chcialbympompe 30.12.2012 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2012 Czasem mam wrażenie że chcialbympompe to właśnie on tylko pod innym nickiem Zapewniam cię, ze nie pisałem nic wcześniej o PC pod innym nickiem. Swoją przygodę z PC zacząłem na początku tego roku kiedy miki121 zainstalował mi urządzenie z podpisu. Teraz próbuję znaleźć metodę, na zmieszczenie w rozsądnej cenie gruntówki dla brata. Zupełnie niepotrzebnie wdałem się w dyskusję z Pyxis'em bo z nim się merytorycznie dyskutować nie da. Przepraszam za zaśmiecenie wątku. Obecnie prowadzę rozmowy z jednym z forumowiczów na temat zlecenia jemu zamontowania gruntówki i może coś z tego wyjdzie. Do trollowania mi daleko - nie mam w tym żadnego interesu. Podana cena z góry była na straceniu, bo jak można chcieć markową nową pompę, z całą resztą za 20 tysięcy? Ja też tak uważam. Jednak nadmieniony już dyskutant z forum uparcie twierdził, że można. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 30.12.2012 15:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2012 Ja też tak uważam. Jednak nadmieniony już dyskutant z forum uparcie twierdził, że można. Czy Ty masz faktycznie cos z garnkiem nie teges, czy tylko tak udajesz Moja kalkulacja opiewala na kwote 21 750 PLN w stosynku do twoich 26tys Odszukaj posta i sprawdz jak nie potrafisz zapamietac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 30.12.2012 16:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2012 Tak odnośnie tego. Mam łącznie 120m odwiertów. Z doprowadzeniem do domu wyszło około 140m rury.(...)to znaczy że poziomego wystarczyło by w moim wypadku 280m rury. Liwko, jeśli masz 120mb odwiertów, to rury jest tam RAZY DWA Policz jeszcze raz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 30.12.2012 17:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2012 Liwko, jeśli masz 120mb odwiertów, to rury jest tam RAZY DWA Policz jeszcze raz. hehe oczywiście Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 30.12.2012 17:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2012 Liwko, jeśli masz 120mb odwiertów, to rury jest tam RAZY DWA Policz jeszcze raz. Na pozyskanie ciepla z odwiertu na pewno nie ma to wiekszego znaczenia, natomiast dla obliczania ilosci glikolu do zalania DZ jak najbardziej. Przy pionowym liczymy z mb odwiertu, a przy liniowym z mb rury, bo one nie biegna jedna kolo drugiej jak w sondzie i uzysk mamy z kazdego mb.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 30.12.2012 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2012 Na pozyskanie ciepla z odwiertu na pewno nie ma to wiekszego znaczenia,(...) Że co???? Że niby 2x większa powierzchnia wymiany ciepła nie ma znaczenia???? Ojjj, Pyxis, nie rozumiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 30.12.2012 17:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2012 Że co???? Że niby 2x większa powierzchnia wymiany ciepła nie ma znaczenia???? Ojjj, Pyxis, nie rozumiem. Nie ma WIEKSZEGO znaczenia. No bo czy ja czegos nie rozumiem, czy Ty mylisz pojecia? Jedna sprawa to moc DZ a druga sprawa to jego "pojemnosc" energetyczna, ze tak sie wyraze. Chodzi mi o ilosc energii ktora mozemy z niego wyciagnac. O ktorej sprawei piszemy, bo ja o tej drugiej (ilosc energii) i na jej dostepnosc w gruncie wplyw ma dugosc odwieru a nie to ile rurki tam wsadzimy. Wkladamy 2, bo inaczej sie nie da po prostu (tam i spowrotem). Jesli natomiast bierzesz pod uwage moc DZ, to tutaj powierzchnie wymiany ma znaczenie zasadnicze i wtedy jak najbardziej ma to