Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 64
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

grunt to połączyć dobrą sukę z dobrym psem, a potem skontrolowac to, co suka wydała na świat. Jeśli 1 na 10 szczeniąt okazuje się doskonały-i przejął najlepsze cechy spokrewnionych rodziców, to można uznać, że inbreed był udany.

W sumie to i tak większa kontrola, tego co sie urodzi niż w przypadku kundelków:)

A przepraszam... co z pozostałymi dziewięcioma? :o

https://forum.murator.pl/topic/137080-probelm-bezdomnych-ps%C3%B3w/page/4/#findComment-3972572

Elfir właśnie ruszyła akcja bezpłatnej sterylizacji psów i kotów co Ty na to :roll:

http://forum.muratordom.pl/post4047826.htm#4047826

jestem za sterylizacją tylko nazywanie akcji bezpłatną trochę mija się z prawdą

cytat z listy ze świętokrzyskiego z pierwszego gabinetu:

UWAGA! ceny zabiegow:suka 150-170 zł; kotka 80 zł;

kot 50zl; pies 90zl

a na stronie z lista gabinetów jest informacja:

Maksymalna cena zabiegów kastracji:

suka 200zł, kotka 100zł, pies 120zł, kocur 60zł.

czy te ceny są promocyjne? :o :o

czy mam rozumieć, że może te kwoty są refundowane przez gminę po wykonaniu zabiegu?

ja płaciłam za zabieg bokserki 180zł bez żadnych zniżek zwanych "akcją"

i prawdę powiedziawszy patrząc na nasz region to marne szanse widzę, żeby ktoś z takiej akcji skorzystał,

pewnie posypią się na mnie gromy, bo nie każdy psa mieć musi :wink: ale w regionie gdzie w większości rodzin pracuje tylko jedna osoba mając na utrzymaniu kilka osób i często przygarniętego psa marne szanse, że skusi się na taką "promocję" obarczoną jeszcze koniecznością wyjazdu do jednego z 3 miast w świętokrzyskim świadczących usługę

niestety takie realia życia

czasem czytam już niestety tylko czasem dogo i nasuwa mi się takie spostrzeżenie, rozumiem, że każdy psiak ma prawo do godnego życia, niestety czasem akcja uratowania jednego zwierzęcia i doprowadzenia go do stanu zdrowia umożliwiającego jakiekolwiek samodzielne funkcjonowanie oczywiście obarczone codziennym podawaniem niezliczonych ilości leków i karm specjalistycznych za chore pieniądze kosztuje tak dużo, że przeznaczając te kwoty na np sterylizacje, czy karmienie psów bezdomnych będących we w miarę dobrej kondycji-czyt.mających szanse na ewentualne znalezienie nowego domu, można by pomóc wielu psim istnieniom

A przepraszam... co z pozostałymi dziewięcioma?

pozostałe dziewięć pewnie pójdzie na handel jako rasowe z metryką, bo przecież należy im się, i tylko od następnego właściciela będzie zależało czy będzie rozmnażał pokątnie czy nie, hodowca prawdziwy nie kupi, bo pies nie rokuje na dalsze rozwijanie rasy, a hodofca bazarowy jak najbardziej bo metryka jest, a że pies nie do końca spełnia warunki rasy to kto kupując ślicznego szczeniaka od matki z metryką się zorientuje

tak to widzę, ale to tylko moja opinia :roll:

https://forum.murator.pl/topic/137080-probelm-bezdomnych-ps%C3%B3w/page/4/#findComment-3974228

grunt to połączyć dobrą sukę z dobrym psem, a potem skontrolowac to, co suka wydała na świat. Jeśli 1 na 10 szczeniąt okazuje się doskonały-i przejął najlepsze cechy spokrewnionych rodziców, to można uznać, że inbreed był udany.

W sumie to i tak większa kontrola, tego co sie urodzi niż w przypadku kundelków:)

A przepraszam... co z pozostałymi dziewięcioma? :o

najczęściej 1 zostaje u hodowcy, który zrobi z niego interchampiona czy cos w tym stylu., pozostałe 9 zostanie najprawdopodobniej sprzedane: mogą takze wyrosnąć z nich piękne, wygrywające psy o dobrej psychice, jednak tylko ten 1 bedzie posiadał najdoskonalsze cechy "z natury"..

Zadaniem hodowli jest to, by każde kolejne pokolenie było doskonalsze od poprzedniego, a inbreeding to właśnie taka droga "na skóry"-i do doskonałości, i-to takze trzeba napisać-to upadku. Dlatego też nie jest to sposób hodowania dla każdego-a tylko dla tych, którzy rozumieją warunkowania genetyczne.

A co myslałes, że sie dzieje z tymi 9? że hodowcy gotują z nich rosół? :wink:

https://forum.murator.pl/topic/137080-probelm-bezdomnych-ps%C3%B3w/page/4/#findComment-3975273

czy te ceny są promocyjne? :o :o

czy mam rozumieć, że może te kwoty są refundowane przez gminę po wykonaniu zabiegu?

ja płaciłam za zabieg bokserki 180zł bez żadnych zniżek zwanych "akcją"

i prawdę powiedziawszy patrząc na nasz region to marne szanse widzę, żeby ktoś z takiej akcji skorzystał,

pewnie posypią się na mnie gromy, bo nie każdy psa mieć musi :wink: ale w regionie gdzie w większości rodzin pracuje tylko jedna osoba mając na utrzymaniu kilka osób i często przygarniętego psa marne szanse, że skusi się na taką "promocję" obarczoną jeszcze koniecznością wyjazdu do jednego z 3 miast w świętokrzyskim świadczących usługę

niestety takie realia życia

To zależy gdzie się mieszka, na ceny warszawskie 200zł. za sterylizację suki to nie jest dużo. Prawie sześć lat temu za amstaffkę w niedrogiej lecznicy płaciłam 300zł, rok później za sterylizację (tu było jeszcze usunięcie gruczołu mlekowego) ok. 7kg suczki płaciłam też 300.

https://forum.murator.pl/topic/137080-probelm-bezdomnych-ps%C3%B3w/page/4/#findComment-3976137