Asesor 24.01.2010 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2010 Witam i zapraszam do komentowania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oresund 25.01.2010 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2010 Witam i zapraszam do komentowania Zapowiada się bardzo ciekawy dom. Od wczoraj ślędzę uważnie. 1) jakie są wymiary zewnętrzne całosci? 2)Z czego planujesz okładzinę elewacyjną na kostce nad garażem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Asesor 25.01.2010 20:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2010 Wymiary zew. to 24,5 x 11,20 w najszerszym i najgłębszym miejscu bo jest trochę powycinany. Co do elewacji kostki to najchętniej widziałbym tam drewno i to jakieś egzotyczne ale może być drogo i niepraktycznie. Myślałem o ceramice lub specjalnych płytach elewacyjnych. Ktoś mi mówił, że sklejka też się sprawdza. Ale najbliższe jest mi drewno jeśli nie egzotyczne to może jakieś inne i tego będę się trzymał. Dom stoi na terenach zielonych więc naturalne materiały są wskazane i dobrze się komponują. Może coś doradzisz. Wizualizacje są trochę przekolorowane w realu będę dążył do większej prostoty i stosował jak najmniej kolorów wręcz drewno, biel i szarości. Szara stolarka okien i drzwi oraz tarasy drewniane w kolorze elewacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oresund 25.01.2010 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2010 najchętniej widziałbym tam drewno i to jakieś egzotyczne ale może być drogo i niepraktycznie. No niestety drewno ładne jest tylko na poczatku. Temat elewacji z drewna wałkowany w tym wątku: http://forum.muratordom.pl/nowoczesne-stodoly-inspiracje,t151258-120.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marekmarian 27.01.2010 21:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2010 dziekuje z zaproszenie ja z reguły narzekam wiec to ryzykowne :) bardzo mi się podoba że poza domem Irmy, Rasi, Efilo i kilku jeszcze osób pojawiają sie pomysły na drewno, szarość i biel (choć w sumie chyba tylko Irma uzyła mocniej drewna na zewnątrz (http://forum.muratordom.pl/dziennik-irmy-projekt-indywidualny,t112777-180.htm) ... Musze sobie przypomnieć tamte wszystkie historie z pierwszymi planami i moje wnioski wówczas :) bo nie pamiętam gdzie to jest... :) Mam podobny dylemat, mianowicie wymaganie 35-45st. Ale dla mnie ono stało sie w pewnym momencie czymś prowokująco fajnym, przy masowości kostek wszędzie i zbiorowym parciu w tym kierunku - wręcz oryginalnym. Jesli chodzi o kolorki elewacji... w pierwszym odruchu (renderek nr2), dla mnie prywatnie, drewno jest zbyt soczyste (zwłaszcza na styku z grafitowym dachem). Te fioletowe płaszczyzny (nadal renderek nr2) na ścianach wydaja mi sie też dziwne, ale może to renderowanie odbicia nieba.... Zdecydowanie bardziej podoba mi sie renderek numer 1 (ten pierwszy) jest cieplejszy i przyjaźniejszy. To juz zdecydowane że na pietrze jest jedna łazienka na 5 osób a na parterze nie ma prysznica w WC tylko kibelek ? Oj bedzie wojna kąpielowa :) no i czasami (w razie złamanej nogi - odpukać - lub czegoś podobnego, albo nawet gościa w słusznym wieku...) przydaje sie jakas quasi sypialnia na parterze... Tylko na to chyba też już za późno... zerkne jeszcze chetnie kolo weekendu i cos pomarudze, moze coś uda mi sie doradzic choć zastrzegam - nei znam sie na tym i nie nie zajmuje sie tym zawodowo (tylko smęcę). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marekmarian 27.01.2010 22:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2010 najchętniej widziałbym tam drewno i to jakieś egzotyczne ale może być drogo i niepraktycznie. No niestety drewno ładne jest tylko na poczatku. Temat elewacji z drewna wałkowany w tym wątku: http://forum.muratordom.pl/nowoczesne-stodoly-inspiracje,t151258-120.htm Nie zgodzę się z tą trochę jednostronną tezą Poza tym tynk po jakimś czasie też wygląda kiepsko :) Drewno ma to do siebie, że po prostu wymaga założenia, że się je będzie konserwować albo sie lubi jak szarzeje (i kontrolować ten proces, mieć na względzie przy projektowaniu budynku)... albo po 20 latach wymieni sie je na nowe (albo wcześniej znudzi sie nam to miejsce i zamienimy je na inne) Duże znaczenie ma tez gatunek drewna i dobrze jest porozmawiać z kimś kto sie tym zajmuje, a przynajmniej dobrze zna si na drewnie, konserwacji, słońcu i upływie czasu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Asesor 28.01.2010 10:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2010 Co do dachu dwuspadowego to rzeczywiście wymusiła go decyzja o warunkach zabudowy i może trochę niekonsekwencji w architekturze domu się wdarło ale zbyt dużo pracy w ten projekt włożyliśmy aby tworzyć go na nowo. Ta zmiana na zewnątrz może nie jest ideałem ale ma też swoje plusy. Takim jest zdecydowanie pustka nad salonem, którą chcemy zagospodarować jako biblioteczkę z małym miejscem do posiedzenia (biurko, fotel itp). Ponadto planujemy zostawić widoczną konstrukcję dachu tj. jętki i krokwie to może wyjść ciekawie. Co do kolorów na renderkach to jest to tylko koncepcja a w rzeczywistości to nawet nie mam jeszcze określonego typu drewna, które użyję a to na pewno wpłynie na wygląd. Muszę przyznać, że lekko szarzejące drewno też ma swój urok i tego się nie obawiam raczej martwię się tym iż drewno może się odkształcać itp. może znacie jakieś dobre sposoby układania. Łazienki zostały przeprojektowane zupełnie (na rzucie jest pierwotny zaproponowany przez projektanta układ). W „łikend” wrzucę wizualizację łazienek. Na dole oprócz kibelka i umywalki jest spora kabina prysznicowa z sauną dlatego taka wielkość tego pomieszczenia. Sypialni na dole nie będzie. W zasadzie nie mamy takiej potrzeby no chyba że stanie się coś w stylu złamana noga itp. ale to skrajne przypadki. Dzięki za komentarze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 28.01.2010 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2010 Do czego służy pomieszczenie nr 2? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Asesor 28.01.2010 22:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2010 do przetrzymywania niesubordynowanych członków rodziny , a tak na serio to pralnio-suszarnia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marekmarian 28.01.2010 22:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2010 do przetrzymywania niesubordynowanych członków rodziny , a tak na serio to pralnio-suszarnia to pierwsze lepsze :) a ja już pomyślałem że sauna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamyk68 28.01.2010 22:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2010 Fajna chata Jakbym swojej MM taką zaproponował to by mi walizki wystawiła (może to i dopre by było ) Mi siem podoba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Asesor 28.01.2010 22:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2010 taka nerwowa czy zupełnie odmienne upodobania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamyk68 28.01.2010 22:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2010 taka nerwowa czy zupełnie odmienne upodobania? my całe życie tak że każdemu co innego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Asesor 28.01.2010 22:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2010 twoja chata do skromnych i klasycznych też nie należy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamyk68 28.01.2010 22:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2010 twoja chata do skromnych i klasycznych też nie należy ale wiesz jaka była walka ,musiałem iść na kompromis ale twoja to jest to co tygrysy lubiom najbardziej :wink:forma nowoczesna mi się podoba chociaż ja nie cierpię skosów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Asesor 30.01.2010 12:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2010 Dzisiaj zrodził się nowy dylemat. Po lekturze kilku publikacji na temat ogrzewania mam wątpliwości co do już zaplanowanej podłogówki na parterze. Wyczytałem, że moc grzejnika podłogowego nie może być dowolnie duża. Może ona okazać się niewystarczająca w pomieszczeniach wysokich, z dużymi oknami itp. Myślę sobie, że może lepsze byłyby grzejniki kanałowe no i drewno wtedy można położyć na podłodze. A może podłogówka i grzejniki kanałowe? Co o tym myślicie? Macie jakieś doświadczenia? Może znacie producentów godnych uwagi z takimi grzejnikami itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamyk68 30.01.2010 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2010 kiepskie artykuły czytaliście Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Asesor 30.01.2010 12:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2010 Murator dodatek specjalny "ogrzewanie" no i forum: http://forum.muratordom.pl/ogrzewanie-kanalowe,t117175.htm http://forum.budujemydom.pl/index.php?showtopic=4327 montujesz kanałowe, na jakiego producenta się zdecydowaliście i może jakieś argumenty za Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamyk68 30.01.2010 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2010 nie montuje kanałówek robię w całej chatce podłogówkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Asesor 30.01.2010 12:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2010 wysokie masz pomieszczenia i duże okna? jeśli tak to może być trochę zimno, podłogówka to ogrzewanie niskotemp. wydajność 80W/m kw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts