28 Grudnia 2012 przez sciema Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 28.12.2012 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2012 BTW można taki by-pass zrobić na powrocie z DZ i puścić latem przez nagrzewnicę REKU ? Ja mam tak zrobiony klimakonwektor na poddaszu (nie mam reku). Zasada pozostaje taka sama. Poziome DZ ma latem 16-17*C wiec idea klimakonwektora nie jest wydajna tak jak sadzilem ze bedzie. Co najwyzej hamuje wzrost temperatury na poddaszu. Przy reku dzialajacym 24h/dobe efekt bedzie na pewno wiekszy. Co do przylacza wody, to zrob jesli mozesz ze 2m odstepu i rure wodno w bliskosci kolektora opatul izolacja cieplna. W zasadzie nie powinienes sie obawiac ich sasiedztwa, bo kolektora zima nie powinienes dac rady zamrozic, ale w okolicach zimnego powrotu DZ mozesz miec temperature ujemna jednak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chcialbympompe 28.12.2012 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2012 to w 20k sie zamykam To może napiszę co ja uwzględniam: Pompa Ecopower - 13038 Zasobnik Ecopower - 3075 Pompa DZ - 400 Naczynia przeponowe - 400 Grupa bezpieczeństwa - 150 Rura PE32 (600m) - 1500 Praca koparki (20h) - 1600 Piasek zasypowy - 500 Glikol - 1500 Instalacja elektryczna - 300 Zaworki, filtry, rurki, pierdołki - 1500 Hydraulik ze zgrzewarką - 2000 ...i robi się ponad 26tys. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 28.12.2012 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2012 To może napiszę co ja uwzględniam: Pompa Ecopower - 13038 Zasobnik Ecopower - 3075 Pompa DZ - 400 Naczynia przeponowe - 400 Grupa bezpieczeństwa - 150 Rura PE32 (600m) - 1500 Praca koparki (20h) - 1600 Piasek zasypowy - 500 Glikol - 1500 Instalacja elektryczna - 300 Zaworki, filtry, rurki, pierdołki - 1500 Hydraulik ze zgrzewarką - 2000 ...i robi się ponad 26tys. W tych cenach to tak jestes "warszawka" czy co? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chcialbympompe 28.12.2012 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2012 W tych cenach to tak jestes "warszawka" czy co? Przedstaw proszę swoją kalkulację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 28.12.2012 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2012 Przedstaw proszę swoją kalkulację. Pompa - 13038 Zasobnik Galmet biwalentny - 2300 Pompa DZ - 400 Naczynia przeponowe - 400 Grupa bezpieczeństwa - 150 Rura PE32 (600m z dowozem) - 1300 Praca koparki (10h przy sredniosprawnym koparkowym) - 900 Piasek zasypowy - 0 (tylko jesli masz jakas skale albo rumowisko na dzialce) Glikol - 1000 Instalacja elektryczna - 300 Zaworki, filtry, rurki, pierdołki (jesli bez kabinacji to w wielkich porywach)- 1000 Hydraulik ze zgrzewarką - 1000 (to max 2 dni roboty z opierdzielaniem sie i wiecej nie jest warte!) __________________________________ 21 750 PLN Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aDw 28.12.2012 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2012 (edytowane) rozdzialacz jak widać nawet samoróbka 500-700 zł , nie wiem jakby to z PP wyglądało Ale w dalszym ciągu wygląda to interesująco Edytowane 28 Grudnia 2012 przez aDw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 28.12.2012 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2012 Pompa - 13038 Zasobnik Galmet biwalentny - 2300 Do PC ja bym teraz nie wzial nic innego niz zasobnik z podwojna wezownica (wezownica w wezownicy) - ten galmet ma mala powierzchnie wymiany przez co w baniaku jest nizsza temperatura niz moglaby byc. Czyli np. z galmeta model SGW(S) Maxi (np taki) - to 3,2k pln ale IMHO warto troche doplacic. Glikol - 1000 Ciezko bedzie acz da sie. Ja proponuje szukac promocji w marketach na plyny do chlodnic. Ja tak kupilem plyn "TOPDRIVE" (za 15 pln / 5l przy stezeniu bodaj 50 albo 54% - do -35stC) ktory jest produkowany przez Boryszew i jest tym samym co kilka razy drozszym ergolidem dedykowanym do DZ / solarow... Zaworki, filtry, rurki, pierdołki (jesli bez kabinacji to w wielkich porywach)- 1000 Tu sie IMO sporo pomyliles bo calosc wyjdzie z 2 x drozej. Ceny "pierdolek" poszly w gore, a troche ich trzeba zeby to wszystko spiac. Choc zalezy od pompy czy ma w sobie juz pompy GZ ? Jezeli ma to moze sie uda zmiescic w tej cenie. Jezeli nie - nie ma szans (szczegolnie ze trzeba jeszcze doliczyc dwie pompy). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 28.12.2012 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2012 rozdzialacz jak widać nawet samoróbka 500-700 zł , nie wiem jakby to z PP wyglądało Ja robilem swoj rozdzielacz z ocynku i to byl wielki blad - teraz robilbym tylko i wylacznie z PP (ale duze srednice!! ~60). Zawory oczywiscie normalne metalowe, nie z PP! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 28.12.2012 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2012 Do PC ja bym teraz nie wzial nic innego niz zasobnik z podwojna wezownica Ten biwalentny ma 2 wezownice. Ja mam je spiete szeregowo. Daja rade. Co do hydraulicznych pierdolek to fakt, tanie to nie jest, ale ja licze podlaczenie DZ i GZ do PCi + zasobnik CWU. Jesli to stoi kolo siebie, to zawory, weze, srubunki i orurowanie spokojnie dasz rade w 1000 zl. No chyba, ze o czyms nie wiem jesli chodzi o ceny terazniejsze. Pompy sa liczone osobo kazda po 400 zl. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chcialbympompe 28.12.2012 14:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2012 Coś mi się zdaje, że jednak moja kalkulacja jest bliższa rzeczywistości niż twoja co potwierdzają powyższe wpisy. Zerknij ile przeróżnych zaworów, odpowietrzników, filtrów jest podanych w schemacie podłączenia PC. Do tego izolacja termiczna na rury (te w ziemi i kotłowni), głupie kołki i uchwyty mocujące rury i się zbiera. A do tego wycenianie pracy hydraulika "bo jego praca nie jest więcej warta" to sorry ale nie najlepsza metoda. Tak samo jak z koparką - zerknij może na pierwszą stronę tego wątku... No a piasek? Pewnie, że można bez niego... Można bez wielu rzeczy. Ale to ma być instalacja wykonana dobrze więc oszczędność 500zł by coś komuś udowodnić to IMO głupi pomysł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 28.12.2012 15:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2012 Bierzesz pompę przez jakąś firmę instalacyjną i płacisz 8% Vat zamiast 23%. Z zaoszczędzonych pieniędzy płacisz tej firmie za instalację. (jeden dzień roboty) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 28.12.2012 15:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2012 Ja bym piasku nie dawał. Jedynie po ułożeniu rurek mocno całość zlał wodą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 28.12.2012 15:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2012 I jeszcze jedno. Co to za dom, że potrzeba aż 500mb rury? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 28.12.2012 15:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2012 I jeszcze jedno. Co to za dom, że potrzeba aż 500mb rury? Tak odnośnie tego. Mam łącznie 120m odwiertów. Z doprowadzeniem do domu wyszło około 140m rury. Najniższa zaobserwowana temperatura to +2* (wedle termometru +3, ale mniejsza o to). Skoro poziomy ma połowę mniejszą moc, to znaczy że poziomego wystarczyło by w moim wypadku 280m rury. A przecież ja mam dom z ociepleniem mocno standardowym i 41m2 okien. Jasne że lepiej dać więcej DZ ale też nie ma co przesadzać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 28.12.2012 15:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2012 Coś mi się zdaje, że jednak moja kalkulacja jest bliższa rzeczywistości niż twoja co potwierdzają powyższe wpisy. Zerknij ile przeróżnych zaworów, odpowietrzników, filtrów jest podanych w schemacie podłączenia PC. Do tego izolacja termiczna na rury (te w ziemi i kotłowni), głupie kołki i uchwyty mocujące rury i się zbiera. A do tego wycenianie pracy hydraulika "bo jego praca nie jest więcej warta" to sorry ale nie najlepsza metoda. Tak samo jak z koparką - zerknij może na pierwszą stronę tego wątku... No a piasek? Pewnie, że można bez niego... Można bez wielu rzeczy. Ale to ma być instalacja wykonana dobrze więc oszczędność 500zł by coś komuś udowodnić to IMO głupi pomysł. Wpisy widze szt 1 (Daga&Adam) Ja nikomu nic nie udowadniam, tylko wiem za ile mi sie to udalo zrobic. Podlaczenie PCi do instalacji jest proste jak budowa cepa. Nie musze zerkac na schematy, bo mam to zrobione u siebie i wiem dokladnie jak. Wycena pracy hydraulika jest jak najbardziej realna. Moi podpiecie PCi co pprawda zrobili w ramach prac przy podlogowce i reszcie hydrauliki, ale ja za samo podpiecie PCi 1000 zl bym nie dal. Zbyt dobrze wiem ile sie trzeba napracowac, zeby zarobic 1000zl. To nie "pierdniecie w make". Moj koparkowy pracowal 10h (w miedzyczasie zakopal mi bednarke dokola domu) i rozgarnal wielka kupe ziemi zebranej z pod fundamentow. Zakladam, ze jakas sierotka samo wykopanie i zasypanie Dz zrobi w te 10h. Jest to w 100% realne. Oczywiscie jak wezmiesz "kalekiego" koparkowego i brygade hydraulikow-nierobow ktprzy sie "cenia", bo frajer-inwestor na horyzoncie, to zabulisz i to niemalo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts