amanna 24.01.2010 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2010 Ale plus czy minus? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amber 24.01.2010 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2010 Temperatura wyrównuje się do panującej na zewnątrz To jest cud a nie jakieś podłogówki zużywające kropelkę opału na miesiąc czy pompy ciepła do których elektrownia dopłaca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
laparia 25.01.2010 05:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2010 civic9 jaki masz parkiet nie rozsych się przy tej temperaturze zasilania pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
civic9 25.01.2010 07:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2010 merbau. rozsycha, ale nie z powodu temperatury. "rozeschł" się jak wilgotność spadła, to jest kluczowe dla drewna, a nie te kilka stopni (przecież jak słońce zaświeci w lato to ma więcej na powierzchni). nie przeszkadza mi to. na wiosne/lato trochę wraca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 25.01.2010 07:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2010 Daga&Adam. Dopisz coś jeszcze o ścianach zewnętrznych i ich dociepleniu + ociepl. dachu + posadzki od gruntu. amber. Myślisz, że kitują? Póki co, raczej nie.. mariankossy. Twoje poczucie humoru jest dość specyficzne, poparte równie specyficznym, swoistym dla Ciebie słownictwem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
makow11 25.01.2010 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2010 mam 100% podłogówki, >170m2. z tego ok 120m2 pod parkietem, reszta pod płytkami. " civic9,położony masz zwykły parkiet czy specjalny-dedykowany do ogrzewania podłogowego?Jak sprawuje się podłogówka pod parkietem vs. płytkami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
civic9 25.01.2010 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2010 civic9,położony masz zwykły parkiet czy specjalny-dedykowany do ogrzewania podłogowego?Jak sprawuje się podłogówka pod parkietem vs. płytkami? po prostu merbau, trzeba wybierać z tych gatunków stabilniejszych, parkieciarze na pewno wiedzą, no i nie za gruby - 15mm bodajże. olejowany. aby się za bardzo się rozsychał przed układaniem powinien być na pewno suchy co parkieciarz może sprawdzić odpowiednio miernikiem i zaprezentować (konkretne zalecane wartości do znalezienia w sieci). sprawuje się tak samo. może się wolniej rozgrzewa, ale nawet nie sprawdzałem - jeśli ogrzewanie chodzi cały czas to nie ma znaczenia. ale z rozsychaniem (nie wszędzie, ale miejscami szpary do ok. 1mm między klepkami) to się trzeba pogodzić albo cały czas walczyć z wilgotnością (mnie się nie chce). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 25.01.2010 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2010 Daga&Adam. Dopisz coś jeszcze o ścianach zewnętrznych i ich dociepleniu + ociepl. dachu + posadzki od gruntu. Sciany porotherm 25 + 20cm styro, dach 25cm welny 0,035, posadzka parter - 5cm styro - ponizej jest piwnica - w tej chwili jeszcze nieogrzewana ale ocieplona (10cm styro na podlogach, a 15cm styro na jej scianach). W piwnicy jest stale ok 8 st C. Poki co grzeje ok 140m2 parteru. Na poddaszu nie mam jeszcze nawet zrobionych wylewek ani rozlozonego styropianu, a panuje tam temperatura o 2-3 st C nizsza niz na parterze. Czyli mozna powiedziec ze podlogowka z parteru praktycznie ogrzewam parter + poddasze Jak zrobie na wiosne wylewki na poddaszu to zapewne bede mogl jeszcze troche obnizyc temperature zasilania podlogowek. pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mynia_pynia 25.01.2010 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2010 Wkurzają mnie grzejniki nisko temperaturowe. W odległości kilku centymetrów czuć miłe ciepełko jak dotykasz to zimne. Jak jestem na budowie to chcąc się przytulić do czegoś ciepłego idę do łazienki do drabinki . W domu mam ustawioną temp 13 st., tak tylko żeby chałupa nie zamarzła. Podłogówka działa, chociaż w wiatrołapie kafle chłodne mimo że puszczone jest 25 stopni na rurki, no ale nie mam zaizolowanych drzwi zewnętrznych i mocno wieje od nich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 25.01.2010 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2010 Wkurzają mnie grzejniki nisko temperaturowe. W odległości kilku centymetrów czuć miłe ciepełko jak dotykasz to zimne. Jak jestem na budowie to chcąc się przytulić do czegoś ciepłego idę do łazienki do drabinki . W domu mam ustawioną temp 13 st., tak tylko żeby chałupa nie zamarzła. Podłogówka działa, chociaż w wiatrołapie kafle chłodne mimo że puszczone jest 25 stopni na rurki, no ale nie mam zaizolowanych drzwi zewnętrznych i mocno wieje od nich. Nie dziwne ze chcesz sie tulic do czegos cieplego jak w domu 13 st. Jak bedzie ~20-23 (jak tam lubisz) to nie bedzie potrzeby przytulania sie do kaloryfera Conajwyzej mozesz polozyc sie "na orzelka" na podlodze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pkm 25.01.2010 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2010 Daga&Adam napisz proszę coś więcej o kosztach eksploatacji Twojego ogrzewania, będe miał bardzo podobny układ więc Twoje doświadczenia sa dla mnie bardzo cenne , pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztof BB 25.01.2010 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2010 1-sz sezon grzewczy dom niedocieplony aczkolwiek BK 36,5 odm. 400 i zaprawa ciepłochronna cały parter kafelki i podłogówka.Nawet łazienka bez grzejnika - jest super nie zamieniłbym się na grzejniki które doświadczałem przez lata mieszkając w bloku.Przede wszystkim super mikroklimat wilgotność 50-60% nie czuć suchoty w gardle, nie fruwa kurz i wszędzie jest jednakowo ciepło a nie tylko w okolicy kaloryfera.Szybkiego nagrzewu też nie jestem pozbawiony mam kominek ale jeśli w nim palę to dlatego aby zaoszczędzic na gazie i dogrzać sufity poza tym chcę się pozbyć sterty drewna z działki.Tam gdzie nie ma kominka mogę włączyć grzejnik elektryczny ale nie było jeszcze takiej potrzeby więc ten stoi w garażu.Po ok. 2 -3 godzinach palenia w kominku mikroklimat się traci. Wady? Tak jest jedna ceny gazu - polityka proekologiczna państwa zachęca do palenia śmieciami oponami i czym popadnie więc nie dziwi mnie że z wielu kominów widać czarny dym.... Jeśli ktoś ma problem z podłogówką to moim zdaniem albo z powodu złego projektu albo z powodu nieprawidłowego zasilania ewentualnie samego wykonania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 25.01.2010 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2010 Daga&Adam napisz proszę coś więcej o kosztach eksploatacji Twojego ogrzewania, będe miał bardzo podobny układ więc Twoje doświadczenia sa dla mnie bardzo cenne , pozdrawiam Trudno oszacowac koszty bo grzeje troche pradem, troche kominkiem (a tu znowu troche drewnem, troche brykietem REKORD z wegla brunatnego Ale tak plus minus to teraz w te najwieksze mrozy schodzi mi paczka brykietu na dzien. Przy temperaturach 0, -5 schodzi ok polowa. Czyli 22 pln / dzien w mrozy gdzie temp dochodzi do -20 i 11 pln / dzien gdzie temp jest bardziej ludzka Co mnie optymistycznie nastawia to fakt, ze paczka tego REKORDa to ok 140kWh przy sprawnosci rzedu gora 75% kominka z plaszczem daje ~100kWh energii w uklad. I to tez by sie zgadzalo - tyle mniejwiecej na dobe "wcina" mi piec elektryczny, kiedy kominek jest calkowicie wygaszony. 100kWh / 24h = wymagana moc zaledwie 4,2kW! Mam bufor 1000l, wiec nadwyzki sa w nim gromadzone i oddawane kiedy trzeba. Na pewno palenie w kominku jest duzo tansze od pradu.. Zakladajac 10 mroznych dni i 20 "normalnych" potrzebuje te 20 paczek * 22 pln = 440 pln. Zalatwiam sobie wlasnie brykiet drzewny za praktycznie polowe tej ceny (1t = 490 pln) wiec te 440 spadnie do ok 300. Problem w tym ze nie zawsze chce sie palic - wiekszosc grudnia np. "przejechalem" na pradzie, a ze jeszcze nie mam II taryfy to troche mnie to bedzie kosztowac (ok 2 x drozej niz tym brykietem). W przyszlym roku planuje tak czy siak pompe ciepla, a w kominku palenie raczej w weekendy do zrobienia nastroju pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 26.01.2010 07:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2010 Zima mrozi bez wytchnienia, więc pewnie jeszcze za wcześnie na podsumowania..Gigantyczny materiał do weryfikacji koncepcji i rozmaitych konfiguracji.Ważne, by wyciągane wnioski były maksymalnie rzetelne.. Póki co: pochwalili się swoimi instalacjami głównie" pompiarze" - instalachje kosztowne. W ich obiektach bardzo dobrze ocieplonych, ponad ogólnie przyjęte standardy, wielotonowej wagi grzejnik płaszczyznowy działa korzystnie, stabilizująco na temperaturę wnętrz - warunek - obiekt doskonale ocieplony ze wszystkich stron. inni, którzy się wypowiadali, również posiadają relatywnie ciepłe domy. Pytanie? Przy tak małych stratach ciepła - jak spisują się instalacje mieszane? A jak jest w obiektach nie aż tak ciepłych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 26.01.2010 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2010 W zeszły piątek mój hydraulik wpadł naprawić wyciek z umywalki i postanowił mi "pomóc" i pomógł. Finał jest taki, że namieszał (w mieszaczu zapewne) i z 5 pętli na parterze grzeją dwie Na poddaszu cieplutko jak w uchu (w obu łazienkach podłogówka hula i kaloryfery gorące). Na parterze zaś kanałówka działa a podłogówka umówmy się..... Na szczęscie dom dobrze docieplony, więc na dole temperatura 21 stopni. Ale ja lubię 25 Dziś ma przyjść poprawić Zobaczymy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 26.01.2010 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2010 nie mam PC - ogrzewam ekogroszkiem mam 70m2 podłogówki + na pozostałych 100m2 grzejniki dom ocieplony chyba standardowo (styro :10cm podłoga, 15cm ściany, poddasze wełna 18+5) komfort ciepły super, temp całodobowa w okolicach 22oC ostatnio nawet cieplej bo grzejniki grzeją non stop (jak było w okolicach -5oC to w nocy i jak nie było nas w domu nie grzały). Dzieci latają niekiedy po domu w krótkim rękawku, ja w cienkiej koszuli, żona w sweterku - no cóż wszystkim nie dogodzisz... Kocioł spala worek węgla <27-28kg /dobę. Najfajniej jest w salonie gdzie jest podłogówka (wisi też grzejniczek jednopłytowy pod oknem, za kanapą). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
freetask 26.01.2010 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2010 1-sz sezon grzewczy dom niedocieplony aczkolwiek BK 36,5 odm. 400 i zaprawa ciepłochronna cały parter kafelki i podłogówka. Nawet łazienka bez grzejnika - jest super nie zamieniłbym się na grzejniki które doświadczałem przez lata mieszkając w bloku. a miałeś podłogówkę w bloku? Nie. Czy ktoś inny kto miał kaloryfery w bloku miał podłogówkę? Nie. Moim zdaniem wniosek, że kaloryfery są do kitu wyciągnięty na podstawie tego, że w bloku przy kaloryferach było do kitu, a nowym domu z podłogówką jest super jest nieco naciągany. Nie twierdzę, że podłogówka jest zła ale nie można jej przypisywać cudownych właściwości... Przede wszystkim super mikroklimat wilgotność 50-60% nie czuć suchoty w gardle, nie fruwa kurz i wszędzie jest jednakowo ciepło a nie tylko w okolicy kaloryfera. to że w bloku miałeś mniejszą wilgotność to nie wina kaloryferów, kaloryfery nie pochłaniają wilgoci z powietrza to, że lata kurz to wina sprzątania albo jego braku a tak na serio to mam wrażenie, że w bloku się jakoś bardziej kurzyło... a to, że przy kaloryferze najcieplej to fakt, ale ja pamiętam jak babcia zimą kołdrę na piecu grzała a potem przykrywała taką ciepłą... teraz musiałaby do drabinki przytulać? Po ok. 2 -3 godzinach palenia w kominku mikroklimat się traci. jaki masz wkład i jak doprowadzone powietrze? Rozszczelniasz okna podczas palenia, jeśli zaciąga Ci świeże powietrze z za okna - to masz odpowiedź dlaczego wilgotność spada... Wady? Tak jest jedna ceny gazu - polityka proekologiczna państwa zachęca do palenia śmieciami oponami i czym popadnie więc nie dziwi mnie że z wielu kominów widać czarny dym.... mnie martwi jak zaczyna być siwy, pomarańczowy, żółty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mynia_pynia 26.01.2010 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2010 Z tym czarnym dymem to jakaś masakra ... Ludzie douczcie się, że tylko z niektórych rodzajów paliwa nie widać dymu, np z gazu czy z peletu.Ale jak ktoś pali węglem czy też koksem, albo miałem to dym ma kolor i go widać!!! Nie piszcze debilizmów że czarny dym jest po oponach, bo gdyby sąsiad palił oponami to pół wsi nie było by widać!!! a sąsiednie elewacje zmieniły by kolor w zastraszającym tępie!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
freetask 26.01.2010 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2010 Ale jak ktoś pali węglem czy też koksem, albo miałem to dym ma kolor i go widać!!! szczególnie, gdy nie wie jak palić... gdyby sąsiad palił oponami to pół wsi nie było by widać!!! muszę kiedyś zrobić zdjęcie tego co czasem widzę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 26.01.2010 14:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2010 ja zabetonowałem w podłodze regulusy... I panie zadowolony jestem... Pstyk - grzeje. Znowu pstryk i nie grzeje... Cudowne, doprawdy cudowne. myślałem że Bogusław dostał baniaka za nachalna reklamę. A tu taka niespodzianka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts