Greg_81 01.12.2016 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2016 (edytowane) Tu cały wątek o tym jest. Poszukaj go. Adam M. Czytałem, pewnie jeszcze bladze, ale bądźcie łaskawi bo jestem jeszcze płytko w temacie z racji tego że u mnie wody głęboko- robiłem badanie gruntu to żwirowiec byłby chyba lepszym rozwiązaniem znalazłęm u wujka google http://yadda.icm.edu.pl/yadda/element/bwmeta1.element.baztech-article-BAR0-0040-0026/c/httpir_ptir_orgartykulypl100ir1002095pl.pdf co o tym Sądzicie ? Wiem że GWC nie jest mocno skomplikowany ale łatwo popełnić proste błędy. Lubie dużo zdjęć z realizacji - wtedy jest łatwiej poukładać w głowie co i jak. Edytowane 1 Grudnia 2016 przez Greg_81 Literówki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciuch1 16.01.2017 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2017 Witam; Rekuperator Janka pracuje od 2 lat, pora najwyższa na gwc.W jednym ze sklepów internetowych znalazłem nagrzewnicę kanałową:NKV 160-4 Vents w dobrej cenie. Pytanie do znawców tematu czy to si nada, karta w linku:http://www.vents-group.pl/download/nagrzewnice/nkv-01:Karta%20produktu.pdf Pozdrawiam; Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 16.01.2017 22:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2017 Dobra jest, jak ją zasilisz ponad 60stC.(ciekawe - z czego...) Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 17.01.2017 05:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2017 fi 160 trochę mama ja mam fi 200 4rzędową przy niebyt dużych przepływach jest super 100-200m3 gorzej jak się da pełna rurę koło 400-450m3 to już nie wyrabia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciuch1 17.01.2017 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2017 OK. W takim razie jaki wymiennik by Panowie proponowali do reku Jangaz 350, rurki 25mm wkopane na 2m, 2 pętle x 75m, podłoże czysta glina, przeważnie mokra. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 18.01.2017 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2017 OK. W takim razie jaki wymiennik by Panowie proponowali do reku Jangaz 350, rurki 25mm wkopane na 2m, 2 pętle x 75m, podłoże czysta glina, przeważnie mokra. Nie jestem znawcą tematu ale generalnie im większy wymiennik tym lepiej. Większa moc i mniejsze opory. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witek_myslowice 18.01.2017 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2017 (edytowane) OK. W takim razie jaki wymiennik by Panowie proponowali do reku Jangaz 350, rurki 25mm wkopane na 2m, 2 pętle x 75m, podłoże czysta glina, przeważnie mokra. Tu jest prawie kpl informacji nt żwirowego GWC: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?333578-Szukam-kogo%C5%9B-ze-%C5%BCwirowym-GWC-z-Krakowa-lub-%C5%9Bl%C4%85ska&p=7369654#post7369654 Z przewagą nad innymi - jest bezobsługowy, samoczyszczący się - były szczegółowe badania biologiczne po kilkunastu latach ciągłej pracy, zajmuje najmniejsza powierzchnię ze wszystkich GWC (rekultywacja terenu - nikt tego nie liczy do kosztów GWC po wykonaniu kilkudziesięciu metrach wykopu) Edytowane 20 Stycznia 2017 przez witek_myslowice Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Olek123 18.01.2017 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2017 ... żwirowego GWC: OK, ale temat dotyczy wodnego GWC, a przedmówca juz napisał, że rury ma wkopane. Wracając do wymiennika --> też pracuje nad tym tematem. Mam ofertę z Promontu. Moje założenia były takie: - Max wydajność wentylacji 390m3/h - temp przed wymiennikiem -15 st - temp za wymiennikiem 0 st - temp zasilania czynnika (glikol 30%) 8st - temp powrotu czynnika nieistotna W odpowiedzi dostałem ofertę na 4-rzędową chłodnicę o wymiarach ok 42x42cm. Cena w okolicach 1000 zł. Z polecanych firm jest jeszcze Juvent, ale z tego, co pamiętam - wychodziło mi tam drożej dla moich założeń. Ja natomiast się zastanawiam, czym sterować ten układ. Szukam na necie czegoś fajnego, ale jeszcze nic mi w oko nie wpadło. Czy możecie polecić jakiś sprawdzony termometr / termostat na tyle automatyczny, żeby od razu obsługiwał zimę i lato za razem bez ręcznego przełączania? Pozdr Olek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 18.01.2017 20:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2017 DWA termostaty montowane w jednej skrzynce.Ja stosuję CRAFTELE.Działa dobrze. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciuch1 19.01.2017 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2017 Pytanie do Olka:Przeglądałem ofertę Promontu, wg danych na stronie chłodnice robią w ramie. Czy wykonali by też kołnierze pod kanały okrągłe fi 160 czy trzeba samemu gdzieś dorabiać.Wg cennika ze strony: CW12KZ/10T-04R-0270A-30P-05NC 1/2" -614 zł netto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Olek123 20.01.2017 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2017 Pytanie do Olka: Przeglądałem ofertę Promontu, wg danych na stronie chłodnice robią w ramie. Czy wykonali by też kołnierze pod kanały okrągłe fi 160 czy trzeba samemu gdzieś dorabiać. Wg cennika ze strony: CW12KZ/10T-04R-0270A-30P-05NC 1/2" -614 zł netto. Tak, wykonują. Ja dostałem właśnie ofertę na wejście fi 200, wyjście fi 200 --> 850 netto (oferta ma ponad 6 miesięcy). Dodatkowo trzeba doliczyć zapakowanie (np paleta) i przesyłkę. Promont pisze u siebie na stronie: "Wykonujemy również chłodnice kanałowe na zamówienie, zgodnie z indywidualną specyfikacją dostosowaną do materiałowych i parametrycznych potrzeb klienta." Nic nie stoi na przeszkodzie, aby zapytać ich o indywidualne rozwiązanie - tak właśnie ja zrobiłem. Co do sterowania --> CRAFTELe znalazłem A w międzyczasie studiowałem instrukcję reku ONYX dream 400 i łatwo jest podłączyć sterowanie właśnie pod centralę. Trzeba dodać dodatkowy termometr przed chłodnicą, pompę można podłączyć bezpośrednio pod płytę rekuperatora. W menu kontrolera wybiera się wtedy temp załączania letnią i zimową. Chyba pójde właśnie w tym kierunku, szczególnie, że jest bezkosztowe... chyba, że ma ktoś przekonujące argumenty, aby rozdzielić te systemy sterowania... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mateusz.C 08.02.2017 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2017 Ja tak trochę z innej beczki...Czy legalne jest zakopanie rury od GWC w wykop na wodę i kanalizę ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 08.02.2017 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2017 a wykop na twoim terenie ? Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mateusz.C 08.02.2017 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2017 szczukotczęściowo tak , częściowo nie. Rozumie że tylko u siebie można.... chociaż jestem święcie przekonany, że przyszli sąsiedzi (dawcy) nie mieli by nic przeciwko ...Tylko co przy odbiorze ... ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PliP 08.02.2017 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2017 szczukot Tylko co przy odbiorze ... ?? A kto będzie wiedział gdzie jest twoja rura od GGWC. najlepiej to zapodaj ją na samym dnie wykopu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 08.02.2017 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2017 Proponuję nie słuchać takich podpowiedzi. Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mateusz.C 09.02.2017 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2017 Tak się zastanawiam i raczej to nie ma sensu. Wychładzanie ziemi w pobliżu rurki z woda ... Chyba łatwiej jej bedzie zamarznąć ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.pl 11.02.2017 23:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2017 A kto będzie wiedział gdzie jest twoja rura od GGWC. najlepiej to zapodaj ją na samym dnie wykopu. Moją rurę widać na zdjęciu z satelity. Pozdrawiam Cezary Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witek_myslowice 12.02.2017 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2017 Postanowiłem tu przedstawić mój pkt widzenia nt rurowych GWC. Trochę porad jak wykonac rurowy GWC. Prosze o merytoryczną dyskusje. Z jakich rur wykonać GWC?Jeżeli grunt jest stabilny nie ma ruchów tektonicznych (np Śląsk-szkody górnicze) to b.dobre są z cienkiego PVC. Warstwa antybakteryjna rur Rehau na ich wewnętrznej powierzchni jest OK ale system ten nie otrzymałby dopuszczenia do stosowania w budownictwie gdyby nie miał wysokiej klasy filtrów na czerpni. Dlaczego z biegiem czasu na powierzchni rur nie osiada warstwa zanieczyszczeń które mogły by blokować dostęp powietrza do powierzchni srebra. Higiena:GWC Rehau - wymiana wysokiej klasy filtrów (uwaga - nie zapewnia filtracji pyłów zawieszonych) w poszczególnych porach roku - dla oszczędności przyjmuję +/- 6mies.Rurowe GWC nie posiadające filtru wymagają okresowego czyszczenia bo z biegiem czasu warstwa kurzu zaczyna żyć własnym życiem ;-(( podobnie jak w klimatyzacjach.Można umieścić w rurach linę z tworzywa fi6-8mm do okresowego przciągnięcia mokrego wyciora - myślę? że raz w roku wystarczy. Jeżeli rury są zakopane w układzie Tichelmanna to sie nie da zrobić - w murach fundamentowych trudno go wykonać w innym układzie. Nalanie i wylanie wody (czyli płukanie) nic nie załatwi - wszyscy czyszczą zwykłe kanały wentylacyjne mechanicznie !!! Styropian nad rurami:To jest dobry kierunek - jednak skuteczność wąskiego paska styropianu jest mała. W żwirowym GWC izolacja (jak rondo kapelusza) wystaję min.1,5 lepiej 2m poza obrys wykopu z żwirem.Jeżeli teren do ułożenia rur jest otwarty (bez wykopów) można ułożyć rury do ich górnej krawędzi obsypać gruntem rodzimym zagęścić i na całej powierzchni położyć styropian i na to grunt rodzimy.Taka izolacja będzie porównywalna z żwirowym GWC. Dzięki takiej izolacji "symuleje" się zakopanie rurowego GWC na głeb. 4-5m. Spad rur dla skroplin:Piszecie tu 60mb rury i spad 2% - czyli różnica końców rur 1,2m - rozumiem że studzienka powinna być w środku czyli na 30mb. OK ale to jest i tak 0,6m. Rura ma być sporo poniżej przemarzania np na głęb -1,5m doliczam 0,6m = -2,1m - do tego wykopu trzeba wejść żeby podsypać, ułożyć rury, zmierzyć 2% spad. Wykop dla bezpieczeństwa i "jako takiej" wygodnej pracy powinien być szeroki min.1m. Ile m3 gruntu trzeba przerzucić i ile bedzie kosztować rekultywacja terenu po wykopie i składowaniu urobku - nikt tego nie dolicza do kosztów budowy rurowego GWC Woda gruntowa:Jw - wykop przy studzience -2,1m. Trzeba wykonać dwukierunkową studnię chłonną na głeb > - 0,5m= -2,6m - i w górę do stanu "0" terenu - do kontroli np dlaczego GWC nie działa - bo jest zalany wodą. Jeżeli nie ma ryzyka wód gruntowych lub powierzchniowych to OK studnia chłonna bedzie działać.Jeżeli istnieje ryzyko podniesienia tego poziomu to będzie problem. Trzeba będzie skorzystać z samoczynnej pompki o odpowiednie wydajności - instalacja elektryczna.Reasumując:Wymiana filtrów na czerpni, okresowe czyszczenie rur, bieżąca kontrola i pompowanie skroplin - rurowy GWC przestaje być bezobsługowy. Przepływ powietrza:Dla obiektów mieszkalnych przyjmuje sie maksymalna szybkość przepływu powietrza w rurach to ok 3m/s. Jeżeli latem zależy nam na (dla rurowychGWC) lekkim schłodzeniu budynku to w WIELKIM uproszczeniu można przyjąć że dom do 150m2 powierz. użytkowej potrzebuje GWC o wydajności ok 400m3/h, dom do 200m2 GWC 700m3/h. Średnica rur to odpowiednio fi 0,2m i 0,25m. Dom to nie zakład przemysłowy - wentylacja ma być niesłyszalna. Koszty wykonania:W stosunku do GWC Rehau - to sie nie da porównać. Rehau daje ok 40% upustu swoim instalatorom i sprzedawcom - mają motywację do walki o Klienta.Np tu jest porównanie Rehau do żwirowego GWC:http://taniaklima.pl/files/16luty06-20.jpghttp://taniaklima.pl/files/17luty06-20.jpghttp://taniaklima.pl/files/a17luty06-20.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.pl 12.02.2017 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2017 Piękny wywód, ale w tym wątku jesteśmy nastawieni, że w rurze jest wodny roztwór glikolu, a na zewnątrz piaski wodonośne. Tak jest najlepiej. PozdrawiamCezary Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts