Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

oranżeria albo bardzo duży wykusz - pochwalcie się!

sophia

Recommended Posts

Moj wykusz jest pokaznych rozmiarow, szyby o wysokości 225cm, dwie boczne szyby o szerokosci po 60cm i dwie srodkowe o szerokosci po 90cm.

Uznalam, ze najlepsza ozdoba mojego wykuszu z widokiem na ogrod bedzie sama natura, a zwlaszcza codziennie inne zachody slonca, ktorymi sie wszyscy w domu pasjonujemy od lat. Nad wykuszem jest oswietlenie, ktore pieknie widac wieczorem zarowno z zewnatrz, jak i wewnatrz domu. Parapet jest wykonany z granitu, jak reszta wykonczenia z kamienia w salonie i kuchni. Ozdobe tego miejsca stanowia moje ukochane kwiaty, zwlaszcza 2-metrowy podwojny fikus debolistny/ficus lyrata. Bardzo mnie cieszy, ze nareszcze mam miejsce na zebranie kwiatow w jednym miejscu. Na szybach sa rewelacyjne zaluzje plisowane, ktore sa niewidoczne, gdy ich nie poptrzebuje.

I tyle, czyli nic oryginalnego:)

http://fotoo.pl/zdjecia/files/2010-01/bed786e9.jpg

http://fotoo.pl/zdjecia/files/2010-01/e173ea4f.jpg

http://fotoo.pl/zdjecia/files/2010-01/95b8bdd9.jpg

http://fotoo.pl/zdjecia/files/2010-01/6121b6f6.jpg

http://fotoo.pl/zdjecia/files/2010-01/988a76ef.jpg

Iwa_P dzięki! Widzę że również widok natury jest tym co lubisz i szkoda go zasłaniać firankami itp.

Również będę miała okna ze szprosami z tym że moja będzie w prostokącie 2 m x 4 m i prowadzić z niej będą na wprost duże drzwi do ogrodu. Widzę że podłoga u Ciebie taka jak w salonie u mnie w salonie będzie drewno a w tym wykuszu chcemy położyć gres itp.

Ja zastanawiam się nad wstawieniem tam jakiegoś rattanu do "klapnięcia i podziwiania"

sophia pomysl wypoczynku w miejscu podziwiania natury jest jak najbardziej trafiony. Ja niestety wykusz mam przy kuchni, wiec naturalnie zostal wykorzystany na kacik jadalny:)

Choc wiele pieknie ozdobionych okien wykuszu widzialam, to i tak nigdy bym firanek w nim nie powiesila.

Zastanawialam sie nad powieszeniem takich ozdob z tworzywa sztucznego (nie znam fachowej nazwy), ktore laczy sie ze soba np. pionowo. Pieknie sie prezentuja takze azurowe szlaki w oknie.

O cos takiego:

http://fotoo.pl/zdjecia/files/2010-01/e1f94841.jpg

http://fotoo.pl/zdjecia/files/2010-01/c085839e.jpg

Przy czym najbardziej mi sie podobaja czarne i o ksztalcie podobnym jak desen w blacie arabeska z mojej kuchni. Nie znalazlam zdjecia.

U nas jest tak:

http://lh4.ggpht.com/_22HWvtH4gXg/Sgx3aO0z4tI/AAAAAAAACCo/V2sxlxd9N9M/_MG_2654.JPG

Zabudowaliśmy taras o powierzchni 2,6/6m oranżerią otwartą na salon.

powstało kapitalne miejsce na kawkę z widokami wsród gąszczu kwiatów zwłaszcza w takie dni jak dziś- na zewnątrz -15 stopni w srodku miłe 23, przy szybie nawet cieplej.

Na krótszych bokach mamy drzwi uchylno- przesuwne , z jednej strony bedzie taras, z drugiej drewutnia-składzik.

Na dachu mamy roletę zewnętrzną, środek zacieniamy zasłonami na linkach- niezbyt dobry pomysł- szczerze mówiąc i zastanawiam się nad takimi roletkami jak u Iwy-P

W naszej oranżerii obecnie stoi jedna samotna strelicja, do niedawna 1/3 zajmowała choinka. Reszta kwiatów zastała przesunieta w drugi kąt salonu, a oranżeria była miejscem na tance na hucznej (podobno) pępkówce :D

Tez chciałabym miec tam mały stoliczek z dwoma fotelami, ale na razie nie znalazłam niczego pasującego do reszty salonu.

Sophia - u Ciebie okna będą do samej podłogi? I co z ogrzewaniem? Powiem Ci z doświadczenia, ze grzejnik musi być jak najbliżej szyb.

Pozdrawiam

...

Na dachu mamy roletę zewnętrzną, środek zacieniamy zasłonami na linkach- niezbyt dobry pomysł- szczerze mówiąc i zastanawiam się nad takimi roletkami jak u Iwy-P

...

Sophia - u Ciebie okna będą do samej podłogi? I co z ogrzewaniem? Powiem Ci z doświadczenia, ze grzejnik musi być jak najbliżej szyb.

Pozdrawiam

Dobra sprawa z zaluzjami plisowanymi, glownie dlatego, ze ich nie widac, gdy nie sa konieczne lub gdy nie chcemy.

W innej czesci domu mam tez szerokie okna/drzwi do samej ziemi i przy ogrzewaniu podlogowym swietnie trzyma sie temperatura.

kaura Piekna Twoja oranzeria. Mysle, ze za jakis czas i ja zabuduje taras:)

U nas jest tak:

http://lh4.ggpht.com/_22HWvtH4gXg/Sgx3aO0z4tI/AAAAAAAACCo/V2sxlxd9N9M/_MG_2654.JPG

Zabudowaliśmy taras o powierzchni 2,6/6m oranżerią otwartą na salon.

powstało kapitalne miejsce na kawkę z widokami wsród gąszczu kwiatów zwłaszcza w takie dni jak dziś- na zewnątrz -15 stopni w srodku miłe 23, przy szybie nawet cieplej.

Na krótszych bokach mamy drzwi uchylno- przesuwne , z jednej strony bedzie taras, z drugiej drewutnia-składzik.

W naszej oranżerii obecnie stoi jedna samotna strelicja, do niedawna 1/3 zajmowała choinka. Reszta kwiatów zastała przesunieta w drugi kąt salonu, a oranżeria była miejscem na tance na hucznej (podobno) pępkówce :D

Tez chciałabym miec tam mały stoliczek z dwoma fotelami, ale na razie nie znalazłam niczego pasującego do reszty salonu.

Pozdrawiam

No widok bajeczny!!!!!!!!!!!!!!

nasza oranżeria jeszcze w powijakach - widok od strony wejścia do salonu

http://img710.imageshack.us/img710/4064/nowy6.jpg

oraz widaok jaki będziemy podziwać siedząc sobie w oranżerii

http://img710.imageshack.us/img710/1478/pict0366.jpg

czekamy właśnie na okna, które będą do samego dołu, pom. tak jak pisałam szer 4 metry głębokie 2 metry, ogrzewanie podłogowe - mamy nadzieję że wystarczy, zresztą takie było zadanie architekta żeby tam nie było zimno bo sam proponował żeby tej oranżerii nie zamykać od salonu... więc nie będzie ona taka w 100% bo otwarta i nie ma szkła na suficie.

Drzwi otwierane do wewnątrz i koniecznie w przyszłym roku MOSKITEIRA! bo komary nas zjedzą hehehehe

Moja wizja jeszcze jest dość mglista ale ustawienie głownie na wschód a po prawej stronie od południa myślę że zapewni nam również dużo ciepła i słoneczka.

A jakie oświetlenie tej części salonu masz wieczorem?

A podłoga - w całym salonie i oranżerii taka sama?

Myślałam nad drewnianymi żaluzjami bo dodawałyby klimatu tworząć tło np dla dużej palmy. A w połączeniu z rattanem... niczym na wczasach wrażenie.

A więc szukamy mebelków do oranżerii - ja szukam raczej klasycznych.

Przy tak dużej oranzerii nie stawiałabym osobnych donic, tylko duże skrzynie w kilkoma roślinami o podobnych wymaganiach.

No to ja chętnie skorzystam z pomysłu na aranżację zielenią mojego zakątka. Też myślę o 2-3 roślinach ale sporych rozmiarów bo o hodowli cudów wianków przy takiej otwartej oranżerii mogę zapomnieć. Myślałam na ładnym wyeksponowaniu w jednej donicy moich 5 póki co storczyków które na razie "współpracują" ze mną i kwitną 2 razy w roku.

A póki co mam ok 1.6 m hibiskusa który chyba zostanie potraktowany sekatorem aby w końcu zaczął się rozkrzewiać a nie piął się tylko jak strzała w górę :)

Myślę że zieleń w oranżerii nie może być konkurencją dla widoku lasu i wody z lewej strony

http://img710.imageshack.us/img710/4064/nowy6.jpg

Cieszę się z tej zabudowy jak małe dziecko :D :D :D

Co prawda wykonanie elewacji, tarasu i ogrodzenia trzeba było odsunąć w czasie ze względu na braki w skarbonce, ale nie załuję.

Jedynym negatywnym aspektem tych widoków jest fakt ze na ich kontemplacji mozna spędzić znaczną cześć dnia :roll:

Na zdjeciu akurat jest lewy narożnik ogrodu, w prawym mam jednak kilka na widoku kilka domostw sąsiadów, ale oddalonych o minimum 200m.

Kiedyś jeden z sąsiadów spytał mnie co będziemy uprawiac w tej szklarni :D

Sophia- u Ciebie tez jest bosko- ten las prawie w salonie i widok na jeziorko każdego dnia wprawiałyby mnie w wakacyjny nastrój.

Tak jak napisałaś tez nie dawałabym dużych roslin na tle lasu, bo on sam jest ozdobą, ale storczyki zgrałyby się fajnie, zwlaszcza, ze przy wschodniej ekspozycji, lekko zacienionej pewnie będą nieźle rosnąć.

A propos naszej podłogi- jest taka sama jak w salonie- grafitowe płytki 60/60cm z ogrzewaniem podłogowym pod całoscią. Oranżeria dodatkowo oświetlona halogenami na systemie linkowym.

Pozdrawiam i życzę udanych realizacji.

Cieszę się z tej zabudowy jak małe dziecko :D :D :D

Co prawda wykonanie elewacji, tarasu i ogrodzenia trzeba było odsunąć w czasie ze względu na braki w skarbonce, ale nie załuję.

Jedynym negatywnym aspektem tych widoków jest fakt ze na ich kontemplacji mozna spędzić znaczną cześć dnia :roll:

Na zdjeciu akurat jest lewy narożnik ogrodu, w prawym mam jednak kilka na widoku kilka domostw sąsiadów, ale oddalonych o minimum 200m.

Kiedyś jeden z sąsiadów spytał mnie co będziemy uprawiac w tej szklarni :D

Sophia- u Ciebie tez jest bosko- ten las prawie w salonie i widok na jeziorko każdego dnia wprawiałyby mnie w wakacyjny nastrój.

Tak jak napisałaś tez nie dawałabym dużych roslin na tle lasu, bo on sam jest ozdobą, ale storczyki zgrałyby się fajnie, zwlaszcza, ze przy wschodniej ekspozycji, lekko zacienionej pewnie będą nieźle rosnąć.

A propos naszej podłogi- jest taka sama jak w salonie- grafitowe płytki 60/60cm z ogrzewaniem podłogowym pod całoscią. Oranżeria dodatkowo oświetlona halogenami na systemie linkowym.

Pozdrawiam i życzę udanych realizacji.

Dzięki za komplement naszego cuda!

A jak to jest z tym myciem okien? Nie ma się wrażenia że non stop możnaby je myć? Bo np. zasłaniaja widoki? hehehe

Kaura, dla takich widoków warto budować dom. :-) Przepięknie.

Oj warto było się pomęczyć z budową....

warto tez sie męczyć z myciem szyb :-? zajmuje trochę czasu, ale zastępuje gimnastykę z akrobacjami na wysokości, więc jedziemy na adrenalinie :wink:

Zakupiliśmy zestaw z wysięgnikiem teleskopowym, ściągaczką 45cm szerokości i w dwie osoby idzie szybko.

I oczywiście nie myjemy tych szyb co miesiąc :) trzeba tylko odpowiednio przez nie patrzeć :lol:

Jak się skupi wzrok na najbliszym drzewie, to wszelkie paprochy i krople wody się rozmywają :wink:

Pozdrawiam

• 1 month później...

...

KAURA - my planujemy ogrzewanie podłogowe w części oranżerii , wobec tego na tej części położymy jakieś płytki alby dobrze oddawały ciepło... a reszta podłogi w salonie tradycyjny parkiet i pod oknami grzejniki...

kaura, Twoj ogrod zimowy prezentuje sie bardzo okazale.

Poniewaz w przyszlosci tez planuje tego typu ogrod, mam kilka pytan:

1. Jaka jest jego orientacja wzgledem stron swiata ?

2. Jaki wspolczynnik przenikania ciepla U maja okna w Twoim ogrodzie ?

3. Jesli jest on usytuowany od poludnia/zachodu, to czy roleta zewnetrzna na czesci dachowej wystarczajaco zabezpiecza przed sloncem w lecie ?

4. Czy koszt 1 m2 Twojego ogrodu zimowego jest mniej wiecej 1.5, 2 a moze 3 razy drozszy od sredniej dla pozostalej czesci domu ?

Pozdrawiam