pietras83 27.07.2013 15:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2013 Płytki ale taki półmat, nie takie śliskie na szczęście. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
herakles 08.08.2013 07:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2013 Joł, pytanko mam do kolegi co to zimną wodę w podłogę wpuszcza. Działa w te upały? Woda się nie leje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
barteqqq 22.08.2013 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2013 WitamMam pytanie odnośnie GWC z glikolem ... chodzi o zakopanie rury ...Dom buduję na płycie fundamentowej pod piwnicą ( 2 mppt) , tj 17x13 m, 221 m2 powierzchni... pod płytą pospółka zagęszczona o gr 15 cm.Czy mogę w tej pospółce umieścić rurę ? Oszczędzę na kopaniu ... wiem, że nie będzie przykrycia z góry gruntem ale "darmowy" wykop..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 22.08.2013 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2013 To chyba bedzie slabe. Glikolowe GWC raczej sie nie sprawdzi w suchym piasku Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
barteqqq 22.08.2013 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2013 pod spodem jest glina, ił itp...może na granicy gliny z pospółką Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 23.08.2013 20:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2013 Kładziesz na tej glinie.Pospółką przysypujesz.Zadziała dobrze. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
barteqqq 27.08.2013 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2013 Super... Drugie pytanie ... Dom jest na stoku ... grunt glina i wysoko woda gruntowa .... żeby uchronić piwnicę mam zaprojektowany drenaż 4 metry od domu i metr poniżej płyty piwnicy czyli jakieś 3 mppt. Jak będę robił ten drenaż to czy mogę wykorzystać wykop i zakopać rurę PE pod GWC ? Np poniżej rury drenażowej ? ... będzie woda... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
herakles 28.08.2013 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2013 Myślę, że każdy wykop godzien jest tego aby położyć w nim rurkę GWC, w szczególności, gdy lezy poniżej lustra wód gruntowych..Jedyne nad czym bym się zastanawiał to puszczanie tam glikolu o temp poniżej 0*C. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
barteqqq 28.08.2013 15:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2013 co znaczy " puszczać glikol o temp. poniżej 0 st " ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
herakles 28.08.2013 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2013 odpowiednio dobrana mieszanina wody z glikolem zamarza grubo poniżej zera. Można ją schłodzić i puszczać w GWC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martinezzz22 24.09.2013 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2013 (edytowane) Moje GGWC "tymi rencami" w obecnym etapie wygląda tak: Teraz przychodzi na to 15 cm szarego styropianu. Edytowane 24 Września 2013 przez Martinezzz22 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rumpelek 06.10.2013 17:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2013 Witam, czytam ten wątek i sam zrobiłem ggwc, tzn. zakopałem ponad 200m rury fi 25mm na głębokości ponad 1,3m (woda gruntowa). Wszystko ładnie pięknie, ale kiedy przychodzi etap zakupu rekuperatora, to zastanawiam się czy jest sens to uruchamiać ?! Rekuperator w cenie około 6 tyś. z wentylatorami EBMPapst, i wymiennik przeciwprądowy ze sprawnością około 85-95%... podobno nie potrzebuje nagrzewnicy wstępnej... i nie zamarza... Tutaj włączyła mi się kontrolka, bo GGWC potrzebuje pompki do działania... nastawiałem się na wykorzystanie GGWC głównie zimą, bo latem to wiem, że klimatyzacji to nie zastąpi... ale kiedy okazuje się, że zimą to nie jest konieczne to zastanawiam się czy jest sens to odpalać, w końcu pompa co też te 40W będzie miała... Liczył ktoś to, a może zwyczajnie mając GGWC mogę kupić tańszy rekuperator z wyminnikiem krzyżowym i wentyaltorami EBMPapst... ? takie to nawet w cenie około 3 tyś widziałem i wtedy by się to opłacało, bo miałbym dzięki GGWC podobny efekt... ?! chodzi o temperaturę nawiewu... przy sprawności około 60-70% jest dość spora różnica, któa nie jest tak duża przy reku przeciwprądowym... Zatem pytanie podstawowe jakie dajecie do tego rekuperatory ? pytanie drugie, czy jest możliwość wykorzystania tych rur od GGWC i zrobienia jakiejś pompy ciepła do C.W.U.? może to byłoby lepsze zastosowanie dla mojej wężownicy w działce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 06.10.2013 20:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2013 Chyba nowy wątek założę, bo niejasności mnożą się jak króliki...Gdzieś w tym wszystkim zagubił się sens... GWC (każde) przeciwdziała latem zbyt dynamicznemu przegrzewaniu się bryły.SAMO GWC klimy nie zastąpi. Dla układu z rekuperatorem, stosowanym gdy nośnik energii jest drogi, GWC tylko wspomaga jego działanie przeciwdziałając zamarzaniu.W układach pędzonych TANIM nośnikiem rekuperator odzyskuje "bardzo wiele z niczego".To wielu osobom się bardzo nie podoba... Nawet jak nie mamy GWC i rekuperatora (w dowolnej kombinacji) to w poprawnie wykonanej wentylacji mechanicznej "nie pizga zimnem z nawiewów".Kanały grzane są bryłą domu a ona systemem grzewczym. Więc?Tu chodzi o BILANS strumieni ciepła a nie o temperaturę nawiewu! Adam M. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rumpelek 06.10.2013 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2013 Adam spokojnie ;0 primo uno, wiem, że GWC klimy nie zastąpi i dlatego na to się nie nastawiałem!, nastawiałem się raczej na zimę i wstępne ogrzewanie powietrza do rekuperatora... ale jak czytam o rekuperatorach, które mają sprawność rzędu 90% to zwyczajnie zastosowanie GGWC czyli dodatkowego odbiornika energii (pompa wody) staje pod dużym znakiem zapytania... stąd druga część mojego pytania, czy np. nie dałoby rady lepiej wykorzystać tej zakopanej wężownicy... np. do małej pompy ciepła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
herakles 06.10.2013 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2013 Dlaczego istnieje takie przeświadczenie, że GWC klimy nie zastąpi? A jak myślę, że TAK. Tyle że nie wentylacją, bo żeby odprowadzić to ciepełko do ziemi to trzeba wichury w tej wentylacji. Ciepełko z domu trzeba zabrać inną drogą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 06.10.2013 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2013 Dlaczego istnieje takie przeświadczenie, że GWC klimy nie zastąpi? A jak myślę, że TAK. Tyle że nie wentylacją, bo żeby odprowadzić to ciepełko do ziemi to trzeba wichury w tej wentylacji. Ciepełko z domu trzeba zabrać inną drogą. nie to zimne powietrze z GWC gnasz do pomieszczeń... a ciepła ładujesz w świat ... Na lato ... nie potrzeba GWC... a pompy ciepła która będzie działać jako ogrzewacz CWU ... a schłodzone powietrze tłoczyć w chałupcie ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
herakles 07.10.2013 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2013 nie to zimne powietrze z GWC gnasz do pomieszczeń... a ciepła ładujesz w świat ... Na lato ... nie potrzeba GWC... a pompy ciepła która będzie działać jako ogrzewacz CWU ... a schłodzone powietrze tłoczyć w chałupcie ... Nie doczytałeś! Napisałem, że "ciepło chcę odprowadzać na zewnątrz". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witek_myslowice 09.10.2013 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2013 Zwirowy GWC w wersji syjamskiej potrafi klimatyzować cały dom. Potrafi pracować przemiennie 24h na dobe - w fazach praca/regeneracja.Dla domu trzeba tylko zapewnić odpowiednia ilość wymian - min. - średnia dla całego domu to 1,5wym./h. W tym poddaszu wiecej na parterze mniej.Na poddaszu od strony południowej i zachodniej wiecej. Ilość wymian zależy od audytu budynku np powierzchni przeszklenia ścian, ilości okien dachowych.Może dochodzi do 3wymian jeżeli powierzchnia scian od strony południa jest wieksza niż ok 20%.Np min. 1,5wym./h dla domu o powierzchni użytkowej do 150m2 wystarczy żwirowiec o wydajności 400m3/h. Dom do 200m2 min. 700m3/hLatem wentylacja schodzi na drugi plan (mala wydajnosc wentylatora) ale duża wydajność w trakcie klimatyzowania. Wtedy rekuperator jest kanałem wentylacyjnym.Zastepuje go wentylator kanałowy który jest w bypass'ie omijający rekuperator. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
herakles 09.10.2013 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2013 Zgoda, ale przy mega upałach może nie wystarczyć i wtedy trzeba zwiększać ten przepływ. No i robią się wichury. Więc chyba nie tędy droga. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 09.10.2013 10:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2013 Nie wiem czemu wszyscy za układ chłodzący biorą się nogami, a jak rękami - to samymi lewymi! Robi się GGWC i podpina indukcyjne belki chłodzące, jak jest taka potrzeba.Działa jak głupie!Oczywiście, DA SIĘ to też wspomagać wentylacją z GWC. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts