redlum 02.11.2010 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2010 właśnie policzyłem - że tak oko w 10mb da się położyć ok 65m PE40 o szerokości 2m u mnie wygląda to tak:http://img80.imageshack.us/img80/6576/segemnta.png Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m-mormon 17.11.2010 15:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2010 Poprosiłem hydraulika żeby podłaczył nagrzewnice do rurek z ziemi zakończonych w kotłowni. Na pytanie dlaczego układ otwarty a nie zamknięty nie umiałem odpowiedzieć. Czy są przeciwwskazania na układ zamknięty ?? ... jakies wady lub zalety ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 17.11.2010 15:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2010 Zrób tak jak tu zalecamy a będziesz miał i taki i taki W czym problem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m-mormon 18.11.2010 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2010 Właśnie problem w tym że nie ma miejsca nad nagrzewnicą na zbiornik wyrównawczy układu otwartego. Musiałbym go przesuwać 4 metry dalej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 18.11.2010 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2010 Właśnie problem w tym że nie ma miejsca nad nagrzewnicą na zbiornik wyrównawczy układu otwartego. Musiałbym go przesuwać 4 metry dalej Nie ma najmniejszego problemu z wykonaniem zamkniętego układu. Oczywiście musi wtedy być naczynie wzbiorcze przeponowe (dostosowane do glikolu), zawór bezpieczeństwa , manometr oraz pompka do napełniania układu. Zamknięty układ łatwiej odpowietrzyć, glikol nie ma styku z powietrzem więc jest mniej podatny na starzenie, a elementy metalowe instalacji na korozję. Łatwiej też zauważyć ew. przeciek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 19.11.2010 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2010 Ja bym zaryzykował układ zamknięty bez naczynia przeponowego.A co ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 19.11.2010 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2010 Ja bym zaryzykował układ zamknięty bez naczynia przeponowego. A co ! A rozszerzalność cieplna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 19.11.2010 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2010 Wahania temp. cieczy w ciągu roku to jakieś 10-15 C !Zaryzykował bym.Może ktoś ma ten #$%^&*(@$ zawór zamykający kład ?Może zamknie na chwile układ, podpompuje i sprawdzi w zimie i w lecie jak się ma ciśnienie ? Dodam że ciecz przed i za wymiennikiem ma niemal identyczną temperaturę więc nagłe wahania ciśnienia tu nie grożą ,,, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 19.11.2010 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2010 Hmm... Za kilka dni sam będę chciał się zająć podłączeniem GWC do chłodnicy i raczej zrobię ze zbiorniczkiem. Ale muszę to z kimś jeszcze skonsultować bo może masz rację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 19.11.2010 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2010 Ty tą nagrzewnicą masz pod samym sufitem ?Na zbiornik potrzebujesz 20 cm, kupisz go za parę groszy.Chodzi o oszczędność. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aadamuss24 19.11.2010 22:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2010 Mam u siebie układ podgrzewania podjazdu napełniony glikolem, zawór bezpieczeństwa i bez naczynia. Jak będzie potrzeba grzania to zobaczę jak się zmienia ciśnienie. Już mi się nie chciało dawać kolejnego naczynia byłoby to piąte naczynie Myślę, że z przyrostem ciśnienia nie powinno być źle, ciśnienie bez pracy to 1 bar, zawór bezpieczeństwa na 3 bary, może wystarczy. Temperatura zasilania to ok 40 stopni ale nie sądzę abym był to jakoś podgrzać na tyle żeby ciśnienie wzrosło. Bawię się w odpowietrzanie tego glikolu ale to robota głupiego Przy pompie mechanicznej i wężach w zbiorniku trudno to odpowietrzyć. Glikol gęsty prawie jak kisiel i pęchęrzyki powietrza sobie powoli pływają i nie zdążą wylecieć do góry. Może automatyczne odpowietrzniki sobie z tym poradzą ? pozdr adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m-mormon 22.11.2010 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2010 (edytowane) Zrobiony układ zamknięty. Zobaczymy jak sie sprawdzi. W razie czego beda przeróbki. Wrzucam fotki i poproszę o ewentualne uwagi. Układ hydrauliczny skończony, powietrzny jeszcze nie. http://picasaweb.google.com/lh/photo/VBZVw7ibt04Poo74E3yERg?feat=directlink http://picasaweb.google.com/lh/photo/fpQTIEFnEhtUH7ify6fR2A?feat=directlink http://picasaweb.google.com/lh/photo/h_hrWPBhGpVLPnr2mYQp1A?feat=directlink Edytowane 22 Listopada 2010 przez m-mormon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 22.11.2010 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2010 Mam u siebie układ podgrzewania podjazdu napełniony glikolem, zawór bezpieczeństwa i bez naczynia. Jak będzie potrzeba grzania to zobaczę jak się zmienia ciśnienie. Już mi się nie chciało dawać kolejnego naczynia byłoby to piąte naczynie Myślę, że z przyrostem ciśnienia nie powinno być źle, ciśnienie bez pracy to 1 bar, zawór bezpieczeństwa na 3 bary, może wystarczy. Temperatura zasilania to ok 40 stopni ale nie sądzę abym był to jakoś podgrzać na tyle żeby ciśnienie wzrosło. Bawię się w odpowietrzanie tego glikolu ale to robota głupiego Przy pompie mechanicznej i wężach w zbiorniku trudno to odpowietrzyć. Glikol gęsty prawie jak kisiel i pęchęrzyki powietrza sobie powoli pływają i nie zdążą wylecieć do góry. Może automatyczne odpowietrzniki sobie z tym poradzą ? pozdr adam Jaki to glikol i jakie stezenie, ze jest takigesty ? Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swistak81 23.11.2010 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2010 Zrobiony układ zamknięty. Zobaczymy jak sie sprawdzi.... Jak to zamierzasz uzupełniać i odpowietrzać? Nie powinieneś naczynia wpiąć ponad pompą, aby uzupełniając płyn ją zalało? Czy nie lepiej dać pompkę na powrocie PO przejściu przez wymiennik - łatwiej zalać i odpowietrzyć instalację. Sucha pompa jak ma to pchnąć? Pompka może być i tu gdzie jest - ale chyba wówczas ponad nią pasuje wpiąć naczynie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 23.11.2010 15:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2010 Ty tą nagrzewnicą masz pod samym sufitem ? Na zbiornik potrzebujesz 20 cm, kupisz go za parę groszy. Chodzi o oszczędność. No właśnie że prawie pod samym sufitem. Ale ewentualnie mam pole manewru z jej opuszczeniem ale nie za bardzo chciałbym to robić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m-mormon 25.11.2010 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2010 Jak to zamierzasz uzupełniać i odpowietrzać? Nie powinieneś naczynia wpiąć ponad pompą, aby uzupełniając płyn ją zalało? Czy nie lepiej dać pompkę na powrocie PO przejściu przez wymiennik - łatwiej zalać i odpowietrzyć instalację. Sucha pompa jak ma to pchnąć? Pompka może być i tu gdzie jest - ale chyba wówczas ponad nią pasuje wpiąć naczynie... fachowiec stwierdził że nabije glikol taka pompką jak do solarów. Zobaczymy. Obiecał że to odpali Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m-mormon 03.12.2010 07:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2010 Chciałem kupic gikol ale nie mam pojęcia jaki. Na Allegro znalazłem coś takiego http://allegro.pl/glikol-etylenowy-plyn-solarny-niskokrzepnacy-35-i1347611363.htmlJest sporo tańszy i zastanawiam sie dlaczego. Mogę na was liczyć ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vega1 03.12.2010 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2010 czytałem gdzieś że można też spirytusem napełnić i wychodzi taniej niż glikolem. Dodatkowo spirytus nie jest gęsty i nie stawia dużego oporu pompie co przekłada się na zużycie prądu. Nie wiem jak to jest w praktyce. Tylko gdzieś o tym czytałem jednak nie mogę znaleźć... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 03.12.2010 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2010 czytałem gdzieś że można też spirytusem napełnić i wychodzi taniej niż glikolem. Dodatkowo spirytus nie jest gęsty i nie stawia dużego oporu pompie co przekłada się na zużycie prądu. Nie wiem jak to jest w praktyce. Tylko gdzieś o tym czytałem jednak nie mogę znaleźć... Ale ma wpływ na szybsze zużycie pompki. Jest za suchy i niektóre firmy tego zabraniają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 03.12.2010 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2010 (edytowane) Ktos kilka dni temu gdzies pisal, ze zamaist glikolu uzyl chyba jakiegos etanolu czy cos. Nie moge znalezc.Mi sie wydaje, ze moze to byc smialo zwykla woda, z malutka domieszka jakiegos glikolu. Tak aby temp zamarzania byla rzedu -10-15 st.. Czyli jakis 20 % roztwor. Fantom Edytowane 3 Grudnia 2010 przez szczukot Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts