Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Mróz kontra ogrzewanie wodne płaszczyznowe (tzw. podłogówka)

Recommended Posts

• Odpowiedzi 511
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Daga&Adam.

Dopisz coś jeszcze o ścianach zewnętrznych i ich dociepleniu + ociepl. dachu + posadzki od gruntu.

amber. Myślisz, że kitują? Póki co, raczej nie..

mariankossy. Twoje poczucie humoru jest dość specyficzne, poparte równie specyficznym, swoistym dla Ciebie słownictwem... :lol:

civic9,położony masz zwykły parkiet czy specjalny-dedykowany do ogrzewania podłogowego?Jak sprawuje się podłogówka pod parkietem vs. płytkami?

po prostu merbau, trzeba wybierać z tych gatunków stabilniejszych, parkieciarze na pewno wiedzą, no i nie za gruby - 15mm bodajże. olejowany. aby się za bardzo się rozsychał przed układaniem powinien być na pewno suchy co parkieciarz może sprawdzić odpowiednio miernikiem i zaprezentować (konkretne zalecane wartości do znalezienia w sieci).

sprawuje się tak samo. może się wolniej rozgrzewa, ale nawet nie sprawdzałem - jeśli ogrzewanie chodzi cały czas to nie ma znaczenia.

ale z rozsychaniem (nie wszędzie, ale miejscami szpary do ok. 1mm między klepkami) to się trzeba pogodzić albo cały czas walczyć z wilgotnością (mnie się nie chce).

Daga&Adam.

Dopisz coś jeszcze o ścianach zewnętrznych i ich dociepleniu + ociepl. dachu + posadzki od gruntu.

Sciany porotherm 25 + 20cm styro, dach 25cm welny 0,035, posadzka parter - 5cm styro - ponizej jest piwnica - w tej chwili jeszcze nieogrzewana ale ocieplona (10cm styro na podlogach, a 15cm styro na jej scianach). W piwnicy jest stale ok 8 st C. Poki co grzeje ok 140m2 parteru. Na poddaszu nie mam jeszcze nawet zrobionych wylewek ani rozlozonego styropianu, a panuje tam temperatura o 2-3 st C nizsza niz na parterze. Czyli mozna powiedziec ze podlogowka z parteru praktycznie ogrzewam parter + poddasze :-) Jak zrobie na wiosne wylewki na poddaszu to zapewne bede mogl jeszcze troche obnizyc temperature zasilania podlogowek.

pozdr.

Wkurzają mnie grzejniki nisko temperaturowe. W odległości kilku centymetrów czuć miłe ciepełko jak dotykasz to zimne. Jak jestem na budowie to chcąc się przytulić do czegoś ciepłego idę do łazienki do drabinki ;). W domu mam ustawioną temp 13 st., tak tylko żeby chałupa nie zamarzła.

Podłogówka działa, chociaż w wiatrołapie kafle chłodne mimo że puszczone jest 25 stopni na rurki, no ale nie mam zaizolowanych drzwi zewnętrznych i mocno wieje od nich.

Wkurzają mnie grzejniki nisko temperaturowe. W odległości kilku centymetrów czuć miłe ciepełko jak dotykasz to zimne. Jak jestem na budowie to chcąc się przytulić do czegoś ciepłego idę do łazienki do drabinki ;). W domu mam ustawioną temp 13 st., tak tylko żeby chałupa nie zamarzła.

Podłogówka działa, chociaż w wiatrołapie kafle chłodne mimo że puszczone jest 25 stopni na rurki, no ale nie mam zaizolowanych drzwi zewnętrznych i mocno wieje od nich.

Nie dziwne ze chcesz sie tulic do czegos cieplego jak w domu 13 st. :) Jak bedzie ~20-23 (jak tam lubisz) to nie bedzie potrzeby przytulania sie do kaloryfera ;)

Conajwyzej mozesz polozyc sie "na orzelka" na podlodze ;)

1-sz sezon grzewczy dom niedocieplony aczkolwiek BK 36,5 odm. 400 i zaprawa ciepłochronna cały parter kafelki i podłogówka.

Nawet łazienka bez grzejnika - jest super nie zamieniłbym się na grzejniki które doświadczałem przez lata mieszkając w bloku.

Przede wszystkim super mikroklimat wilgotność 50-60% nie czuć suchoty w gardle, nie fruwa kurz i wszędzie jest jednakowo ciepło a nie tylko w okolicy kaloryfera.

Szybkiego nagrzewu też nie jestem pozbawiony mam kominek ale jeśli w nim palę to dlatego aby zaoszczędzic na gazie i dogrzać sufity poza tym chcę się pozbyć sterty drewna z działki.

Tam gdzie nie ma kominka mogę włączyć grzejnik elektryczny ale nie było jeszcze takiej potrzeby więc ten stoi w garażu.

Po ok. 2 -3 godzinach palenia w kominku mikroklimat się traci.

Wady? Tak jest jedna ceny gazu - polityka proekologiczna państwa zachęca do palenia śmieciami oponami i czym popadnie więc nie dziwi mnie że z wielu kominów widać czarny dym....

Jeśli ktoś ma problem z podłogówką to moim zdaniem albo z powodu złego projektu albo z powodu nieprawidłowego zasilania ewentualnie samego wykonania.

Daga&Adam napisz proszę coś więcej o kosztach eksploatacji Twojego ogrzewania, będe miał bardzo podobny układ więc Twoje doświadczenia sa dla mnie bardzo cenne :wink: , pozdrawiam

Trudno oszacowac koszty bo grzeje troche pradem, troche kominkiem (a tu znowu troche drewnem, troche brykietem REKORD z wegla brunatnego :-) Ale tak plus minus to teraz w te najwieksze mrozy schodzi mi paczka brykietu na dzien. Przy temperaturach 0, -5 schodzi ok polowa. Czyli 22 pln / dzien w mrozy gdzie temp dochodzi do -20 i 11 pln / dzien gdzie temp jest bardziej ludzka ;)

Co mnie optymistycznie nastawia to fakt, ze paczka tego REKORDa to ok 140kWh przy sprawnosci rzedu gora 75% kominka z plaszczem daje ~100kWh energii w uklad. I to tez by sie zgadzalo - tyle mniejwiecej na dobe "wcina" mi piec elektryczny, kiedy kominek jest calkowicie wygaszony. 100kWh / 24h = wymagana moc zaledwie 4,2kW! Mam bufor 1000l, wiec nadwyzki sa w nim gromadzone i oddawane kiedy trzeba.

Na pewno palenie w kominku jest duzo tansze od pradu.. Zakladajac 10 mroznych dni i 20 "normalnych" potrzebuje te 20 paczek * 22 pln = 440 pln. Zalatwiam sobie wlasnie brykiet drzewny za praktycznie polowe tej ceny (1t = 490 pln) wiec te 440 spadnie do ok 300.

Problem w tym ze nie zawsze chce sie palic - wiekszosc grudnia np. "przejechalem" na pradzie, a ze jeszcze nie mam II taryfy to troche mnie to bedzie kosztowac (ok 2 x drozej niz tym brykietem). W przyszlym roku planuje tak czy siak pompe ciepla, a w kominku palenie raczej w weekendy do zrobienia nastroju :-)

pozdr.

Zima mrozi bez wytchnienia, więc pewnie jeszcze za wcześnie na podsumowania..

Gigantyczny materiał do weryfikacji koncepcji i rozmaitych konfiguracji.

Ważne, by wyciągane wnioski były maksymalnie rzetelne..

Póki co: pochwalili się swoimi instalacjami głównie" pompiarze" - instalachje kosztowne. W ich obiektach bardzo dobrze ocieplonych, ponad ogólnie przyjęte standardy, wielotonowej wagi grzejnik płaszczyznowy działa korzystnie, stabilizująco na temperaturę wnętrz - warunek - obiekt doskonale ocieplony ze wszystkich stron. inni, którzy się wypowiadali, również posiadają relatywnie ciepłe domy.

Pytanie? Przy tak małych stratach ciepła - jak spisują się instalacje mieszane?

A jak jest w obiektach nie aż tak ciepłych?

W zeszły piątek mój hydraulik wpadł naprawić wyciek z umywalki i postanowił mi "pomóc" i pomógł.

Finał jest taki, że namieszał (w mieszaczu zapewne) i z 5 pętli na parterze grzeją dwie :) Na poddaszu cieplutko jak w uchu (w obu łazienkach podłogówka hula i kaloryfery gorące).

Na parterze zaś kanałówka działa a podłogówka umówmy się.....

Na szczęscie dom dobrze docieplony, więc na dole temperatura 21 stopni. Ale ja lubię 25 :) Dziś ma przyjść poprawić :) Zobaczymy :)

nie mam PC - ogrzewam ekogroszkiem

mam 70m2 podłogówki + na pozostałych 100m2 grzejniki dom ocieplony chyba standardowo (styro :10cm podłoga, 15cm ściany, poddasze wełna 18+5)

komfort ciepły super, temp całodobowa w okolicach 22oC ostatnio nawet cieplej bo grzejniki grzeją non stop (jak było w okolicach -5oC to w nocy i jak nie było nas w domu nie grzały). Dzieci latają niekiedy po domu w krótkim rękawku, ja w cienkiej koszuli, żona w sweterku :lol: - no cóż wszystkim nie dogodzisz...

Kocioł spala worek węgla <27-28kg /dobę.

Najfajniej jest w salonie gdzie jest podłogówka (wisi też grzejniczek jednopłytowy pod oknem, za kanapą).

1-sz sezon grzewczy dom niedocieplony aczkolwiek BK 36,5 odm. 400 i zaprawa ciepłochronna cały parter kafelki i podłogówka.

Nawet łazienka bez grzejnika - jest super nie zamieniłbym się na grzejniki które doświadczałem przez lata mieszkając w bloku.

a miałeś podłogówkę w bloku? Nie. Czy ktoś inny kto miał kaloryfery w bloku miał podłogówkę? Nie. Moim zdaniem wniosek, że kaloryfery są do kitu wyciągnięty na podstawie tego, że w bloku przy kaloryferach było do kitu, a nowym domu z podłogówką jest super jest nieco naciągany. Nie twierdzę, że podłogówka jest zła ale nie można jej przypisywać cudownych właściwości...

Przede wszystkim super mikroklimat wilgotność 50-60% nie czuć suchoty w gardle, nie fruwa kurz i wszędzie jest jednakowo ciepło a nie tylko w okolicy kaloryfera.

to że w bloku miałeś mniejszą wilgotność to nie wina kaloryferów, kaloryfery nie pochłaniają wilgoci z powietrza ;-)

to, że lata kurz to wina sprzątania ;-) albo jego braku ;-) a tak na serio to mam wrażenie, że w bloku się jakoś bardziej kurzyło...

a to, że przy kaloryferze najcieplej to fakt, ale ja pamiętam jak babcia zimą kołdrę na piecu grzała a potem przykrywała taką ciepłą... teraz musiałaby do drabinki przytulać?

Po ok. 2 -3 godzinach palenia w kominku mikroklimat się traci.

jaki masz wkład i jak doprowadzone powietrze? Rozszczelniasz okna podczas palenia, jeśli zaciąga Ci świeże powietrze z za okna - to masz odpowiedź dlaczego wilgotność spada...

Wady? Tak jest jedna ceny gazu - polityka proekologiczna państwa zachęca do palenia śmieciami oponami i czym popadnie więc nie dziwi mnie że z wielu kominów widać czarny dym....

mnie martwi jak zaczyna być siwy, pomarańczowy, żółty :-(

Z tym czarnym dymem to jakaś masakra ...

Ludzie douczcie się, że tylko z niektórych rodzajów paliwa nie widać dymu, np z gazu czy z peletu.

Ale jak ktoś pali węglem czy też koksem, albo miałem to dym ma kolor i go widać!!!

Nie piszcze debilizmów że czarny dym jest po oponach, bo gdyby sąsiad palił oponami to pół wsi nie było by widać!!! a sąsiednie elewacje zmieniły by kolor w zastraszającym tępie!!!

ja zabetonowałem w podłodze regulusy... I panie zadowolony jestem... Pstyk - grzeje. Znowu pstryk i nie grzeje... Cudowne, doprawdy cudowne. :evil:

myślałem że Bogusław dostał baniaka za nachalna reklamę. A tu taka niespodzianka.