rwxw 30.12.2012 22:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2012 Można obejść się bez studzienki kiedy kotłownia wypada niżej od wylotów nitek z DZ? Nie do końca rozumiem Twoje spadki. Z tego co zrozumiałem, dom masz na górce, więc spadek dz będzie w dobrą stronę, rury dz wyjdą w piwnicy pod sufitem ? Jeśli tak, to może się tam uda założyć jakiś trójnik i odpowietrznik ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 30.12.2012 22:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2012 (edytowane) Nie do końca rozumiem Twoje spadki. Z tego co zrozumiałem, dom masz na górce, więc spadek dz będzie w dobrą stronę, rury dz wyjdą w piwnicy pod sufitem ? Jeśli tak, to może się tam uda założyć jakiś trójnik i odpowietrznik ? Dom jest 6m od granicy działki patrząc od dołu. Działka 6m + 1,6m (wiatrołap) + 9m domu w górę + 12 metrów w górę do górnej granicy. Mogę, po uzgodnieniu z sąsiadem, zrobić wykop do bagienka w dół przez Jego działkę i na jego terenie (las w bagnie). Tu potrzeba 600m rury w jednym kawałku. Edytowane 30 Grudnia 2012 przez klaudiusz_x Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 30.12.2012 22:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2012 (edytowane) Wszystko przemawia za rurką 600 metrów, 3x200m zgrzewanych elektrooporowo. Dla 8kW pc będziesz potrzebował przepływu około 2m3/h. Żeby to zapewnić będziesz musiał dać dużą obiegówkę o podnoszeniu koło 10mWs i przepływie 2m3/h przy tym podnoszeniu. Nie jest to zbyt dobry pomysł... Poszukaj takich i sprawdź jakie mają moce. 2 sekcje po 300m, to już tylko przepływ przez jedną 1m3/h i podnoszenie koło 2-3mWs, jest to bardzo duża różnica. Kolejna sprawa to układ z sąsiadem. Co będzie, jeśli za 5-10lat sąsiad się zmieni i coś tam będzie chciał kopać ? Edytowane 30 Grudnia 2012 przez rwxw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 30.12.2012 22:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2012 No i w trakcie poczatkowej ekspoloatacji tez przy odpowietrzeaniu lepiej miec grawitacje za sprzymierzenca a nie wroga. święte słowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 30.12.2012 22:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2012 (edytowane) 2 sekcje po 300m, to już tylko przepływ przez jedną 1m3/h i podnoszenie koło 2-3mWs, jest to bardzo duża różnica. Kolejna sprawa to układ z sąsiadem. Co będzie, jeśli za 5-10lat sąsiad się zmieni i coś tam będzie chciał kopać ? Na allegro można znaleźć pompy do 7m podnoszenia, tak na szybko. Co do sąsiada, sam mi o tym wspominał. Edytowane 30 Grudnia 2012 przez klaudiusz_x Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 30.12.2012 22:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2012 Chyba lepiej pozostać przy mojej działce, Zdecydowanie. Napisalem Ci juz z miesiac temu: "Zrob to po Bozemu bo bedzie placz" Teraz z sasiadem jest OK, a za 3-4 lata sie popsztykacie i kaze Ci zabierac te rurki z jego ziemi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 30.12.2012 22:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2012 (edytowane) Zdecydowanie. Napisalem Ci juz z miesiac temu: "Zrob to po Bozemu bo bedzie placz" Teraz z sasiadem jest OK, a za 3-4 lata sie popsztykacie i kaze Ci zabierac te rurki z jego ziemi. A jak mi przez te dziury dom zjedzie w dół? Mam średnio 2m spadku na 10 metrach długości. Edytowane 30 Grudnia 2012 przez klaudiusz_x Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 30.12.2012 22:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2012 A jak mi przez te dziury dom zjedzie w dół? Mam do 2m spadku na 10 metrach długości. No to musisz to skonsultowac z kims na miejscu, kto Ci doradzi kompetentnie, czy mozesz prowadzic jakiekolwiek prace ziemne ponizej domu. Na porade w tym wzgledzie na forum bym nie liczyl. Jesli masz jakiekolwiek watpliwosci, to niczego nie rob na wlasna reke! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 30.12.2012 23:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2012 To oczywiste. Na razie jestem na drodze poszukiwania różnych rozwiązań. Stąd różne koncepcje W stopce mam podane alternatywne sposoby ogrzewania domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 30.12.2012 23:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2012 A jak mi przez te dziury dom zjedzie w dół? Ja też mam podobny spadek, ale zwięzły grunt. Na długości domu ponad 2m - jak zalano fundamenty, to z jednej strony ich góra była na poziomie ziemi, a z drugiej nie dało się ręką sięgnąć do górnej ich części - stąd mam piwnicę - nie musiałem zasypywać dziury między fundamentami, za to musiałem obsypać dom. Jeśli jednak masz jakiekolwiek wątpliwości, to poradź się kogoś kompetentnego na miejscu. Pyxis ma rację, na forum nikt Ci nie dopowie na to pytanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 30.12.2012 23:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2012 W stopce mam podane alternatywne sposoby ogrzewania domu. A dlaczego akurat "chinska"? Polskie firmy skladaja pompy z podzespolow naprawde renomowanej swiatowej czolowki. Ceny tez do przelkniecia. Ja mam wlasnie taka i nie narzekam poki co. Moze nie jest jakos bardzo urodziwa, ale tez nie straszy. Ani od zewnatrz, ani od wewnatrz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 30.12.2012 23:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2012 W stopce mam podane alternatywne sposoby ogrzewania domu. Wykreśl z nich piec na wszystko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 30.12.2012 23:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2012 (edytowane) Wykreśl z nich piec na wszystko Nie mogę. Będę się wyróżniał na tle pobliskiego osiedla. Zlinczują mnie. Taki piecyk na zużyte pampersy kosztuje aż 1k, prosto z casto. Edytowane 30 Grudnia 2012 przez klaudiusz_x Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 30.12.2012 23:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2012 to wpisz sobie taki piec http://www.jaspi.pl/menu/kotly-co Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 30.12.2012 23:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2012 (edytowane) Nie mogę. Będę się wyróżniał na tle pobliskiego osiedla. Zlinczują mnie. U mnie sąsiedzi też się dziwili: Jak to panie, nigdy nie widać dymu, śnieg leży na kominach, więc czym to grzejecie ? Na szczęście mnie nie zlinczowali Edytowane 30 Grudnia 2012 przez rwxw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vega1 31.12.2012 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2012 a propo dyskusji o spirytusie, Grundfos już odpisał: Dzień dobry, w odpowiedzi na poniższe zapytanie dla spirytus polecamy stosowanie pomp przemysłowych np. typu CRN ze sprzęgłem magnetycznym. Jeśli chodzi Panu o pompy typoszeregu Magna, Alpha2, TP to nie są one przystosowane do tłoczenia alkoholi. Na wypadek dodatkowych pytań proszę o kontakt. Pozdrawiam / Best regards Szybcy są Solidna marka! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 31.12.2012 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2012 Jeśli chodzi Panu o pompy typoszeregu Magna, Alpha2, TP to nie są one przystosowane do tłoczenia alkoholi. vega: Ta fraze wylapaly juz "maszynki skanujace fora" w CBS. Mozesz sie spodziewac zaraz po 6:00 zecydowanego lomotania do drzwi. Lepiej zebys nie mial w domu spirytu w beczce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vega1 31.12.2012 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2012 (edytowane) ale ja nie mam domu Gorzej że odpowiedź Grundfos-a mi średnio leży. Myślałem że ich pompom będzie obojętne co tłoczą. A te przemysłówki to zapewne spore pompy. Edytowane 31 Grudnia 2012 przez vega1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 31.12.2012 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2012 ale ja nie mam domu No to zapukaja do kartonu po lodowce w ktorym spisz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chcialbympompe 31.12.2012 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2012 Gorzej że odpowiedź Grundfos-a mi średnio leży. Myślałem że ich pompom będzie obojętne co tłoczą. A te przemysłówki to zapewne spore pompy. No widzisz. Jednak nie jest tak jak pisałeś: Jak tania to zatrze się i na wodzie. A jak dobra, to spirytus jej obojętny. Wszystko wydaje się proste dopóki nie zaczniemy zagłębiać się w detale. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts