adam_mk 01.02.2010 14:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2010 Jak Cię na to stać i teren pozwala - to żwirowca pod całą płytą.Raz robota a korzyść puki dom stoi.Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GrzegorzPN 01.02.2010 16:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2010 Dzięki,taka myśl mnie naszła, że taki żwirowiec odprowadzi wodę, która nazbiera się wokół budynku (np. z opadów).Pytanie drugie: można "bezkarnie" ubijać żwir przed wylaniem płyty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GrzegorzPN 01.02.2010 16:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2010 Dzięki,taka myśl mnie naszła, że taki żwirowiec odprowadzi wodę, która nazbiera się wokół budynku (np. z opadów).Pytanie drugie: można "bezkarnie" ubijać żwir przed wylaniem płyty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GrzegorzPN 01.02.2010 16:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2010 One problem. Główna część budynku ma wymiary 8x16,8m to daje 134.4m2. Do tego dochodzi wykusz, który jest przesunięty względem budynku i jeśli chcielibyśmy wpisać obrys budynku w prostokąt, to będzie on miał wymiary: 18.2x10.2m, a to daje: 185.64m2. Nie za duże to GWC? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 01.02.2010 16:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2010 Podłogówki zrobisz też tylko 5%? Im większa chałupa tym większe potrzeby. Żwir można uklepać. Żwirowiec ma być tak zrobiony, żeby wody w nim nie było. Drenaż wodę ma odprowadzać a nie GWC. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GrzegorzPN 01.02.2010 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2010 spoko, spoko,185m2 x (ile tego żwiru?) 1,5m = 277.5m3. Woda - chodziło mi oto, że woda nie poleci po kamieniach w górę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GrzegorzPN 01.02.2010 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2010 Adam, nie łapię za słowa, ale"GWC ŻWIROWY: 1m3 żwiru po przedmuchaniu go strugą powietrza "da" skokiem sporo ciepła a potem "stanie" z powodu wychłodzenia i trzeba regenerować złoże (czekać aż "naciągnie") 10m3 żwiru rozwiązuje problem dla 100m2 domku na 8 godzin, potem przerwa. 30-50m3 rozwiązuje ten problem naprawdę skutecznie i przy pracy na 1/2 możliwości pozwala na "pracę ciągłą" " Mam 190m2 powierzchni mieszklanej (wszystko wszystko), wiec 100m3 powinno rozwiązać problem... Tylko mam obawy żeby zrobić GWC pod częścią płyty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 01.02.2010 23:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2010 Książkę chyba napiszę... W czterech słowach wszystkiego się nie da... Zakładanie, że wiesz o wszystkim a pytasz o szczególik też do bani... Pod płytą powinno być jednorodne podparcie. Dlatego tak przewymiarowany żwirowiec. Za to może być bardziej płaski (cieńszy) co JESZCZE poprawi mu parametry! Piec ziemny z potężną lodówką (w zależności czy zima czy lato) się zrobi. WYSTARCZY coś o wiele mniejszego, ale jak taka konstrukcja Cię nie zabije ceną? Gadamy na odległość, bez badania geotechnicznego, szkicu, planu, układu w terenie (pionowego i stron świata). Gdybamy ogólnie wokół tematu... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aadamuss24 01.02.2010 23:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2010 Czy będzie możliwe prawidłowe zagęszczenie żwirowca pod płytą ? pozdr adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 02.02.2010 00:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2010 Uważam, że tak.Jeździ się taką uklepywaczką... To się zagęszczarka nazywa... Pod tory kolejowe też się zwozi i uklepuje. I tory całe lata służą... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GrzegorzPN 03.02.2010 16:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2010 Książkę chyba napiszę... W czterech słowach wszystkiego się nie da... Zakładanie, że wiesz o wszystkim a pytasz o szczególik też do bani... Pod płytą powinno być jednorodne podparcie. Dlatego tak przewymiarowany żwirowiec. Za to może być bardziej płaski (cieńszy) co JESZCZE poprawi mu parametry! Piec ziemny z potężną lodówką (w zależności czy zima czy lato) się zrobi. WYSTARCZY coś o wiele mniejszego, ale jak taka konstrukcja Cię nie zabije ceną? Gadamy na odległość, bez badania geotechnicznego, szkicu, planu, układu w terenie (pionowego i stron świata). Gdybamy ogólnie wokół tematu... Adam M. Poprawie sie. Zbiore papiery i zapytam jak czlowiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krybka20 10.02.2010 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2010 Czas nadszedł pora dokończyć gwcJak wcześniej pisałem na "100 sposobach..." 250 metrów fi 3,2mm wg zaleceń Pana Adama lub Piczmana? w dwóch pętlach po 125m 1,8 metra pod ziemią woda już na 1m. Na jesieni żeby podciągnąć wodę (wodociąg zaledwie 6 m od domu) trzeba było ściągać igłofiltry bo woda wybijała jak z gejzera więc myślę że złoże dość wydajne. podłoże drobny piasek z żyłami gliny.Pętle za radą P. Adama połączę równolegle. Przejście pod ławą i wyjście w garażu. Budowa na etapie instalacji.Projekt hornówek parter z poddaszem użytkowym 190m2 powierzchni użytkowej.planowane docieplenie ścian 20 cm styropianu na gazobeton 24 typ 600, skosy wełna 35 cm, dach 10cm styropian +30 cm wełnyogrzewanie gaz ziemny kocioł buderus logan 136 + kominek oskar 20kw z firmy elkom z Radomia bez rozprowadzenia (umieszczony centralnie w domu) Będę wdzięczny za sugestie jaki reku i jaki wymiennik?Jednocześnie postaram się przejrzeć te 20 stron na "100 sposobów...) żeby nie zadawać więcej głupich pytańpozdrawiam forumowiczów i z góry dziękuję za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 10.02.2010 22:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2010 "fi 3,2mm wg zaleceń Pana Adama" Jakaś rurka od długopisu?... Chyba, że drobny błąd. Powinno być fi 32 lub 2 x fi 25. (2 x fi 32 lepsze, ale więcej boryga wchodzi!) Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brachol 11.02.2010 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2010 a czy jest sens prowadzenia tych rur z zewnatrz w ociepleniu? Albo w bruzdach w murze i na to ocieplenie? Tak pytam bo reku bede mial na strychu i tak mi bedzie najlatwiej poprowadzic te rurki od gwc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Artis0 11.02.2010 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2010 Z racji że mam podłużny kształt domu, pomyslałem że przy kopaniu fundamentów puszczę dwie lub 3 pętle po ok 100m każda wokół domu razem z rurą drenarską. przykrycia będe miał ok 1,5m gruntu a teren generalnie należy do gliniastych i wody występują dosyć płytko. Jak myślicie - sprawdzi się takie podejście?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
k62 11.02.2010 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2010 Ja mam reku na strychu nieogrzewanym i nieocieplonym. Rury leżące na podłodze przykryłem wełną 15cm. Reku docieplony 5 cm styropianu oprócz ścianek szczytowych. Myślę o CWC wodnym. Nagrzewnicę planuję dać w piwnicy, a rurę powietrzną wyprowadzić na zewnątrz i na strych do reku. Nagrzewnica na strychu, w moim przypadku, to chyba zły pomysł. Jeszcze inny pomysł: przenieść reku do piwnicy. Wtedy wyprowadzenie jeszcze 1 rury na zewnątrz i problem z dociepleniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
makow11 11.02.2010 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2010 Z racji że mam podłużny kształt domu, pomyslałem że przy kopaniu fundamentów puszczę dwie lub 3 pętle po ok 100m każda wokół domu razem z rurą drenarską. przykrycia będe miał ok 1,5m gruntu a teren generalnie należy do gliniastych i wody występują dosyć płytko. Jak myślicie - sprawdzi się takie podejście?? Nie boisz się,że wyziębisz grunt? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krybka20 11.02.2010 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2010 oczywiście Panie Adamie błąd3,2 cm też o ile pamiętam za Pańską radąod czasu moich wizyt niektóre dyskusje na "100 sposobach zmieszczenia...." wydłużają okres zdobycia wiedzy A czas w trakcie budowy szczególnie kiedy samemu się dział to cenna rzeczstąd proste pytanie o reku i wymiennik spróbuje sam poserfować i ewentualni poprosić o opinie na temat wybranych modeli no chyba że się pokuszę o zrób to sam?Na razie wczorajsza noc z internetem raczej z miernym efektempozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krybka20 11.02.2010 23:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2010 krybka20 Udało Ci się zrobić tak z 2 x 125 x (nawet)40(W) zasilanie.To około 10kW.TAKIEJ nagrzewnicy raczej nie zastosujeszŁącz równolegle.Myślę, że MASZ TO do pracy ciągłej w najtrudniejszych warunkach. Adam M. Dzisiejsza noc efektywniejszaprzypomniałem sobie cały temat wodnego 1Zaczynam szukać rekuna realizację mam ok 2 miesiące więc trza się spieszyćMam pytanie do Pana Adama czy można liczyć na wskazówki co do wymiennikazastanawiam się nad zamówieniem w firmie zajmującą się budową układów chłodzących z którą jestem zaprzyjaźnionyz góry dziękuję i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 12.02.2010 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2010 zastanawiam się nad zamówieniem w firmie zajmującą się budową układów chłodzących z którą jestem zaprzyjaźniony z góry dziękuję i pozdrawiam Jak zrobią wielorzędową nagrzewnicę lamelową to OK. Innej nie bierz, masz podane na tacy co się sprawdza . Nie kombinuj ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts