Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

temperatura za GWC

adam_mk

Recommended Posts

• Odpowiedzi 298
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

I jak po uszczelnieniu?

Jedna WIELKA LIPA.

Przed chwilą wróciłem z testu. Odpaliłem na 5 minut. Na zewnątrz

-15*, za GWC -5*.

Widać że złoże się wychładza mimo braku eksploatacji.

Nie widzę sensu włączania na dłuższy czas.

Kasa wyrzucona w błoto. Na żwirowcu pewnie miałbym większy uzysk.

Pytam sie o praktyke a nie teorie. Czy ma glikolowca ktory sie nie sprawdza czy o co chodzi.

Glikolowiec daje od +1 do +6 C .

Rurowiec Jaśka wyższe temp.

Ale i tak coś mi tu nie gra z tymi wynikami ;)

Dotąd podawane wyniki były zbliżone do glikolowaca, jedynie zwirowy dawał więcej zysku .

Ale i tak coś mi tu nie gra z tymi wynikami ;)

moimi czy twoimi ?

w tej chwili GWC 8,0*, na zewnątrz -16*

według wszystkich teorii to on ma ogromne opory gdyż jest ułożony w wężownice z zakrętami 90*na zasadzie 14m prosto,90*,1m, 90*, 13m,90*,1m,90*,13m itd.

ale jak widać działa całkiem skutecznie nawet latem przy przepływie 380m3/h

No faktycznie bardzo wysokie wyniki. Juz nie chodzi mi o sama temp wejscia - ile jest na dworze. Chodzi mi o sprawnosc samego rurowca. Bo zakladajac, ze ma 100 % (no wiecej juz nie mozna) to grunt ma 8 st. A to duzo. Na jakiej glebokosci masz te rury ? Czym i w jakim punkcie dokladnie mierzysz temperature za GWC ?

Fantom

ps. Jasiek, a liczyles z ciekwaosci jakie opory przeplywu daje Twoj rurowiec ? Jestem ciekaw w jakim punkcie pracuja wtedy wentylatory rekuperatora, Czy duzo bardziej wentylatory sie mecza albo nawet spada wydajnosc wentylacji.

No faktycznie bardzo wysokie wyniki. Juz nie chodzi mi o sama temp wejscia - ile jest na dworze. Chodzi mi o sprawnosc samego rurowca. Bo zakladajac, ze ma 100 % (no wiecej juz nie mozna) to grunt ma 8 st. A to duzo. Na jakiej glebokosci masz te rury ? Czym i w jakim punkcie dokladnie mierzysz temperature za GWC ?

Fantom

ps. Jasiek, a liczyles z ciekwaosci jakie opory przeplywu daje Twoj rurowiec ? Jestem ciekaw w jakim punkcie pracuja wtedy wentylatory rekuperatora, Czy duzo bardziej wentylatory sie mecza albo nawet spada wydajnosc wentylacji.

rury są na głębokości ok. 2,5m czujnik mam wpuszczony do wymiennika na 20m kabla więc jakieś 4m przed domem licząc od strychu...

na strychu powietrze w rurze ma w tej chwili 9,9* więc jeszcze dwa stopnie podgrzewa się przechodząc przez dom

nie liczyłem oporów bo nawet nie mam pojęcia jak ...;)

w lecie napędzane jest wentylatorem od klimakonwektora, bez GWC 500m3 a z podpiętym wymiennikiem spada do 380m3, pobiera w tedy 84w/h

moimi czy twoimi ?

w tej chwili GWC 8,0*, na zewnątrz -16*

według wszystkich teorii to on ma ogromne opory gdyż jest ułożony w wężownice z zakrętami 90*na zasadzie 14m prosto,90*,1m, 90*, 13m,90*,1m,90*,13m itd.

ale jak widać działa całkiem skutecznie nawet latem przy przepływie 380m3/h

Przyjmując że powierzchnię Twojego rurowca zwiększamy o pół metra na każdą stronę wychodzi powierzchnia około 70m2. Koszt według cen u mnie z końcówki zeszłego roku to za rury+kolanka maksymalnie 1700 złotych. Do tego koszty wykopania i zasypania tak wielkiej dziury około 1000 złoty.

Suma 2700 złotych.

Powiększenie mojego maxowca do tej wielkości to koszt 1,9k za maxy + geowłóknina + folia + wykop da w zaokrągleniu 3,3k dodatkowych kosztów.

Przyjmując że powierzchnię Twojego rurowca zwiększamy o pół metra na każdą stronę wychodzi powierzchnia około 70m2. Koszt według cen u mnie z końcówki zeszłego roku to za rury+kolanka maksymalnie 1700 złotych. Do tego koszty wykopania i zasypania tak wielkiej dziury około 1000 złoty.

Suma 2700 złotych.

Powiększenie mojego maxowca do tej wielkości to koszt 1,9k za maxy + geowłóknina + folia + wykop da w zaokrągleniu 3,3k dodatkowych kosztów.

mój materiały i koparka ok. 3000zł

żeby było ciekawiej ja mam te rury z grubszą ścianką ze spienionym rdzeniem, ale jak widać to nie ma wpływu...

Problem wydaje się być rozwiązany.

Zamarznięty filtr na czerpni powodował spory opór i tym samym powietrze leciało do domu najkrótszą drogą.

Po ściągnięciu filtra:

-16*, za GWC +1* po około 10 minutach pracy.

Jutro podam wyniki po kilkunastu godzinnej pracy.

EDIT:

Po przeszło 12 godzinach nocnej pracy pomiar z 8:30 rano

-17*C, za GWC +1*C

Edytowane przez klaudiusz_x

Problem wydaje się być rozwiązany.

Zamarznięty filtr na czerpni powodował spory opór i tym samym powietrze leciało do domu najkrótszą drogą.

Po ściągnięciu filtra:

-16*, za GWC +1* po około 10 minutach pracy.

Jutro podam wyniki po kilkunastu godzinnej pracy.

EDIT:

Po przeszło 12 godzinach nocnej pracy pomiar z 8:30 rano

-17*C, za GWC +1*C

a nawilżasz maxowca?

Mój odpaliłem na 18 godzin ciągłej pracy. Na wylocie zawsze +1*C. Niestety musiałem wyłączyć gdyż piwnica zaczęła pokrywać się lodem od wewnątrz (-9* w środku). Czy da więcej? Zaraz skoczę ponownie włączyć na parę minut i podam wyniki.

-16*C, za GWC + 0,5*C

Edytowane przez klaudiusz_x