Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

CENTRALNE OGRZEWANIE NA P LYN BORYGO

SSLAWEK

Recommended Posts

Nie licz Kolego, że Ci ci z pięciocyfrowym licznikiem na koncie odpowiedzą sensownie. To "elyta". Tyle, że w większości - w ilości nabitych durnych postów.

Borygo nic złego twojej instalacji nie zrobi. Nie zeżre uszczelnień, nie uszkodzi pompy. Jedynie - ponieważ ma nieco mniejsze ciepło właściwe niż woda, będzie trochę gorzej odbierać ciepło z kotła. Ale i z tym sobie poradzisz, zwiększając obroty pompy.

Możesz je stosować w układzie zamkniętym (lepiej), bo w układzie otwartym zawsze będą straty przez parowanie, a uzupełniać możesz woda, tyle, że tym samym ograniczysz sobie po pewnym czasie poziom bezpieczeństwa przed zamarznięciem.

Pozdrawiam

Panie "doradca" 5 cyfrowy

Borygo, to dokładnie 50% roztwór glikolu propylenowego o temp. wrzenia 105 st.C i temp. rozkładu ok. 500 st. C.

Czytać, czytać, czytać ... i dopiero później doradzać. Amen

ojejku jakiś Ty, o Trzycyfrowy, mondry

pozazdrościć

coż staram się jak mogę, czytać, szczególnie wikipedię

a Ciebie, widzę, dalej piecze :D

re: 5 cyfrowy

Zgodnie z twoim zawołaniem:

"albo c..., albo jesteś c..., nie ma innej możliwości"

Może twoja wiedza z Wikipedii pochodzi.

Moja - z karty wyrobu producenta. Borygo to nazwa handlowa płynu do chłodnic samochodowych produkowanego przez zakłady w Skaryszewie.

Google twoim przyjacielem.

A więc:

"albo c..., albo jesteś c..., nie ma innej możliwości".

Ukłony. Do 99.999 jeszcze trochę ci zostało. Masz więc pole do popisu.

Amen

re: 4 cyfrowy

Obowiązek stosowania się do zaleceń producenta - zwłaszcza odnośnie medium grzewczego - wygasa wraz z gwarancją.

Pytający - ten który zakładał wątek, nic o tym, czy ma kocioł na gwarancji, czy już nie, ani nawet jaki kocioł nic nie pisał. Pytał o możliwość stosowania Borygo w układzie chłodzenia. Dostał odpowiedź. Reszta zależy od niego.

Amen

p.s. "Chińcyki trzymają sie mocno..." S. Wyspiański "Wesele"

Witam! Czy ktoś spotkał się z zalanym płynem borygo do systemu zamiast wody. Prosiłbym o komentarz na ten temat fachowcow.Pozdrawiam.Sławek.

kumpel czymś takim zalał centralne dwa lata temu - do tej pory wszystko ok. acha dom w górach na wykendy, palenie ekogorszkiem stąd takie rozwiązanie

a czytanie zacząć od instrukcji obsługi urządzeń grzewczych, producenci bardzo często wymagają pracy z woda a nie innymi czynnikami, często pod groźba utraty gwarancji

No właśnie. Przed zalaniem instalacji napisałam maila do Vaillanta z zapytaniem czy i jaki płyn może być użyty zgodnie z ich zaleceniami. Za pierwszym razem napisali żeby poczytać instrkcję :o , w której nic na ten temat nie było. W odpowiedzi na kolejnego dostałam informację, że użycie jakiegokolwiek płynu poza wodą spowoduje utratę gwarancji na piec :roll:

Instalacja została zalana wodą, ale po jakimś czasie gdzieś mi wpadło w oczy, że Vaillant ma swój płyn przeciwko zamarzaniu :roll:

I co o tym myśleć 8)

Poszukajcie: Ergolid i Ergolid Eko, również produkcji Boryszewa...

Stosowane od kilkunastu lat w instalacjach domków letniskowych i innych rzadko użytkowanych obiektów, w instalacji z miedzi - przy grzejnikach również z miedzi. Jak jest w innych instalacjach, nie wiem..

Przy zalaniu instalacji olejem lub glikolami praktyka nie zaleca stosowania nawojów konopnych na złączach.

Należy szczególnie starannie uszczelnić połączenia.

Obowiązek stosowania się do zaleceń producenta - zwłaszcza odnośnie medium grzewczego - wygasa wraz z gwarancją.

Pytający - ten który zakładał wątek, nic o tym, czy ma kocioł na gwarancji, czy już nie, ani nawet jaki kocioł nic nie pisał. Pytał o możliwość stosowania Borygo w układzie chłodzenia. Dostał odpowiedź. Reszta zależy od niego.

Amen

Chyba czytamy inne wątki. :o

Amen

Chyba czytamy inne wątki. :o

a może nie... pamiętam taką tezę sformułowaną na tym forum przez użytkownika "boguslaw" (chyba, jeśli przekręciłem to poprawcie), że ogrzewanie może być traktowane jako układ komfortowego schładzania naszego ciała, w odróżnieniu od niekomfortowego - zbyt szybkiego, kiedy jest nam po prostu zimno, przewrotne to było sformułowanie, ale można i w ten sposób na to patrzeć... Choć nie wiem czy właśnie z taką intencją pisał "mały_energetyk"

re: zbigmor

Nie wiem jak ty, ale ja czytam ten sam wątek.

Założyciel tego wątku w preambule napisał tak:

"Witam! Czy ktoś spotkał się z zalanym płynem borygo do systemu zamiast wody...."

Co z tego wynika?

Ano to, że zero informacji o rodzaju kotła, jego wieku, producencie, obostrzeniach itp.

Gość chciał wiedzieć, czy można i czy już ktoś to robił praktycznie, zastosować płyn chłodniczy do instalacji wodnej. Pewnie używa obiektu sporadycznie i boi się o możliwość jego zamarznięcia, gdy kocioł nie będzie hulał.

Wszystko i na temat.

Amen

re: zbigmor

Nie wiem jak ty, ale ja czytam ten sam wątek.

Założyciel tego wątku w preambule napisał tak:

"Witam! Czy ktoś spotkał się z zalanym płynem borygo do systemu zamiast wody...."

Co z tego wynika?

Ano to, że zero informacji o rodzaju kotła, jego wieku, producencie, obostrzeniach itp.

Gość chciał wiedzieć, czy można i czy już ktoś to robił praktycznie, zastosować płyn chłodniczy do instalacji wodnej. Pewnie używa obiektu sporadycznie i boi się o możliwość jego zamarznięcia, gdy kocioł nie będzie hulał.

Wszystko i na temat.

Amen

Jakbyś przeczytał tytuł to byś wiedział, że nie o system chłodzenia pytał autor.