Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

GWC wodny "tymi ręcami" robiony

adam_mk

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Glikol etylenowy to trucizna!

Po propylenowym można się co najwyżej... posrać!

Doradzam propylenowy.

Adam M.

A denaturat nie mógł by być?Jest na bazie alkoholu etylowego ale chyba nikt tego pić nie będzie a pompa za ciężko to mieć nie będzie .Chyba tak 40% denaturatu do 60% wody chyba było by OK?

• 3 weeks później...
Maja jeszcze nagrzewnice wodne. Nie wiem czym się różnią od lamelowych. Szkoda ze na stronie nie ma żadnych parametrów dokładniejszych. Może będzie zawsze jakaś alternatywa do Juwentu. A może by samemu własnymi rękoma coś podobnego zrobić:confused:?

Z tego wszystkiego na GWC najlepiej nadaje się chłodnica kanałowa : http://www.solano.net.pl/wymienniki4.php

Ma ona obudowę i tackę ociekową na skropliny. Sam wymiennik można z niej wyjąć (oczywiście po odłączeniu przewodów glikolowych) i np. umyć co jakiś czas.

Ma oczywiście także wadę - wyższą cenę :(.

Budujemy własne rekuperatory to może i wymiennik zbudować? Rurki miedziane fi 22 do tego kolanka. Powiedzmy zrobić 2 rzędy. W jednym rzędzie 10 rurek fi 22 z przerwami 22mm. w drogim rzędzie to samo tylko z przesunięciem 22mm. Czyli patrząc z przodu powstanie ściana z rurek. Na każda warstwę dać siatkę miedzianą albo nierdzewna np taka: http://allegro.pl/siatka-miedziana-100-cm-x-100-cm-destylator-miedz-i1389644559.html

Koszt zakładam wymiar 50 cm na 50cm. 10m rury miedzianej fi 20 = ok 230 zl, 0,5 m2 siatki 100 -200 i kolanka ok 40 po 1,8zl razem ok 400- 500 zl plus własna robota. warto :confused:

Piczman Czytałem ze Twój wymiennik kosztował 500zl ile to lat temu było? Jakie ma wymiary? Ciekawe ile to teraz kosztuje. Jeśli cena jest nadal podobna to budowa własnego nie ma sensu.

http://www.solano.net.pl/wymienniki1.php Witajcie stosował ktoś z was może w budowie takie nagrzewnice? Juwent jest sprawdzony a co o tych myślicie?

Mi te wymienniki wyglądają na produkty firmy PROMONT (nawet zdjęcia są identyczne). Posiadam chłodnicę CWR-400x200-8 i jak na razie daje radę. Chyba za 600zł ciężko będzie znaleźć coś lepszego.

Sprawność tego rozwiązania będzie bardzo mała w stosunku do konstrukcji "fabrycznych", a producentów na rynku jest kilku.

Cena takiej nagrzewnicy to około 600-1000zł, zależna od jej konstrukcji (moc, ilość rzędów, obudowa lub jej brak), więc przy Twojej kalkulacji na poziomie 500zł wydaje mi się to całkowicie nieopłacalne.

Temat ten znam w każdą stronę, to może rozwieję kilka niejasności...

Rozważamy WYMIENNIK ciepła ciecz-powietrze.

Ciecz (wodny roztwór) niesie energię bardzo skondensowaną (wielkie ciepło właściwe, wielka gęstość w porównaniu do powietrza).

Powietrze, im bardziej suche, tym bardziej jest termoizolatorem. Niechętnie się ogrzewa.

Są takie dziwne pojęcia jak "prędkość wnikania" ciepła itp... Powietrze ma to bardzo małe...

Co robić?

Zwiększyć czas wymiany. - zmniejszyć prędkość strugi

Rozwinąć powierzchnię styku mediów.

Dążyć do zwiększenia gradientu temperatur (zdynamizowanie przepływu ciepła) - zwiększyć przepływ cieczy, nie doprowadzać do przechłodzenia/przegrzania.

I to właśnie robią lepiej lub gorzej różne nagrzewnice.

Jak poznać - która jest lepsza?

A DO CZEGO - LEPSZA?

Do zmniejszenia kosztu budowy instalacji? - brać najtańszą!

Do zwiększenia sprawności/skuteczności działania instalacji? - brać najlepiej dopasowaną!

Rozważmy punkt drugi.

Kilkukrotne (preferuję cztery i więcej) zmniejszenie prędkości strugi to to samo co kilkukrotne zwiększenie pola przekroju kanału (okna nagrzewnicy) w tym miejscu (prawo przepływów).

Zwiększenie pola powierzchni wymiany to ilość rzędów rurek z cieczą wbitych w radiator (te aluminiowe lamelki) - przy raz wybranej wielkości okna.

Zasada prosta. Małe okno to więcej rzędów. Duże okno to mniej rzędów. Wielkie okno i dużo rzędów - to ideał!

Sposób łączenia tych rurek nie jest bez znaczenia!

Mądre łby u producenta liczą optymalne rozpływy cieczy w rurkach tak, aby przy możliwie małym przepływie cieczy temperatura lamel w każdym punkcie była jak najbardziej zbliżona do temperatury cieczy na rurze wlotowej. Niezależnie od temperatury strugi powietrza wlatującego, gdyż "tempo" wnikania ciepła do powietrza z TEJ cieczy jest stałe i (im) znane.

Tych obliczeń SAMI i w domu poprawnie nie wykonamy.

Trzeba by zrobić sobie bazę danych wyjściowych, a to już program badawczy (Oni go zrobili - bo to ich fach).

Ale...

Dla domu 500m3 kubatury (około) i rury głównej wentylacyjnej fi 200 (te 5m/sek i cicha praca) okno wymiennika powinna być nie mniejsze jak (to moje zdanie!) ze cztery razy powierzchnia rury fi 200 (4 x 314cm2 = 1256cm2).

Wtedy w nagrzewnicy prędkość strugi będzie około 1m/sek lub mniej, a tu już łatwo wyliczyć CZAS wymiany.

Dla mnie - to czas bardzo mały...

JEŻELI jednak lamele będą BARDZO GĘSTE (wielka powierzchnia) to ten czas wystarczy.

Ale...

Gęste lamele to duży opór przepływu - potrzebne "lepsze" wentylatory!

Z powyższego wyliczenia wynika, że okno o boku około sqrt(1256) = 35cm to granica poprawności rozwiązania problemu.

Dla mnie (na moją prośbę i dla podanych parametrów: 500m3/godz, ciecz - 7stC, powietrze -20stC) Juwent wyliczył czterorzędową lamelową nagrzewqnicę o znikomym oporze (20pa) i oknie 45 x 46cm (czy coś koło tego).

DOBRANO Z TYPOSZEREGU najbardziej zbliżone elementy.

I - niestety - koszt wyliczono na około 1000zł netto!

ONI taniej nie umieją!

ALE

Wstawiają rurki "grubościenne" w porównaniu z innymi konstrukcjami!!!!!

Rura cieczowa o ściance grubości 0,1mm to papier!!!

Na poprawność pracy wcale nie wpływa a na trwałość - BARDZO.

MOJE wnioski są takie, że chociaż wiele umiem zrobić "tymi ręcami" to optymalnie jest TEN element raczej kupić - jak system ma działać poprawnie, zgodnie z przyjętymi założeniami.

Płaczę, płacę i mam coś co MUSI działać.

Albo, jak rachunek ekonomiczny się nie zgadza - trzeba powiedzieć: pass

Adam M.

Widziałem 3 konstrukcje wymienników od 3 różnych producentów i w każdym przypadku opory wymiennika są na poziomie ok. 18-25 Pa

Opory wymienników zależą od ich gabarytów. Np. przyjęcie dla strumienia powietrza 300m3/h chłodnicy glikolowej o większych gabarytach np. 400mm x 400mm znacznie zmniejsza opory wymiennika.