amigo1974 21.09.2010 15:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2010 Powoli i spokojnie! Tabakiera dla nosa czy nos dla tabakiery? TWÓJ dom. WY generujecie wilgoć. Powierzchnia/kubatura jest znana. Wiadomo, że dom nie gorszy jak 0,3W/1m2 x stK (bo nie odbiorą gorszego). Powietrze w ilości około 500-800m3/godz NIE POTRAFI W NAJLEPSZYCH WARUNKACH przenieść więcej jak do 2,5kW. Więc źródło c ciepła o mocy rzędu 3kW jest wystarczająco "sztywne", zwłaszcza, że BARDZO RZADKO będziesz korzystał z ilości maksymalnych. W efekcie, przy nawet (liczone dla kiepskich warunków) 25W/1mb byłoby tej rury 120 metrów. Więc, jak ją przewymiarujesz i dasz dwa odcinki pi około 100mb równolegle fi 25 (chodzi o małe opory przepływu dlatego dwie równolegle) to będzie i dobrze i z zapasem! Ale tu wszystko już było, z wyliczeniami i ze 20 razy. - Brak zadania domowego! Adam M. Adamie teraz zrozumiałem !mówisz że korzystniej i wystarczająco 2x100m rury niż 1x200m tej rury?mniejsze opory czyli mniejsze zużycie energii aby tym kręcić?Wybaczcie ale tych wyliczeń wszędzie tyle że się człowiek gubi .Nie jest tego jeszcze tak dużo w tym temacie także czytam od początku.Ale jeszcze jedna sprawa skoro piszecie że nie będę prawie nigdy korzystał z ilości wymiany maksymalnej to o jakiej wydajności powinienem zastosować reku na tą powierzchnie 800m3- jeśli możecie mi jeszcze w tym pomóc? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 21.09.2010 16:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2010 Kolejny, co mu trzeba drukowanymi.... WYSTARCZY około 300m3/godz. Tanio i bez większych kłopotów, ale... Święta przyjdą, rodzina się zleci i zaczną prać szorować i pichcić a w przerwach - kąpiele... I z nagła ktoś Ci zada pytanie - mówiłeś, że masz takie wymyślne i nowoczesne instalacje... jakieś reku-coś-tam? CO? ZEPSUŁO SIĘ? - BO JAKOŚ TAK DUSZNO TU? NORMALNIE potrzebujesz bardzo mało. Bywa, że trzeba jednak systemowi "dać kopa". Zrobisz takie, aby tylko starczyło, to nie wydoli i przy przypalonym garnku polecisz okna otwierać... Zamiast se jak król jaki - gałeczką obrócić... To Twoja decyzja czy robisz nieco przewymiarowane, komfortowe i przez to ciche o wymianie porównywalnej do 1 kubatury/godz czy nie. Mus to 0,3 kubatury. Komfort to powyżej 0,8 a luksus to około 1.0. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jani_63 21.09.2010 16:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2010 (edytowane) Oj amigo1974 czytaj uważnie. . Zimą gdybyś zapuścił wentylację na maxa to przesuszysz tak powietrze, że chorzy będziecie wszyscy. Wy będziecie mieli wiecznie podrażnione drogi oddechowe, a meble będą krzywe jak po lumbago W normalnych warunkach wentylacja zimą pracuje na 15-25%. Latem to już inna sprawa. Mając tak wydajne GWC w przypadku połączenia go w całość z DZ pompy ciepła będziesz mógł zapuścić na maxa skutecznie utrzymując przyjemną temperaturę w przypadku fali upałów, choćby takich jak w tym roku. Czy to będzie konieczne to już inna sprawa. Tutaj dużo zależy od konstrukcji i położenie samego domu. GWC klimatyzacją nie jest, ale jest wstanie znacznie podnieść komfort bytowy, bo jak na dworze słoneczko operuje tak że w cieniu powyżej 30 stopni to w domu możesz mieć około 25 stopni i to za znacznie mniejsze pieniądze niż w przypadku tradycyjnej klimatyzacji. Edytowane 21 Września 2010 przez Jani_63 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amigo1974 21.09.2010 16:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2010 Kolejny, co mu trzeba drukowanymi.... WYSTARCZY około 300m3/godz. Tanio i bez większych kłopotów, ale... Święta przyjdą, rodzina się zleci i zaczną prać szorować i pichcić a w przerwach - kąpiele... I z nagła ktoś Ci zada pytanie - mówiłeś, że masz takie wymyślne i nowoczesne instalacje... jakieś reku-coś-tam? CO? ZEPSUŁO SIĘ? - BO JAKOŚ TAK DUSZNO TU? NORMALNIE potrzebujesz bardzo mało. Bywa, że trzeba jednak systemowi "dać kopa". Zrobisz takie, aby tylko starczyło, to nie wydoli i przy przypalonym garnku polecisz okna otwierać... Zamiast se jak król jaki - gałeczką obrócić... To Twoja decyzja czy robisz nieco przewymiarowane, komfortowe i przez to ciche o wymianie porównywalnej do 1 kubatury/godz czy nie. Mus to 0,3 kubatury. Komfort to powyżej 0,8 a luksus to około 1.0. Adam M. Kurde gdyby tak było jak mówisz:Święta przyjdą, rodzina się zleci i zaczną prać szorować i pichcić a w przerwach - kąpiele... I z nagła ktoś Ci zada pytanie - mówiłeś, że masz takie wymyślne i nowoczesne instalacje... jakieś reku-coś-tam? CO? ZEPSUŁO SIĘ? - BO JAKOŚ TAK DUSZNO TU? To mój ojciec , rocznik 1934 , zabił by mnie śmiechem a okna to mają być w dużym procencie typu fix i była by wtedy całkiem kicha!Czyli będzie super duża i na pierwszy bieg?Jak byś zrobił -jedną centrale o wydajności 800m3 ,czy może lepiej na każdą kondygnacje osobną i mniejszą po 400m3 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amigo1974 21.09.2010 17:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2010 Oj amigo1974 czytaj uważnie. . Zimą gdybyś zapuścił wentylację na maxa to przesuszysz tak powietrze, że chorzy będziecie wszyscy. Wy będziecie mieli wiecznie podrażnione drogi oddechowe, a meble będą krzywe jak po lumbago W normalnych warunkach wentylacja zimą pracuje na 15-25%. Latem to już inna sprawa. Mając tak wydajne GWC w przypadku połączenia go w całość z DZ pompy ciepła będziesz mógł zapuścić na maxa skutecznie utrzymując przyjemną temperaturę w przypadku fali upałów, choćby takich jak w tym roku. Czy to będzie konieczne to już inna sprawa. Tutaj dużo zależy od konstrukcji i położenie samego domu. GWC klimatyzacją nie jest, ale jest wstanie znacznie podnieść komfort bytowy, bo jak na dworze słoneczko operuje tak że w cieniu powyżej 30 stopni to w domu możesz mieć około 25 stopni i to za znacznie mniejsze pieniądze niż w przypadku tradycyjnej klimatyzacji. To mogę zrobić GWC o długości 2x100m lub 1x200m ale musiała by być fi32 jako dodatkowa pętla dla PC i na zimę odciąć ten układ tylko dla GWC a na upały otworzyć i puścić całe DZ + GWC jako jeden układ dla wentylacji ?Tych chorób bym chciał uniknąć bo dzieci małe a będą jeszcze mniejsze ,i straszni mi chorowały dotychczas lekarz mówi że mamy "chory dom" i coś w tym może być bo w ogóle nie mam tu wentylacji tylko w łazience grawitacja reszta to otwieranie okna i liczę że jak się stąd wyprowadzimy to się sytuacja poprawi znacząco! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 21.09.2010 17:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2010 (edytowane) Na taką kubaturę jak ty, ja mam Daytone 350 Dospela i jest ok. Samej centrali nie polecam ale wydajność jest odpowiednia. Jest jeden plus tej Daytony to płynna regulacja obrotów więc można sobie poustawiać idealnie. W drodze jest GWC glikolowy, 2x75m fi 25 rury. Jest zakopany na głębokości wody gruntowej więc powinien działać bardzo dobrze. Ps. Nie będę wcale pisał, że jakby co to wina adama_mk :) Żartuję. Dzięki Adam! Edytowane 21 Września 2010 przez Liwko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amigo1974 21.09.2010 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2010 Na taką kubaturę jak ty, ja mam Daytone 350 Dospela i jest ok. Samej centrali nie polecam ale wydajność jest odpowiednia. Jest jeden plus tej Daytony to płynna regulacja obrotów więc można sobie poustawiać idealnie. W drodze jest GWC glikolowy, 2x75m fi 25 rury. Jest zakopany na głębokości wody gruntowej więc powinien działać bardzo dobrze. Ps. Nie będę wcale pisał, że jakby co to wina adama_mk :) Żartuję. Dzięki Adam! No jak pisze Adam te 350m3/h przy takiej kubaturze może trochę czasami brakować.Myślę raczej o czymś takim z wydajnością 600m3/h to by było według uwag wersja komfort dla takiego budynku ale jeszcze nie luksus!Co możecie ewentualnie polecić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 21.09.2010 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2010 Na full robiłem naprawdę sporadycznie i to na krótki czas. Większą część od jesieni do wiosny chodził maksymalnie na 30%. Przy imprezach ustawiałem na 70% i starczało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amigo1974 21.09.2010 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2010 Na full robiłem naprawdę sporadycznie i to na krótki czas. Większą część od jesieni do wiosny chodził maksymalnie na 30%. Przy imprezach ustawiałem na 70% i starczało. No cóż różnica kosztów rekuperatora o wydajności 350m3 a 600m3 jest znacząca trzeba by się poważnie zastanowić !Myślałem o 2 osobnych reku na każdą kondygnacje ale jeśli by wystarczyła tej mocy to chyba nie miałoby sensu tylko czy będzie git? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 21.09.2010 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2010 Bez obawy, będzie git. Ale zainwestuj w dobry reku z automatycznym bypassem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jani_63 22.09.2010 05:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2010 Git to nie będzie, ale będzie. Reku o wydajności 350m3/h wypruwając z siebie wszystkie flaki będzie przetłaczał 40% kubatury domu (340m3). W takim zestawieniu praktycznie jakiekolwiek podkręcenie powyżej minimum (120-150m3) powoduje pracę z maksymalną wydajnością. Ani to dobre dla sprzętu, ani dla uszu. Ale wolność Tomku w swoim domku. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amigo1974 22.09.2010 05:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2010 Git to nie będzie, ale będzie. Reku o wydajności 350m3/h wypruwając z siebie wszystkie flaki będzie przetłaczał 40% kubatury domu (340m3). W takim zestawieniu praktycznie jakiekolwiek podkręcenie powyżej minimum (120-150m3) powoduje pracę z maksymalną wydajnością. Ani to dobre dla sprzętu, ani dla uszu. Ale wolność Tomku w swoim domku. Pozdrawiam A Jak by tak 2x350m3?Czy jednak iść w kierunku 1xminimum 600m3? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 22.09.2010 05:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2010 Sorki, sorki, sorki wkradł się błąd. Dokładnie nie doczytałem. Mam kubaturę 500m3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jani_63 22.09.2010 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2010 A Jak by tak 2x350m3?Czy jednak iść w kierunku 1xminimum 600m3? Myślę że koncepcyjnie się da, ale to pytanie do Adama. On postawił więcej instalacji niż mi pozostało włosów na głowie. Liwko, to zmienia radykalnie stan rzeczy, prawda? Bo jest tak jak napisał Adam To Twoja decyzja czy robisz nieco przewymiarowane, komfortowe i przez to ciche o wymianie porównywalnej do 1 kubatury/godz czy nie. Mus to 0,3 kubatury. Komfort to powyżej 0,8 a luksus to około 1.0. Adam M. Osobiście uważam że 0,6 kubatury (u Ciebie to 0,7) to powinno być minimum żeby nie zaprzątać głowy myślą "wystarczy czy nie wystarczy" dla każdej sytuacji. Choć są ludzie którzy stawiają sobie WM bardzo, bardzo niedowymiarowaną, wychodząc z założenia że zimą nie potrzeba więcej niż 15-25% kubatury, a latem i tak otwiera się okna, bo z dziada pradziada tak się robiło i było dobrze. Ale jak dla mnie co innego móc otwierać okna, a musieć (nie cierpię wszelkiej gadziny latającej owadopodobnej ), to duża różnica. Ale, ale, zagłębiamy się w sprawy mające już mało co wspólnego z tytułem wątku. Pozdawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amigo1974 22.09.2010 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2010 Ale, ale, zagłębiamy się w sprawy mające już mało co wspólnego z tytułem wątku.Pozdawiam. No czasami tak wyjdzie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redlum 22.09.2010 14:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2010 wg mnie jeden 600 bądź 800 będzie lepszym wyjściem - po pierwsze wyjdzie taniej niż dwa 350 - po drugie - koszty użytkowania będą niższe przy jednym urządzeniu - po trzecie - byś musiał kombinować z dwoma instalacjami WM + GWC, po czwarte - byś musiał mieć dwa sterowniki - albo byś musiał kupić jakiś system - co będzie oba na raz synchronizował ze sobą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 22.09.2010 17:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2010 Da się zrobić jeden a dobry!Są EBMy, które dadzą i 1200m3/godz.Tylko po co?System liczony na 800-900m3 będzie w sam raz.Rura główna fi250. Podział na parter i piętro po fi 200 a potem dalej.Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amigo1974 22.09.2010 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2010 Da się zrobić jeden a dobry! Są EBMy, które dadzą i 1200m3/godz. Tylko po co? System liczony na 800-900m3 będzie w sam raz. Rura główna fi250. Podział na parter i piętro po fi 200 a potem dalej. Adam M. Co to są te EBMy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 22.09.2010 18:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2010 ?!!! Wentylatory... Ja (i wielu forumowiczów też) stosuję takie, które podłączasz do 230 V zmiennego, ale one są prądu STAŁEGO. Same sobie ten stały robią! Do tego mają wbudowany cały regulator wydajności. Dodajesz potencjometr na kablu i sterujesz jak radiem: głośniej- ciszej (tu więcej- mniej). Moc przy wydatkach jakie rozważamy około 70W. Maksymalna moc, bo normalnie pracuje się na jakie ćwierć gwizdka. Wentylacja MOŻE pobierać około 40W i działać! (No, te co postawiłem to działają!) Koszt miesięczny jak paczka lepszych papierosów. To w eksploatacji całodobowej... Bo w zakupie do doopa się marszczy... Ale - warto! To taki RollRoyce w wentylacji... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amigo1974 22.09.2010 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2010 ?!!! Wentylatory... Ja (i wielu forumowiczów też) stosuję takie, które podłączasz do 230 V zmiennego, ale one są prądu STAŁEGO. Same sobie ten stały robią! Do tego mają wbudowany cały regulator wydajności. Dodajesz potencjometr na kablu i sterujesz jak radiem: głośniej- ciszej (tu więcej- mniej). Moc przy wydatkach jakie rozważamy około 70W. Maksymalna moc, bo normalnie pracuje się na jakie ćwierć gwizdka. Wentylacja MOŻE pobierać około 40W i działać! (No, te co postawiłem to działają!) Koszt miesięczny jak paczka lepszych papierosów. To w eksploatacji całodobowej... Bo w zakupie do doopa się marszczy... Ale - warto! To taki RollRoyce w wentylacji... Adam M. Wiesz co najlepsze jest to zdanie "Bo w zakupie to_______! Ja jestem z tych ludzi co ich nie stać na kupowanie tanich rzeczy ,kupuje raz a dobre a nie byle co ale za to parę razy i cały czas rozważam tylko takie doopowate rozwiązanie (w zakupie).Ale przy takiej wydajności 800-900m3 jak pisałeś przy tej normalnej codziennej jego pracy zjadłby tylko te paczkę lepszych fajek na dobę (40W/h)?Nie rób takiej zdziwionej miny przecież pisałem że nie jestem z tej branży ,a tego wszystkiego nie da się w ciągu krótkiego czasu pojąć a trzeba jeszcze pracować i spać chociaż te 3h/dobe.Te RollRoyce jaką mają etykietkę na obudowie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts