Piczman 29.09.2010 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2010 Odpowietrznik dałem, ale za mocno nie "gwizdał" - z tego co pamiętam to pompa raczej była ciepła... Musi być zimna jak woda w kranie przed ogrzaniem. Moja też była ciepła, no to się kilka dni pomęczyłem z odpowietrzeniem Ale opisałem jak to się powinno łatwo robić, dałeś ten zawór zamykający układ ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
moni_veron 29.09.2010 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2010 Tak, dałem dwa zawory zamykające w układzie:wyjście z PE na miedź => zawór zamykający => termometr => zawór spustowy => pompa obiegowa => nagrzewnica/chłodnicapowrót z nagrzewnicy => trójnik do odpowietrzacza => trójnik do naczynia przelewowego przed nim zawór zamykający => przejście z miedzi na PE Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
moni_veron 29.09.2010 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2010 A gdzie opisałeś odnośnie odpowietrzania? I na którym biegu najlepiej to robić/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 29.09.2010 17:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2010 "ciśnienie wzrastało do ok. 2,5 bara, ...." JAK? Rozumiem taki skok ciśnienia, przy starcie pompy... Jak POTEM utrzymuje się TAKIE ciśnienie to oznacza, że pompa jest dobra! Wznosi na 25m.... A jak nie płynie nic - to coś jest zatkane.... i pompka sobie nie radzi.... Załamany wąż? Załamka! Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 29.09.2010 17:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2010 Da sie ta niebieska rure tak zlamac aby zagiac i sie nie zlamie (nie zrobi sie dziura) ? Zaczynam sie bac bo nie bylem przy tym jak ukladali rury Chcoc chyba mialem robiona probe szczelnosci. Na tym powinno wyjsc czy jest ok. Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
moni_veron 29.09.2010 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2010 Z tym załamanym wężem to raczej nie.... cała rura była ręcznie obsypywana na kilka centymetrów, ale nieszczęścia czasami bywają.Pompa była włączona na pierwszym biegu, później zawór zamykający otwarty i pompowałem ręcznie, powietrze przez odpowietrznik uchodziło, ale bardzo słabiutko. A może do odpowietrzenia zastosować pompę zanurzeniową do brudnej wody? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 30.09.2010 17:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2010 trybową....Tu ciśnienie potrzebne a nie wydatek....Jaką z hydrofora na chwilę pożyczyć....Coś ciężko idzie... dziwne... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 02.10.2010 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2010 W innym temacie natknąłem się na taki kwiatek http://www.blog.karbon.com.pl/wentylacja/po-co-ci-gwc-3/Co o tym sądzicie? Sam mam zakopane tury pod GWC glikolowy i kupioną chłodnicę więc i tak go zrobię ale nie chcę być niemile zaskoczony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jani_63 02.10.2010 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2010 Rzeczywiście kwiatek (choćby żwirowiec 6-8m3), choć jeśli chodzi o wydajność chłodzenia latem to trochę prawdy w tym jest. GWC jako takie nie jest wstanie zastąpić klimatyzacji (znacznie mniejsza wydajność) i skutecznie schłodzić nagrzany dom. Ale... Jeśli dom jest dobrze izolowany termicznie, a odpowiednio z wymiarowane GWC działa non stop, to niepotrzebne są tak duże moce, bo komfort temperaturowy był utrzymywany cały czas. A posiadanie wewnątrz temperatury około 25oC jak na zewnątrz skwar powyżej 30oC to już komfort. No chyba że ktoś ma geny Eskimosów. O korzyściach z posiadania GWC w okresie zimowym była mowa już nie raz, włącznie z wyliczeniami korzyści płynących z jego posiadania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 02.10.2010 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2010 Uff... Bo już myślałem że Weekend będę miał do d... I raczej latem nie będę chciał temp. w domu 16oC 25 jest ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redlum 02.10.2010 14:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2010 GWC nigdy klimy nie zastąpi - ale zawsze będzie chłodniej niż jakby go nie było - takimi blogami bym się nie przejmował - przecież pisze je gość który sprzedaje i montuje klimatyzacje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 03.10.2010 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2010 Każdy, kto liczy na to, że GWC mu zastąpi klimatyzację, ten z całą pewnością się przeliczy. Ale jeśli eksploatacja pompki do GWC w stosunku do uzyskiwanej mocy chłodniczej jest tańsza, niż klimatyzacji, to z całą pewnością warto z niego korzystać. Z drugiej strony najwięcej ciepła pozyskuje się latem przez okna, zwłaszcza okna dachowe, ale też okna w ścianach skierowanych na zachód i na wschód. Jak te zyski ciepła ograniczyć, to GWC może naprawdę nieźle się wykazać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 03.10.2010 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2010 Na dachowe od południowej strony dałem markizy i naprawdę świetnie się spisały tego lata. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
forumuser 10.10.2010 22:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2010 Witam, w końcu ja również wykonałem na mojej działce pierwszy krok w kierunku GWC wodnego. Korzystając z ładnej pogody zakopaliśmy w sobotę 2x110m niebieskiej rury fi25. Wygladało to mniej wiecej tak: - pierwszy wykop - drugi wykop Głębokość wykopu 1,7-1,9m. Jak widać rury kładliśmy w zasadzie w wodzie, do tego wszędzie glina. Mam więc nadzieję że będzie okay. A korzystając z okazji to jeszcze kilka rad dla tych, którzy dopiero do kopania się przymierzają: - łatwiej jest układać rurę jak się ją najpierw rozwinie wzdłuż wykopu; rozwijanie kręgu w błocie na dole wykopu jest dość męczące (niestety do tego doszliśmy dopiero przy drugim wykopie ) - w takich warunkach jak u mnie trzeba rozkładać rurę dość szybko, gdyż stosunkowo łatwo dochodzi do miejscowego osuwania się ziemi do wykopu - można ew. od razu częściowo zasypywać, ale uwaga: najpierw należy zawrócić i doprowadzić rurkę powrotną na miejsce, bo może się okazać że "koparkowy się machnął w stosunku do rysunku" i potem nam naglę wykop jest o metr dłuższy niż rura którą mamy - jeżeli robicie przepusty pod tą rurę to pamiętajcie żeby nie robić kolana 90', tylko dwa po 45' bo tą rurą dość ciężko się zakręca. A poza tym to w przepustach (wg mnie) trzeba pamiętać że rury muszą iść w otulinie żeby się od siebie nie grzały/chłodziły.... Uwzględnijcie to więc w średnicy przepustu - i generalnie to trzeba każdemu patrzeć na ręce, ale to już chyba przy wszystkim na budowie tak jest pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sjk 02.11.2010 01:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2010 witam, co myślicie o wykonaniu takiego glikolowego gwc żeby poza pracy z rekuperatorem wstępnie podgrzewał powietrze na wejściu powietrznej pompy ciepła. miało by to pracować w warunkach poniżej -5 stopni tak aby dogrzewać to powietrze do tych ok -5 stopni może zera. planuje coś w stylu PCi ALTERMA lub LG TERMA o mocy ok 12KW do ok 0 stopni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redlum 02.11.2010 07:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2010 Czy ktoś robił kolektor spiralny tak jak się to robi w przypadku pomp ciepła? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 02.11.2010 07:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2010 http://forum.muratordom.pl/showthread.php?152498 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redlum 02.11.2010 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2010 chodzi mi raczej - czy ktoś robił w taki sposób wymiennik ciepła do GWC - mam boczny segment szeregówki i raczej ciężko będzie mi upchać wymiennik liniowy (nawet na dwóch poziomach) - a tak mógłbym zrobić ok 10mb kolektora spiralnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 02.11.2010 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2010 Przecież układanie tego się niczym nie różni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 02.11.2010 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2010 Wiesz, to nie chodzi o to jaka metoda rury polozysz, tylko jaki one w rzeczywistosci obszr (objetosc) obejma. Jaki masz ksztalt do wykorzystania i jego powierzchnie ? Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts