Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

GWC wodny "tymi ręcami" robiony

adam_mk

Recommended Posts

• 3 weeks później...
  • Odpowiedzi 1,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Właśnie problem w tym że nie ma miejsca nad nagrzewnicą na zbiornik wyrównawczy układu otwartego. Musiałbym go przesuwać 4 metry dalej

Nie ma najmniejszego problemu z wykonaniem zamkniętego układu. Oczywiście musi wtedy być naczynie wzbiorcze przeponowe (dostosowane do glikolu), zawór bezpieczeństwa , manometr oraz pompka do napełniania układu.

Zamknięty układ łatwiej odpowietrzyć, glikol nie ma styku z powietrzem więc jest mniej podatny na starzenie, a elementy metalowe instalacji na korozję.

Łatwiej też zauważyć ew. przeciek.

Wahania temp. cieczy w ciągu roku to jakieś 10-15 C !

Zaryzykował bym.

Może ktoś ma ten #$%^&*(@$ zawór zamykający kład ?

Może zamknie na chwile układ, podpompuje i sprawdzi w zimie i w lecie jak się ma ciśnienie ?

Dodam że ciecz przed i za wymiennikiem ma niemal identyczną temperaturę więc nagłe wahania ciśnienia tu nie grożą ,,,

Mam u siebie układ podgrzewania podjazdu napełniony glikolem, zawór bezpieczeństwa i bez naczynia. Jak będzie potrzeba grzania to zobaczę jak się zmienia ciśnienie. Już mi się nie chciało dawać kolejnego naczynia :) byłoby to piąte naczynie :) Myślę, że z przyrostem ciśnienia nie powinno być źle, ciśnienie bez pracy to 1 bar, zawór bezpieczeństwa na 3 bary, może wystarczy. Temperatura zasilania to ok 40 stopni ale nie sądzę abym był to jakoś podgrzać na tyle żeby ciśnienie wzrosło. Bawię się w odpowietrzanie tego glikolu ale to robota głupiego :) Przy pompie mechanicznej i wężach w zbiorniku trudno to odpowietrzyć. Glikol gęsty prawie jak kisiel i pęchęrzyki powietrza sobie powoli pływają i nie zdążą wylecieć do góry. Może automatyczne odpowietrzniki sobie z tym poradzą ? pozdr adam

Zrobiony układ zamknięty. Zobaczymy jak sie sprawdzi. W razie czego beda przeróbki. Wrzucam fotki i poproszę o ewentualne uwagi. Układ hydrauliczny skończony, powietrzny jeszcze nie.

http://picasaweb.google.com/lh/photo/VBZVw7ibt04Poo74E3yERg?feat=directlink

http://picasaweb.google.com/lh/photo/fpQTIEFnEhtUH7ify6fR2A?feat=directlink

http://picasaweb.google.com/lh/photo/h_hrWPBhGpVLPnr2mYQp1A?feat=directlink

DSCF5290.jpg

DSCF5291.jpg

DSCF5303.jpg

Edytowane przez m-mormon

Mam u siebie układ podgrzewania podjazdu napełniony glikolem, zawór bezpieczeństwa i bez naczynia. Jak będzie potrzeba grzania to zobaczę jak się zmienia ciśnienie. Już mi się nie chciało dawać kolejnego naczynia :) byłoby to piąte naczynie :) Myślę, że z przyrostem ciśnienia nie powinno być źle, ciśnienie bez pracy to 1 bar, zawór bezpieczeństwa na 3 bary, może wystarczy. Temperatura zasilania to ok 40 stopni ale nie sądzę abym był to jakoś podgrzać na tyle żeby ciśnienie wzrosło. Bawię się w odpowietrzanie tego glikolu ale to robota głupiego :) Przy pompie mechanicznej i wężach w zbiorniku trudno to odpowietrzyć. Glikol gęsty prawie jak kisiel i pęchęrzyki powietrza sobie powoli pływają i nie zdążą wylecieć do góry. Może automatyczne odpowietrzniki sobie z tym poradzą ? pozdr adam

Jaki to glikol i jakie stezenie, ze jest takigesty ?

Fantom

Zrobiony układ zamknięty. Zobaczymy jak sie sprawdzi....

Jak to zamierzasz uzupełniać i odpowietrzać? Nie powinieneś naczynia wpiąć ponad pompą, aby uzupełniając płyn ją zalało?

Czy nie lepiej dać pompkę na powrocie PO przejściu przez wymiennik - łatwiej zalać i odpowietrzyć instalację.

Sucha pompa jak ma to pchnąć? Pompka może być i tu gdzie jest - ale chyba wówczas ponad nią pasuje wpiąć naczynie...

Jak to zamierzasz uzupełniać i odpowietrzać? Nie powinieneś naczynia wpiąć ponad pompą, aby uzupełniając płyn ją zalało?

Czy nie lepiej dać pompkę na powrocie PO przejściu przez wymiennik - łatwiej zalać i odpowietrzyć instalację.

Sucha pompa jak ma to pchnąć? Pompka może być i tu gdzie jest - ale chyba wówczas ponad nią pasuje wpiąć naczynie...

fachowiec stwierdził że nabije glikol taka pompką jak do solarów. Zobaczymy. Obiecał że to odpali ;-)

czytałem gdzieś że można też spirytusem napełnić i wychodzi taniej niż glikolem. Dodatkowo spirytus nie jest gęsty i nie stawia dużego oporu pompie co przekłada się na zużycie prądu. Nie wiem jak to jest w praktyce. Tylko gdzieś o tym czytałem jednak nie mogę znaleźć...

Ale ma wpływ na szybsze zużycie pompki. Jest za suchy i niektóre firmy tego zabraniają.

Ktos kilka dni temu gdzies pisal, ze zamaist glikolu uzyl chyba jakiegos etanolu czy cos. Nie moge znalezc.

Mi sie wydaje, ze moze to byc smialo zwykla woda, z malutka domieszka jakiegos glikolu. Tak aby temp zamarzania byla rzedu -10-15 st.. Czyli jakis 20 % roztwor.

Fantom

Edytowane przez szczukot