Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

GWC wodny "tymi ręcami" robiony

adam_mk

Recommended Posts

Tu cały wątek o tym jest.

Poszukaj go.

Adam M.

Czytałem, pewnie jeszcze bladze, ale bądźcie łaskawi bo jestem jeszcze płytko w temacie :-) z racji tego że u mnie wody głęboko- robiłem badanie gruntu to żwirowiec byłby chyba lepszym rozwiązaniem znalazłęm u wujka google http://yadda.icm.edu.pl/yadda/element/bwmeta1.element.baztech-article-BAR0-0040-0026/c/httpir_ptir_orgartykulypl100ir1002095pl.pdf co o tym Sądzicie ?

Wiem że GWC nie jest mocno skomplikowany ale łatwo popełnić proste błędy.

Lubie dużo zdjęć z realizacji - wtedy jest łatwiej poukładać w głowie co i jak.

Edytowane przez Greg_81
Literówki

• 1 month później...
  • Odpowiedzi 1,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam;

Rekuperator Janka pracuje od 2 lat, pora najwyższa na gwc.

W jednym ze sklepów internetowych znalazłem nagrzewnicę kanałową:NKV 160-4 Vents w dobrej cenie.

Pytanie do znawców tematu czy to si nada, karta w linku:

http://www.vents-group.pl/download/nagrzewnice/nkv-01:Karta%20produktu.pdf

Pozdrawiam;

OK. W takim razie jaki wymiennik by Panowie proponowali do reku Jangaz 350, rurki 25mm wkopane na 2m, 2 pętle x 75m, podłoże czysta glina, przeważnie mokra.

Tu jest prawie kpl informacji nt żwirowego GWC:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?333578-Szukam-kogo%C5%9B-ze-%C5%BCwirowym-GWC-z-Krakowa-lub-%C5%9Bl%C4%85ska&p=7369654#post7369654

Z przewagą nad innymi - jest bezobsługowy, samoczyszczący się - były szczegółowe badania biologiczne po kilkunastu latach ciągłej pracy, zajmuje najmniejsza powierzchnię ze wszystkich GWC (rekultywacja terenu - nikt tego nie liczy do kosztów GWC po wykonaniu kilkudziesięciu metrach wykopu)

Edytowane przez witek_myslowice

... żwirowego GWC:

OK, ale temat dotyczy wodnego GWC, a przedmówca juz napisał, że rury ma wkopane.

Wracając do wymiennika --> też pracuje nad tym tematem. Mam ofertę z Promontu.

Moje założenia były takie:

- Max wydajność wentylacji 390m3/h

- temp przed wymiennikiem -15 st

- temp za wymiennikiem 0 st

- temp zasilania czynnika (glikol 30%) 8st

- temp powrotu czynnika nieistotna

W odpowiedzi dostałem ofertę na 4-rzędową chłodnicę o wymiarach ok 42x42cm. Cena w okolicach 1000 zł.

Z polecanych firm jest jeszcze Juvent, ale z tego, co pamiętam - wychodziło mi tam drożej dla moich założeń.

Ja natomiast się zastanawiam, czym sterować ten układ. Szukam na necie czegoś fajnego, ale jeszcze nic mi w oko nie wpadło. Czy możecie polecić jakiś sprawdzony termometr / termostat na tyle automatyczny, żeby od razu obsługiwał zimę i lato za razem bez ręcznego przełączania?

Pozdr Olek

Pytanie do Olka:

Przeglądałem ofertę Promontu, wg danych na stronie chłodnice robią w ramie. Czy wykonali by też kołnierze pod kanały okrągłe fi 160 czy trzeba samemu gdzieś dorabiać.

Wg cennika ze strony: CW12KZ/10T-04R-0270A-30P-05NC 1/2" -614 zł netto.

Tak, wykonują. Ja dostałem właśnie ofertę na wejście fi 200, wyjście fi 200 --> 850 netto (oferta ma ponad 6 miesięcy).

Dodatkowo trzeba doliczyć zapakowanie (np paleta) i przesyłkę.

Promont pisze u siebie na stronie:

"Wykonujemy również chłodnice kanałowe na zamówienie, zgodnie z indywidualną specyfikacją dostosowaną do materiałowych i parametrycznych potrzeb klienta."

Nic nie stoi na przeszkodzie, aby zapytać ich o indywidualne rozwiązanie - tak właśnie ja zrobiłem.

Co do sterowania --> CRAFTELe znalazłem :-)

A w międzyczasie studiowałem instrukcję reku ONYX dream 400 i łatwo jest podłączyć sterowanie właśnie pod centralę. Trzeba dodać dodatkowy termometr przed chłodnicą, pompę można podłączyć bezpośrednio pod płytę rekuperatora.

W menu kontrolera wybiera się wtedy temp załączania letnią i zimową.

Chyba pójde właśnie w tym kierunku, szczególnie, że jest bezkosztowe... chyba, że ma ktoś przekonujące argumenty, aby rozdzielić te systemy sterowania...

• 3 weeks później...

Postanowiłem tu przedstawić mój pkt widzenia nt rurowych GWC. Trochę porad jak wykonac rurowy GWC. Prosze o merytoryczną dyskusje.

Z jakich rur wykonać GWC?

Jeżeli grunt jest stabilny nie ma ruchów tektonicznych (np Śląsk-szkody górnicze) to b.dobre są z cienkiego PVC.

Warstwa antybakteryjna rur Rehau na ich wewnętrznej powierzchni jest OK ale system ten nie otrzymałby dopuszczenia do stosowania w budownictwie gdyby nie miał wysokiej klasy filtrów na czerpni. Dlaczego z biegiem czasu na powierzchni rur nie osiada warstwa zanieczyszczeń które mogły by blokować dostęp powietrza do powierzchni srebra.

Higiena:

GWC Rehau - wymiana wysokiej klasy filtrów (uwaga - nie zapewnia filtracji pyłów zawieszonych) w poszczególnych porach roku - dla oszczędności przyjmuję +/- 6mies.

Rurowe GWC nie posiadające filtru wymagają okresowego czyszczenia bo z biegiem czasu warstwa kurzu zaczyna żyć własnym życiem ;-(( podobnie jak w klimatyzacjach.

Można umieścić w rurach linę z tworzywa fi6-8mm do okresowego przciągnięcia mokrego wyciora - myślę? że raz w roku wystarczy. Jeżeli rury są zakopane w układzie Tichelmanna to sie nie da zrobić - w murach fundamentowych trudno go wykonać w innym układzie. Nalanie i wylanie wody (czyli płukanie) nic nie załatwi - wszyscy czyszczą zwykłe kanały wentylacyjne mechanicznie !!!

Styropian nad rurami:

To jest dobry kierunek - jednak skuteczność wąskiego paska styropianu jest mała. W żwirowym GWC izolacja (jak rondo kapelusza) wystaję min.1,5 lepiej 2m poza obrys wykopu z żwirem.

Jeżeli teren do ułożenia rur jest otwarty (bez wykopów) można ułożyć rury do ich górnej krawędzi obsypać gruntem rodzimym zagęścić i na całej powierzchni położyć styropian i na to grunt rodzimy.

Taka izolacja będzie porównywalna z żwirowym GWC. Dzięki takiej izolacji "symuleje" się zakopanie rurowego GWC na głeb. 4-5m.

Spad rur dla skroplin:

Piszecie tu 60mb rury i spad 2% - czyli różnica końców rur 1,2m - rozumiem że studzienka powinna być w środku czyli na 30mb. OK ale to jest i tak 0,6m. Rura ma być sporo poniżej przemarzania np na głęb -1,5m doliczam 0,6m = -2,1m - do tego wykopu trzeba wejść żeby podsypać, ułożyć rury, zmierzyć 2% spad. Wykop dla bezpieczeństwa i "jako takiej" wygodnej pracy powinien być szeroki min.1m. Ile m3 gruntu trzeba przerzucić i ile bedzie kosztować rekultywacja terenu po wykopie i składowaniu urobku - nikt tego nie dolicza do kosztów budowy rurowego GWC

Woda gruntowa:

Jw - wykop przy studzience -2,1m. Trzeba wykonać dwukierunkową studnię chłonną na głeb > - 0,5m= -2,6m - i w górę do stanu "0" terenu - do kontroli np dlaczego GWC nie działa - bo jest zalany wodą. Jeżeli nie ma ryzyka wód gruntowych lub powierzchniowych to OK studnia chłonna bedzie działać.

Jeżeli istnieje ryzyko podniesienia tego poziomu to będzie problem. Trzeba będzie skorzystać z samoczynnej pompki o odpowiednie wydajności - instalacja elektryczna.

Reasumując:

Wymiana filtrów na czerpni, okresowe czyszczenie rur, bieżąca kontrola i pompowanie skroplin - rurowy GWC przestaje być bezobsługowy.

Przepływ powietrza:

Dla obiektów mieszkalnych przyjmuje sie maksymalna szybkość przepływu powietrza w rurach to ok 3m/s. Jeżeli latem zależy nam na (dla rurowychGWC) lekkim schłodzeniu budynku to w WIELKIM uproszczeniu można przyjąć że dom do 150m2 powierz. użytkowej potrzebuje GWC o wydajności ok 400m3/h, dom do 200m2 GWC 700m3/h. Średnica rur to odpowiednio fi 0,2m i 0,25m. Dom to nie zakład przemysłowy - wentylacja ma być niesłyszalna.

Koszty wykonania:

W stosunku do GWC Rehau - to sie nie da porównać. Rehau daje ok 40% upustu swoim instalatorom i sprzedawcom - mają motywację do walki o Klienta.

Np tu jest porównanie Rehau do żwirowego GWC:

http://taniaklima.pl/files/16luty06-20.jpg

http://taniaklima.pl/files/17luty06-20.jpg

http://taniaklima.pl/files/a17luty06-20.jpg