Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Instalacja pompy ciepła "tymi ręcami" robiona

rwxw

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Muszę dopytać.

Z pompy spiralą, powrót prostą rurą?

W poście #7 rwxw ladnie opisal :)

Ja to wogóle nie liczę tego co poza kolektorem DZ będzie. Małem mieć piec na pellet i tam też osprzęt byłby potrzebny. A co jak mi wyjdzie 21100zł, a co jak 19500zł, ceny są tak różne- i nie a co popadać w dyskusję. Przy budowie kotlowni wymyślisz sobie jakieś dziwactwo i pal licho wszelkie kalkulacje...

tak nietrafiona inwestycje w CO?

Odpowiem na twoim poziomie: Skoroś informatyk do dlaczego nie potrafisz zainstalować sobie polskich znaków na OSie, który używasz?

PS.

W każdym możliwym miejscu szukasz powodów do zaczepki i próbujesz udowadniać swoją wszechwiedzę i nieomylność. Ile ty masz lat? 15?

Odpowiem na twoim poziomie: Skoroś informatyk do dlaczego nie potrafisz zainstalować sobie polskich znaków na OSie, który używasz?

PS.

W każdym możliwym miejscu szukasz powodów do zaczepki i próbujesz udowadniać swoją wszechwiedzę i nieomylność. Ile ty masz lat? 15?

Zabolalo widze.

Ja potrafie, ale co bedzie jak Ty nie dasz rady? Bedziesz mial krzaczki i nie doczytasz sie podtekstow w moich postach. :-)

Lat mam prawie tyle co napisales dziadku. ;)

Raczej "twoja" nie potrafi zrozumieć "moja". Nawet z podtekstami pisanymi z polskimi znakami :(

Ludzie Ci pisza o kosztach przez 2 strony watku a Ty i tak obstajesz przy swoim. Po kiego diabla wiec pytasz, skoro i tak wiesz najlepiej.

Cos czuje, ze braciak zrobi tez powietrzna, bo dziwnym trafem mu "wyjdzie" duuuzo taniej. Bedzie mial to samo co Ty i obaj bedziecie "szczesliwi". :-)

Cos czuje, ze braciak zrobi tez powietrzna, bo dziwnym trafem mu "wyjdzie" duuuzo taniej. Bedzie mial to samo co Ty i obaj bedziecie "szczesliwi". :-)

No to mam propozycję. Zapłacę tobie 22kzł za kompleksowe wykonanie instalacji PC u mojego brata. Masz na czysto 2kzł w max. 2 dni. Dniówka 1000zł jest nie do pogardzenia nawet do wziętego informatyka. No to jak?

No to mam propozycję. Zapłacę tobie 22kzł za kompleksowe wykonanie instalacji PC u mojego brata. Masz na czysto 2kzł w max. 2 dni. Dniówka 1000zł jest nie do pogardzenia nawet do wziętego informatyka. No to jak?

Widze, ze zaczynasz "dziwaczyc" ostro.

Znajdz sobie jakiegos w miare kumatego hydre (nie kazdy zniesie taki "duecik" pewnie, ale sprobowac mozna), kupcie to co wam chlopina wypisze i niech podlaczy ta pompe i zbierze do kupy DZ. Podasz wtedy dokladne koszty materialow i opiszesz dlaczego tak sie myliles w kalkulacji.

Ja nie biore sie za rzeczy ktorych robic nie potrafie. U siebie sam nie robilem, to tym bardziej nie bede u kogos. Wole to 1 czy 2k zl przy klawiaturze zarobic, bo to mi chyba lepiej wychodzi i raczki mam czyste. :-)

Widze, ze zaczynasz "dziwaczyc" ostro.

Znajdz sobie jakiegos w miare kumatego hydre (nie kazdy zniesie taki "duecik" pewnie, ale sprobowac mozna), kupcie to co wam chlopina wypisze i niech podlaczy ta pompe i zbierze do kupy DZ. Podasz wtedy dokladne koszty materialow i opiszesz dlaczego tak sie myliles w kalkulacji.

Ja nie biore sie za rzeczy ktorych robic nie potrafie. U siebie sam nie robilem, to tym bardziej nie bede u kogos. Wole to 1 czy 2k zl przy klawiaturze zarobic, bo to mi chyba lepiej wychodzi i raczki mam czyste. :-)

Dlaczego nie dziwi mnie taka odpowiedź?

Wiecie co Panowie?

Trochę się uśmiałem, koszty materiałów - wszystko to "pikuś". Montaż w 2 dni i to jeszcze MAX!!!

Ja zajmuję się tym tematem już ładnych parę lat i jeszcze nigdy nie udało mi się zamontować i uruchomić instalacji z pompą ciepła (gruntową) w 2 dni. To jest fizycznie nierealne. Samo napełnianie z porządnym odpowietrzaniem dolnego źródła trwa czasami pół dnia.

Wiecie co Panowie?

Trochę się uśmiałem, koszty materiałów - wszystko to "pikuś". Montaż w 2 dni i to jeszcze MAX!!!

Ja zajmuję się tym tematem już ładnych parę lat i jeszcze nigdy nie udało mi się zamontować i uruchomić instalacji z pompą ciepła (gruntową) w 2 dni. To jest fizycznie nierealne. Samo napełnianie z porządnym odpowietrzaniem dolnego źródła trwa czasami pół dnia.

Fachowcowi jak widać zajmuje to dużo czasu. Natomiast Pyxis - jak sam deklaruje: "rzeczy ktorych robic nie potrafie" - robi w 2 dni jeszcze w tym czasie pisząc lewą ręką dwie poprawki do Windowsa 8 :wave:

Wiecie co Panowie?

Jestes malo wydajny moze :D Chyba nie stoisz i sie przez pol dnia nie patrzysz jak te babelki sobie wylatuja?

No moze mam obraz nieco wypaczony, bo u mnie ojciec z 2 synami dzialali. Chlopaki mlode, sprawne i pod ojcowska karna reka bez opizdziania bylo. Jak sam robisz to moze byc dluzej. Kazdy ma swoje tempo pracy.

Fachowcowi jak widać zajmuje to dużo czasu. Natomiast Pyxis - jak sam deklaruje: "rzeczy ktorych robic nie potrafie" - robi w 2 dni jeszcze w tym czasie pisząc lewą ręką dwie poprawki do Windowsa 8

Czytaj ze zrozumieniem. Ja swojej kotlowni palem nie "dotklem". Pracowala tylko glowa i telefon :-)

Jestes malo wydajny moze :D Chyba nie stoisz i sie przez pol dnia nie patrzysz jak te babelki sobie wylatuja?

No moze mam obraz nieco wypaczony, bo u mnie ojciec z 2 synami dzialali. Chlopaki mlode, sprawne i pod ojcowska karna reka bez opizdziania bylo. Jak sam robisz to moze byc dluzej. Kazdy ma swoje tempo pracy.

Coraz lepiej! Ucz się od Pyxis'a kolego wihajster!