znaczenie, chociaz nie w przeliczniku x2, bo te rurki oda bardzo blisko siebie. Ze wzgledu na moc najlepszym rozwiazaniem jest kolektor spiralny, bo moc mozliwa do uzyskania bedzie najwieksza, ale nie wplynie to na ilosc dostepnej energii w guncie nad kolektorem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 30.12.2012 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2012 Mylisz się i to poważnie. Wytłumaczę Ci to ale Ty i tak niby przyznasz mi rację ale nie wprost żeby tylko oficjalnie nie okazało się że jednak PYXIS SIĘ POMYLIŁ. Mam takiego kolegę, on też nigdy wprost nie przyzna się do błędu. Prawda że tak robisz??? Więc odłóż klawiaturę na chwilkę i pomyśl nad takimi dwoma przypadkami. 1)Normalne odwierty, 2 po 100m każdy, oddalone od siebie o 10m -połączone w kotłowni równolegle - przepływ przez PC 2m3/h -przepływ przez rury w odwiertach 1m3/h 2) Pyxisowe odwierty w których jest po jednej rurze, też 2 sztuki po 100m. Oddalone od siebie o 10m. W jakiś sposób są połączone na dole kolankami ze sobą. - przepływ przez PC 2m3/h -przepływ przez rury w odwiertach także 2m3/h Twierdzisz że różnica w osiągach tych 2. przypadków nie ma większego znaczenia? Bo moim zdaniem ma duże znaczenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 30.12.2012 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2012 Mylisz się i to poważnie. Wytłumaczę Ci to ale Ty i tak niby przyznasz mi rację ale nie wprost żeby tylko oficjalnie nie okazało się że jednak PYXIS SIĘ POMYLIŁ. Mam takiego kolegę, on też nigdy wprost nie przyzna się do błędu. Prawda że tak robisz??? Więc odłóż klawiaturę na chwilkę i pomyśl nad takimi dwoma przypadkami. 1)Normalne odwierty, 2 po 100m każdy, oddalone od siebie o 10m -połączone w kotłowni równolegle - przepływ przez PC 2m3/h -przepływ przez rury w odwiertach 1m3/h 2) Pyxisowe odwierty w których jest po jednej rurze, też 2 sztuki po 100m. Oddalone od siebie o 10m. W jakiś sposób są połączone na dole kolankami ze sobą. - przepływ przez PC 2m3/h -przepływ przez rury w odwiertach także 2m3/h Twierdzisz że różnica w osiągach tych 2. przypadków nie ma większego znaczenia? Bo moim zdaniem ma duże znaczenie. I jednak widze wyraznie ze myslisz pojecia mocy i ilosci energii. Jesli w kotlowni stoi pompa o takiej MOCY, ktorej wystarczy MOC DZ o dlugosc 200mb rury polaczonej w obwod "Pyxisowy", to nie bedzie problemu. Oczywiscie jak napisalem wczesniej MOC ukladu z u-rurka bedzie wieksza, ale ne 2x wieksza. Caly czas mowimu o MOCY. Jesli masz dom ktory potrzebuje w sezonie okreslona ilosc ENERGII pobranej z gruntu, to oba przypadki sa rownowazne. Nie wyciagniesz tej ENERGII wiecej niz zapewnia warunki gruntowe przy okreslonej dlugosci odwiertow. Niezlaeznie czy w odwiert wsadzisz jedna, dwie czy 3 sondy. Czy sie z powyzszym nie zgadzasz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 30.12.2012 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2012 A nie mówiłem? :D Skąd ja to wiedziałem że P. tak odwróci sytuację żeby zatrzeć właściwy problem. Podchodzisz do sprawy od dupy strony. Bo jeśli "pyxisowy" sposób zostanie tak dobrany że wystarczy dla pracy danej pompy, to "normalny" sposób o identycznej długości dziur w ziemi będzie duużo przewymiarowany. Ale jeśli wrócimy do właściwej kolejności i dobierzemy dla danej pompy odwierty w "normalnej" postaci, to "pyxisowe" odwierty o tej samej długości spowodują O WIELE GORSZĄ pracę pompy ciepła. ROZUMIESZ TERAZ RÓŻNICĘ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 30.12.2012 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2012 Nie ma WIEKSZEGO znaczenia. No bo czy ja czegos nie rozumiem, czy Ty mylisz pojecia? Jedna sprawa to moc DZ a druga sprawa to jego "pojemnosc" energetyczna, ze tak sie wyraze. Chodzi mi o ilosc energii ktora mozemy z niego wyciagnac. O ktorej sprawei piszemy, bo ja o tej drugiej (ilosc energii) i na jej dostepnosc w gruncie wplyw ma dugosc odwieru a nie to ile rurki tam wsadzimy. Wkladamy 2, bo inaczej sie nie da po prostu (tam i spowrotem). Jesli natomiast bierzesz pod uwage moc DZ, to tutaj powierzchnie wymiany ma znaczenie zasadnicze i wtedy jak najbardziej ma to znaczenie, chociaz nie w przeliczniku x2, bo te rurki oda bardzo blisko siebie. Ze wzgledu na moc najlepszym rozwiazaniem jest kolektor spiralny, bo moc mozliwa do uzyskania bedzie najwieksza, ale nie wplynie to na ilosc dostepnej energii w guncie nad kolektorem. mocy dolnego źródła, czy to będzie kolektor spiralny, czy też kolektor poziomy nie można liczyć długością rury, na moc dolnego źródła wpływa przede wszystkim powierzchnia gruntu z jakiej pobierasz ciepło, większość wielkich w produkcji pomp ciepła, raczej nie poleca kolektora spiralnego, preferują kolektory poziome, jak koniecznie chcesz wiedzieć jak obliczać moc dolnego źródła to zajrzyj do wytycznych projektowych Viessmanna, i nie wprowadzaj ludzi w błąd, no chyba, że nie wiedzą co piszą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 30.12.2012 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2012 A nie mówiłem? :D Skąd ja to wiedziałem że P. tak odwróci sytuację żeby zatrzeć właściwy problem. Podchodzisz do sprawy od dupy strony. Bo jeśli "pyxisowy" sposób zostanie tak dobrany że wystarczy dla pracy danej pompy, to "normalny" sposób o identycznej długości dziur w ziemi będzie duużo przewymiarowany. Ale jeśli wrócimy do właściwej kolejności i dobierzemy dla danej pompy odwierty w "normalnej" postaci, to "pyxisowe" odwierty o tej samej długości spowodują O WIELE GORSZĄ pracę pompy ciepła. ROZUMIESZ TERAZ RÓŻNICĘ??? My nadal mowimy o czyms innym. Ja o ilosci energii a ty o mocy. Jesli moc pompy bedzie odpowiednio niska, to nie bedzie tutaj praktycznie ronicy. Pio prostu pompa bedzie pracowala dluzej niz ta podpieta do zrodla o wiekszej mocy (Ururki) Tylko tyle Zarowno jedna jak i druga pompa wyciagna z gruntu taka sama ilosc energii. Bez wzgledu na ilosc rury w odwiertach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 30.12.2012 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2012 My nadal mowimy o czyms innym. Ja o ilosci energii a ty o mocy. Dalej się nie poddajesz? Już mnie to męczy: cytujesz to co napisałem a nie czytasz. GDZIE JA PISZĘ O MOCY??? PS Daję Ci uroczyście słowo, odróżniam doskonale moc od energii. Nie traktuj mnie proszę jak debila. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 30.12.2012 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2012 2) Pyxisowe odwierty w których jest po jednej rurze, też 2 sztuki po 100m. Oddalone od siebie o 10m. W jakiś sposób są połączone na dole kolankami ze sobą. - przepływ przez PC 2m3/h -przepływ przez rury w odwiertach także 2m3/h Twierdzisz że różnica w osiągach tych 2. przypadków nie ma większego znaczenia? Bo moim zdaniem ma duże znaczenie. Złoże Pyxis-a będzie mieć większe źródło o całe 10m podziemnego łącznika. Kwestia przepływu i związanego z tym przyjmowania ciepła w jednostce czasu. Tu można podyskutować. Zależy od złoża, tak się mi wydaje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 30.12.2012 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2012 mocy dolnego źródła, czy to będzie kolektor spiralny, czy też kolektor poziomy nie można liczyć długością rury, na moc dolnego źródła wpływa przede wszystkim powierzchnia gruntu z jakiej pobierasz ciepło, No to moze od orzechow zacznijmy. Co ma wplyw na moc kolektora. Wg mnie powierzchnia wymiany i riznica tempearatur. Gdzie tu mamy powierzchnie gruntu nad kolektorem. Jak ona jest z MOCA powiazana? Pow gruntu nad kolektorem jest scisle powiazana z ILOSCA ZGROMADZONEJ ENERGII. MOC to tylko szybkosc przeplywu tej energii! TYLKO! Panowie, fizyka! większość wielkich w produkcji pomp ciepła, raczej nie poleca kolektora spiralnego, preferują kolektory poziome, jak koniecznie chcesz wiedzieć jak obliczać moc dolnego źródła to zajrzyj do wytycznych projektowych Viessmanna, Poniewaz spiralny ma niekorzystny stosunek ilosc rury/pow nad kolektorem w stosunku do liniowego. Tylko dlatego. Nie dlatego ze ma za mala moc. i nie wprowadzaj ludzi w błąd, no chyba, że nie wiedzą co piszą W tym przypadku wydaje mi sie, ze jednak to Ty sie pomyliles. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 30.12.2012 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2012 PS Daję Ci uroczyście słowo, odróżniam doskonale moc od energii. Nie traktuj mnie proszę jak debila. No to napisz prosze jasno, jaki wplyw na ilosc zgromadzonej energi w DANEJ obejtosci gruntu ma to, jakim sposobem bedziesz z niego ta energie wyciagal. Czy bedzie to 100 czy 200mb rury? Masz 1m3 wody i wezownice 1m2 i 2m2. Z ktorej wezownicy uzyskasz wiecej energii? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 30.12.2012 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2012 Kwestia przepływu i związanego z tym przyjmowania ciepła w jednostce czasu. Otóż to! Zależy od złoża, tak się mi wydaje. Właśnie: jeśli "dobre" złoże to wystarczy mniej odwiertów, prawda? Więc dajmy na to przy dobrym złożu niech wystarczy 150mb łącznie zamiast 200. Pyxisowy sposób dalej ma te 2m3/h w rurach DZ. Odnieśmy to do Twojego trafnego stwierdzenia :Kwestia przepływu i związanego z tym przyjmowania ciepła w jednostce czasu" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 30.12.2012 19:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2012 na moc dolnego źródła wpływa przede wszystkim powierzchnia gruntu z jakiej pobierasz ciepło Nie powierzchnia lecz objętość. Gdyby była to tylko powierzchnia, to kiepsko by działały pionowe spiralne pale o wysokości koło 3m, a mimo że mają małą powierzchnię, to też działają. większość wielkich w produkcji pomp ciepła, raczej nie poleca kolektora spiralnego, preferują kolektory poziome, Spiralny też jest poziomy... i też jak każdy poziomy działa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 30.12.2012 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2012 No to napisz prosze jasno Jasno napisał klaudiusz_x w pierwszym zdaniu. To przed chwilą cytowałem. Wkleić jeszcze raz czy sam popatrzysz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 30.12.2012 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2012 Nie powierzchnia lecz objętość. Gdyby była to tylko powierzchnia, to kiepsko by działały pionowe spiralne pale o wysokości koło 3m, a mimo że mają małą powierzchnię, to też działają. Spiralny też jest poziomy... i też jak każdy poziomy działa. Powierzchnia jest pewnym uproszczeniem, bo zakladam, ze jest wprost proporcjaonalna w naszym przypadku do obketosci z ktorej kolektor pobiera energie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts