amigo1974 22.09.2010 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2010 "te paczkę lepszych fajek na dobę" - Przepraszam na miesiąc! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redlum 22.09.2010 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2010 nie chcę robić kryptoreklamy - ale poszukaj polskich rozwiązań ze spiralnym wymiennikiem ciepła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amigo1974 22.09.2010 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2010 nie chcę robić kryptoreklamy - ale poszukaj polskich rozwiązań ze spiralnym wymiennikiem ciepła masz na myśli B_ _ _ _sz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redlum 22.09.2010 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2010 (edytowane) Bartosz jest OK - ale Vena4 - ma 550m3/h - jest jeszcze bliźniacza konstrukcja - co ma większe osiągi - cena trochę wyższa - ale w standardzie masz wszystko full wypas Edytowane 22 Września 2010 przez redlum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amigo1974 22.09.2010 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2010 Bartosz jest OK - ale Vena4 - ma 550m3/h - jest jeszcze bliźniacza konstrukcja - co ma większe osiągi - cena trochę wyższa - ale w standardzie masz wszystko full wypas Masz na myśli tę CNb coś tam za 15800 czy jakoś tak? Powiem Ci że ciekawe,ciekawe.Nigdy mi nie przyszłoby do głowy żeby Bartosz! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redlum 22.09.2010 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2010 raczej o http://www.elmech-nikol.pl/nasza_oferta/rekuperatory te rozwiązania to są - jak to mówią ostatnio reklamy - awangarda WM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 22.09.2010 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2010 Ale przy takiej wydajności 800-900m3 jak pisałeś przy tej normalnej codziennej jego pracy zjadłby tylko te paczkę lepszych fajek na dobę (40W/h)?Minimalna moc wentylatorów wynika z ich sprawności, sprężu oraz wydajności. Sprawność dobrych wentylatorów >60%. Przy takich wentylatorach, aby nie przekroczyć mocy 40W, opory całego ciągu wentylacyjnego nie powinny być większe niż 100Pa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasiatomek1719503162 23.09.2010 03:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2010 mam pytanie czy mozna rury od reku zalac w stropie??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 23.09.2010 08:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2010 Potrafię sobie to wyobrazić.Łatwe by nie było, ale wykonalne.Ułożenie ich na podłodze piętra wydaje mi się prostsze.Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amigo1974 23.09.2010 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2010 Potrafię sobie to wyobrazić. Łatwe by nie było, ale wykonalne. Ułożenie ich na podłodze piętra wydaje mi się prostsze. Adam M. Na pewno tak, ale jeśli ktoś tak jak ja nie planuje już na stropie wylewki to co wtedy? U mnie ma iść pod stropem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 23.09.2010 17:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2010 Rozważamy kanały W STROPIE.To puste rury a betonik ciężki jest.Siły wyporu będą te kanały wypychały ze stropu i konieczne byłoby ich obciążenie na etapie wylewania... Kłopoty i utrudnienia...Pod stropem oznacza sufity podwieszane.Łatwo, prosto bez komplikacji.Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 23.09.2010 17:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2010 Ktos w innym watku jakos na dniach wkleil zdjecie z takimi rurami w stropie. Byly one przelozone miedzy zbrojeniami wiec nie wyplyna. Nie pamieta czy to byly zwykle spiro (grozi zgnieceniem) czy cos w stylu turboflexow. No i nie wiem jak takie "luki " w zelbetonowym stropie wplywaja na jego sztywnosc, wytzrymalosc itp. Bo jak ktos wlozy rure 20 cm, do betonu 30 cm .... Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amigo1974 23.09.2010 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2010 Ktos w innym watku jakos na dniach wkleil zdjecie z takimi rurami w stropie. Byly one przelozone miedzy zbrojeniami wiec nie wyplyna. Nie pamieta czy to byly zwykle spiro (grozi zgnieceniem) czy cos w stylu turboflexow. No i nie wiem jak takie "luki " w zelbetonowym stropie wplywaja na jego sztywnosc, wytzrymalosc itp. Bo jak ktos wlozy rure 20 cm, do betonu 30 cm .... Fantom Strop monolityczny gr.30cm? To chyba chałupa bez ścian wewnątrz tylko zewnętrzne.I jeszcze między zbrojeniami?-jak to strop to raczej tylko jedno dolne zbrojenie no chyba że specjalnie do trzymania tych rur. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 23.09.2010 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2010 No znam przynajmniej dwa stropy o takiej grubosci. Rozpietosci faktycznie sa fajne na dole w takich przypadkach.Co do zbrojen, to wlasnie na tym zdjeciu bylo widac, ze zbrojenia sa gorne i dolne. i rury ktos mial posrodku.Nie moge tego znalezc. Widzialem na forum doslownie kilka dni temu Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MonikaTomek 23.09.2010 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2010 pytanie do znawców tematu- jaką stosujecie pompkę do cyrkulacji glikolu? Jakich producentów i jaki typ polecacie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 23.09.2010 19:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2010 Dobra jest calowa.Vilo, Grundfos czy podobneAdam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MonikaTomek 23.09.2010 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2010 Calowa to masz na myśli podłączenia? Jaką wydajność powinna mieć taka pompka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 23.09.2010 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2010 Patzralem pompy Wilo Rxx. To seria teoretycznie do pracy wlasnie z glikolem. Wiec maja ten plus, ze chyba ich elementy sa dostosowane do pracy z tego typu mieszanka. Moze mniej "rdzewieja", sa przystosowane do innych temp, do innej gestosci plynu itp ? Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jani_63 23.09.2010 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2010 No i nie wiem jak takie "luki " w zelbetonowym stropie wplywaja na jego sztywnosc, wytzrymalosc itp. Bo jak ktos wlozy rure 20 cm, do betonu 30 cm .... Fantom Dlatego średnica zewnętrzna systemu Tuboflex dedykowanego do takich zastosowań jest ograniczona do 75mm. W przypadku większych wydajności trzeba je dublować dla pojedynczego punktu nawiewno - wywiewnego. Technika układania jest taka sama jak w przypadku Legalettu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 24.09.2010 04:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2010 Co do zbrojen, to wlasnie na tym zdjeciu bylo widac, ze zbrojenia sa gorne i dolne. i rury ktos mial posrodku. Takie rozwiązanie jest np. w domu pasywnym Przewodnika Budowlanego. http://www.przewodnik-budowlany.com.pl/pages/admin/grafiki/nazwa1235702850.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts