kerado28 28.09.2010 05:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2010 Dlatego średnica zewnętrzna systemu Tuboflex dedykowanego do takich zastosowań jest ograniczona do 75mm. Są średnice także większe 90mm, ale rzadko się je stosuje, ponieważ ciężko je wtedy ukryć w stropie/ścianie. Zastanawia mnie jednak, dlaczego prawie wszyscy usilnie chcę wentylować przeliczając na kubaturę, a nie na rodzaj i przeznaczenie pomieszczeń ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
moni_veron 28.09.2010 05:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2010 Zmontowałem już glikolowca, ale mam pytanie, ponieważ po zasypaniu i odpaleniu systemu temp. na termometrze jest ok. 25 stopni. czy to jest prawidłowo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 28.09.2010 06:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2010 Na jakim termometrze ? co dokladnie masz robione ? Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
moni_veron 28.09.2010 07:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2010 Zakopałem kolektor DZ, połaczyłem, zalałem glikolem i odpaliłem (czyli cały system jest zrobiony).Po ok. 1 godzinie pracy temp. na termometrze wskazuje ok. 25 stopni (temp. roztworu, która przychodzi z ziemi) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 28.09.2010 07:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2010 Cud!Panie cud !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
moni_veron 28.09.2010 07:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2010 Cuda to tylko w ERZE Moim zdaniem cosik nie tak zrobiłem.. tylko co ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 28.09.2010 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2010 Hehh, trudno powiedzieć. Tu nie da się tak spieprzyć żeby uzyskać tak wysoką temp. bez udziału innego źródła ciepła.Gdzie Ty ten kolektor zakopałeś ???No chyba ze termometr źle wskazuje, dotknij ręką.Rurka ma być mocno zimna ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
moni_veron 28.09.2010 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2010 Wszystkie rury są już w otulinie.A kolektor zakopany częściowo w wodzie i częściowo w mokrej glinie.A może termometr.... jak wrócę z pracy to sprawdzę, ale raczej to nie to... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jani_63 28.09.2010 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2010 Grunt aż tak nie był w stanie się nagrzać. Więc albo termometr do d....y, albo pobudowałeś się na Islandii o czym zapomniałeś nas powiadomić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 28.09.2010 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2010 (edytowane) Więc albo termometr do d....y, albo pobudowałeś się na Islandii o czym zapomniałeś nas powiadomić. Wystarczyło zakopać kolektor wzdłuż ciepłociągu . A tak serio, to prawdopodobnie glikol nie płynie w rurkach. Prawdopodobna przyczyna - zapowietrzona instalacja. Edytowane 28 Września 2010 przez HenoK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 28.09.2010 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2010 Miałem to pisać ale skąd tam 25 C ??Aż tak ciepło jest w pomieszczeniu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 28.09.2010 09:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2010 Jest błąd pomiaru lub miernika.Lokalna Islandia raczej wykluczona.Najprawdopodobniej tam nie ma obiegu płynu. Zapowietrzenie jest najbardziej prawdopodobne.Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 28.09.2010 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2010 Dlatego kiedys sugerowalem zastosowanie rotometrow czy jak to tam sie nazwya - takie co sa np na rozdzielaczu podlogowki itp ale jak masz podlaczony ten termometr ?? Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 28.09.2010 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2010 Miałem to pisać ale skąd tam 25 C ?? Aż tak ciepło jest w pomieszczeniu ? Nie musi być. Jak układ jest zapowietrzony, to pompka dosyć solidnie się grzeje. Wystarczy, żeby podgrzać do 25 st. C. Ale pewnie prawdy dowiemy się za kilka godzin. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 28.09.2010 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2010 Dokładnie!W sumie żeby wykluczyć zapowietrzenie trzeba ręką dotknąć pompy.Powinna być zimna ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
moni_veron 28.09.2010 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2010 Rury mam 144 metry fi 32 - a płynu ok. 90L Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 28.09.2010 12:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2010 Wygląda na to, że wszystko się wyjaśnia.Pod ziemią utworzyły się kieszonki powietrzne w tej NIE POZIOMO ułożonej rurze.Powiedziałbym - stan w miarę normalny, spodziewany.Ta pompka, która ma to poruszać jest dobra do PRACY, ale nie sprawdza się przy URUCHOMIENIU.Powietrze w tych kieszonkach działa jak sprężyna i "zżera" cały wznios tej pompki, która jest.Potrzebna jakaś "bardziej hydroforowa" niż do CO.Zapiąć, przepchnąć ciecz, uzupełnić braki i wymienić na pompkę docelową.Będzie dobrze.Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
moni_veron 28.09.2010 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2010 Kolektor ziemny nie jest idealnie w poziomie... jak napewno prawie u każdego (osuwająca się ziemia, woda itp.) Teraz jestem w delegacji więc czas na GWC będzie za ok. 2 tygodnie. System według schematów niby prawidłowy... Napełniałem system i niby powietrza już nie było, ciśnienie wzrastało do ok. 2,5 bara, później spuszczałem i tak od nowa. Czyli uważasz, żeby kupić większą pompe do CO? o większej mocy? I na czas rozruchu zamienić?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 29.09.2010 06:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2010 Skoro miałeś tam takie ciśnienie to powietrze powinno wypchnąć bez problemu. Dałeś odpowietrznik ? PS. Póki nie możesz sprawdzić czy pompa jest zimna czy gorąca to możemy sobie gdybać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
moni_veron 29.09.2010 07:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2010 Odpowietrznik dałem, ale za mocno nie "gwizdał" - z tego co pamiętam to pompa raczej była ciepła... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts