Pinus 16.01.2010 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2010 Mróz wytrzymuje, nie lubi wiatrów od wschodu Słuszna uwaga - jako, że wschodnie wiatry są mroźne (a mróz wytrzymuje ). No chyba, że miałeś na myśli jakiś podtekst polityczny... .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 16.01.2010 15:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2010 Kiedyś krążyło pytanie: Co robic, jeśli wieje wiatr ze wschodu? prawidłowa odpowiedź: Wiać razem z nim A wracając do cyprysika. Delikatne to. Cienka, ażurowa łuska. I mroźny wiatr przemraża i wysusza. W dobrych warunkach, osłoniętym miejscu zimuje bez problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 16.01.2010 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2010 ups kupiłam takiego samego, maluszka, w Tesco. wsadziłam w ziemię, bo myslałam, że to jakiś rodzaj tui a nie miał podpisu z nazwą (iglaki mix ). Całe lato rósł ślicznie, urósł z pół metra. Na zimę go troszkę zawinęłam, ale nie przesadnie. To co, mam na niego nie liczyć? A może go jeszcze opatulić cieplej? A tak w ogóle, to mam tuje z tesco, bardzo ładnie rosną, mam też drugiego biedaka, kupionego z litości rododendrona. Całe lato rósł a jesienią zawiązał śliczne pąki. Mam nadzieję, że wiosną ruszy. Z Casto mam sosnę himalajską, nie miała na razie zamiaru paść, ale to jej pierwsza zima, zobaczymy. Czyli nie jest tak źle To co z tym cyprysikiem zrobić? Ubrać go lepiej? Rośnie przy domu, ale nie w zaciszu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 16.01.2010 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2010 Na zachodzie powinen wytrzymac w osłoniętym miejscu. Ale ogólnie trudna do utrzymania na dłuższa mete. Raczej dla kolekcjonerow. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joaniko 21.01.2010 00:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2010 Na zachodzie powinen wytrzymac w osłoniętym miejscu. Ale ogólnie trudna do utrzymania na dłuższa mete. Raczej dla kolekcjonerow. no to moj cyprysik zaliczam do pokaźnej kolekcji "Zdechle roslinki joaniko" choc gdzies gleboko tli sie jesczse nadzieja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 21.01.2010 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2010 Niewielka...On powinien teraz w chłodzie i spokoju zimować.A rośnie. Światła niewiele, no to się ciągnie jak wiosenne pyrki w piwnicy.Można by toto przezimować gdzie w zimnym garażu. Ale teraz to po ptokach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pinus 23.01.2010 16:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2010 Kiedyś krążyło pytanie: Co robic, jeśli wieje wiatr ze wschodu? prawidłowa odpowiedź: Wiać razem z nim Mirku, czy należy już wiać razem z tym nadchodzącym Teodorykiem? Dziś w nocy było u mnie minus 24 st.C (przy grumcie). .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 23.01.2010 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2010 czy jak dotknęłam sosny himalajskiej a jej wypadły igły, to bardzo źle z nią?Czubek jej wyłysiał, reszta zakryta, była osłonięta słomą ale czubek zostawiłam, żeby trochę światła miała. Teraz słoma zamarzła a z czubka igły wychodzą. Mam już się martwić, czy jeszcze poczekać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pinus 23.01.2010 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2010 czy jak dotknęłam sosny himalajskiej a jej wypadły igły, to bardzo źle z nią? Czubek jej wyłysiał, reszta zakryta, była osłonięta słomą ale czubek zostawiłam, żeby trochę światła miała. Teraz słoma zamarzła a z czubka igły wychodzą. Mam już się martwić, czy jeszcze poczekać? Na wszelki wypadek ja bym się już martwił, zwłaszcza, że teraz mam czas. Tu nie ma na co czekać .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 23.01.2010 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2010 serca nie masz zamiast pocieszyć, znaleźć jakiś cień nadziei, to tak z kopa No to się martwię. też mam czas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 23.01.2010 23:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2010 Kiedyś krążyło pytanie: Co robic, jeśli wieje wiatr ze wschodu? prawidłowa odpowiedź: Wiać razem z nim Mirku, czy należy już wiać razem z tym nadchodzącym Teodorykiem? Dziś w nocy było u mnie minus 24 st.C (przy grumcie). .. Wiej.... Zatrzymaj się u mnie... jaką flaszkę obalimy I już razem zwiejemy dalej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pinus 24.01.2010 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2010 Dziś było u nas minus 28 No dobra, wy...wiewam stąd. Flaszkę mam wziąć czy Ty stawiasz? Do zobaczenia .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 24.01.2010 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2010 Dobrą pigwówke mam A dziś w nocy szlag mi folię na tunelu trafił.. no nienowa, ale miała wytrzymać. Cichutko, wiatru nie bylo, a wygląda jak makaron, strzępy. A w środku młodzież, pare tysięcy, bez śniegu... i jeszcze trzy noce... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pinus 24.01.2010 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2010 Mirku, współczuję Ci. Musi że folia była zbyt naciągnięta jak na ten mróz. Mój materiał jest raczej zabezpieczony (doniczki w trocinach, kilka warstw cieniówki a na tym jest około 25 cm śniegu), ale nigdy nie wiadomo co może zmarznąć. Wniosek z tego, że trzeba być ostrożnym przy wiosennych zakupach drzew i krzewów. Widziałem w kilku punktach sprzedaży, że krzaki stoją w doniczkach bez żadnego zabezpieczenia . Pewnie ich właściciele uwierzyli już w globalne ocieplenie oraz w naiwnych klientów. W szkółkach też różnie bywa z zabezpieczeniem .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mymyk_KSK 24.01.2010 14:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2010 Pinus, weź może wytłuść i wybolduj to zdanie o uważaniu przy wiosennych zakupach, bo się obawiam, że sporo osób się "natnie".. Mirek - wyrazy współczucia. Może chciaż ze środka kupki się co ostanie.. PS Chłopaki, może przywiejecie do Krakowa z tą pigwówką, wypiję z żalu za moją figą, bo martwić się nie mam czasu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pinus 24.01.2010 16:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2010 Wytłuściłem - ale czy wiosną będzie ktoś jeszcze o tym pamiętał .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts