szczukot 13.07.2010 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2010 No wlasnie, musze napisac aby mi przeprojektowali ta nagrzewnice (wieksza dali) aby bylo powiedzmy maks 10l/min Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rafał_ 14.07.2010 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2010 Rafał_ - czy już uruchomiłeś GWC? Bo chciałbym się dowiedzieć jak Ci się sprawuje ten wymiennik. Jak mi się uda to odpalę jesienią. Na razie kombinuję przejście z kanału prostokątnego na okrągły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Domaracuch 15.07.2010 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2010 Dzięki za odpowiedzi. Domaracuch Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kerado28 01.08.2010 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2010 Jak mi się uda to odpalę jesienią. Na razie kombinuję przejście z kanału prostokątnego na okrągły. Jeśli piszesz o wentylacji, to są specjalne przejścia z kanału okrągłego na kanał prostokątny. Ale jeśli chodzi o ekonomiczne uzasadnienie kanałów prostokątnych to raczej ekonomi się w nich nie doszukasz.... Kanały prostokątne będą ciebie kosztować tyle co zlecenie całej instalacji firmie zewnętrznej, która wykonuje instalacje na rurach sztywnych okrągłych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 02.08.2010 07:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2010 kerado28 A Ty umiesz umieścić prostokątną nagrzewnicę w okrągłym kanale? Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kerado28 02.08.2010 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2010 Adam_mkA czy Ty umiesz umieścić nagrzewnice o wymiarach 40 x 20 cm w kanale o przekroju fi 160? Takie dyskusje raczej niczym nie zaowocują, więc lepiej je zakończyć na tym etapie. Tak jak pisałem powyżej, przejście w WM nie stanowi problemu (jeśli chodzi o wentylacje). Co do obudowy wymiennika to całkowicie inna sprawa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 02.08.2010 08:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2010 Rafał kombinuje z obudowaniem i połączeniem tego w całość a nie zamianę koła na kwadrat...Tak doczytałem.Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salata123 03.08.2010 23:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2010 Właśnie coś takiego dzisiaj uruchomiłem ( dom na razie niezamieszkany, gdześ blisko pasywnego, po wylewkach i tynkach w marcu br. ). szukamy w google chlodnica wodna kanałowa okrągła, firmy np. Promont, Enavent ( ja kupiłem chłodnicę produkowaną na Litwie ( nie pamiętam z której firmy, 3 rzędową dla przepływu około 700 m3 za 1700 zł, z podłączeniem z obu stron okrągłym fi 200. Osiągi tego ustrojstwa to: Temp na zewnątrz 32 w cieniu, godzina 13:00, w domu przyjemnie chłodno, jeszcze po nocy ? czyli zalety izolacji !! ( ale nie zmierzyłem temperatury ), umieszczam termometr na nawiewie w pokoju i odpalam reku, po pół godzinie pokazuje 25 stopni i jest stabilnie, uruchamiam podlewanie ogrodu ( woda idzie przez chłodnicę i .... na nawiewie w pokoju mam po 10 min, 22 stopnie nie wiem czy dużo to czy mało ale w domu jest fajnie chłodno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salata123 03.08.2010 23:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2010 Troszkę zerknąłem do góry i widzę że Adam ciut sobie kpi ?? albo tego ustrojstwa nie widział ( jak i mój hydraulik, ale się uparłem i mu wytłumaczyłem o co chodzi ) albo ma kasę od producentów GWC ??? A może ktoś nie zna kawalu o milicjancie który rzuca płytki chodnikowe do Wisły ??? J a dostałem propozycję GWC dwustrefowego, z automatycznym przełączaniem za ok. 20. 000 ??? Nie lubię być robiony w Huj... Czy ktoś budujący dom ma podobne odczucie ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 04.08.2010 06:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2010 Rozum nosisz ze sobą nawet do sracza!(wybacz dosadność)Użyj go!Do szkół chadzałeś to fizykę i matematykę powinieneś znać...SAM oceń - czy zlecić za20 000zł czy zrobić sobie "tymi ręcami" za 2 000zł. Nikogo do niczego nie namawiam.Niczego od niczego nie odmawiam.Myślę, że widzę to, na co patrzę....Jak pytają a ja znam odpowiedź to ją tu wpisuję...Tyle.Mogę nie wpisywać, jak to ma być jakiś kłopot....Dla mnie tego co wiem - wystarczy. Mnie się sprawdza. Realnie i w powtarzalny sposób.Możne też pomijać to, co JA piszę... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 05.08.2010 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2010 umieszczam termometr na nawiewie w pokoju i odpalam reku, po pół godzinie pokazuje 25 stopni i jest stabilnie, uruchamiam podlewanie ogrodu ( woda idzie przez chłodnicę i .... na nawiewie w pokoju mam po 10 min, 22 stopnie nie wiem czy dużo to czy mało ale w domu jest fajnie chłodno. Jeśli to tyle daje to faktycznie ciekawy dodatek, ale GWC działa przez cały dzień, czyli wtedy gdy najbardziej potrzeba chłodu, a wieczorem gdy się podlewa zwykle na zewnątrz jest już chłodniej ... Z tą kasą od producentów GWC dla Adama to pojechałeś ... szkoda pisać - lepiej użyj rozumu i sam się domyśl ... Czy mnie też objedziesz, bo polecam GWC rurowy a niektórzy bardzo drogo sobie liczą za ich wykonanie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aadamuss24 05.08.2010 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2010 Drogo liczą bo z tego żyją i to chyba jest normalne. Są też ludzie i jest ich całkiem sporo którzy chcą coś takiego kupić bo się nie znają/niemają czasu. pozdr adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Thermo 10.08.2010 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2010 Zanim natknąłem się na ten wątek planowałem zrobić GWC wodne 2x100mb fi25 ale wykorzystywać je tylko latem do schładzania powietrza, a na zimę myślałem żeby za pomocą zaworów przełączyć układ chłodzenia(rury w ziemi) - byłby on wówcza całkowicie nieużywany i przełączyć na pętle podłączona do kotła gazowego ( będę miał za kotłem gazowym rozdzielacz na 8 pętli z czego wykorzystywał będę 7 i myślałem, żeby jedna przeznaczyć na podłączenie do nagrzewnicy/chłodnicy) lub też podłączyć do pętli powrotnej z podłogówki. Co myślicie o takim rozwiązaniu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jani_63 10.08.2010 15:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2010 Ekonomicznie bez sensu skoro i tak GWC będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Thermo 10.08.2010 16:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2010 Jeżeli dałbym jako powrót z pętli z podłogówki to ekonomika by nie ucierpiała, prawda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redlum 12.08.2010 22:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2010 Czy można zakopać rurki warstwowo? tzn jeden obieg na 2m i drugi na 1m? Mam małą działkę (szeregówka narożna) i inaczej mi się raczej nie zmieści. Planuje dać 200mb - wiec nawet jak będzie uzysk 15W/m - to osiągnę ten max czyli 3000W. Co myślicie o takim rozwiązaniu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 13.08.2010 07:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2010 Można. Jest taka instalacja. (znam taką)Wypuszczasz na 1m.Pobierasz z 2m ppt. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 13.08.2010 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2010 Dobre, nie pomyślałem o tym jak kopałem z trudem na swojej cholernie małej działce. Aż musiałem kibel przesunąć ,,,, Na szczęście jak już pisałem nieużywany jeszcze był Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redlum 13.08.2010 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2010 A można dwa obiegi równoległe zakopać w taki sposób? Jeden głębiej - drugi płycej? Domyślam się że ten niżej będzie miał wiekszą wydajność i czy połączenie tych dwóch obiegów równoległych nie spowoduje jakiś dziwnych rzeczy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 13.08.2010 16:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2010 Jak jest wybór - to tego bym nie robił.Po co pogarszać parametry, jak nie trzeba? Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts